Pansport Forum
Suplementacija => Katalog => Vitamini i minerali => Temu započeo: drAnita Mrdakovic Decembar 21, 2021, 02:01:51 posle podne
-
Natrijum je onaj deo kuhinjske soli, odnosno natrijum-hlorida (NaCl) koji je fiziološki aktivan, ali isto tako i onaj deo kuhinjske soli koji može biti štetan po zdravlje.
Kuhinjska so je dobro poznata bela, kristalna supstanca koja se sastoji od natrijuma (Na) i hlorida (Cl) u odnosu 0,4g:0,6g.
-
Svim ćelijama je za normalno funkcionisanje neophodan natrijum. Natrijum je neophodan za prenošenje nervnog signala i funkcionisanje svih nervnih i mišićnih ćelija, a najpoznatija uloga natrijuma je u održavanju zapreminje vanćelijske tečnosti, odnosno uloga u održavanju i regulisanju zapremine tečnosti i arterijskog krvnog pritiska.
Količine natrijuma / soli potrebne kako bi se organizam održavao su izuzetno male, manje od pola grama soli ili 0,2g Na.
-
Unos soli je svakako neophodan, međutim velike količine su i štetne za kardiovaskularni sistem. Postoje osobe koje su veoma osetljive na unos soli ("so osetljive" osobe), kod kojih krvni pritisak raste i na manje količine unete soli ili pak krvni pritisak više raste. Dobro je poznato da povišen krvni pritisak predstavlja nezavisni faktor rizika za srčane bolest.
-
Treba napomenuti da mnoge namirnice i jela sadrže dosta soli, iako se često ne obraća pažnja na sadržaj natrijuma u hrani.
-
Mnogi ljudi daleko premašuju maksimalnu preporuku od 2.300 mg natrijuma dnevno.
Pored toga, rizik od razvoja visokog krvnog pritiska zavisnog od soli se povećava sa godinama.
Da biste smanjili unos natrijuma, najbolje je minimizirati prerađenu, upakovanu i restoransku hranu, jer u njima ima mnogo natrijuma za koji možda ne sumnjate.
Prerađeno meso – poput šunke, narezaka, viršle i kobasica – ima posebno visok sadržaj natrijuma. Čak se i obični, smrznuti škampi često tretiraju aditivima bogatim natrijumom.
Krompir u kutijama, supa u konzervi, instant puding, pica i smrznuti obroci — takođe imaju visok sadržaj natrijuma, kao i slane grickalice kao što su svinjske kore i perece.
Neki proizvođači postepeno smanjuju natrijum u određenim upakovanim namirnicama, ali promene se dešavaju sporo. Bez obzira na to, mnoge od ovih namirnica su nezdrave.
Uvek je najbolje da se odlučite za neprerađenu hranu.
-
Za sportiste 2,3g je premalo. Idem dnevno od 5-10g soli, jednostavno manje od toga se odrazi na treninge i uopšte tijelo. Grčevi kao prvi simptomi i loša mišićna kontrakcija. Za čovjeka koji ne trenira 2,3g može proći.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Hiponatrijemija se često dešava kod sportista zbog malog unosa elektrolita, a obilnog znojenja.
Hiponatrijemija je odraz viška ukupne telesne vode u odnosu na ukupni Na. Kako se ukupni Na u organizmu odražava na vanćelijsku zapremninu vode, hiponatrijemija može biti hipo olemična, euvolemična i hipervolemična.
-
Kod sportista je hipovolemična hiponatrijemija jer se usled znojenja gubi i voda i so. Ukoliko se unosi samo voda, bez elektrolita dodatno se podstiče hiponatrijemija.
-
S druge strane, kao što je kolega rekao, mnogo ima soli u gotovim namirnicama i osobe koje ne treniraju unose više soli od preporučenih dnevnih doza što je pre svega loše za kardiovaskularni sistem, a i za bubrege i ostale sisteme.
-
E da. Ono su ipak preporuke za opštu populaciju. Zna se da se zbog preteranog znojenja izlučuje dosta natrijuma. Zato mnogi napici za rehidrataciju sadrže dosta elektrolita, kako bi se brzo nadoknadili tokom treninga.
-
Unos soli je svakako neophodan, međutim velike količine su i štetne za kardiovaskularni sistem. Postoje osobe koje su veoma osetljive na unos soli ("so osetljive" osobe), kod kojih krvni pritisak raste i na manje količine unete soli ili pak krvni pritisak više raste. Dobro je poznato da povišen krvni pritisak predstavlja nezavisni faktor rizika za srčane bolest.
Skoro sam slusao prof. Nestorovica kada je rekao da so ne spada u belu smrt....
-
Po meni čitav taj koncept o postojanju 4 bele smrti je totalno pogrešan.
-
Osim šećera, ostale 3 namirnice (mast, belo brašno i so) i nisu štetne u umerenim količinama. I ako gledamo istraživanja, a i ako se malo zamislimo šta su jeli naši preci doći će se do istog ovog zaključka.
-
Upravo... I bijelo brašno može biti korisno u umjerenim količinama. S tim da osoba nema neku alergijsku reakciju na isto, poput gluten itd...
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Belo brašno sadrži gvožđe, selen i cink pa se zato ne smatra nužno lošim, čak ga i preporučuju za povremeni unos.
-
Spada u namirnice sa višim glikohemijskim indeksom pa iz tog razloga i nije za svakodnevnu ishranu.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Tako je. Sve 3 namirnice su korisne u umerenim količinima. Ostaje šećer, koji možemo konzumirati povremeno. Inače bilo je reči o tome kako su se ranije okrivljavale masti za nastanak povišenog holesterola i ateroskleroze. Zna se da ako neko već ima genetsku predispoziciju, onda je velika verovatnoća da će imati povišen holesterol. Znam mnogo ljudi koji unose masnoće, pa nemaju povišene nivoe holesterola. S druge strane, šećeri praktično stružu zidove arterija i stvaraju podlogu za nastanak ateroskleroze.
-
Belo brašno isto je korisno. Jedino je problem ako neko ima intoleranciju na gluten, kao što je Boban već rekao.
Samo treba razlikovati intoleranciju od alergije. Intolerancija je mnogo češća. Alergijske reakcije na gluten ili druge proteine iz belog brašna su retke.
-
Što se masti tiče odavno je pokazano da je dosta zdraviji izbor od suncokretovog ulja.
-
Upravo. Zna se da su štetne trans masne kiseline. A ima ih pre svega u hidrogenizovanim biljnim uljima.
-
Ono što je isto bitno za natrijum je da višak unosa natrijuma može da utiče na bubrege izazivajući i bubrežne kamence. Pored toga, previše natrijuma može da poveća rizik od osteoporoze, jer smanjuje količinu kalcijuma, ključnog za zdravlje kostiju. On takođe može da dovede do smanjenog protoka krvi.
-
Poznato je da previše soli štetno deluje na srce, krvne sudove i pritisak ali...
Takođe ishrana sa malo soli (natrijuma) u poređenju sa prosečnom potrošnjom može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti i prerane smrti. Zato se moramo pažljivo pridržavati minimuma soli koji je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma.
-
Čovjek je jedinka sama za sebe, tako da malo ko zna koliko mu je malo a koliko previše. Treba eksperimentisati i naći sta najbolje organizmu odgovora.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Zato je na svakom pojedincu da ispituje svoje telo i mogućnosti. Apsolutno sve ima dobre i loše strane, a na nama je da uz savete stručnih lica odredimo meru i usmerimo se kako bi bili što zdraviji.
-
Čovjek je jedinka sama za sebe, tako da malo ko zna koliko mu je malo a koliko previše. Treba eksperimentisati i naći sta najbolje organizmu odgovora.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Slazem se, ali isto tako mislim da je to pretesko provaliti. Pogotovo akda pricamo o vitaminima i mineralima.
-
Da, posebno za nekog ko nije u materiji. Zato je i dobro obratiti se nekom barem na početku i tako skratiti sebi vrijeme lutanja za godine unaprijed.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Jeste, ali ja sam npr. imao priliku da razgovaram sa dvoje nutricionista i toliko razlike je bilo u njihovim smernicama.....
-
Debelim tetkama "nutricionistima" odavno ne vjerujem... Sportski nutricionista koji pritom radi na sebi i svom fizičkom izgledu i da... Nutricionista sportista - apsolutno da i to su ljudi sa kojima treba saradjivati. Da me pogrešno ne shvate oni koji su završili školu za nutricionistu itd... Ali odavno je vec dokazano da praksa kod jednog profesionalnog sportiste i godine iskustva daje upravo ono što treba ljudima koji lutaju.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
E tu se bas slazem. Kao i lekar fizijatar koji je bivsi sprotista i u sportu...totalno drugaciji pristup ima.