Pansport Forum

Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Mrsha- Maj 13, 2007, 01:34:19 posle podne

Naslov: Tikvice
Poruka od: Mrsha- Maj 13, 2007, 01:34:19 posle podne
Jos jedno pitanje  ;)
Da li su tikvice dobre ako sam na dijeti ?
Evo kako ih ja pravim pa mi recite da li je to dobro ako nije da promenim nacin spremanja :
O ciniju stavim malo brashna 1 jaje i narendam 3-4 male tikvice i to przim na malo suncokretovog ulja .
Jedem ih sa malo hleba, ako u toku dana ogladnim ja ih jedem bez hleba.
E sad :
Kalorija --- 15
Proteini --- 1.3
Masti --- 0.1
Ugljeni hidrati : ukupni (2.3) , prosti (0.1) , vlaknasti (1.8) ako moze neko da mi objasni u cemu je razlika izmedju ukupnih , prostih i vlaknastih UH
Gijakemski index je 15
Hvala unapred
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: vuksa Maj 13, 2007, 03:48:58 posle podne
mislim da su vlaknasti UH dobri UH
Naslov: Re: Tikvice
Poruka od: Lokk1 Maj 14, 2007, 01:21:01 pre podne
vlaknaste ne mozesh da varish zato shto nemash enzime za to(osim ako si krava :D:D) ... tako da to odbaci ..
prosti .. pa npr. dekstroza  (d-glukoza) ti je prost secer njih org brzo koristi i oni dizu insulin i bla bla .. ima brdo toga na forumu .. malo searcuj :P.. a ukupni = vlaknasti + prosti u ovom sluchaju ;D ;D
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: daniela svarc Maj 14, 2007, 02:31:53 posle podne
Ne treba odbaciti vlaknaste UH.. oni su izuzetno zdravi! Svakako ih treba uzimati uvek OSIM pred sam trening jer ovode do naduvavanja stomaka (ako ih ima dosta, kao u tikvicama)

By the way.. Ne zvuči loše ali nije mi jasno šta želiš da postigneš prženim tikvicama?
Proteina ima vrlo malo, samo u pečenim jajima u pohu, ima vlakana, ali ima ih i u tikvicama npr pečenim u rerni ili na roštilju, što opet izbegava prženje na ulju...
Ako je to pitanje, onda je to i moj savet...
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: Mrsha- Maj 14, 2007, 02:36:20 posle podne
Hvala jos jedom na odgovorima  ;)
Samo sam hteo da saznam kako josh da ih spremam dok se malo ne uhodam  ;)
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: maja Maj 25, 2007, 01:20:10 posle podne
Evo jedan recept za pripremanja tikvica koji sam videla da pripremaju neke devojke iz moga okruženja:

300 g blitve
300g tikvica
1 kašika ulja ( po mogućstvu maslinovog )
sok od jednog limuna
malo soli

Priprema: Tikvice trreba iseći na deblje kolutove i bariti ih u slanoj vodi 15 min., a potom dodati blitvu koja je sečena na rezance.Potrebno je kuvati još 15 minuta.Nakon toga, potrebno je skuvano povrće ocediti, dodati kašičicu ulja, sok od limuna i malo soli.
Ovo jelo  se može služiti toplo ili hladno.
::)
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: maja Maj 25, 2007, 01:32:13 posle podne
Ugljeni hidrati predstavljaju telu glavni izvor energije.Oni se za vreme varenja pretvaraju u glukozu , koja cirkuliše u krvi i predstavlja glavni izvor energije.
Ugljene hidrati se mogu podeliti u  tri različite kategorije:
1.proste
2.složene
3.vlaknaste

Prosti  ugljeni hidrati  izazivaju oštar skok nivoa šećera u krvi što najčešće rezultira time da telo počne da deponuje masti.
Složeni ugljeni hidrati obezbeĂ°uju lagano i stalno otpuštanje šećera u krvi.
Vlaknasti ugljeni hidrati  su bogati vlaknima, vlakna usporavaju varenje ( digestiju ) i omogućavaju još postojanije otpuštanje glukoze.

ps. tikvice su dobar izvor vlaknastih ugljenih hidrata
::) ;)
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: daniela svarc Maj 25, 2007, 04:54:19 posle podne
Svakako zvuči zdravo :)

O okusu.. kad probamo ;)
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: senkovic Septembar 14, 2010, 08:16:05 pre podne
Ja ih bogami volim punjene haha :-)
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: MightyMO Septembar 14, 2010, 10:51:03 pre podne
ili ih upohovati u ovseno brašno i jaja i ispeći na malo maslinovog ulja ;)
Naslov: Odg: Tikvice
Poruka od: deskecar Septembar 15, 2010, 12:51:47 pre podne
super su u corbi.