Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: Simo Boltic Jun 05, 2019, 03:56:33 posle podne
-
Kurkuma,koja se jos naziva i turmerik ili indijski safran,je biljna vrsta iz porodice djumbirovki.
Kurkuma se u indijskoj kuhinji kao zacin i lekovita biljka koristi preko 5000 godina. Zacin je aromaticnog,ljutkastog i gorkog ukusa. Jelima dodaje zlatnozutu boju. Aktivni sastojak u ovoj biljci je kurkumin,koji cak i u jako malim kolicinama ima lekovito dejstvo. Poznat je po svojim antioksidativnim,antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. Protivupalno svojstvo je podjednako efikasno kao kod nekih lekovi koji se koriste protiv u organizmu,a bez otrovnih ostataka u nasem organizmu sto je za nas iz sveta sporta posebno zanimljivo. Naucna istrzivanja su dokazala da kurkumin ublazuje i bolove u zglobovima. Redovno uzimanje ovog zacina smanjuje mast u krvi i poboljsava cirkulaciju,smanjuje nadutost i poboljsava probavu.
100 g mlevene kurkume sadrzi blizu 350 kCal,od cega 65% ugljenih hidrata,8% belancevina i 10% masti.
Od minerala u kurkumi se nalaze: kalcijum,magnezijum,gvozdje,fosfor,cink,bakar i selen. A od vitamina: vitamin C, tiamin,niacin,vitamin K i vitamin E. Od ostalih nutrijenata kurkuma na 100g sadrzi 21g vlakana.
Da li vi koristite kurkumu kao dodatak jelima i koliko cesto? Uz sta vam se najvise svidja?