Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: TeaMan Februar 11, 2017, 02:08:16 posle podne
-
Cao Slavisa, od kad sam poceo da radim u inostranstvu non stop se pokrece pitanje sta se desava sa viskom UH i da li se zapravo konvertuju u masti kao sto 90% ljudi misli? Poz
-
Hm, a koje je mišljenje onih 10%? Gde taj višak "svarljivih" hidrata ode? ;) Ne u "trigliceride"? Nema lipogeneze? ;)
Da ne bi previše zamarao biohemijom, "u prilogu" sam ubacio kako bi to lipogeneza trebalo da izgleda...ako postoji neki alternativni put...hm?
Možda se misli na vlakna? Laktozu?
-
Pricaju svakakve gluposti, ne znaju ni da objasne. Jel mozes detaljnije da objasnis sa sve strucnim terminima ako ti nije problem. Hvala unapred
-
Evo ga.
-
Hm...ajmo ovako...pomenuti proces se naziva lipogeneza - u čijoj se osnovi zapravo nalazi sinteza masnih kiselina iz acetil-KoA( nastaje od ugljenih hidrata, najprostije rečeno) i "vezivanje"( esterifikacija) masnih kiselina za glicerol - i eto triglicerida...pa tu je priča o VLDL koji iz jetre transportuje "stvorene masnoće"...itd.
Jedan od ključnih hormona koji aktiviraju ovaj proces i insulin...
Dakle, više hidrata = više insulina = aktivacija lipogeneze ;)
Hm, "možda" kontrolom insulinskih pikova pravilnim odabirom izvora hidrata( uticaj vlakana, namirnice niskog GI...kao i "količinom" unetih izvora - GL) "možda" se može nešto sprečiti...ali višak je višak...čim napakujemo glikogen, sav višak ode u ... ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Lipogenesis
http://www.news-medical.net/life-sciences/What-is-Lipogenesis.aspx