Pansport Forum
Suplementacija => Kombinacija suplemenata u odnosu na cilj => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Jun 16, 2024, 05:36:31 posle podne
-
Povećanje glutationa može doneti zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje oksidativnog stresa koji može smanjiti simptome mnogih hroničnih stanja, uključujući autoimune bolesti.
-
Glutation je antioksidant koji se proizvodi u ćelijama. Sastoji se od tri aminokiseline: glutamina, glicina i cisteina.
Nivo glutationa u telu može biti smanjen brojnim faktorima, uključujući lošu ishranu, toksine iz životne sredine i stres. Njegovi nivoi takođe opadaju sa godinama.
Osim što ga telo prirodno proizvodi, glutation se može davati intravenski, lokalno ili kao inhalator. Takođe je dostupan kao oralni dodatak u kapsulama i tečnom obliku. Međutim, oralno uzimanje glutationa možda neće biti tako efikasno kao intravenska primena za neka stanja.
-
1. Smanjuje oksidativni stres
Oksidativni stres se javlja kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tela da se bori protiv njih. Previsoki nivoi oksidativnog stresa mogu biti preteča mnogih bolesti. To uključuje dijabetes, rak i reumatoidni artritis. Glutation pomaže u sprečavanju uticaja oksidativnog stresa, koji zauzvrat može sprečiti nastanak bolesti.
Jedna studija ukazuje da nedostatak glutationa dovodi do povećanog nivoa oksidativnog stresa, što može dovesti do raka. Takođe je navedeno da povišeni nivoi glutationa podižu nivoe antioksidanasa i otpornost na oksidativni stres u ćelijama raka.
-
2. Može poboljšati psorijazu
Jedna studija je pokazala da protein surutke, kada se daje oralno, poboljšava psorijazu sa ili bez dodatnog lečenja. Ranije je dokazano da protein surutke povećava nivo glutationa. Učesnici studije su dobijali 20 grama kao oralni dodatak dnevno tokom tri meseca.
-
3. Smanjuje oštećenje ćelija kod alkoholnih i bezalkoholnih bolesti masne jetre
Smrt ćelija u jetri može biti pogoršana nedostatkom antioksidanata, uključujući glutation. Ovo može dovesti do bolesti masne jetre i kod onih koji zloupotrebljavaju alkohol i kod onih koji to ne čine. Pokazalo se da glutation poboljšava nivoe proteina, enzima i bilirubina u krvi osoba sa alkoholnom i bezalkoholnom hroničnom masnom bolešću jetre.
Studija je izvestila da je glutation najefikasniji kada se daje ljudima sa masnom jetrom intravenozno, u visokim dozama. Učesnici studije su takođe pokazali smanjenje malondialdehida, markera oštećenja ćelija u jetri.
Još jedna mala studija otkrila je da oralno primenjen glutation ima pozitivne efekte na ljude sa nealkoholnom masnom bolešću jetre nakon aktivnih promena načina života. U ovoj studiji, glutation je obezbeđen u obliku dodatka u dozi od 300 miligrama dnevno tokom četiri meseca.
-
4. Poboljšava insulinsku rezistenciju kod starijih osoba
Kako ljudi stare, oni proizvode manje glutationa. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Bejlor koristili su kombinaciju studija na životinjama i ljudima kako bi istražili ulogu glutationa u kontroli težine i insulinskoj rezistenciji kod starijih osoba. Nalazi studije su pokazali da su niski nivoi glutationa povezani sa manje sagorevanja masti i većim stopama skladištenja masti u telu.
Starijim ispitanicima su ishrani dodavani cistein i glicin kako bi se povećao nivo glutationa, koji se povećao u roku od dve nedelje, poboljšavajući insulinsku rezistenciju i sagorevanje masti.
-
5. Povećava pokretljivost za osobe sa oboljenjem perifernih arterija
Bolest perifernih arterija nastaje kada se periferne arterije začepe plakom. Najčešće se dešava u nogama. Jedna studija je objavila da je glutation poboljšao cirkulaciju, povećavajući sposobnost učesnika studije da bezbolno hodaju na duže udaljenosti. Učesnicima koji su primali glutation, a ne placebo slani rastvor, davane su intravenske infuzije dva puta dnevno tokom pet dana, a zatim je analizirana mobilnost.
-
6. Smanjuje simptome Parkinsonove bolesti
Parkinsonova bolest utiče na centralni nervni sistem i definisana je simptomima kao što je tremor. Trenutno nema leka koji bi doveo do izlečenja. Jedna starija studija je dokumentovala pozitivne efekte intravenskog glutationa na simptome kao što su drhtanje i ukočenost. Iako je potrebno više istraživanja, ovaj izveštaj o slučaju sugeriše da glutation može pomoći u smanjenju simptoma, poboljšavajući kvalitet života kod ljudi sa ovom bolešću.
-
7. Može pomoći u borbi protiv autoimunih bolesti
Hronična upala uzrokovana autoimunim bolestima može povećati oksidativni stres. Ove bolesti uključuju reumatoidni artritis, celijakiju i lupus. Prema jednoj studiji, glutation pomaže u smanjenju oksidativnog stresa tako što reguliše imunološki odgovor tela. Autoimune bolesti napadaju mitohondrije u određenim ćelijama. Glutation radi na zaštiti ćelijskih mitohondrija tako što eliminiše slobodne radikale.
-
8. Može smanjiti uticaj nekontrolisanog dijabetesa
Dugotrajno visok šećer u krvi povezan je sa smanjenim količinama glutationa. To može dovesti do oksidativnog stresa i oštećenja tkiva. Studija je pokazala da suplementacija sa cisteinom i glicinom povećava nivo glutationa. Takođe je smanjio oksidativni stres i oštećenja kod ljudi sa nekontrolisanim dijabetesom, uprkos visokim nivoima šećera. Učesnici studije su dobijali 0,81 milimola po kilogramu (mmol/kg) cisteina i 1,33 mmol/kg glicina dnevno tokom dve nedelje.
-
9. Može smanjiti simptome respiratorne bolesti
N-acetilcistein je lek koji se koristi za lečenje stanja kao što su astma i cistična fibroza. Kao inhalator, pomaže da se razblaži sluz. Takođe smanjuje upalu. N-acetilcistein je produkt glutationa.
-
Glutation se nalazi u nekim namirnicama, iako kuvanje i pasterizacija značajno smanjuju njegove nivoe. Njegove najveće koncentracije su nađene u sledećim namirnicama:
meso,
nepasterizovano mleko i drugi nepasterizovani mlečni proizvodi,
sveže ubrano voće i povrće.
-
Glutation sadrži molekule sumpora, zbog čega hrana sa visokim sadržajem sumpora pomaže u povećanju njegove prirodne proizvodnje u telu. U ove namirnice se ubrajaju:
brokoli, karfiol,
beli i crni luk,
jaja,
orasi,
mahunarke,
nemasni proteini, kao što su riba i piletina,
Ostale namirnice i biljke koje pomažu u prirodnom povećanju nivoa glutationa uključuju:
lan,
morske alge,
surutka
Na glutation takođe negativno utiče nesanica. Redovno odmaranje može pomoći u povećanju nivoa.
-
Neželjeni efekti i rizici
Ishrana bogata namirnicama koje povećavaju glutation ne predstavlja nikakav rizik. Međutim, uzimanje suplemenata možda nije preporučljivo za sve. Razgovarajte sa svojim lekarom o glutationu da biste utvrdili da li je pravi izbor za vas. Mogući neželjeni efekti mogu uključivati sledeće:
grčevi u stomaku,
nadimanje,
otežano disanje, zbog suženja bronha,
alergijske reakcije, kao što je osip.