Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Mrsha- Maj 13, 2007, 01:34:19 posle podne
-
Jos jedno pitanje ;)
Da li su tikvice dobre ako sam na dijeti ?
Evo kako ih ja pravim pa mi recite da li je to dobro ako nije da promenim nacin spremanja :
O ciniju stavim malo brashna 1 jaje i narendam 3-4 male tikvice i to przim na malo suncokretovog ulja .
Jedem ih sa malo hleba, ako u toku dana ogladnim ja ih jedem bez hleba.
E sad :
Kalorija --- 15
Proteini --- 1.3
Masti --- 0.1
Ugljeni hidrati : ukupni (2.3) , prosti (0.1) , vlaknasti (1.8) ako moze neko da mi objasni u cemu je razlika izmedju ukupnih , prostih i vlaknastih UH
Gijakemski index je 15
Hvala unapred
-
mislim da su vlaknasti UH dobri UH
-
vlaknaste ne mozesh da varish zato shto nemash enzime za to(osim ako si krava :D:D) ... tako da to odbaci ..
prosti .. pa npr. dekstroza (d-glukoza) ti je prost secer njih org brzo koristi i oni dizu insulin i bla bla .. ima brdo toga na forumu .. malo searcuj :P.. a ukupni = vlaknasti + prosti u ovom sluchaju ;D ;D
-
Ne treba odbaciti vlaknaste UH.. oni su izuzetno zdravi! Svakako ih treba uzimati uvek OSIM pred sam trening jer ovode do naduvavanja stomaka (ako ih ima dosta, kao u tikvicama)
By the way.. Ne zvuči loše ali nije mi jasno šta želiš da postigneš prženim tikvicama?
Proteina ima vrlo malo, samo u pečenim jajima u pohu, ima vlakana, ali ima ih i u tikvicama npr pečenim u rerni ili na roštilju, što opet izbegava prženje na ulju...
Ako je to pitanje, onda je to i moj savet...
-
Hvala jos jedom na odgovorima ;)
Samo sam hteo da saznam kako josh da ih spremam dok se malo ne uhodam ;)
-
Evo jedan recept za pripremanja tikvica koji sam videla da pripremaju neke devojke iz moga okruženja:
300 g blitve
300g tikvica
1 kašika ulja ( po mogućstvu maslinovog )
sok od jednog limuna
malo soli
Priprema: Tikvice trreba iseći na deblje kolutove i bariti ih u slanoj vodi 15 min., a potom dodati blitvu koja je sečena na rezance.Potrebno je kuvati još 15 minuta.Nakon toga, potrebno je skuvano povrće ocediti, dodati kašičicu ulja, sok od limuna i malo soli.
Ovo jelo se može služiti toplo ili hladno.
::)
-
Ugljeni hidrati predstavljaju telu glavni izvor energije.Oni se za vreme varenja pretvaraju u glukozu , koja cirkuliše u krvi i predstavlja glavni izvor energije.
Ugljene hidrati se mogu podeliti u tri različite kategorije:
1.proste
2.složene
3.vlaknaste
Prosti ugljeni hidrati izazivaju oštar skok nivoa šećera u krvi što najčešće rezultira time da telo počne da deponuje masti.
Složeni ugljeni hidrati obezbeĂ°uju lagano i stalno otpuštanje šećera u krvi.
Vlaknasti ugljeni hidrati su bogati vlaknima, vlakna usporavaju varenje ( digestiju ) i omogućavaju još postojanije otpuštanje glukoze.
ps. tikvice su dobar izvor vlaknastih ugljenih hidrata ::) ;)
-
Svakako zvuči zdravo :)
O okusu.. kad probamo ;)
-
Ja ih bogami volim punjene haha :-)
-
ili ih upohovati u ovseno brašno i jaja i ispeći na malo maslinovog ulja ;)
-
super su u corbi.