Pansport Forum
Suplementacija => Katalog => Vitamini i minerali => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Oktobar 26, 2021, 10:27:22 pre podne
-
Vitamin B17 je poznat i kao laetril ili amigdalin. Laetril je sintetička verzija leka amigdalina, supstance koja se prirodno nalazi u malim dozama u različitim biljkama. Iako mnogi ovo jedinjenje nazivaju vitaminom B17, ono zapravo nije vitamin. U svakom slučaju, dokazano je da smanjuje krvni pritisak, ublažava bolove i doprinosi poboljšanju imuniteta. Pojedine studije su pokazale da ima pozitivnih efekata u tretmanu raka. Ono što je bitno jeste da se ovo jedinjenje u organizmu delom konvertuje u cijanide, koji su toksični. Naučnici su ustanovili da se toksičnost cijanida ispoljava unošenjem količine veće od 0.5 mg/ kg telesne mase. Ali neke druge studije pokazuju da su potrebne mnogo veće količine cijanida da bi se ispoljili toksični efekti. Amigdalina ima u divljim kupinama, trešnjama, ribizli, košticama jabuke, kruške, sljive, kajsije, breskve i nektarine. Nalazi se i u bobu, mungo pasulju, kukuruzu, gorkim bademima, indijskom oraščiću. U nešto manjim količinama ima ga u grožđicama, dudu, dunji, jagodi, malini, semenkama lana, prosu, ječmu, heljdi i mahunama. Najviše ga ima u košticama od kajsije.
-
Preporučene dnevne doze za amigdalin se razlikuju, zavisno od izvora. Ali evo nekih smernica. Smatra se da je optimalno od 0,25 – 1 g dnevno, odnosno ukupan dnevni unos može da bude i 3 g, ali se odjednom ne sme uzeti više od 1 g. Pošto jezgro koštice kajsija sadrži velike količine, to znači da se može pojesti od 5 do 30 koštica kajsije u toku dana, ali ne sve odjednom, već raspoređeno u toku celog dana.