Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: lonewolf Avgust 01, 2020, 12:36:52 posle podne
-
Kolika je iskoristljivost u organizmu biljnih proteina ? Pre svega mislim na bundevin protein.
-
Proteini biljnog porijkla, osim onih koje su sadržane u mahunarkama, imaju nižu biološku vrijednost, jer im neke esencijalne aminokiseline nedostaju ili su prisutne u veoma malim količinama. Zagovornik sam biljnih proteina, nemam ništa protiv njih, čak mnogi iz svijeta sporta koriste iste, ali svakako dajem prednost proteinima visoke biološke vrijednosti.
A to su oni proteini koji su po aminokiselinskom sastavu najsličniji proteinima ljudskog organizma. Dakle najveću biološku vrijednost imaju proteini mlijeka i jaja, budući da se nakon resorpcije u organizmu gotovo u potpunosti iskoriste.
Meso takođe spada u proteine visoke biološke vrijednosti.
Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
-
Postoji nešto što se zove komplementarnost proteina...svi smo upoznati sa onim čuvenim pravilom da se biljni proteini, kao nekomplentni "ne računaju" ( nemaju sve esencijalne amino kiseline), vegani u prvi plan stavljaju kombinovanje proteina iz različitih izvora u cilju dobijanja komletnog profila amino kiselina(npr. kombinacija mahunarki i pirinča)...daakle, to može biti u istom obroku ili čak u različitim obrocima, pa se navodno postižu izbalansirani odnosu u "amino kiselinskom pulu" našeg tela što je preduslov uspešne sinteze proteina...
sve u svemu, mnogo komplikovanja...protein budneve nije najbolji izbor...zato se okani nepotrebnog komplikovanja i usmeri na proteine visoke biološke vrednosti...meso, riba, sir, jaja, whey...
-
Neki poseban razlog za bundevin protein?
Svakako moze biti zastupljeno u ishrani, niko ne savetuje suprotno. Ali ovo sto su kolege oznacile ti je mnogo bolja varijanta.