Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: dzontravolta Jul 08, 2020, 08:02:09 pre podne
-
Svremena na vreme objavljivacu isprobane recepte koje i sam pravim za cheat meal. Izvinjavam se unapred ako postoji otvorena tema ali nisam je mogao pronaci.
♦Rolat♦
Potrebno je-
3jaja
100g krem sira
malo soli
pola kasicica sode bikarbone
stevija po zelji
-Umutiti belanca sa malo soli u crvst sneg. U zumanca dodati sir, sodu i steviju. Lagano dodavati sneg u smesu od zumanaca. Promesati spatulom i staviti na papir za pecenje. Peci 15-20min. na 150C.
-Za nadev mozete koristiti nesto po vasoj volji. Ja sam koristio 200g banana i 200g kremastog sira izmiksati pa dodati 2x kasike cia semenki + kikiriki puter. Nadevom mazati rolat
-
♦Pilece kocke♦
Potrebno je-
300g pileceg filea
1 jaje
150g jogurta
150g krem sira
150g feta sira
50g spanaca
150g kornfleksa
so
semenke za posipanje
- Pileci file iseckati na sitne kockice kao za corbu, posoliti i obariti 10-ak minuta. U jednu posudu uliti jaje i dodati jogurt, krem sir, izmrvljenu fetu, sitno seckan spanac i so po potrebi. Sve izmesati i dodati ocedjenu piletinu i na kraju kornfleks. Kasikom sve sjediniti. Smesa je skroz gusta. Izruciti je na pleh oblozen pek papirom i rasporediti. Posuti semenkama i peci u zagrejanoj rerni na 200C oko 30min
-
♦Batat pizza♦
Potrebno je-
1 srednji batat (oko 300g)
60g zobenih pahuljica
1 jaje
so
beli luk u prahu
- Batat oguliti, izrezati na manje kocke te ga zajedno s ostalim sastojcima smiksati u blenderu. Smesu staviti na pleh oblozen pek papirom. Rukama utisnuti i formirati krug. Peci 20min na 200C. Zatim premazati maslinovim uljem i peci jos dodatnih 5min. Pizza se pravi po vlastitom ukusu. Ja sam stavio pelat, goudu, pecurke, masline. Peci nekoliko minuta dok se sir ne otopi. Posuti origanom
-
🔷Proteinska pita🔷
Sastojci:
500g posnog sira
1 jaje
180g kornfleksa bez dodatog secera
250 ml jogurta
prstohvat soli
-U ciniju staviti sir, jaje i jogurt i dobro promesati rucno metlicom miksera. Ukoliko je potrebno, dodati pola kasicice soli. Zatim u to dodati kornfleks, promesati i smesu koja će biti prilicno gusta izliti na pleh oblozen pek papirom.
Tada ukljuciti rernu da se ugreje na 180 stepeni sa ventilatorom ili na 200 bez ventilatora i smesa ce taman fino da nabubri dok se rerna ne ugreje.
Peći oko pola sata, odnosno dok ne dobije finu, rumenu boju.
-
◼️Proteinski muffin◼️
Sastojci:
2 banane
2 merice whey proteina
2 jaja
2 kašičice pzp
Ekstrakt vanile
Agava sirup po želji
120g maslaca kikirikija
3/4 kocke tamne čokolade 85%kakaa
-Sve sastojke osim čokolade staviti u posudu i izmiksati. Smesu izliti u kalupe za muffine. Kalupe puniti do pola pa na vrhu dodati sitne komadiće čokolade.
Peći 12 minuta na 200°C
-
🔰Dobra stara proja🔰
Sastojci:
300g kukuruznog brašna
3 dl kisele vode
1 ravna kašičica soli
pola šoljice ulja
1/2 kesice praška za pecivo
-Odmeriti brašno, dodajte so, prašak za pecivo i promešajte. Sipajte ulje i onda polako dodajte kiselu vodu i mešajte.
Ugrejte dobro rernu. Bitno je da temperatura bude visoka. Smesu sipajte u pleh koji je dobro podmazan svinjskom mašću. Ako ne zelite da rizikujete da će vam se zalepiti i najmanji deo, savetujem da izrezete pek papir i stavite na dno posude.
Turbo rernu na 250°C i kada je rerna vrela ubacim proju i pecem je dok ne porumeni, to je za ovu meru negde oko 25 min.
-
Americke palacinke od pirincanog brasna
Potrebno:
200g pirincanog brasna
50g kokosovog brasna
1/2 rendane kore limuna
100ml bademovog mleka
200ml kisele vode
6-7g praska za pecivo
10g kokosovog ulja
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u ciniju i umutite mikserom na najmanjoj brzini.
Ostavite da odstoji 15ak minuta.
Peci na zagrejanom tiganju po par minuta dok ne porumene.
Trebalo bi da ispadnu oko 10ak palacinki.
-
Palacinke sa bananom i ovsenim pahuljicama
Potrebno:
80g ovsenih pahuljica
70g kokosovog brasna
prstohvat soli
pola kasicice praska za pecivo
pola kasicice cimeta
160-180g zrele banane (2 male)
kasika kokosovog ulja (10g)
2dl ovsenog mleka (ili drugog po izboru)
2jaja
pola kasicice ekstrakta vanile
-Proizvoljni dodadi:
20g mak
20g sitnog kokosa
30g mlevenih badema
Priprema:
U multipraktik ubaciti ovsene pahuljice, kokosovo brasno, prasak za pecivo, so, cimet i na kratko izmiksati samo da se pahuljice delimicno usitne.
Prebaciti tu suvu smesu u ciniju. Ubaciti u multipraktik banane, jaja, ulje, mleko i vanilu, mutiti dok se sve ne spoji i zapeni.
Tecnu smesu dodati suvoj i samo na kratko rucnom zicom izmesati dok se ne spoje sastojci.
Dodadi (mak,kokos,badem)-Predlazem da ih napravite prvo bez dodatka a posle ko sta voli.
Zagrejati tiganj na srednjoj vatri, sipati smesu i pustiti da se sama razlije. Sacekati da se pojave mehurici pa i da popucaju (oko 1/2min) okrenuti i prziti jos minut.
Palacinke sluziti tople. Mozete ih jesti onako same ili ih jednostavno posluziti uz nadev po vasoj zelji.
-
Namaz/Preliv
1-Krem od suvog grozdja
-1 solja suvog grozdja
-2/3 kasike kokosovog ulja
-2/3 kasike kakaa
(solja je od 200ml)
-U serpici staviti grozdje, dodati 1/2 solje vode i kuvati kratko samo da grozdje malo nabubri, dodati ulje da se fino poveze a zatim kakao. Sve polako sjediniti pa prebaciti u secka.
To je to. Kada se fino samelje prebaciti u teglicu i ostavite da se ohladi.
2-Dzem od jagoda i chia semenki
Umesto jagoda ko sta voli
-3 solje narezanih jagoda
-2/3 kasike meda
-1/4 solje vode
-1/4 solje cia semenki
(solja je od 200ml)
-Pomesati sve sastojke u loncu. Kuvati par minuda da se sastojci povezu a jagode pocnu omeksavati. Na kraju izblendati.
Prebaciti u teglici i ohladiti,
-
Brz i jednostavan recept.
U seckalici/blenderu staviti 100g ovsenih + 30g wheya +1x belance smiksate to i dodate jako malo vode do zeljene gustine za palacinke.
Ispeci 2/3 palacinki i premazati. Ja sam moje dzemom od kajsija ;D
-
Pita od posnog sira i sumskog voca s heljdinim korama
-Potrebno:
Heljdine kore
200g sumskog voca
400g posnog sira
Cimet
Kokosovo ulje
-Priprema:
Sumsko voce otopiti na pari. Za jednu pitu koristiti 2x heljdine kore.
Vrh kora premazati kokosovim uljem. Nazati s trecinom posnog sira i trecinom sumskog voca, posuti cimetom. Kore zarolati i premazati kokosogim uljem. Od ove kolicine sam dobio 3x pite.
Peci 20-ak minuta na 180°C. Ovo predlazem 👌 iskreno
-
Brz i jednostavan burek
-Potrebno:
2jaja
300g ella sira
4 heljdine kore
100g feta sira
zacini
-Priprema:
Sjediniti jaja i ella sir, tako da se dobije kremasta smesa koja ce se koristiti kao za fil. Zaciniti po zelji. U pleh staviti 2 kore, prekriti slojem fila, i zatim korom koja nije do pleha preklopiti smesu, kora koja je do pleha ostaje da viri. Na nju zatim staviti sledecu koru i ponoviti postupak. Nakon poslednje kore izdrobiti feta sir preko a zatim korom do pleha preklopiti ( ususkati :D ) feta sir.
Peci na oko 230C izmedju 15/20minuta. Fil moze da sadrzi i druge dodatke po zelji ( meso, slanina, povrce).
Prijatno
-
Svremena na vreme objavljivacu isprobane recepte koje i sam pravim za cheat meal. Izvinjavam se unapred ako postoji otvorena tema ali nisam je mogao pronaci.
♦Rolat♦
Potrebno je-
3jaja
100g krem sira
malo soli
pola kasicica sode bikarbone
stevija po zelji
-Umutiti belanca sa malo soli u crvst sneg. U zumanca dodati sir, sodu i steviju. Lagano dodavati sneg u smesu od zumanaca. Promesati spatulom i staviti na papir za pecenje. Peci 15-20min. na 150C.
-Za nadev mozete koristiti nesto po vasoj volji. Ja sam koristio 200g banana i 200g kremastog sira izmiksati pa dodati 2x kasike cia semenki + kikiriki puter. Nadevom mazati rolat
a zasto ide soda bikarbona?
-
Svremena na vreme objavljivacu isprobane recepte koje i sam pravim za cheat meal. Izvinjavam se unapred ako postoji otvorena tema ali nisam je mogao pronaci.
♦Rolat♦
Potrebno je-
3jaja
100g krem sira
malo soli
pola kasicica sode bikarbone
stevija po zelji
-Umutiti belanca sa malo soli u crvst sneg. U zumanca dodati sir, sodu i steviju. Lagano dodavati sneg u smesu od zumanaca. Promesati spatulom i staviti na papir za pecenje. Peci 15-20min. na 150C.
-Za nadev mozete koristiti nesto po vasoj volji. Ja sam koristio 200g banana i 200g kremastog sira izmiksati pa dodati 2x kasike cia semenki + kikiriki puter. Nadevom mazati rolat
a zasto ide soda bikarbona?
Zbog volumena koji ce dobiti u pecnici. A i rolat ce biti meksi.
Sve u svemu ne moras da stavis sodu ;D