Pansport Forum
Saveti lekara => Ostala pitanja iz oblasti medicine => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Januar 02, 2022, 06:37:34 posle podne
-
Iako ne pijem, smatram da je zanimljivo malo se pozabaviti i ovom temom :)
Čini se da je mamurluk način na koji nas telo podseća na opasnosti preteranog uživanja. Dijareja (proliv), umor, glavobolja, mučnina i drhtanje su klasični simptomi. Ponekad krvni pritisak raste, srce kuca brže nego normalno, a znojne žlezde prekomerno proizvode znoj- dokaz da je reakcija "bori se ili beži" pojačana. Neki ljudi postaju osetljivi na svetlost ili zvuk, drugi pate od vrtoglavice.
Uzroci su različiti kao i simptomi. Alkohol se metaboliše u acetaldehid, supstancu koja je toksična u velikm količinama. Međutim, koncentracije retko budu tako visoke, tako da to nije potpuno objašnjenje.
Pijenje ometa moždanu aktivnost tokom spavanja, tako da mamurluk može biti oblik nedostatka sna. Alkohol ometa hormone koji regulišu naše biološke satove, zbog čega mamurluk može delovati slično kao jet lag. Alkohol takođe može izazvati migrene.
-
Pijenje da bi se ublažili simptomi mamurluka.
Ideja je da je mamurluk oblik odvikavanja od alkohola, tako da će piće ili dva olakšati povlačenje.
I alkohol i određeni sedativi, kao što su benzodiazepini, poput diazepama, reaguju sa GABA receptorima na moždanim ćelijama.
Ipak se ne savetuje da se koristi alkohol kao lek za mamurluk. To samo održava ciklus. Ne dozvoljava vam da se oporavite.
-
Pijte tečnost.
Alkohol podstiče mokrenje jer inhibira oslobađanje vazopresina, hormona koji smanjuje zapreminu mokraće koju stvaraju bubrezi. Ako vaš mamurluk uključuje dijareju, znojenje ili povraćanje, možda ste još više dehidrirani. Iako mučnina može otežati unošenje bolo kakve tečnosti ili hrane, čak i samo nekoliko gutljaja vode može pomoći vašem mamurluku.
-
Unesite malo ugljenih hidrata.
Piće može da snizi nivo šećera u krvi, tako da teoretski umor i glavobolja usled mamurluka mogu biti posledica toga što mozak radi bez dovoljno svog goriva- glukoze. Štaviše, mnogi ljudi zaboravljaju da jedu kada piju, što dodatno snižava nivo šećera u krvi. Tost i sok su način da se nivoi lagano vrate u normalu.
-
Izbegavajte alkoholna pića tamnije boje.
Eksperimenti su pokazali da bistra pića, kao što su votka i džin, ređe izazivaju mamurluk od tamnih, kao što su viski, crveno vino i tekila. Glavni oblik alkohola u alkoholnim pićima je etanol, ali tamnija pića sadrže hemijski srodna jedinjenja, uključujući metanol. Isti enzimi obrađuju etanol i metanol, ali metaboliti metanola su posebno toksični, tako da mogu izazvati gori mamurluk.
-
Uzmite lek protiv bolova, ali ne Tylenol (acetaminofen).
Aspirin, ibuprofen i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) mogu pomoći kod glavobolje i ukupnih bolnih osećanja. NSAIL, međutim, mogu iritirati stomak koji je već nadražen alkoholom. Ne uzimajte acetaminofen (Tylenol). Ako se alkohol zadržava u vašem telu, to može da naglasi toksične efekte acetaminofena na jetru.
-
Pijte kafu ili čaj.
Kofein možda nema nikakva specijalna svojstva protiv mamurluka, ali kao stimulans, mogao bi pomoći kod omamljenosti.
-
Vitamini B kompleksa i cink.
Studija koja je nedavno objavljena procenjivala je ishranu 24 sata pre i posle prekomernog pijenja. Otkriveno je da su ljudi čija su hrana i piće sadržali veće količine cinka i vitamina B grupe imali manje izražen mamurluk.
-
A naš stari recept kaže da je najbolji raso od kupusa :) Nadam se da još neko ima isprobane metode ;)
-
Nemam isprobanih metoda ali na osnovu svega navedenog poruka je ne pijte velike količine alkohola. Koliko god da je ljudima teško da se zaustave na čašu ili dve morali bi poštuju svoje zdravlje i telo i da im to bude mera... A i sasvim je dovoljno kako bi se ispoštovao red i nazdravilo.
-
Ono što je bitno je da alkoholna pića sadrže dosta kalorija tako da su to pored negativnih psihofizičkih efekata, negativne posljedice i po vašu liniju.
-
Iako je veza između konzumiranja alkohola i gojaznosti i dalje nejasna, postoje dobri razlozi da se misli da alkohol može igrati ulogu:
Sprečava vaše telo da sagoreva masti.
Visok je u kilodžulima/ kalorijama.
Dovodi do veće gladi i manje sitosti.
Uzrokuje loš izbor hrane (masna hrana, hrana bogata šećerom).
-
Samim tim što se veruje da masna hrana, šećer i kafa ublažavaju simptome mamurluka razmislite koliko zapravo jedno pijanstvo vuče posledica. :o ;D
-
Odlično rečeno. Ja kao što sam rekao ne pijem, pa ne mogu sada mnogo da kritikujem druge. Moram i da imam malo razumevanja da neko voli da proslavi na taj način. Iako ne opravdavam takav vid proslave.
-
Pa ima brojne posledice, i to znaju svi, ali ipak vole da konzumiraju alkoholna pića. Zvuči paradoksalno, ali je tako :)
-
Prejedanje i alkohol... Kombinacija za nabaciti nekoliko kg u nekoliko dana. Tu onda dolazi ono čuveno "počinjem da treniram čim praznici prođu Ili pak "sjutra idem na trening da sagorim ovaj alkohol od danas "....
Svako opijanje je vraćanje par koraka unazad. Neko se vrati i kilometarima u rikverc. Nikom nije donijelo ništa dobro.
Ispoštujte tijelo, da bi ono ispoštovalo i vas.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Mislim da su slavlja izgovor da bi neko dao oduška sebi i preneo se i popio. Opet čuvena Umerenost koju je teško postići. Za nekoga ko trenira ovo "opuštanje" zaista nije poželjno.
Usporava sagorevanje masti, usporava oporavak mišića, utiče na hormone, šećer u krvi i apsorpciju minerala. Tako da uz bilo kakav vid treninga ne ide.
-
Jednostavno neke osobe kao da jedva čekaju praznike, pa da se što više najedu i napiju. Pa ne znači da ako se vodi računa mesec dana, da se recimo neki vikend neko napije i prejede. Za to kratko vreme se optereti celokupan organizam. Ako je već neko rešio da vodi koliko-toliko zdrav život, onde mu ove krajnosti u vidu prejedanja i opijanja zaista nisu potrebne.
-
Ti koji jedva čekaju su upravo oni koji drže dijetu tokom čitave godine i nikako da smrsaju
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Izbegavajte alkoholna pića tamnije boje.
Eksperimenti su pokazali da bistra pića, kao što su votka i džin, ređe izazivaju mamurluk od tamnih, kao što su viski, crveno vino i tekila. Glavni oblik alkohola u alkoholnim pićima je etanol, ali tamnija pića sadrže hemijski srodna jedinjenja, uključujući metanol. Isti enzimi obrađuju etanol i metanol, ali metaboliti metanola su posebno toksični, tako da mogu izazvati gori mamurluk.
Jasno, ali je vrlo bitan i kvalitet istih. Da ne bude Atlantic vodka vec neka kvalitetnija. :D
-
Nemam isprobanih metoda ali na osnovu svega navedenog poruka je ne pijte velike količine alkohola. Koliko god da je ljudima teško da se zaustave na čašu ili dve morali bi poštuju svoje zdravlje i telo i da im to bude mera... A i sasvim je dovoljno kako bi se ispoštovao red i nazdravilo.
Upravo. Zamisli nekogada rpavi taktiku pre alkoholisanja. Sad cu da jedem ovo i ono....unesem te i te vitamine i minerale i onda se us**** od alkohola i vid mamuran sam. :D
-
Iako je veza između konzumiranja alkohola i gojaznosti i dalje nejasna, postoje dobri razlozi da se misli da alkohol može igrati ulogu:
Sprečava vaše telo da sagoreva masti.
Visok je u kilodžulima/ kalorijama.
Dovodi do veće gladi i manje sitosti.
Uzrokuje loš izbor hrane (masna hrana, hrana bogata šećerom).
Znam nekoliko alkoholicara koji su naprotiv siti. Hranu jedva i da unose zbog pica.
-
Prejedanje i alkohol... Kombinacija za nabaciti nekoliko kg u nekoliko dana. Tu onda dolazi ono čuveno "počinjem da treniram čim praznici prođu Ili pak "sjutra idem na trening da sagorim ovaj alkohol od danas "....
Svako opijanje je vraćanje par koraka unazad. Neko se vrati i kilometarima u rikverc. Nikom nije donijelo ništa dobro.
Ispoštujte tijelo, da bi ono ispoštovalo i vas.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Ozbiljno pijanstvo ti uzme bar 10 dana treninga.
Takodje, ovo sto si rekao za praznike, ljudi donose novogodisnje odluke, a za boravljaju da je 1. Januar vec sledeca godina i pocetak. :D
-
Zašto se onda "muče" cele godine kada sve unište u jednom-dva dana... :-\ Čaša, dve kvalitetnog pića su čak i medicinski dozvoljeni ali ko se zaustavi na tome...
-
Najbolji su oni koji kreću sve promene od Nove godine ili od ponedeljka. Zagarantovan neuspeh u najavi. Promena se dešava svaki dan, naravno mislim one pormene na bolje. A ne, napijem se, da dam sebi oduška što sam naporno trenirao cele godine. Ne opravdavam to ni u kom slučaju. Mene neki iz mog društva kritikuju što ne pijem. Dajte, ljudi, barem me vi ovde opravdajte :) :) :)
-
Opravdavamo kolega. ;D Zaista nema neke koristi od alkohola. Čudno mi je da ljudi i pored svih sredstava informisanja ne znaju koliko koje alkoholno piće sadrži kalorija, to su takozvane prazne kalorije.
-
Evo i ovde da navedemo neke informacije.
Kalorije u 100 ml ostalih alkoholnog pića:
Šampanjac – 85 kcal, belo vino – 85 kcal, crno vino – 80 kcal, konjak 38 vol % alkohola – 230 kcal, konjak 50 vol % alkohola – 375 kcal, likeri – 250 kcal, rakija 25 vol % alkohola – 175 kcal, rakija 33 vol % alkohola – 195 kcal, rakija 50 vol % alkohola – 350 kcal, rum 40 vol % alkohola – 280 kcal, brendi – 40 vol% alkohola – 230 kcal, vinjak – 250 kcal, viski – 250 kcal i vodka – 230 kcal.
-
Opravdavamo kolega. ;D Zaista nema neke koristi od alkohola. Čudno mi je da ljudi i pored svih sredstava informisanja ne znaju koliko koje alkoholno piće sadrži kalorija, to su takozvane prazne kalorije.
Hvala lepo :) Pa posle se pitaju kako se ugoje, a samo piju. Zdravo je popitu recimo čašu crvenog vina, čak je i dokazano u više studija. Može i neko drugo piće, ali ne cela flaša ili više njih :)
-
Ja sam tako bio veliki ljubitelj kafe, miris Espresso kafe me bukvalno razbudjivao. Čim sam primijetio da pravi stomacne i psihičke probleme, bilo je ko da je nikad ni probao nisam. Evo već treća godina će od poslednje šoljice.
Tako mi i alkohol ne prija, sem recimo u vrelim letnjim danima časa dobrog piva. Ko budali šamar
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Pa dobro. Mnogi vole hladno pivo u vreme vrućine. Ali mene nikad piće nije privlačilo. Kada je neka proslava, ja naručim bilo šta i jedva popijem možda 3 gutljaja, čisto kao nazdravim. A više od nekoliko gutljaja nikada nisam popio. Nikad mi nije posebno prijao ukus bilo kog alkoholnog pića.
-
Najbolji su oni koji kreću sve promene od Nove godine ili od ponedeljka. Zagarantovan neuspeh u najavi. Promena se dešava svaki dan, naravno mislim one pormene na bolje. A ne, napijem se, da dam sebi oduška što sam naporno trenirao cele godine. Ne opravdavam to ni u kom slučaju. Mene neki iz mog društva kritikuju što ne pijem. Dajte, ljudi, barem me vi ovde opravdajte :) :) :)
Ja ne mogu da te opravdam. :D
Na stranu, razlozi za pijanstvo su razliciti, kao i prioriteti.
-
Evo i ovde da navedemo neke informacije.
Kalorije u 100 ml ostalih alkoholnog pića:
Šampanjac – 85 kcal, belo vino – 85 kcal, crno vino – 80 kcal, konjak 38 vol % alkohola – 230 kcal, konjak 50 vol % alkohola – 375 kcal, likeri – 250 kcal, rakija 25 vol % alkohola – 175 kcal, rakija 33 vol % alkohola – 195 kcal, rakija 50 vol % alkohola – 350 kcal, rum 40 vol % alkohola – 280 kcal, brendi – 40 vol% alkohola – 230 kcal, vinjak – 250 kcal, viski – 250 kcal i vodka – 230 kcal.
Bio sam ubedjen da vodka ima manje. A beli dzin?
-
Dzin u 100ml ima oko 205kcal.
Naravno motivi su drugačiji. Ali motiva za preterivanje u alkoholu nema. Jedno, dva, tri pića mogu da prijaju ali kako prija npr 2litra piva?
-
2l piva ili više... Ne znam iskreno, 2 l vode da popijem kroz 1h bilo bi mi teško po stomak. Svaka čast, i za tako nešto treba trening
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
2l piva ili više... Ne znam iskreno, 2 l vode da popijem kroz 1h bilo bi mi teško po stomak. Svaka čast, i za tako nešto treba trening
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Ovo sam kao nečiji minimum navela. ;D Ima ljudi koji imaju kapaciteta, samo taj trening baš dođe glave.
-
Meni je fascinantno bilo kada sam čuo da postoje osobe koje, posle decenija unošenja alkoholnih pića, počnu da piju i alkohol od 70% (onaj koji se koristi za dezinfekciju). To je interesantno kako ne ispeče sluzokožu, dok dođe do želuca. Treba da se napišu doktorati na ovu temu :) :) :)
-
Dzin u 100ml ima oko 205kcal.
Naravno motivi su drugačiji. Ali motiva za preterivanje u alkoholu nema. Jedno, dva, tri pića mogu da prijaju ali kako prija npr 2litra piva?
kako mislis da alkoholicari nemaju motiv?
-
2l piva ili više... Ne znam iskreno, 2 l vode da popijem kroz 1h bilo bi mi teško po stomak. Svaka čast, i za tako nešto treba trening
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
jaoj, drugari moji su pili po 6-7 Somersbya....nit znam gde im je stalo niti kako ;D
-
Meni je fascinantno bilo kada sam čuo da postoje osobe koje, posle decenija unošenja alkoholnih pića, počnu da piju i alkohol od 70% (onaj koji se koristi za dezinfekciju). To je interesantno kako ne ispeče sluzokožu, dok dođe do želuca. Treba da se napišu doktorati na ovu temu :) :) :)
Samo cu ti reci da je jedna ekipa, koja je bila u kampu na moru ( koji je kilometrima udaljen od prve radnje) pri nestanku alkoholnog pica uzela etanol od 96% i pomesala sa cedevitom kako bi pili...sta dalje reci
-
Dzin u 100ml ima oko 205kcal.
Naravno motivi su drugačiji. Ali motiva za preterivanje u alkoholu nema. Jedno, dva, tri pića mogu da prijaju ali kako prija npr 2litra piva?
kako mislis da alkoholicari nemaju motiv?
Ne. Pitam se koji je motiv osobe, koja još uvek nije zvanično pod alkoholizmom, da popije recimo flašu od 2.5l piva?
-
Dzin u 100ml ima oko 205kcal.
Naravno motivi su drugačiji. Ali motiva za preterivanje u alkoholu nema. Jedno, dva, tri pića mogu da prijaju ali kako prija npr 2litra piva?
kako mislis da alkoholicari nemaju motiv?
Ne. Pitam se koji je motiv osobe, koja još uvek nije zvanično pod alkoholizmom, da popije recimo flašu od 2.5l piva?
Da se "opusti" ?
-
Nije to nikakav motiv. Ukoliko neko želi da se opusti pre svega mora da bud zdrav i da to radi kako bi sačuvao zdravlje. Opuštanje na štetu sebi nije opuštanje nego ulazak u začarani krug koji vodi ka nekom problemu.
-
Nije to nikakav motiv. Ukoliko neko želi da se opusti pre svega mora da bud zdrav i da to radi kako bi sačuvao zdravlje. Opuštanje na štetu sebi nije opuštanje nego ulazak u začarani krug koji vodi ka nekom problemu.
Slazem se, ali to je sad vec psiholosko pitanje. Koliko ljudi ima zrelosti o "svom korisnom"?
-
Meni je fascinantno bilo kada sam čuo da postoje osobe koje, posle decenija unošenja alkoholnih pića, počnu da piju i alkohol od 70% (onaj koji se koristi za dezinfekciju). To je interesantno kako ne ispeče sluzokožu, dok dođe do želuca. Treba da se napišu doktorati na ovu temu :) :) :)
Samo cu ti reci da je jedna ekipa, koja je bila u kampu na moru ( koji je kilometrima udaljen od prve radnje) pri nestanku alkoholnog pica uzela etanol od 96% i pomesala sa cedevitom kako bi pili...sta dalje reci
Zanimljivo :) Definitivno neki ljudi imaju čeličnu jetru ili se to samo čini na prvi pogled 8) 8) 8)
Šalu na stranu, ima mnogo takvih slučajeva. Nisu jedini. Ali alkoholizam je ozbiljan poremećaj i tako mu i treba pristupiti. Obavezno uključivanje psihijatra. Mada je i dalje veliki problem, zbog recidiva, odnosno ponovnom vraćanju opijanju nakon rehabilitacije. Sećam se na studijama kada je pacijent pričao kako, nakon završetka višenedeljne rehabilitacije i izlasku iz bolnice, kupi piće već u prvoj prodavnici ispred kruga bolnice. Treba da bude opomena svima do kog stanja čovek sebe može dovesti.
-
Meni je fascinantno bilo kada sam čuo da postoje osobe koje, posle decenija unošenja alkoholnih pića, počnu da piju i alkohol od 70% (onaj koji se koristi za dezinfekciju). To je interesantno kako ne ispeče sluzokožu, dok dođe do želuca. Treba da se napišu doktorati na ovu temu :) :) :)
Samo cu ti reci da je jedna ekipa, koja je bila u kampu na moru ( koji je kilometrima udaljen od prve radnje) pri nestanku alkoholnog pica uzela etanol od 96% i pomesala sa cedevitom kako bi pili...sta dalje reci
Zanimljivo :) Definitivno neki ljudi imaju čeličnu jetru ili se to samo čini na prvi pogled 8) 8) 8)
Šalu na stranu, ima mnogo takvih slučajeva. Nisu jedini. Ali alkoholizam je ozbiljan poremećaj i tako mu i treba pristupiti. Obavezno uključivanje psihijatra. Mada je i dalje veliki problem, zbog recidiva, odnosno ponovnom vraćanju opijanju nakon rehabilitacije. Sećam se na studijama kada je pacijent pričao kako, nakon završetka višenedeljne rehabilitacije i izlasku iz bolnice, kupi piće već u prvoj prodavnici ispred kruga bolnice. Treba da bude opomena svima do kog stanja čovek sebe može dovesti.
Alkoholizam kao ozbiljan problem u nasoj zemlji sa direktnim uticajem na razvoj porodica i njihovu disfunkionalnost.
-
Malo je problem što je u našem društvu sasvim normalno piti i što više piješ veći si dzek. Otud i kult da treba dobro da se popije, da na veseljima treba dobro ispoštovati domaćina itd.. To što si naveo da alkohol razara porodicu, razara itekako, samo je to posledica koja dolazi nakon dosta vremena pa niko ne veruje da to može njemu da se desi.
-
Vidljivija posledica je što izaziva agresivnost u pojedinim ljudima pa dovodi do nasilja.
-
Da se čovek malo opusti ponekad slažem se jer svi i treba ponekad da uživaju.
Pitanje je samo šta je kome to uživanje I jel se zna kontrolisati.
-
Pa čak je neka mala količina i dozvoljena i preporučena. ;) Ali to je za većinu malo i nedovoljno.
-
Ne kaze se dzabe- nije alkohol za svakoga!
-
Pa čak je neka mala količina i dozvoljena i preporučena. ;) Ali to je za većinu malo i nedovoljno.
Kao sto je dr Nestorovic prvo rekao da je casa crnog vina ujutru i uvece odlicna! :D
A posle je naveo isto, ali za rakicu! :D
-
Samo što neko pobrka doze, pa umesto jedne čaše, misli da treba jednu flašu :)
-
Šalu na stranu, po jedna čašica rakije ili čaša vina dnevno je uvek preporučljivo.
Evo nekih prednosti takve, da kažem, normalne konzumacije alkoholnih pića:
- antioksidansi pomažu u borbi protiv radikala, koji su glavni uzrok starosti
- deluje na nervni sistem, tako da vas opušta i oslobađa od stresa
- sprečava stvaranje naslaga holesterola i pomaže da se smanji količina holesterola, a sve to smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara
- u prevenciji prehlade
-
Ima nekih zanimljivih rezultata studija, koje bih ovde napomenuo, a u vezi sa konzumacijom alkoholnih pića.
Postoje ubedljivi dokazi da konzumacija alkohola povećava rizik od raka dojke, a što se više alkohola konzumira, to je veći rizik.
Velika prospektivna studija koja je pratila 88.084 žene i 47.881 muškarca tokom 30 godina otkrila je da čak i jedno piće dnevno povećava rizik od karcinoma povezanih sa alkoholom (kolorektum, ženske dojke, usna duplja, ždrelo, grkljan, jetra, jednjak) kod žena (ali uglavnom rak dojke), i kod pušača i kod nepušača. 1 do 2 pića dnevno kod muškaraca koji nisu pušili nisu bili povezani sa povećanim rizikom od raka povezanih sa alkoholom.
-
U kombinovanoj analizi šest velikih prospektivnih studija koje su uključivale više od 320.000 žena, istraživači su otkrili da konzumiranje 2-5 pića dnevno u poređenju sa onima koji ne konzumiraju pića povećava šanse za razvoj raka dojke za čak 41%. Nije bilo važno da li je alkohol u obliku vina, piva ili žestokog pića. To ne znači da će 40% žena koje piju 2-5 pića dnevno dobiti rak dojke. Umesto toga, to je razlika između oko 13 od svakih 100 žena koje obole od raka dojke tokom svog života - trenutnog prosečnog rizika u SAD - i 17 do 18 od svakih 100 žena koje razvijaju bolest. Ovo skromno povećanje značilo bi značajno više žena sa rakom dojke svake godine.
-
Nedostatak folata u ishrani ili folne kiseline, njene forme u vidu suplementa, dodatno povećava rizik od raka dojke kod žena. Folat je potreban za proizvodnju novih ćelija i za sprečavanje promena u DNK. Nedostatak folata, kao što se može javiti kod teške upotrebe alkohola, može izazvati promene u genima koje mogu dovesti do raka. Alkohol takođe povećava nivoe estrogena, koji podstiču rast određenih ćelija raka dojke. Čini se da adekvatan unos folata, najmanje 400 mikrograma dnevno, kada se uzima 1 piće alkohola dnevno, smanjuje ovaj povećani rizik.
-
Istraživači su otkrili snažnu povezanost između tri faktora – genetike, unosa folata i alkohola – u studiji od 2866 mladih žena prosečne starosti od 36 godina kojima je dijagnostikovan invazivni rak dojke. One sa porodičnom istorijom raka dojke koje su pile 10 grama ili više alkoholnih pića dnevno (ekvivalentno 1 ili više pića) i unosile manje od 400 mikrograma folata dnevno, skoro su udvostručile rizik (1,8 puta) od razvoja raka. Žene koje su pile ovu količinu alkohola, ali nisu imale porodičnu istoriju raka dojke i unosile najmanje 400 mikrograma folata dnevno, nisu imale povećan rizik od raka dojke.
-
Šalu na stranu, po jedna čašica rakije ili čaša vina dnevno je uvek preporučljivo.
Evo nekih prednosti takve, da kažem, normalne konzumacije alkoholnih pića:
- antioksidansi pomažu u borbi protiv radikala, koji su glavni uzrok starosti
- deluje na nervni sistem, tako da vas opušta i oslobađa od stresa
- sprečava stvaranje naslaga holesterola i pomaže da se smanji količina holesterola, a sve to smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara
- u prevenciji prehlade
To je dobro poznata izreka da se "rakija pije za dezinfekciju, vino za cirkulaciju i pivce za živce" i u tome verovali ili ne ima istine. ;D
-
Što se štetnosti istog tiče, može se povezati sa svakim karcinomom jer je neminovno da neumerena upotreba istog toksično deluje na organizam. Kako svaki organizam proizvodi tumorski DNK umesto da se čisti od tog DNK on se čisti od velikih količina alkohola, koji pri tom sam po sebi stvara kiselu sredinu i inflaciju što opet pogoduje tumorski ćelijama.
-
Upravo tako, a posle neko ne može da veruje kad dobije rak, a u stvari ceo život je neumereno pio. Kombinacija prekomernog konzumiranja alkoholnih pića i cigara je najgora moguća i u visokom procentu povećava rizik za nastanak kancera.
-
Baš tako. Još kada se na to nadoveže štetnost prekomerne konzumacije hrane i to one nezdrave. Teško je organizmu da se izbori sa tim.
-
Pa i naše imune ćelije nisu svemoćne. Jednostavno opisano, u jednom trenutku sistem pada i nastaju različite hronične bolesti, uključujući i rak.
-
Upravo tako, a posle neko ne može da veruje kad dobije rak, a u stvari ceo život je neumereno pio. Kombinacija prekomernog konzumiranja alkoholnih pića i cigara je najgora moguća i u visokom procentu povećava rizik za nastanak kancera.
Ovde bih se ubacio sa ne-medicinskim obrazovanjem vec posmatranjem. Pored stethnih unetih materija, stres (psiholoski problemi, emotivni...) je po meni glavni okidac svih bolesti, pa i raka.
-
Stres je bolest 21 vijeka i prema prognozama već sada sa tom bolešću ne može da se mjeri niti jedna druga na svijetu. A na žalost sve više će ga i biti kako se svijet i razvija
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Tako je. Dokazano je da je stres povezan sa nastankom širokog spektra bolesti, a pre svega autoimunih bolesti i kancera. Stres najpre utiče na nervni, endokrini i imuni sistem, a preko njih ispoljava dejstvo i na ceo organizam. Zato se danas sve češće govori o jedinstvenom psihoneuroimunoendokrinom sistemu. Stres modulacijom ovog sistema dovodi do nastanka različitih poremećaja.
-
Zapostavili smo psihu koja je pokretač svega u nama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Zapostavili smo psihu koja je pokretač svega u nama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Nema, psiholoska kultura i obrazovanje postoje samo kod vrlo malo ljudi.
Svi su fokusirani na materijalno i izgled, a zaboravljaju na psihu i duhovnost.
Pogotovo u Srbiji je i dalje zatucan stav prema odlaznju kod psihologa.
-
Kažu da je svaka bolest prvo bolest duše, tj da sve ide iznutra. Mnogi ne žele da veruju u to jer je lakše okriviti bilo šta drugo osim sebe i svoje podložnosti stresu.
-
Dokaz su takođe i psihosomatske bolesti. Recimo čir na želucu se najčešće javlja zbog stresa.
-
A to je i dalje tabu tema da se ide psihijatru ili psihologu. Mada mislim da se situacija poslednjih nekoliko godina menja na bolje, što se toga tiče. Ali to ide baš sporo. Mislim da je najveći problem da se čovek suoči sam sa sobom. Skoro od svega se može pobeći, ali od sebe ne može. A treba se suočiti sa svojim unutrašnjim svetom.
-
Dokaz su takođe i psihosomatske bolesti. Recimo čir na želucu se najčešće javlja zbog stresa.
Osjetio sam problem na svojoj koži. Stresan period koji sam imao godinama unazad i konstantno problemi sa želudcem i stomakom. Rijesio sam se stresa, rijesio sam se problema. Tako jednostavno a opet tako komplikovano.
Najlakše je svakako reči - nemoj da se stresiras. Jednostavno su neke situacije neizbežne, ali ključ je u tome da znamo da prepoznamo problem i udahnemo duboko kada je najteže.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
I problem sa ishranom i konzumacijom alkohola se vode kao mentalni problemi. Prema tome nije ni čudo što se prvo na psihi mora raditi. Što se tiče stres ulkusa, o njemu se već dosta priča pa se nadam da populacija već je upućena u to da čir na želucu stvarno stvara psihološki stres.
Takođe postoji Takotsubo sindom, ili sindrom slomljenog srca, gde dolazi do anginoznog napada, osećaja kao da osoba ima infarkt samo kao posledica velikog stresa. Tom prilikom ljudi nemaju organski poremećaj već stres izaziva jak bol i stezanje u grudima.
-
Dokaz su takođe i psihosomatske bolesti. Recimo čir na želucu se najčešće javlja zbog stresa.
Osjetio sam problem na svojoj koži. Stresan period koji sam imao godinama unazad i konstantno problemi sa želudcem i stomakom. Rijesio sam se stresa, rijesio sam se problema. Tako jednostavno a opet tako komplikovano.
Najlakše je svakako reči - nemoj da se stresiras. Jednostavno su neke situacije neizbežne, ali ključ je u tome da znamo da prepoznamo problem i udahnemo duboko kada je najteže.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Nije ni taj udisaj uvek resenje. treba potraziti is trucnu pomoc.
-
Slažem se da je najlakše reći- nemoj da se stresiraš, ali je to ipak najteže učiniti. Tu je zaista potrebna pomoć psihijatra ili psihologa. Da bi se problem uklonio iz korena i definitivno rešio, potreban je recimo poseban oblik psihoterapije- psihoanaliza. Kada se suočimo sa mnogim potisnutim sadržajem, onda kreće pravo isceljenje.
-
Postoje ljudi koji se sami mogu izboriti. Za svaki problem koji traje duže ili se intenzivira slažem se da treba stručna pomoć. Stresa je ipak sve više.
-
Ma naravno da ima osoba koje mogu same da se nose sa stresom i da ga kontrolišu u znatnoj meri. To je sigurno. Međutim, ako govorimo o otkrivanju samog uzroka stresa i definitivnog rešavanja problema, onda uvek i samo psihoterapija. Preporučujem već spomenutu psihoanalizu kod posebno obučenog psihijatra.
-
Upravo sam sam i uspio da se izborim i to smatram svojom najvećom pobjedom od kada se uopšte bavim sportom profesionalno i od kada uopšte radim.sa kjudima. Svakako pomoglo mi je da i sam kasnije pomognem onima kojima je bila pomoć neophodna a nisu uspevali sami da se izbore sa problemima. Iskustvo je majka znanja :)
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Ne kažu za dzabe da najbolje učimo na sopstvenom iskustvu. Mislim da se iskustvo treba nesebično deliti, previše ljudi ima problema oko nekog vida zavisnosti ili poremećaja ishrane. Najbolji savet će mu, pored stručnog lica, udeliti osoba koja je kroz to prošla.