Pansport Forum
Suplementacija => Katalog => Vitamini i minerali => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Oktobar 31, 2021, 11:11:20 pre podne
-
Vitamin C je poznati antioksidans koji štiti od slobodnih kiseoničnih radikala doniranjem elektrona. Ima dokaza da vitamin C regeneriše druge antioksidante (vitamin E). Ima i brojne druge uloge: sinteza neurotransmitera, holesterola i hormona, metabolizam masnih kiselina, formiranje kolagena vezivnog tkiva i cementne supstance. Takođe, metabolizam gvožđa je pod uticajem vitamina C, a čiji nedostatak može izazvati anemiju i malaksalost. Zbog svega toga, neophodan je opstimalan status vitamina C za sportiste.
Vezu između vitamina C i sportskih postignuća ispitivao je veliki broj studija. Zabeleženo je poboljšanje mišične snage i redukcija maksimalne potrošnje kiseonika. Zbog svoje uloge u reparaciji kolagenih vlakana, vitamin C poboljšava proces reparacije oštećenih tkiva. Bolovi u mišićima brže prolaze pri umereno većoj dozi vitamina C i drugih antioksidanasa.
-
Izvori vitamina C
Sveže voće (citrusi i koštunjavo voće, jagode, mango) i povrće (paprika, paradajz, krompir, kupus, kelj, zeleno lisnato povrće).
-
Doziranje vitamina C
Vitamin C u svim oblicima ima odličan bezbednosni profil. Doze do 2.000 mg dnevno se obično uzimaju i dobro se tolerišu. Dijareja (proliv) se najčešće ne javlja, osim ako se ne prekorači doza od 3000 mg dnevno. Međutim, ako se velika dnevna doza rasporedi i uzme do tri puta dnevno, manja je verovatnoća da će doći do problema sa varenjem.
-
Iznenadio si me sa informacijom da kostunjavo voce sadrzi vitamin C. U kom odnosu?
-
Generalno oko 0.5mg vitamina C se nalazi u 100g koštunjavog voća.
-
Evo nekog koštunjavog voća, koje je bogatije vitaminom C. Ima i drugijh koji su bogatiji ovim vitaminom, ali smatram da se ovo koštunjavo voće češće konzumira.
Lešnici- 8.6mg vitamina C u jednoj šolji (226.8g),
Pistaći- 3.7mg vit. C u jednoj šolji (123g),
Orasi- 1.5mg u jednoj šolji (117g),
Pekan orasi- 1.2mg u jednoj šolji (109g)
-
Ono sto mogu da primetim jeste da je mala kolicina vitamina C u odnosu na dnevne potrebe.
Nekome ko je u kalorijskom deficitu definitivno ne odgovara da jede po 100g badema dnevno, a vidimo koliko to sadrzi vitamina C.
Cisto da razjasnimo da ljudi ne pomisle da sa ovim tipom namirnica mogu da vijaju dnevni unos vitamina C.
ALi da je svakako dobrodosao u sastavu. :)
-
Ma naravno. Mali je procenat vitamina C u koštunjavom voću. Ono je ipak značajnije zbog, recimo, magnezijuma. Naravno tu su bitne i esencijalne masne kiseline, vlakna. Ima mnogo toga, ali ovaj vitamin je ipak u mnogo maloj količini u ovim namirnicama.
-
Neobrađena paprika je odličan izvor vitamina C. Eto sad u zimskim danima se često jede u raznim oblicima pa se kroz njenu upotrebu mogu zadovoljiti potrebe.
-
Tako je. Volim papriku u raznim oblicima. A sada je i sezona zimnice, pa samo napred :) A kiseli kupus je isto odličan izvor vitamina C. Kiseljenje je jedan od načina da se sačuvaju hranljive materije, kao i vitamin C. 100 g kiselog kupusa sadrži 20 mg vitamina C.
-
Neobrađena paprika je odličan izvor vitamina C. Eto sad u zimskim danima se često jede u raznim oblicima pa se kroz njenu upotrebu mogu zadovoljiti potrebe.
Iz kog razloga su stariji treneri govorili da je paprika odlična protiv upalnih procesa nakon treninga?
-
Neobrađena paprika je odličan izvor vitamina C. Eto sad u zimskim danima se često jede u raznim oblicima pa se kroz njenu upotrebu mogu zadovoljiti potrebe.
Iz kog razloga su stariji treneri govorili da je paprika odlična protiv upalnih procesa nakon treninga?
Ja verujem da je zbog toga jer nisu imali glutamin
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Zato što namirnice koje u svom sastavu sadrže jedinstvo vitamina C i bioflavonoida učestvuju u jačanju zidova krvnih sudova, ali i u jačanju otpornosti mekanih tkiva i lečenju istegnuća, samim tim, put do oporavka mišića zahvaćenih upalom postaje lakši i jednostavniji. To su: citrusno voće, crni luk, crvena paprika i grožđe.
-
A i ljuta paprika poboljšava cirkulaciju.
-
Navijamo za paprike :) Takođe, karotenoidi u paprici imaju antioksidativna svojstva, što znači da mogu da smanje upalu u telu i da ublaže bol.
Zbog kapsaicina, paprika ima analgetske efekte, što znači da ublažavan bolove i može biti izuzetno koristan za bolove u mišićima nakon teškog treninga. Studije su takođe pokazale da primena lokalnih krema sa kapsaicinom može pomoći u smanjenju bolova.
-
Dakle, trener mi je pogresno rekao kada je rekao- zelena paprika! :D
-
Može i zelena ali je crvena favorit. ;D
-
Evo nekih od razlika u sastavu između crvene i zelene paprike.
Sirova zelena paprika ima nešto manje ugljenih hidrata i vlakana od crvene paprike.
Crvena paprika ima više fenolnih antioksidanata od zelene paprike.
-
Хранљива вредност се такође мења. Црвене паприке садрже 11 пута више бета-каротена (антиоксиданс повезан са својствима у борби против рака), осам пута више витамина А и 1,5 пута више витамина Ц од зелених паприка. Жуте паприке имају више витамина Ц него зелене паприке, али мање витамина А и бета-каротена. (Иако, Science Explorer примећује да су зелене паприке и даље пуне витамина Ц.)
-
Definitivno mi crvene deluju najbolje. :D
-
Jesu. Samo ne bih voleo da zapostavljamo ni druge paprike. Nećemo da ih diskriminišemo po boji :) Šalu na stranu, uvek je lepo napomenuti da paprike od vitamina sadrže najviše vitamina C. Dokazano je da u paprici ima čak 4 - 5 puta više vitamina C nego u limunu i narandži. Količina vitamina C iznosi oko 100 - 250 mg / 100 g svežeg ploda, a zavisi od starosti paprike.
-
Da se nadovezem kod vitamina C. Sipak ima najveci procenat vitamina C cak vise i od paprike, a od limuna 20 puta vise.
Na 100gr nesto vise od 400mg vitamina c
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
-
Ja sam sada u soku od ovih vasih navoda!
-
Da. To je odličan izbor namirnice koja obezbeđuje dosta vitamina C. Samo kod ovog vitamina treba voditi računa, jer je dosta osetljiv i brzo se razgrađuje.
Vitamin C se može uništiti tokom pripreme, kuvanja i dugotrajnog skladištenja.
Načini da se sačuva vitamin C u hrani:
Jedite sveže voće i povrće odmah posle kupovine,
povrće isecite neposredno pre jela ili kuvanja,
hranu bogatu vitaminom C treba pripremiti brzo i u što manjoj količini vode,
para ili mikrotalasna rerna mogu da smanje gubitke.
-
U Sipak kod kuvanje caja najvise se zadrzava vitamin c na oko 40,50 stepeni i onda se skloni i ostavi da odstoji. Vec od nekih 80,100 stepeni unistava se, tako kaze teorija.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
-
Ja sam čak našao i podatak da tokom kuvanja čaja od šipka, vitamin C se ne gubi, kao što je slučaj kod drugih namirnica.
-
U svakom slučaju, postoji širok spektar voća i povrća koji se može unositi i omogućiti dovoljne dnevne potrebe za vitaminom C. Ne moramo čak ni južno voće, već i sa naših podneblja, koji imaju i mnogo veće količine ovog vitamina.
-
Ako unosite vitamin C kroz suplemente, onda vitamin C Natrium ascorbate. Taj oblik ima najveću iskoristljivost i najviše benefita po ljudski organizam.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk