Pansport Forum

Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:13:34 posle podne

Naslov: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:13:34 posle podne
Istraživanja su potvrdila da kim ima zdravstvene koristi, kao što su podsticanje varenja i smanjenje infekcija koje se prenose hranom. Takođe ukazuje na neke manje poznate koristi, kao što su podsticanje gubitka težine i poboljšanje nivoa šećera u krvi i holesterola.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:14:02 posle podne
Mnoga jela koriste kim, posebno jela iz njegovih izvornih regiona Mediterana i Jugozapadne Azije.
Kim daje svoj prepoznatljiv ukus čiliju, tamalesu i raznim indijskim karijima. Njegov ukus je opisan kao zemljani, orašasti, začinjeni i topli.
Štaviše, kim se dugo koristi u tradicionalnoj medicini.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:14:55 posle podne
Poboljšava varenje
Najčešća tradicionalna upotreba kima je za loše varenje.
Zapravo, savremena istraživanja su potvrdila da kim može pomoći u poboljšanju normalnog varenja.
Na primer, može povećati aktivnost digestivnih enzima, potencijalno ubrzavajući varenje.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:15:21 posle podne
Kim takođe povećava oslobađanje žuči iz jetre. Žuč pomaže u varenju masti i određenih hranljivih materija u crevima.
U jednoj studiji, 57 pacijenata sa sindromom iritabilnog creva (IBS) prijavilo je poboljšane simptome nakon uzimanja koncentrovanog kima tokom dve nedelje.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:16:05 posle podne
Bogat je izvor gvožđa
Seme kima je prirodno bogato gvožđem.
Jedna kašičica mlevenog kima sadrži 1,4 mg gvožđa, ili 17,5% preporučenog dnevnog unosa za odrasle.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:16:49 posle podne
Nedostatak gvožđa jedan je od najčešćih nedostataka hranljivih materija, koji pogađa do 20% svetske populacije i do 10 od 1.000 ljudi u najbogatijim zemljama.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:16:55 posle podne
Posebno deci je potrebno gvožđe za podršku rastu, a mladim ženama je potrebno gvožđe za nadoknadu krvi izgubljene tokom menstruacije.
Malo je namirnica koje su toliko bogate gvožđem kao kim. To ga čini dobrim izvorom gvožđa, čak i kada se koristi u malim količinama kao začin.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:18:12 posle podne
Sadrži korisna biljna jedinjenja
Kim sadrži mnoga biljna jedinjenja koja su povezana sa potencijalnim zdravstvenim koristima, uključujući terpene, fenole, flavonoide i alkaloide.
Nekoliko njih deluje kao antioksidansi, što su hemikalije koje smanjuju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:18:56 posle podne
Slobodni radikali su u osnovi usamljeni elektroni. Elektroni vole da budu u parovima i kada se razdvoje, postaju nestabilni.
Ovi usamljeni ili „slobodni“ elektroni kradu druge elektronske partnere od drugih hemikalija u telu. Ovaj proces se naziva „oksidacija“.
Oksidacija masnih kiselina u arterijama dovodi do začepljenja arterija i srčanih oboljenja. Oksidacija takođe dovodi do upale kod dijabetesa, a oksidacija DNK može doprineti nastanku raka.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:19:35 posle podne
Antioksidanti poput onih u kimu daju elektron usamljenom elektronu slobodnog radikala, čineći ga stabilnijim.
Antioksidanti kima pružaju neke od njegovih zdravstvenih koristi.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:20:21 posle podne
Može pomoći kod dijabetesa
Neke od komponenti kima pokazale su obećavajuću pomoć u lečenju dijabetesa.
Jedna klinička studija je pokazala da koncentrovani dodatak kima poboljšava rane indikatore dijabetesa kod osoba sa prekomernom težinom, u poređenju sa placebom.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:20:52 posle podne
Kim takođe sadrži komponente koje se suprotstavljaju nekim dugoročnim efektima dijabetesa.
Jedan od načina na koji dijabetes šteti ćelijama u telu jeste putem krajnjih proizvoda glikacije (AGEs).

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:21:32 posle podne
Oni se spontano proizvode u krvotoku kada je nivo šećera u krvi visok tokom dužeg vremenskog perioda, kao što je to slučaj kod dijabetesa. AGEs nastaju kada se šećeri vežu za proteine i poremete njihovu normalnu funkciju.
AGEs su verovatno odgovorni za oštećenje očiju, bubrega, nerava i malih krvnih sudova kod dijabetesa.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:22:05 posle podne
Kim sadrži nekoliko komponenti koje smanjuju AGEs, barem u studijama in vitro.
Iako su ove studije testirale efekte koncentrovanih suplemenata kima, rutinska upotreba kima kao začina može pomoći u kontroli šećera u krvi kod dijabetesa.

Još uvek nije jasno šta je odgovorno za ove efekte, niti koliko kima je potrebno da bi se postigle koristi.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:23:02 posle podne
Može poboljšati nivo holesterola u krvi
Kim je takođe poboljšao holesterol u krvi u kliničkim studijama.
U jednoj studiji, 75 mg kima uzimano dva puta dnevno tokom osam nedelja smanjilo je povišen nivo triglicerida u krvi.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:23:36 posle podne
U drugoj studiji, nivoi oksidovanog „lošeg“ LDL holesterola smanjeni su za skoro 10% kod pacijenata koji su uzimali ekstrakt kima tokom jednog i po meseca.
Jedna studija sprovedena na 88 žena ispitivala je da li kim utiče na nivoe „dobrog“ HDL holesterola. Oni koji su uzimali 3 grama kima sa jogurtom dva puta dnevno tokom tri meseca imali su viši nivo HDL-a od onih koji su jeli jogurt bez njega.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:24:01 posle podne
Nije poznato da li kim koji se koristi kao začin u ishrani ima iste koristi za holesterol u krvi kao suplementi koji se koriste u ovim studijama.
Takođe, nisu sve studije saglasne oko ovog efekta. Jedna studija nije pronašla promene holesterola u krvi kod učesnika koji su uzimali suplement kima.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:24:46 posle podne
Može podstaći gubitak težine i smanjenje masti
Koncentrovani suplementi kima su pomogli u podsticanju gubitka težine u nekoliko kliničkih studija.
Jedna studija sprovedena na 88 žena sa prekomernom težinom otkrila je da jogurt koji sadrži 3 grama kima podstiče gubitak težine, u poređenju sa jogurtom bez njega.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:25:28 posle podne
Druga studija je pokazala da su učesnici koji su uzimali 75 mg suplementa kima svakog dana izgubili 1,4 kg više od onih koji su uzimali placebo.
Treća klinička studija ispitivala je efekte koncentrovanog suplementa kima kod 78 odraslih muškaraca i žena. Oni koji su uzimali suplement izgubili su 1 kg više tokom osam nedelja od onih koji nisu.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:25:47 posle podne
Ponovo, nisu sve studije saglasne. Jedna studija koja je koristila manju dozu od 25 mg dnevno nije primetila nikakvu promenu telesne težine u poređenju sa placebom.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:26:45 posle podne
Može sprečiti bolesti koje se prenose hranom
Jedna od tradicionalnih uloga kima u začinjavanju je verovatno bila bezbednost hrane.
Mnogi začini, uključujući kim, izgleda da imaju antimikrobna svojstva koja mogu smanjiti rizik od infekcija koje se prenose hranom.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:27:13 posle podne
Nekoliko komponenti kima smanjuje rast bakterija koje se prenose hranom i određenih vrsta zaraznih gljivica.
Kada se svari, kim oslobađa komponentu koja se zove megalomicin, koja ima antibiotska svojstva.
Pored toga, studija u epruveti je pokazala da kim smanjuje otpornost određenih bakterija na lekove.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:27:50 posle podne
Može pomoći kod zavisnosti od droga
Zavisnost od droga je sve veći problem na međunarodnom nivou.
Opioidni narkotici stvaraju zavisnost tako što otimaju normalan osećaj žudnje i nagrade u mozgu. To dovodi do kontinuirane ili povećane upotrebe.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:28:14 posle podne
Studije na miševima su pokazale da komponente kima smanjuju zavisno ponašanje i simptome odvikavanja.
Međutim, potrebno je mnogo više istraživanja kako bi se utvrdilo da li bi ovaj efekat bio koristan kod ljudi.
Sledeći koraci uključuju pronalaženje specifičnog sastojka koji je izazvao ovaj efekat i testiranje da li deluje kod ljudi.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:28:56 posle podne
Može se boriti protiv upale
Studije in vitro su pokazale da ekstrakti kima inhibiraju upalu.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:29:21 posle podne
Postoji nekoliko komponenti kima koje mogu imati antiinflamatorne efekte, ali istraživači još uvek ne znaju koje su najvažnije.
Pokazano je da biljna jedinjenja u nekoliko začina smanjuju nivoe ključnog markera upale, NF-kapaB.
Trenutno nema dovoljno informacija da bi se znalo da li su kim u ishrani ili suplementi kima korisni u lečenju upalnih bolesti.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:30:06 posle podne
Da li treba koristiti kim?
Neke od blagodeti kima možete dobiti samo korišćenjem malih količina za začinjavanje hrane.
Ove količine će obezbediti antioksidante, gvožđe i potencijalne koristi za kontrolu šećera u krvi.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:30:34 posle podne
Druge, eksperimentalnije koristi, poput gubitka težine i poboljšanog holesterola u krvi, mogu zahtevati veću dozu, verovatno u obliku suplemenata.
Više studija je testiralo suplemente kima do 1 grama (oko 1 kašičice) bez prijava problema od strane učesnika. Međutim, prijavljene su teške alergijske reakcije na kim, ali su veoma retke.

Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Dr Nikola Todorov Novembar 15, 2025, 06:31:01 posle podne
Uz to rečeno, budite oprezni kada uzimate bilo koji suplement koji sadrži mnogo više kima nego što biste mogli da konzumirate hranom.
Baš kao i sa bilo kojim sastojkom, telo možda nije opremljeno da obradi doze koje normalno ne bi iskusilo u ishrani.
Ako odlučite da isprobate suplemente, obavestite svog lekara šta uzimate i koristite suplemente kao dopunu, a ne kao zamenu za medicinske tretmane.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: drAnita Mrdakovic Novembar 16, 2025, 06:52:13 posle podne
Kim je začin koji osim što poboljšava ukus hrane ima i brojne zdravstvene koristi:

Podrška varenju: Stimuliše proizvodnju želudačnih sokova i enzima, pomažući boljoj probavi i smanjenju nadutosti i gasova.

Bogata antioksidansima: Sadrži flavonoide i vitamine koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u organizmu.

Poboljšava metabolizam: Može doprinositi boljoj apsorpciji hranljivih materija i regulaciji nivoa šećera u krvi.

Podrška imunom sistemu: Sadrži vitamin C i minerale poput gvožđa, koji jačaju odbrambene sposobnosti organizma.

Diuretiksko dejstvo: Pomaže izbacivanje viška tečnosti i toksina iz tijela.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: drAnita Mrdakovic Novembar 16, 2025, 06:53:42 posle podne
Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Miki Mihajlovic Novembar 16, 2025, 08:46:45 posle podne
Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sa kimom sam imao kontakt jos u detinjstvu kada mi je baka stavljala na kiflice koje sam obozavao....
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: drAnita Mrdakovic Novembar 17, 2025, 12:22:54 posle podne
Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sa kimom sam imao kontakt jos u detinjstvu kada mi je baka stavljala na kiflice koje sam obozavao....
Isto, samo su kod nas bile pogačice sa kimom. 😁
Naslov: Odg: Kim
Poruka od: Miki Mihajlovic Novembar 18, 2025, 09:47:51 pre podne
Kim je generalno siguran začin i unos u uobičajenim količinama u ishrani rijetko izaziva probleme. Međutim, kod prekomjerne konzumacije, mogu se javiti neki neželjeni efekti:

Probavne smetnje: Veće količine mogu izazvati nadutost, grčeve ili proljev zbog pojačanog varenja.

Alergijske reakcije: Kod osjetljivih osoba mogu se javiti osip, svrab ili čak otežano disanje, iako je rijetko.

Povećana kiselost želuca: Kod osoba sklonih gastritisu ili refluksu, previše kima može pogoršati simptome.

Interakcije sa lijekovima: Kim u vrlo velikim količinama može potencijalno pojačati dejstvo antikoagulansa ili lijekova za šećer, ali ovo se obično ne dešava kod obične kulinarske upotrebe.

U praksi, normalno začinjavanje jela kimeom je sigurno i zdravo, a problemi se javljaju samo kod izuzetno velikih količina ili individualne preosjetljivosti.
Sa kimom sam imao kontakt jos u detinjstvu kada mi je baka stavljala na kiflice koje sam obozavao....
Isto, samo su kod nas bile pogačice sa kimom. 😁
I to je pravila,ali rede od kiflica....