Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Jul 17, 2022, 04:25:23 posle podne
-
Slatko meso dinje je tipično svetlo zelene boje, dok je koža žute boje.
Dinja je dostupna širom sveta i može se jesti sama ili koristiti u desertima, salatama, grickalicama i supama.
Iako njena najveća privlačnost može biti njen ukus, takođe je hranljiva i može pružiti brojne prednosti za zdravlje organizma.
-
Bogata hranljivim materijama
Različiti hranljivi sastojci i biljna jedinjenja mogu biti odgovorni za mnoge zdravstvene koristi.
Porcija od 1 šolje (177 grama) dinje obezbeđuje:
Kalorije: 64
Ugljeni hidrati: 16 grama
Vlakna: 1,4 grama
Proteini: 1 gram
Masti: 0 grama
Vitamin C: 53% referentnog dnevnog unosa (RDI)
Vitamin B6: 8% RDI
Folat: 8% RDI
Vitamin K: 6% RDI
Kalijum: 12% RDI
Magnezijum: 4% RDI
Pored toga, plodovi i semenke dinje takođe sadrže jedinjenja sa jakim antioksidativnim kapacitetom, uključujući beta-karoten (provitamin A), fitoen, kvercetin i kafeinsku kiselinu.
-
Može pomoći u smanjenju krvnog pritiska
Generalno, ishrana bogata voćem i povrćem povezana je sa smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.
Tačnije, dobro je utvrđeno da ishrana sa niskim sadržajem natrijuma i adekvatan unos kalijuma mogu pozitivno uticati na regulaciju krvnog pritiska.
Pošto dinja sadrži malo natrijuma i puno kalijuma, može pomoći u održavanju adekvatnog nivoa krvnog pritiska.
Ako želite da povećate unos kalijuma, pokušajte da dodate dinju u svoju ishranu. Dobar je izvor kalijuma, sa porcijom od 1 šolje (177 grama) koja obezbeđuje 12% RDI.
-
Sadrži hranljive materije važne za zdravlje kostiju
Dinja sadrži nekoliko hranljivih sastojaka koji su od vitalnog značaja za popravku i održavanje jakih kostiju, uključujući folat, vitamin K i magnezijum.
Konkretno, dinja je dobar izvor folata — sa 1 šoljom (177 grama) obezbeđuje 8% RDI.
Folat je neophodan za razgradnju homocisteina - čiji su povišeni nivoi povezani sa smanjenom mineralnom gustinom kostiju tokom vremena.
-
Iako je potrebno više istraživanja da bi se doneli konačni zaključci o odnosu između folata i zdravlja kostiju, konzumiranje hrane koja sadrži folat, kao što je dinja, može omogućiti zdrave kosti osiguravajući da nivoi homocisteina ostanu u normalnom opsegu.
Vitamin K je uključen u proizvodnju glavnog strukturnog proteina u kostima poznatog kao osteokalcin. Zbog toga je adekvatan unos vitamina K neophodan za zdrave kosti. Porcija dinje obezbeđuje 6% RDI ovog vitamina.
-
Pored toga, možete zadovoljiti oko 4% dnevnih potreba za magnezijumom sa jednom porcijom dinje.
Ćelije odgovorne za izgradnju i razgradnju koštanog tkiva zahtevaju magnezijum za pravilno funkcionisanje. Dakle, magnezijum je još jedan sastojak vitalan za zdravlje kostiju.
Dinja takođe sadrži male količine drugih hranljivih materija koje pomažu zdravlju kostiju, uključujući kalcijum, fosfor i cink.
Iako ovi hranljivi sastojci nisu visoko koncentrisani u dinji, dodavanje voća ishrani i dalje može podržati zdravlje kostiju kada je upareno sa uravnoteženom ishranom koja uključuje niz drugih namirnica bogatih hranljivim materijama.
-
Može poboljšati kontrolu šećera u krvi
Neka istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje dinje, može podstaći zdrav nivo šećera u krvi.
Nedavna sedmogodišnja studija na pola miliona ljudi otkrila je da oni koji svakodnevno konzumiraju sveže voće imaju 12% manje šanse da razviju dijabetes, u poređenju sa onima koji retko jedu voće.
Kod onih učesnika koji su već imali dijabetes na početku studije, konzumiranje voća najmanje tri puta nedeljno dovelo je do 13-28% manjeg rizika od zdravstvenih komplikacija povezanih sa dijabetesom, pored 17% manjeg rizika od prerane smrti.
Iako dinja sadrži ugljene hidrate koji mogu privremeno da povećaju nivo šećera u krvi, ona takođe obezbeđuje vlakna i druge hranljive materije koje mogu pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi tokom vremena.
-
Bogata elektrolitima i vodom
Kada pomislite na hidrataciju, prva stvar koja vam verovatno pada na pamet je voda. Međutim, za efikasnu i pravilnu hidrataciju, telu je potrebno više od toga - potrebni su mu i elektroliti.
Dinja je oko 90% vode i sadrži elektrolite, kao što su kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum.
Ova kombinacija vode i hranljivih sastojaka čini dinju odličnom za hidrataciju nakon treninga, tokom bolesti ili ako samo pokušavate da ostanete hidrirani tokom dana.
-
Može podržati zdravu kožu
Konzumacija dinje može podržati zdravu kožu zbog visokog sadržaja vitamina C.
Adekvatan unos vitamina C je imperativ za pravilnu proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina koji je od vitalnog značaja za popravku i održavanje tkiva kože.
Pored toga, pošto je vitamin C snažan antioksidans, neka istraživanja pokazuju da može zaštititi kožu od oštećenja od sunca.
Dinja je odličan izvor vitamina C — jedna šolja (177 grama) obezbeđuje 53% RDI.
Iako vitamin C možete dobiti iz raznih namirnica, konzumacija dinje je jednostavan način da brzo zadovoljite svoje dnevne potrebe – promovišući zdravu kožu u tom procesu.
-
Može ojačati imuni sistem
Vitamin C je verovatno najpoznatiji po svojoj ulozi u podršci imunološkoj funkciji, a dinja je prepuna ovog vitamina.
Ljudski imuni sistem je složen i zahteva širok spektar hranljivih materija da bi pravilno funkcionisao — vitamin C je kritična komponenta.
U stvari, istraživanja sugerišu da adekvatan unos vitamina C iz ishrane može sprečiti i lečiti različite respiratorne i sistemske infekcije, kao što su upala pluća i obična prehlada.
Porcija dinje od 1 šolje (177 grama) obezbeđuje više od polovine RDI za vitamin C, što ga čini odličnom hranom koju možete dodati ishrani dok se pripremate za ovogodišnju hladnu sezonu.
-
Može da promoviše pravilno varenje
Dinja sadrži vlakna, koja su dobro poznata po poboljšanju zdravlja probave.
Adekvatan unos dijetalnih vlakana usporava reakciju šećera u krvi i podstiče pravilnost creva i rast zdravih crevnih bakterija.
Jedna šolja (177 grama) obezbeđuje oko 1,5 grama ili otprilike 5% RDI za vlakna. Iako mnogo drugo povrće i voće sadrži više vlakana po porciji, medova rosa i dalje može doprineti dnevnom unosu vlakana.
U stvari, za neke ljude sa određenim digestivnim poremećajima ili one koji tek uvode ili ponovo uvode vlakna u svoju ishranu, voće sa niskim sadržajem vlakana poput dinje može se bolje tolerisati od druge hrane bogate vlaknima.
-
Može podržati vid i zdravlje očiju
Dinja sadrži dva moćna antioksidansa: lutein i zeaksantin.
Ova karotenoidna jedinjenja su dobro poznata po tome što podržavaju zdravlje očiju i sprečavaju razvoj gubitka vida u vezi sa godinama.
Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje hrane koja sadrži ove antioksidante, kao što je dinja, može podržati pravilnu funkciju očiju tokom života.
-
Lako se dodaje ishrani
Dodavanje dinje od medljike u vašu ishranu ne može biti lakše.
Da bi ovaj dijetalni poduhvat bio vredan vašeg vremena, izaberite zrelu dinju. Dinje van sezone ili nezrele dinje su bez ukusa.
Odlična je i zato što se u njoj lako može uživati samo po sebi — parče hladne, zrele dinje po toplom danu je teško pobediti.
Međutim, ako tražite nešto malo kreativnije, postoji mnogo drugih načina na koje možete uživati.
Dinja se može dodati u širok spektar jela.
-
Prvi put citam o njenim benefitima.... A nikada nisma mogao da je jedem. Ukus mi ne prija nikako.
-
Prvi put citam o njenim benefitima.... A nikada nisma mogao da je jedem. Ukus mi ne prija nikako.
Ja sam ga kao klnac jeo tako da sam ga zasladio secerom.... ;D ;D ;D ;D sad ga uopste ne jedem,samo lubenicu.
-
Omiljeni voće leti definitivno.
-
Ja volim dinju. Ne možemo svi da je volimo. Ukusi su različiti.
-
Prvi put citam o njenim benefitima.... A nikada nisma mogao da je jedem. Ukus mi ne prija nikako.
Takodje. Apsolutno voće koje mi je onako skroz bezveze. Puno citrulina doduše.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Prvi put citam o njenim benefitima.... A nikada nisma mogao da je jedem. Ukus mi ne prija nikako.
Takodje. Apsolutno voće koje mi je onako skroz bezveze. Puno citrulina doduše.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Jesi probao da je kombinujes u vocnoj salati?
-
Prvi put citam o njenim benefitima.... A nikada nisma mogao da je jedem. Ukus mi ne prija nikako.
Takodje. Apsolutno voće koje mi je onako skroz bezveze. Puno citrulina doduše.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Jesi probao da je kombinujes u vocnoj salati?
Tu može da prodje i u nekom smootiju, pod uslovom da ne dominira sa ukusom.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Prvi put citam o njenim benefitima.... A nikada nisma mogao da je jedem. Ukus mi ne prija nikako.
Takodje. Apsolutno voće koje mi je onako skroz bezveze. Puno citrulina doduše.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Jesi probao da je kombinujes u vocnoj salati?
Tu može da prodje i u nekom smootiju, pod uslovom da ne dominira sa ukusom.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Makar nesto😀 Ma dobro. Ukusi su razliciti. Nema tu sta da se kaze.
-
Ja volim dinju. Ne možemo svi da je volimo. Ukusi su različiti.
Svakako, samo komentarisemo. :D
-
Prvi put citam o njenim benefitima.... A nikada nisma mogao da je jedem. Ukus mi ne prija nikako.
Takodje. Apsolutno voće koje mi je onako skroz bezveze. Puno citrulina doduše.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Jesi probao da je kombinujes u vocnoj salati?
Tu može da prodje i u nekom smootiju, pod uslovom da ne dominira sa ukusom.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Na smoothie nije mi palo na pamet,hvala na ideji,probacu ga svakako. ;)