Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: acala Januar 20, 2018, 08:57:38 posle podne
-
Pozdrav drustvance, posto je polovini foruma a i onima koji nisu na forumu a treniraju jedan od glavnih izvora proteina belo meso, prema mojoj proceni bar 50% proteina na dan nam dolazi od belog mesa, voleo bih da na ovoj temi obradimo sto vise recepata kako spremamo belo meso.
Bilo bi lepo da svako opise svoj nacin i svoje recepte, od pripreme mesa tj zacinjavanja pa sve do ternicke obrade.
-
Ja sam pretezno belo meso spremam tako sto isecem na tanke snicle, malo vegetice (znam da ima puno protivnika vegeti ali jos nema zacina koji joj moze parirati bar po meni :)), malo maslinovog ulja i to ispecem na tiganju koji je od nelepljivo podloge.
I to je to, medjutim fino je dok je vruce posle kad se ohladi jako neukusno, par puta sam povratio jer bukvalno mi se vraca hladno belo meso, bude mi muka.
A nekad moramo spremiti uvece za sutra i da imamo ceo dan, posao, fax, obaveze. A ovo kombinacija mi ne prija, prija mi pohovano i vruce i hladno al vec znamo to pohovanje i spremanje u ulju je no no
Zato pisiti i vase metode, da isprobavamo sto vise, i da stalno menjamo da nam se ne smuci kao meni par puta, gladan kao konj a tera me na povracanje haos :)
-
Poslednjih godina, naručujem u mesari da mi ispeku na roštilju. Još mi ga i podele po porcijama.
Vikendom ga najčešće sam spremam, u teflonu i na kokosovom ulju. Nekada na kockice, nekada na tanke šnicle, uz kojekakve začinske mirođije. :)
-
Ja umesto vegete koristim organski dodatak jelima iz DM-a i super joj parira :D
https://www.maslina.rs/slika/products/1497779444-sanatera-dodatak_jelu.jpg
-
Omiljena kombinacija za pripremu belog mesa trenutno:
- Izblendiram pileće belo meso, zatim oblikujem kao pljeskavice, dodam organski dodatak jelima (iz prethodnog posta), malo karija, belog luka u prahu i peršuna, zatim dodam komadiće crnog luka unutra I pečem na maslinovom/kokosovom ulju.
PREUKUSNO! :)
-
Savet za sve koji koji imaju manji budžet, ušteda novca vrlo primetna
Lično i dan danas u 80% slučajeva radim ovako, kako zbog budžeta, tako zato što volim meso na ovaj način.
Razlika u ceni između pilećeg belog mesa u filetima i pilećeg belog sa kostima i kožom je skoro duplo. Logički gledano (a radio sam i matematiči) da kilogram pilećeg belog sa kostima i kožom ima makar 700g čistog mesa. Tako dolazimo do zaključka da je daleko jeftinije da kupimo meso u toj varijanti nego filete, ali...imamo više posla pre pripreme hrane (lično mi nije problem malo više vremena uložiti u proces a da pritom uštedim).
Kako ja to radim
Skinem kožu i odsečem masnoću što vidim, presečem grudi na pola i tako u ekspres lonac. Posle kratkog vremena je meso kuvano. Pošto je dobro kuvano, odvajanje od kostiju je vrlo lagano i brzo.
Sve začine stavljam naknadno.