Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: nakee Mart 03, 2020, 10:16:14 pre podne
-
Trenutno sam na definiciji, pa sam izbacio sve sto treba. Da li je ok da se stavi malo suncokretovog ulja prilikom przenja jaja , meso mogu nekako da isprzim bez tog ulja, ali jaja se bas dosta lepe za tiganj iako ga usijam maksimalno, a i ukus bude bezveze. Da li postoji neka alternativa za przenje i koje je ulje dobro koristiti? :)
-
Svako ulje termicki obradjeno gubi svoja prirodna svojstva. Tako da je apsolutno svejedno na kojem ulju ces da przis jer przenjem ubijas sve ono sto valja u njemu.
Alternativa bi bila pečenje. Moze i keramicki tiganji sa par kapi ulja koja nece nista bitno promijeniti.
Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
-
Za prženje je najbolje odabrati zasićene masti - maslac, kokosovo ulje, domaću svinjsku mast....( nema rizika od nastanka trans masti)...
Kao što reče kolega ulja gube na svojim blagotvornim svojstvima kada se izlažu "temperaturi prženje" pogotovu extra virgin maslinovo ulje...bolje ga dodati salati...
Ako govorimo o rafinisanom( industrijski obrađenom) suncokretovom ulju, to nije dobar izbor, dobijamo ono najgore - trans masti koje su jedan od glavnih kardiovaskularnih "rizika"...