Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Januar 22, 2022, 07:55:48 posle podne
-
Med je sirupasta tečnost koju pčele prave od biljnog nektara. Omiljen širom sveta zbog svoje slatkoće, koristi se u mnogim jelima i receptima.
Miris, boja i ukus meda variraju u zavisnosti od vrste cveća od kojeg je napravljen, tako da postoji bezbroj varijanti na raspolaganju.
Med ima brojne potencijalne zdravstvene prednosti i može delovati kao lek u tretmanima alternativne medicine.
-
Jedna supena kašika (20 grama) meda sadrži:
Kalorije: 61
Masti: 0 grama
Proteini: 0 grama
Ugljeni hidrati: 17 grama
Vlakna: 0 grama
Riboflavin: 1% dnevne vrednosti (DV)
Bakar: 1% DV
Med je u suštini čist šećer, bez masti i samo u tragovima proteina i vlakana. Sadrži male količine nekih hranljivih materija, ali većina ljudi obično ne konzumira dovoljno meda da bi bio značajan izvor vitamina i minerala u ishrani.
Ipak, vredi napomenuti da je med bogat biljnim jedinjenjima koja promovišu zdravlje poznatim kao polifenoli.
-
Visokokvalitetni med — koji je minimalno obrađen, nezagrejan i svež — sadrži mnoga važna bioaktivna biljna jedinjenja i antioksidanse, kao što su flavonoidi i fenolne kiseline. Tamnije sorte obično nude više antioksidanata od svetlijih.
Antioksidansi pomažu u neutralizaciji reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) u telu, koje se mogu nakupiti u ćelijama i izazvati oštećenja. Ovo oštećenje može doprineti stanjima kao što su prevremeno starenje, dijabetes tipa 2 i bolesti srca.
Kao takve, mnoge zdravstvene prednosti meda se pripisuju njegovom sadržaju antioksidanasa.
-
Kada je u pitanju regulacija šećera u krvi, med može ponuditi neke male prednosti u odnosu na obični šećer.
Iako med podiže nivo šećera u krvi baš kao i druge vrste šećera, antioksidansi koje sadrži mogu pomoći u zaštiti od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.
Istraživači su otkrili da med može povećati nivoe adiponektina, hormona koji smanjuje upalu i poboljšava regulaciju šećera u krvi.
Postoje i neki dokazi da dnevni unos meda može poboljšati nivo šećera u krvi natašte kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.
Međutim, iako je med možda nešto bolji od rafinisanog šećera za osobe sa dijabetesom, ipak ga treba konzumirati umereno.
Takođe je važno znati da se određene vrste meda mogu razblažiti običnim sirupom. Iako je falsifikovanje meda nezakonito u većini zemalja, i dalje je široko rasprostranjen problem.
-
Med takođe može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.
Prema jednom istraživanju, med može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju nivoa masti u krvi, regulaciji otkucaja srca i sprečavanju smrti zdravih ćelija - sve faktore koji mogu poboljšati funkciju i zdravlje srca.
Jedna opservaciona studija koja je uključivala preko 4.500 ljudi starijih od 40 godina povezala je umereni unos meda sa nižim rizikom od visokog krvnog pritiska kod žena.
Osim toga, studija na pacovima je obećavajuće pokazala da med pomaže u zaštiti srca od oksidativnog stresa.
Pored toga, sirovi med obično sadrži propolis, vrstu smole koju pčele proizvode od drveća koje proizvodi sok i sličnih biljaka. Propolis može poboljšati nivo holesterola i triglicerida.
Sve u svemu, ne postoji dugoročna studija na ljudima o zdravlju meda i srca. Potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumeli efekti meda na zdravlje srca.
-
Lokalni tretman medom se koristio za lečenje rana i opekotina još od starog Egipta. Praksa je i danas uobičajena.
Pregled 26 studija o medu i nezi rana pokazao je da je najefikasniji u lečenju opekotina i rana koje su se inficirale nakon operacije.
Med je takođe efikasan tretman za čireve na stopalima povezanih sa dijabetesom, koji su ozbiljne komplikacije, jer mogu dovesti do amputacije.
Jedna studija koja je uključivala ljude sa čirevima na stopalima povezanim sa dijabetesom prijavila je stopu uspeha od 43,3% sa medom kao tretmanom rana. U drugoj studiji, lokalna primena meda je izlečila impresivnih 97% čireva povezanih sa dijabetesom učesnika.
Istraživači teoretišu da lekovita moć meda potiče od njegovih antibakterijskih i antiinflamatornih efekata.
Štaviše, može pomoći u lečenju drugih stanja kože, uključujući psorijazu i herpesne lezije.
Manuka med se smatra posebno efikasnim u lečenju opekotina. Međutim, ako imate ozbiljne opekotine, odmah potražite medicinsku pomoć.
-
Kašalj je čest problem kod dece sa infekcijama gornjih disajnih puteva. Ove infekcije mogu uticati na san i kvalitet života i dece i roditelja.
Međutim, uobičajeni lekovi protiv kašlja nisu uvek efikasni i mogu imati neželjene efekte. Zanimljivo je da med može biti dobra alternativa, sa dokazima koji ukazuju da je to efikasna opcija lečenja.
Jedan pregled nekoliko studija o medu i kašlja kod dece otkrio je da je med efikasniji od difenhidramina za simptome kašlja. Takođe može pomoći u smanjenju trajanja kašlja (17 Pouzdani izvor).
U drugom pregledu je navedeno da takođe može poboljšati kvalitet sna kod dece koja kašlju, kao i kod njihovih roditelja. Dalje, za razliku od nekih lekova protiv kašlja, med nema nuspojave.
Međutim, nikada nemojte davati med deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od botulizma.
-
Med je lako dodati vašoj ishrani.
Da biste dobili malo povećanje antioksidanata iz meda, možete ga koristiti na bilo koji način na koji obično koristite šećer. Odličan je za zaslađivanje običnog jogurta, kafe ili čaja. Takođe ga možete koristiti u kuvanju i pečenju.
Kao kućni lek, može se primeniti direktno na manje opekotine ili rane ili davati oralno za kašalj.
Zapamtite da ne treba davati med deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od botulizma.
Takođe, imajte na umu da je med vrsta šećera, pa će njegovo konzumiranje uzrokovati porast nivoa šećera u krvi.
Osim toga, konzumiranje velikih količina meda, posebno tokom dužeg perioda, može doprineti povećanju telesne težine i povećati rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili bolesti srca. Stoga se držite malog do umerenog unosa.
-
Med ima vise vrsta livadski,sumski,bagremov... Bas rano ujutro kad idem na trcanje, cim ustanem uznem jednu kasiku mesanog meda i 2dcl vodu, razmutim i popijem. Tako me brze secer razbudi i posle 15min idem na trcanje.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
-
Kašalj je čest problem kod dece sa infekcijama gornjih disajnih puteva. Ove infekcije mogu uticati na san i kvalitet života i dece i roditelja.
Međutim, uobičajeni lekovi protiv kašlja nisu uvek efikasni i mogu imati neželjene efekte. Zanimljivo je da med može biti dobra alternativa, sa dokazima koji ukazuju da je to efikasna opcija lečenja.
Jedan pregled nekoliko studija o medu i kašlja kod dece otkrio je da je med efikasniji od difenhidramina za simptome kašlja. Takođe može pomoći u smanjenju trajanja kašlja (17 Pouzdani izvor).
U drugom pregledu je navedeno da takođe može poboljšati kvalitet sna kod dece koja kašlju, kao i kod njihovih roditelja. Dalje, za razliku od nekih lekova protiv kašlja, med nema nuspojave.
Međutim, nikada nemojte davati med deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od botulizma.
Pčelarske radionice u današnje vreme proizvode namenski med za kašalj sa nekoliko vrsta bilja.
-
Med je lako dodati vašoj ishrani.
Da biste dobili malo povećanje antioksidanata iz meda, možete ga koristiti na bilo koji način na koji obično koristite šećer. Odličan je za zaslađivanje običnog jogurta, kafe ili čaja. Takođe ga možete koristiti u kuvanju i pečenju.
Kao kućni lek, može se primeniti direktno na manje opekotine ili rane ili davati oralno za kašalj.
Zapamtite da ne treba davati med deci mlađoj od 1 godine zbog rizika od botulizma.
Takođe, imajte na umu da je med vrsta šećera, pa će njegovo konzumiranje uzrokovati porast nivoa šećera u krvi.
Osim toga, konzumiranje velikih količina meda, posebno tokom dužeg perioda, može doprineti povećanju telesne težine i povećati rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili bolesti srca. Stoga se držite malog do umerenog unosa.
Dodao bih da je vrlo efektan odmah nakon udarca, mazanjem na modricu. Smanjuju se i otok i modrica.
-
Drago mi je da se cene med i ostali pčelinji proizvodi. Ja obično volim da uzmem ujutru kašičicu meda sa malo mlake vode, a nekad i malo limuna nacedim u mlaku vodu i dodam malo meda.
-
Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mislim da samo propolis pravi rekaciju sa metalom....
-
Takodje, pcelarske radionice prave med za imunitet koji se pored samog meda sastoji i od propolisa, saca i maticnog mleca.
-
Drago mi je da se cene med i ostali pčelinji proizvodi. Ja obično volim da uzmem ujutru kašičicu meda sa malo mlake vode, a nekad i malo limuna nacedim u mlaku vodu i dodam malo meda.
Od kada sam poceo da pijem cedjeni limun sa vodom ujutru na prazan stomak, imunitet mi se nezamislivo popravio. Probaj. Ali ti savetujem da krenes sa pola limuna....
-
Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?
To i mene interesuje. Postoje utvrđene informacije samo za propolis.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ja bih ovde dodala nekoliko razlika između meda, matične mlečni i propolis
-
Razlika između meda, matične mleči i propolisa
1. Izvor: Med se sastoji od nektara, matična mleč se sastoji od sekreta čeljusti i jezika, a propolis od smole i zuba drveta
2. Svrha pčela: med je hrana pčela radilica, matična mleč je hrana matica, a propolis se koristi za jačanje i popravak košnica pčela
3. Izgled: med je proziran, guste bele do svetložute ili narančaste do svetložute smeđe tekućine, matična mleč je bela do svetložuta želatinozna struktura, propolis je žutosmeđa ili tamnosmeđa viskozna.
4. Ukus: med je sladak, matična mleč postaje kisela, trpka i ljuta, a propolis je oštar.
-
5. Veliki broj sastojaka: med se sastoji od glukoze, fruktoze i vode. Matična mleč se sastoji od vode, proteina i masnih kiselina. Propolis se sastoji od smole, pčelinjeg voska i hlapivog ulja
6. Komponente u tragovima: Med sadrži vitamine, minerale i tako dalje. Matična mleč sadrži vitamine, minerale itd. Propolis sadrži flavonoide, vitamine, aminokiseline, minerale itd.
7. Tradicionalna upotreba: Med može nahraniti centar, navlažiti suvoću, ublažiti bol, detoksicirati i može se koristiti za bolove u zglobu i trbuhu.
8. Naučno dokazana upotreba: med može biti antibakterijski, antitusivan, hranljiv u želucu, vlaži creva i laksativ. Matična mleč može biti antibakterijska, antioksidativna, izbeljivačka, popravlja kožu, reguliše imunitet, reguliše lipide u krvi i holesterol itd. Propolis može biti antibakterijski, antioksidans, poboljšati imunitet, negu kože i regulisati šećer u krvi
9. Dijabetes: Pažljivo koristite med, možete koristiti matičnu mleč, možete koristiti propolis
-
Drago mi je da se cene med i ostali pčelinji proizvodi. Ja obično volim da uzmem ujutru kašičicu meda sa malo mlake vode, a nekad i malo limuna nacedim u mlaku vodu i dodam malo meda.
Od kada sam poceo da pijem cedjeni limun sa vodom ujutru na prazan stomak, imunitet mi se nezamislivo popravio. Probaj. Ali ti savetujem da krenes sa pola limuna....
Pa otprilike i ja tako koristim, ali ne baš svaki dan. Mada pokušaću i neki duži period da koristim u kontinuitetu.
-
Da li je tacno da gubi svoja svojstva ukoliko ga uzimamo metalnom kasikom?
Sent from my iPhone using Tapatalk
To je mit. Ali zaista. Može se toliko čitati o tome kojom kašikom treba jesti med, ali dali su argumente da uopšte ne dolazi do reakcije između meda i metalne kašike. Jer su i te mašine za vrcanje meda od metala, a i ja sam lično gledao kako medar presipa med metalnom kutlačom u tegle. Tako da slobodno možemo jesti i metalnom kašikom.
-
Razlika između meda, matične mleči i propolisa
1. Izvor: Med se sastoji od nektara, matična mleč se sastoji od sekreta čeljusti i jezika, a propolis od smole i zuba drveta
2. Svrha pčela: med je hrana pčela radilica, matična mleč je hrana matica, a propolis se koristi za jačanje i popravak košnica pčela
3. Izgled: med je proziran, guste bele do svetložute ili narančaste do svetložute smeđe tekućine, matična mleč je bela do svetložuta želatinozna struktura, propolis je žutosmeđa ili tamnosmeđa viskozna.
4. Ukus: med je sladak, matična mleč postaje kisela, trpka i ljuta, a propolis je oštar.
Hvala na jako korisnom i distinktivnom objasnjenju.
-
5. Veliki broj sastojaka: med se sastoji od glukoze, fruktoze i vode. Matična mleč se sastoji od vode, proteina i masnih kiselina. Propolis se sastoji od smole, pčelinjeg voska i hlapivog ulja
6. Komponente u tragovima: Med sadrži vitamine, minerale i tako dalje. Matična mleč sadrži vitamine, minerale itd. Propolis sadrži flavonoide, vitamine, aminokiseline, minerale itd.
7. Tradicionalna upotreba: Med može nahraniti centar, navlažiti suvoću, ublažiti bol, detoksicirati i može se koristiti za bolove u zglobu i trbuhu.
8. Naučno dokazana upotreba: med može biti antibakterijski, antitusivan, hranljiv u želucu, vlaži creva i laksativ. Matična mleč može biti antibakterijska, antioksidativna, izbeljivačka, popravlja kožu, reguliše imunitet, reguliše lipide u krvi i holesterol itd. Propolis može biti antibakterijski, antioksidans, poboljšati imunitet, negu kože i regulisati šećer u krvi
9. Dijabetes: Pažljivo koristite med, možete koristiti matičnu mleč, možete koristiti propolis
A upotrebna proizvoda tokom/ nakon stomacnog virusa/dijareje?
-
5. Veliki broj sastojaka: med se sastoji od glukoze, fruktoze i vode. Matična mleč se sastoji od vode, proteina i masnih kiselina. Propolis se sastoji od smole, pčelinjeg voska i hlapivog ulja
6. Komponente u tragovima: Med sadrži vitamine, minerale i tako dalje. Matična mleč sadrži vitamine, minerale itd. Propolis sadrži flavonoide, vitamine, aminokiseline, minerale itd.
7. Tradicionalna upotreba: Med može nahraniti centar, navlažiti suvoću, ublažiti bol, detoksicirati i može se koristiti za bolove u zglobu i trbuhu.
8. Naučno dokazana upotreba: med može biti antibakterijski, antitusivan, hranljiv u želucu, vlaži creva i laksativ. Matična mleč može biti antibakterijska, antioksidativna, izbeljivačka, popravlja kožu, reguliše imunitet, reguliše lipide u krvi i holesterol itd. Propolis može biti antibakterijski, antioksidans, poboljšati imunitet, negu kože i regulisati šećer u krvi
9. Dijabetes: Pažljivo koristite med, možete koristiti matičnu mleč, možete koristiti propolis
A upotrebna proizvoda tokom/ nakon stomacnog virusa/dijareje?
Ja bih med preporučila zbog vitamina, minerala, glukoze i jer detoksicira. Propolis zbog flavanoida baš i ne, neke ljude oni nadimaju i podstiču probavu tako da u tom slučaju nije efikasan.
-
Definitivno se med može koristiti kod mnogih stanja.
-
Koliko se med preporucuje tokom kalorijskog deficita u svislu kalorija?
-
Med često kao prvi izvor energije upotrebljavaju kod lečenja anoreksije i kod ljudi koji su danima izgladnjivani. Pošto se tim osobama daje pre svega intravenozna terapija, počinje postepeno da im se daje med pa tek onda drugi izvori hrane.
-
Mislio sam na ljude koji zele da izgube na "kilazi"....
-
Svakako je bolji od šećera, a kašičica meda nema više od 40kcal pa mislim da ne može da škodi. Svakako su benefiti veći od par kalorija.
-
Med je definitivno uvek najbolja opcija i kao zaslaživač i ovako generalno za imunitet, a svakako i kod gubitka kilograma. Uostalom, med se najčešće konzumira u malim količinama.
-
To da, brzo zadovolji potrebu za slatkim. Nema kao kod prostih šećera efekat da kada se uzme malo mora još, tj ne izaziva tu "zavisnost od slatkog".
-
To da, brzo zadovolji potrebu za slatkim. Nema kao kod prostih šećera efekat da kada se uzme malo mora još, tj ne izaziva tu "zavisnost od slatkog".
Ovo je vrlo korisno za znati.
-
Definitivno najbolja moguća opcija da se neko zasladi, a i da ga kombinuje u spravljanju slatkiša.
-
Baš tako. Dobra strana neta je što se sada mogu naći brojni recepti za slatkiše bez brašna, sa whey proteinom i medom. Kad se iskombinuju ove namirnice bude dobitna kombinacija.
-
Super su i ovsene sa medom...moze i malo cimeta :D
-
Dobra ideja, a inače cimet i ja volim da koristim.
-
I med sa mlevenim pistaćima. Ima tako dobrih i zdravih kombinacija... ;D
-
I med sa mlevenim pistaćima. Ima tako dobrih i zdravih kombinacija... ;D
To nisam jos probao. Nisam siguran ni da sam naleteo negde na neslane pistace? :)
-
Samo sirove pistaće sam jeo koji su neslani. Oni pečeni su uvek slani po prodavnicama zdrave hrane. Barem sam ja tako nailazio.