Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Sale86 Maj 29, 2007, 10:40:22 pre podne
-
Zanima me kad se kaze 200g pirinca za obrok jer se to misli pre ili posle kuvanja,posto bude bas mnogo kad se skuva.
-
Pre kuvanja naravno,vodom ne dobijas nista od nutritivnih vrednosti
-
Zavisi.. teže su kad su "mokre" zar ne? Obično piše na šta se odnosi..
-
a koji je najbolji pirinac , mislim vrsta , video sam imaju neki sa dugackim zrnima ?
-
a koji je najbolji pirinac , mislim vrsta , video sam imaju neki sa dugackim zrnima ?
Ja sam jeo samo integralni(braon). Posle duzeg vremena toliko mi se zgadio da mi se povraca kad osetim miris. Sad jedem samo beli, integralni ponekad sa dooosta soja sosa i tomatina...
-
ma i ja jedem integralni ali rekoh da promenim
-
Zanima me kad se kaze 200g pirinca za obrok jer se to misli pre ili posle kuvanja,posto bude bas mnogo kad se skuva.
Uglavnom se misili na kuvani.
-
Sta da koristim da malo poboljsam ukus jelima.kakav je ovaj soja sos i gde ima da se kupi.Kecap jer on preporucljiv?
-
U prodaji se mogu naci 3 vrste pirinča:
1.Integralni
2.Oljušten, ali neglazirani
3.Oljušteni i glaziran
Integralni pirinač ima neuporedivo više celuloze , pa pospešuje pražnjenje creva, podstiče izlučivanje probavnih sokova.
Sastav pirinča:
13 % vode
7% proteina
2,2% masti
73% ugljenih hidrata
1,2% minerala
Bogat je skrobom, što ga čini lako svarljivim.
-
Nema razlike u sadržaju proteina, UH i masti izmeĂ°og tog "dugačkog" pirinča i onog "standardnog"
najbolji dodatak pirinču bi moglo biti na primer povrće.
malo soja sosa, malo paradajz pirea, malo kečapa, malo pesto sosa.. ništa jako značajno u kalorijama a ukus je svakako bolji
-
Pirinač može da se konzumira u slučaju alergije na proteine kravljeg mleka ili netolerancije prema laktozi.Moguće je u tim slučajevima konzumirati napitke na bazi pirinča.
-
Ja sam uz integralni pirinac obicno jeo sargarepu i persun, cisto malo da mu promenim ukus.
-
Ma to ja pričam... samo malo mašte pa čak ni bilderska ishrana neće biti monotona, a kamoli ovo što se mi trudimo da jedemo ispravno..
Dodajte začinske biljke, malo nečeg zabranjenog i uživajte u klopi!
-
Sve što pirinču treba je - soja sos! Pa se tu ubace juneće šnicle ili "rajska piletina"... njam njam...
-
da da ... soja sos. .. KEVA :D
-
fuj , soja
-
PIRINAC I TELETINA ZAJEDNO,NEMA NISTA BOLJE...TAKO JA JEDEM!
-
8) 8) 8)
Uzmes pirinac,mleko i whey i napravis sutlijas,ispadne extra :)
-
Meni sa jako dopada pirinac sa morskim plodovima.....
-
Mmmmm... sutlijaš...
A super i obožavam Ă°uveč! Eto vam ideja za zdravu hranu :)
-
Meni sa jako dopada pirinac sa morskim plodovima.....
Ima li recepta za takovo sto?
-
pa evo ja da smislim iz glave, obaris pirinac na pari, malo ga zacinis (tu budi mastovit) :) moze i barena sargarepa tu da da lepu boju, kupis shrimps, odnosno skampe, mada su to ustvari kozice ovde kod nas sto ima, ispeces ih malo i pomesas.
jedino sto ima 2 nedostatka - oni se jaaako skupe, spadnu na 30% originalne velicine koliko vode puste
a pod 2- nisu nikako jeftini. mada za ponekad - sto da ne, go ahead.
za skoljke ne znam, ne sakam. a tunjevina nam iovako izlazi na sve pore :P
-
8) 8) 8)
Ja,kad imam zivaca,i volje pre svega,napravim posne kuvane paprike u
ogromnoj posudi,naravno,to znaci da su punjene samo sa pirincem :)
Taman mi jedna paprika(veca)bude doza po obroku,naravno sa tunom. ;D
-
Meni sa jako dopada pirinac sa morskim plodovima.....
Ima li recepta za takovo sto?
Ja ovo lično nisam pravila, u budućnosti verovatno hoću... ali sam jela i jako mi se dopada...
-
Steta za recept.
Mare hvala na improvizaciji!:)
-
Naučnici uzgojili pirinač koji se ne kuva
Indijski naučnici su uspeli da uzgaje posebnu vrstu pirinča koji se ne kuva, nego se sprema samo potapanjem u vodu.
Istraživači iz Instituta za istraživanje pirinča u Orisi, koji su uzgajili taj hibrid, bili su inspirisani tzv. mekim pirinčem koji raste samo na severoistoku indijske provincije Asam, zato što se ostavi potopljen u vodi preko noći i jede bez kuvanja, objavio je Bi Bi Si.
Testiranje novog hibrida je već dalo pozitivne rezultate, što znači da će moći da se uzgaja u različitim klimatskim uslovima širom Indije.
"Ovo je prvi put da se meki pirinač uzgaja izvan severoistoka Asama. On se sada testira tako što se uzgaja u Orisi gde je vrlo velika vlažnost vazduha, a temperature su veće nego u Asamu", izjavio je direktor instituta dr T.P. Adija.
Cilj je da se uzgaji žitarica koju će stanovnici Indije moći da pripremaju samo potapanjem u vodu.
U zemlji u kojoj je rasprostranjena neuhranjenost taj hibrid bi mogao da postane glavno oružje u borbi protiv gladi, javio je BBC.
Iako je Indija ostvarila veliki privredni napredak od liberalizacije ekonomije početkom devedesetih godina 20. veka, trećina neuhranjene dece u svetu živi u toj zemlji.
izvor mondo
autor tanjug
-
O upotrebi kao glavni sastojak u "glavnim" jelima nema potrebe napominjati koliko je ekstra super, ali meni je i sutlijas jedan od najlepsih dezerta...
Rizoto se stvarno uz 15 stvari moze kombinovati, samo, uz meso bilo koje, pecurke, neki sos, zatim morski plodovi, gambori... i onda uz malo mleka, tek tek meda ili dzema i cimeta dezert ;D
-
ja sam se "navukla" na basmati pirinač.. ekstra ukus, a manji GI od običnog!
-
8) 8) 8)
ja nedeljno smazem kilogram pirinca :)
sa nekim mesom ili tunjevinom najbolji obrok posle treninga :)
ja ga kuvam u mikrotalasnoj,tako da mi kuvanje uopste nepada tesko :)
-
Svaka cast sto mozes da jedes iz mikrotalasne ;D
Gallo pirinac je fenomenalan, i crni i beli, kao i Scotti
-
8) 8) 8)
ja se drzim klasicnog dugog zrna :)
a najlepse mi se kuvaju idein k pirinac i favola :)
a probao sam i onaj c parboiled....zanimljiv i fin ukus,ali mi se
losije kuva od obicnog,iako bi trebalo da se lakse skuva ???
-
Volim sve vrste ali preferiram kocanski to jest okrugla zrna.
-
nikad nisam obraćala pažnju koji pirinač kupujem, svi su mi isti :)
...jednom sam probala slučajno neki integralni, mislim da je pisalo ABC na njemu ili tako nešto, e taj je imao užasan ukus i od tad obraćam pažnju
-
Koristim iskljucivo najjeftiniji ;D
-
Probaj kao sto rekoh gallo ili scotti, pa vidim oces se vratiti na taj :D
Mene taj najobicniji beli tera ga jedem do sutra, suvise je junky neznam zasto, bukvalno "samo jos malo, samo jos malo", i na kraju ti dodje da stavis kasiku dzema i natovaris se zajedno sa pirincem, hehe... sada dali je to samo meni neznam...
-
Ja jedem neki integralni ne beli, kupujem u Metrou za smesne pare i ne mislim da ga menjam ;D
90 dindzi za kilo, pa gde ces bolje, a ukus mi je skroz o.k. kako sam navikao da jedem "bezukusnu" hranu, nisam picajzla i ne biram mnogo :) Gledam da dobijem sto vise, za sto manje para :)
-
Ma stoji to sve. Ali ovi sto sam naveo su stvarno vise od fenomenalonog. Obraduj sebe za NG pa probaj :D
Ja volim i onaj sto kao da ima one pokvarena zrnca, crna... Braon su sva, ali ima recimo sestinu tih crnih... Ekstra mi je
Takodje, naseckati belo meso na kockice i ubaciti u pirinac, i jos dodati recimo jaje ili dva i izmesati je prava srpsko-kineska poslastica, hehe
-
Veruj mi da su mi takve stvari toliko nebitne, da me ama bas ne interesuje kakav ukus im taj skuplji pirinac, a posebno jer sada ne radim, pa gledam da ustedim na svakom polju... Ja gledam da se ima dovoljno proteina, komplexnih UH i dobrih masti, a za ukus ne marim mnogo, cak i kada sam bio u povoljnijoj finansijskoj situaciji, nisam mnogo mario za ukus...
-
meni je integralni ok....jedini koji imaju u maxiju...100 dinara pola kg...
-
8) 8) 8)
Koristim iskljucivo najjeftiniji ;D
e ta politika i mene uveki vodi (http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-fc/chin.gif) (http://www.freesmileys.org/smileys.php)
-
nikad nisam obraćala pažnju koji pirinač kupujem, svi su mi isti :)
...jednom sam probala slučajno neki integralni, mislim da je pisalo ABC na njemu ili tako nešto, e taj je imao užasan ukus i od tad obraćam pažnju
Probaj kocanski veruj mi ima razlike.
-
ja sam pre jedno dve nedelje u Tempu kupio neki italijanski integralni pirinac.. bio je na akciji 1kg oko 160din.. u vakum pakovanju.. proizvodjac Scotti.. ok je al se kuva duze neko onaj sto pakuju nasi proizvodjaci..
ovakav samo integro: :)
http://www.risoscotti.it/prodotti/riso_risaia.html
-
Ima mnogo vrsta i skoro sam sve probao na nasem trzistu.Najlepsi mi je sa okruglim zrnom a zatim integralni.
-
ako želite da se pirinač brže skuva (bilo koje vrste) onda ga potopite tokom noći u običnoj vodi
-
8) 8) 8)
ja sam pre jedno dve nedelje u Tempu kupio neki italijanski integralni pirinac.. bio je na akciji 1kg oko 160din.. u vakum pakovanju.. proizvodjac Scotti.. ok je al se kuva duze neko onaj sto pakuju nasi proizvodjaci..
ovakav samo integro: :)
http://www.risoscotti.it/prodotti/riso_risaia.html
toliko para dajes za pirimac (http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-fc/screwloose.gif) (http://www.freesmileys.org/smileys.php)
ja za te pare kupim kilo oslica :)
evo,uzeh pre neki dan po 69 din za kilo i odlican je :)
-
Gde ga nadje za toliko zivota ti? Ja u metrou uzimam i najjeftiniji koji sam iskopao je ~90din. za kilo :)
-
ja sam u svim radnjama uvek nalazio ona pakovanja od POLA kile a kostala su oko 70 din... Kilogram je onda duplo skuplji.. tako da je ovom Scotti kad je ovako na snizenju cena realna...
Jedino ne znam koliko kosta kad se kupuje u rinfuzi...
-
8) 8) 8)
Gde ga nadje za toliko zivota ti? Ja u metrou uzimam i najjeftiniji koji sam iskopao je ~90din. za kilo :)
akcija u familija marketima :)
traje jos uvek :)
ja sam u svim radnjama uvek nalazio ona pakovanja od POLA kile a kostala su oko 70 din... Kilogram je onda duplo skuplji.. tako da je ovom Scotti kad je ovako na snizenju cena realna...
Jedino ne znam koliko kosta kad se kupuje u rinfuzi...
bolje nemoj da uzimas u rinfuzu,jer nije uvek isti kvalitet,tako da iako kuopujes isti pirinac,
nekuva se uvek isto :)
ja placam 1kg 69 :)
-
Neko je pre neki dan ovde na forumu rekao da integralni pirinac ne postoji vec da su to dve vrste pirinca.. braon i beli..
No meni djavo nije dao mira jer mi nije bilo jasno zasto onda, pored nasih domacih proizvodjaca koji na pakovanju pisu integralni piricac, zasti i Italijani upotrebljavaju to integralno kod "braon vrste pirinca"... pa sam malko istrazivao..
U osnovi postoji samo jedna vrsta pirinca koja moze da varira u zavisnosti od podrucja u kom se uzgaja, tako da ne bi bilo pograsno da se kaze da postoji i do 40000 vrsta pirinca...Neke su aromaticne.. ima raznih...
E sad ono sto mi razlikujemo u ovom jestivom pirincu koji mi kupujemo jeste stepen obradjenosti zrna.. Dakle sve je to isti pirinac!
1) Grubi pirinac ili pirinac u ljusci (Paddy Rice) - Zrna pirinca u fulu.
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/a1.jpg)
2) Braon pirinac ili integralni pirinac - to su zrna pirinca sa kojih je uklonjen glavni omotac. Na zrnu i dalje ostaju braon slojevi koji mu daju tu braonkastu boji. Ti slojevi su veoma bogati vitaminima i mineralima a posebno sa vitamin B complexom. Ovde se mogu pojaviti jos dve vrste pirinca a to su crveni i crni pirinac. Dakle njihovi gornji slojevi su umesto braon ili crni ili crveni. I kod ovih vrsta pirinca srz ostaje bela.
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/a2.jpg)
3) Beli pirinac - Na elgleskom se jos kaze i “polished” rice... i sama vam rec govori, dakle to je ovaj braon pirinac sa koga su uklonjeni ti dodatni slojevi i ostala je samo srz zrna.
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/a3.jpg)
4) Izduzeni porinac (Parboiled Rice) - To je isti ovaj pirinac cija su zrna pre skidanja omotaca prosla kroz proces gnjecenja i samim tim su izduzena. Ovakva zrna su veoma trazena na trzistu.
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/a4.jpg)
;)
-
sve pohvale za text...poucan je....
-
pa integralno znači od celog zrna :) ...sve u svemu, thanks za detalje :)
-
Kod pirinca je malo besmisleno reci integralni, jer mislim da ima i belih koji su od celog zrna... ali svakako da se za braon opravdano kaze da jeste integralni jer ima nizi GI i GL...
Najvise volim mix kada u njemu ima mislim tih "u fullu" jer ima crnih zrna drugacijih malo koji su meni bas ukusni... Izduzeno je isto dobar... Ma svi su extra :)
Odlican tekst, nisam bas znao za ovako konrektnu podelu!
-
ja navijam za parboiled rice - znači fenomenalan ukus.. naravno i integralni je ekstra alli eto ako želite malo da promenite...
-
Kod pirinca je malo besmisleno reci integralni, jer mislim da ima i belih koji su od celog zrna... ali svakako da se za braon opravdano kaze da jeste integralni jer ima nizi GI i GL...
Najvise volim mix kada u njemu ima mislim tih "u fullu" jer ima crnih zrna drugacijih malo koji su meni bas ukusni... Izduzeno je isto dobar... Ma svi su extra :)
Odlican tekst, nisam bas znao za ovako konrektnu podelu!
razlika u gl i gi izmedju integralnog i parboiled kao i ostalih maltene i ne postoji.....
-
Pa nije prevelika ali postoji...
Bilo koja riza je kvalitetna tako da nema brige, ali ja volim i bas mi prija braon... I nekako me vise i zasiti, mislim da bi bele do sutra mogao jesti
-
generalno svaki pirinac je najbolji... koji god da se jede nema greske... ja naravno najvise uzimam braon..
jos jedino nisam probao taj crni.. al nacicu ga ja vec negde! :)
puding od crnog pirinca: :)
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/BlackRicePudding.jpg)
-
Pirinac plus mleveno meso i kecap je extra kombinacija.Nazalost samo u off sezoni smem.
-
možemo pričati i o rižotu kao fenomalnom obroku :)
ili o sutlijašu.. ma sve je super :)
-
a i nije zanemarljiva količina B vitamina u integralnom pirinču... pored izvora kvalitetnih UH
-
Integralni pirinac kada ga skuvam ima neki poseban smek.Bude mi ukusan kada jedem i samog a uz njega isto dodajem meso a moze i whey kao lep zasladjivac ;)
-
Integralni pirinac sa povrcem i recimo soja sos ili sos od ostriga (slican sojinom, samo gusci i jako ukusan) je nezamenljiva kombinacija koja moze biti i lagan obrok... moze sa npr kockama belog mesa ili i bez...
Nekada jaje ili dva iisrpzim i pomesam zajedno, to je isto super. kineski :)
-
Zvuci veoma zanimljivo..dade mi ti sad ideju da mozda probam sa nekim plodovima mora..hobotnicama ili nesto tome slicnome uz salate...
-
To se podrazumeva, rizoto sa plodovoima mora i povrcem. To je vrh vrhova :)
Ili sa lignjama!
Nema boljeg subotnjeg ili Nedeljnog rucka od toga :)
Pre toga jos npr paradajz corba, ili supa od bundeve... i za dezert, pita bundevara sa heljdinim testom, samo testo, bundeva izmlevena i med...
:P :D ;D
-
Kod tebe bas nema krize ;)
Ali stvarno i sama pomisao na sve to sto si nabrojao je lepa.
-
Uf, pa pravo da ti kazem bas odavno nisam jeo morske plodove. Mislim da ce se to naci na najlepsem obroku, Nedeljnom rucku nakon jedno 2 h trcanja na FG :D
Najveca prednost rize je mozda to sto se sa svim zivim moze kombinovati... I vise nego pasta...
-
obozavam i onu zlatnu mešavinu, frikom, priinač sa graškom, kuruzom i šargarepom, i dodate začin po želji.... lako za prirpemu jako...
-
ima i fantastični brokoli mix (brokoli, šargarepa i karfiol).. sa malo zeleog pesta i sira savršen prilog uz pirinač..
nekad je bio i onaj fitness mix (tikvice, brokoli, šargarepa i karfiol), ali sad ga nešto ne viĂ°am...
i nemojte misliti da svako povrće gubi kvalitet zamrzavanjem i kuvanjem... jedmo ga zbog vlakana kao i zbog mnogih mikronutrijenata koji se ne gube ovim procesima
-
8) 8) 8)
obozavam i onu zlatnu mešavinu, frikom, priinač sa graškom, kuruzom i šargarepom, i dodate začin po želji.... lako za prirpemu jako...
bas sam to krkao zadnjih par nedelja :)
skuvam pirinac i skuvam neku od mesavina povrca i
izmesam zajedno....fenomenalno :)
a za vreme posta sam se odusevio posnom sarmom,tj,
ciust pirinac uvijen u listove kiselog kupia kao sarma :)
fenomenalno :)
-
može i sa sojinim ljuspicama umesto mesa ;) ako se posti...