Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Dusan Savic Avgust 06, 2019, 04:03:34 posle podne
-
Ugljenihidrati su osnovno gorivo kada se opterećujemo preko 2/3 svojih mogućnosti međutim njihove zalihe vrlo brzo gubimo tokom treninga.
Nalazimo ih u krvi, mišiću i u jetri. U principu morali bi ih nadoknaditi posle svakog vežbanja ali kako, kada i koliko zavisi od našeg cilja i niz drugih parametara kao što su vreme treninga, tip tela i vrsta treninga, volumen ali i princip ishrane koji koristimo (npr. keto jelovnik ima nadopune u ciklusima).
Pa tako ukoliko treniramo kasno uveče poželjnije bi bilo glikogenske depoe napuniti u periodu pre treninga kako kasnijim insulinskim šokom nebi odložili spavanje i poželjno lučenje hormona rasta.
Postoje prednosti i mane svakog unošenja ugljenih hidrata i one često budu individualna stvar ali generalno gledano mi sabiramo kalorije na bazi dana ili nedelje i pozicioniranje obroka je bitno prvenstveno radi naše kvalitetnije regeneracije i ničega drugog iako često znamo pročitati tekstove kako nas specifične namirnice čine debelima, to čini kalorijski suficit u kontinuitetu.
Ugljenihidrati su uz elekrolite odgovorni za vodu u mišićnoj stanici i tu je njihova najvažnija uloga u regeneraciji, hidrirana mišićna stranica sposobna je za prave kontrakcije i sve ostale ključne metaboličke procese poput mišićnog rasta, time i gubitka masnih naslaga.
FRUKTOZA
Šta sa voćem pitaju me ljudi?
Voće je zdravo…digresija je koju toliko često čujemo.
Nature candy kako je nazivaju Amerikanci ili fruktoza je šećer čija uloga je u procesu vežbanja zanemariva, ona ne puni mišić nego jetru i u procesu potrošnje oslobađa se u krv tek kada potrošimo sve ostale rezerve što bi u pravilu kod rekreativaca značilo gotovo nikada, a znamo gde onda završava.
Sa voćem dobijemo i nešto vlakana i zanemarive količine vitamina ukoliko se bavimo ozbiljnijom aktivnošću i ukoliko smo svesni prevencije svoga zdravlja.
Poslednja dostupna istraživanja na temu fruktoze najviše se odnose na kukuruzni sirup koji je glavni sastojak sve slatke hrane danas. On joj daje toliko traženi extra slatki ukus, međutim izostaje ona sitost koju obični šećeri pružaju i onda možemo slatkoga pojesti puno više što je fantastičan podatak za ovu industriju ali porazan po zdravlje stanovništva čega smo svedoci svakoga dana.
Holesterol, trigliceridi nisu produkt njihovog unošenja u telo nego nutritivno bezvredne hrane bazirane na šećerima.
Tada uz šećere kojima opterećujemo krvotok dodajemo i one koji nastaju raspadom naših mišića koji se nemogu oporaviti jer mi možemo govoriti i želeti što god hoćemo na temu ishrane, činjenica je ta da smo napravljeni od proteina i jedino nas oni oporavljaju.
NISKO GLIKEMIJSKI UGLJENIHIDRATI
Znanost, tačnije industrija hrane pobrinula se da nam uz one koje nalazimo u prirodi u integralnom obliku tržište nakrca ogromnom količinom tzv. light, low glycemic procesuirane hrane nazivajući je zdravom aludirajući na ista svojstva koja imaju ovi prirodnog porekla, a to je ta niža stimulacija gušterače i utoliko manje lučenje insulina prilikom konzumacije.
Sa druge strane takvi integralni oblici ugljenohidrata se oslobađaju dugotrajnije i nemaju realnu primenu u našem sportu barem ne u ispravnoj logici ishrane koja zahteva brže nadopune energije.
Kontinuirano lučenje insulina deluje negativno po naš organizam, energetski osciliramo, prateći taj unos treperi i naš hormonalni balans i masti su kao izvor energije i zdravlja u toj situaciji daleko bolji izbor.
Trendove diktira industrija hrane, a ne zdrav razum pa ćemo tako svaki dan u reklami slušati kako nam se za doručak preporučaju žitarice sa dužim vremenskim otpuštanjem i kako one znače zdravlje, što je logično, jer na jajima, šunki i slanini nema zarade….
Generalno laike uvek more iste zablude, a za njih su usko vezani i ugljenohidrati pa se tako propagira kako neke namirnice debljaju više, kako postoje razni fatburneri ili čajevi koji nas rešavaju masnih naslaga i zamisli ubrzavaju metabolizam....
Namirnice nas ne debljaju, deblja nas kalorijski višak, teoretski možemo napraviti dijetu na čipsu i mršaviti međutim zbog njegove nutritivne bezvrednosti prvenstveno ćemo gubiti mišiće pa ćemo osim zdravstvenih problema koje ćemo navući za dalje mršavljenje morati jesti sve manje čipsa...
Fatburneri, čajevi, kafe i kojekakvi napitci na čiji se učinak kunu njihovi distributeri u pravilu funkcionišu na isti način, deluju diuretski. Mišićna stanica lišena vode gubi mogućnost rada, a time i gubljenje masnih naslaga, da skratimo oni ne ubrzavaju metabolizam nego ga usporavaju....
Blic rezultatima vrlo brzo sledi jojo efekt....
Kjuč gubljenja masnih naslaga je mišićni rast, time je PROTEIN jedini fatburner koji funkcioniše....
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190806/0a64c49086b948ee3a1ad75cc2b9da1b.jpg)
Sent from my iPhone using Tapatalk