Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: marijankab Decembar 05, 2008, 09:22:04 pre podne
-
Koje vrste ribe su najbolje a koje mozda treba izbegavati( npr. zbog previse masnoca ili nekih losih sastojaka...)?
Da li je ok ako se konzervirana riba ocedi od ulja i ispere?
-
Uredu se konzervirana riba bez ulja a imaš da kupiš sa maslinovim uljem.
najbolja riba je pastrmka, oslić i druge morske ribe
ne valjaju masne ribe kao šaran i ostale gajane u hranilištima koje "sede" u mulju ceo život
-
morske ribe u svakom slucaju
-
Skusa, oslic.
-
losos...savrsen...i savrseno skup ::) ::)
-
skup skup,al cujem iz pouzdanih izvora da Mickey razvaljuje losos,jel tako? :D
-
Joj da vidis sto sam uzo sniclu od 380grama ...1200kinti kilo u maxiju ...tek izneli ,crveni se ko kristal ..cje da poludu sicjmi kad ga budem grilovo :D osh malo a?a?a? ;D ;D ;D ;D
-
Jeste ukusan losos ali... meni je masniji od svinjetine, imalo jeftino da se kupe lososovi repovi (ćisto meso) i verujte da mi je više muka bilo nego kad sam nekada jeo svinjetnu, znači STRAŠNO.
-
skup skup,al cujem iz pouzdanih izvora da Mickey razvaljuje losos,jel tako? :D
Ma riba ko riba...nista specijalno sad... ja sam ga jeo jedno vreme...samo sto mi treba mnogo da se najedem od njega... pola kila kad se ispece, ostane jedva za 200g ;D
-
u off sezoni kad spremim skusu sa prilozima ma to je prste da polizes.Samo mana je sto ta off sezona proleti.Ali da volim skusu malo je reci - obozavam je.
-
Ja sam za morske ribe...mmmm :D
-
Ja obozavam oslic i lignje ::)...:DI lososa...mmmmmmmmmm ;D ;D ;D...
-
u off sezoni kad spremim skusu sa prilozima ma to je prste da polizes.Samo mana je sto ta off sezona proleti.Ali da volim skusu malo je reci - obozavam je.
skusa zakon i ja je obozavam :)
-
losos je najbolji
-
losos je najbolji
Tooooooo Maaaareeeeeee :D:D:D hihihi...
-
Ja sam danas jeo neke hobotnice u konzervi.sad sam jeo i nikada vise bljaaaaak.
-
Ja sam danas jeo neke hobotnice u konzervi.sad sam jeo i nikada vise bljaaaaak.
Zvuchi ljigavo...:D:D:D Ja volim salatu od hobotnice,to je okay 8)
-
Ja sam danas jeo neke hobotnice u konzervi.sad sam jeo i nikada vise bljaaaaak.
Zvuchi ljigavo...:D:D:D Ja volim salatu od hobotnice,to je okay 8)
Preskocicu :)
-
hibotnic na roštilju je nešto fenomenalno!!
kao belo meso - čisti proteini i divan ukus
-
ja sam jeo lignje na moru,isto odlicno
-
Uredu se konzervirana riba bez ulja a imaš da kupiš sa maslinovim uljem.
najbolja riba je pastrmka, oslić i druge morske ribe
ne valjaju masne ribe kao šaran i ostale gajane u hranilištima koje "sede" u mulju ceo život
Sto se tice recne ribe- uopste ne jedem, a sto se tice morske uglavnom kupujem filete-oslica,soma(to je neka bela riba koju nasi zovu som),lignje i to peceno u foliji a od konzervirane tunjevina,sardine,hobotnica i to sve ocedjeno od ulja...Valjda je ok?
-
Lignje,sipe i hobotnice...njam,njam...sta cu?volim...mama mi je iz Dalmacije...
-
Lignje,sipe i hobotnice...njam,njam...sta cu?volim...mama mi je iz Dalmacije...
Ja sve morske plodove volim...(http://kepfeltoltes.hu/080730/clapping7_www.kepfeltoltes.hu_.gif)(http://kepfeltoltes.hu/080721/boff_www.kepfeltoltes.hu_.gif)
-
Pa vi ste svi ovde zlatni ;D
Volim i ja dok ne naletim na nesto sto me malko izvrne naopacke ::)
-
cujem ovdje skusa,oslic, ovo ono...
niste vi probali oradu,brancin,zubatac... :-)
ccc
lignje na zaru ko sto kaze hans....
-
cujem ovdje skusa,oslic, ovo ono...
niste vi probali oradu,brancin,zubatac... :-)
ccc
lignje na zaru ko sto kaze hans....
Kako da nismo... 8) Kad imas babu u Sutomoru sve morske plodove i ribe probas...hahaha
-
cujem ovdje skusa,oslic, ovo ono...
niste vi probali oradu,brancin,zubatac... :-)
ccc
lignje na zaru ko sto kaze hans....
uf i na zaru i pohovane...samo me unistilo sto sam uz to pojeo pola kile muslji pa sam dobio neku alergiju :D
-
Sva morska riba, definitivno! :) Skusha, oslic, list, hobotnica, shkampi, lignje, jastoga (obavezno probajte :D), shkarpina, zubatac, bakalar, itd...
-
Ajkule,kitovi,morske zmije i azdaje... ;D
-
ja obozavam lignje :) dobila sam iz Italije neki koktel od morskih plodova i nisam ni znala sta sve ima tamo... sve u svemu bilo je jako ukusno , a napravila sam testeninu sa njima :)
-
Riba je kao belancevina jako kvalitetna,ja licno preferiram tunjevinu,lososa,a dok sam na dijeti oslica
-
Morski plodovi... mmm ;D lignje mmmm :D skampi mmmm :D
-
mmm girice...mmmm lignje mmmmmmmmmmmmmmm ... Pecenje mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm xD
-
steta sto su toliko skupi morski plodovi...a i nismo naviknuti da ih klopamo...
-
a i imaju dosta masti u sebi... ja sam i dalje za ribu...
-
Ja obozavam morske plodove, i jako me privlace oni u konzervama.Nisu mi svi bas jako ukusni ali su primamljivi i u of sezoni uzivam u njima.Nema nista lepse kada skuvam pirinac i pomesam sa njima.Uhhh... off sezono...
-
Ja sam danas jeo neke hobotnice u konzervi.sad sam jeo i nikada vise bljaaaaak.
Pre jedno mesec dana sam to cudo kupio u Tus-u. Bacio sa zadovoljstvom. Kao da sam probao da jedem neku plastiku...
-
Zola sticice jednom vec i ta offsezona i 0,5 posto masti vise sa zadovoljstvom ;)
hehehe, honda plastiku :)
ja sam kupila u kutiji mesane morske plodove, prvo nisam mogla ni da skontam kako se to jede, ali skuvala sam testeninu i iseckala ih sitno po nekom receptu, jako je lep ukus...
-
Ja sam danas jeo neke hobotnice u konzervi.sad sam jeo i nikada vise bljaaaaak.
Pre jedno mesec dana sam to cudo kupio u Tus-u. Bacio sa zadovoljstvom. Kao da sam probao da jedem neku plastiku...
E osetio si cari hobotnica u konzervi :) ima tu jos mnogo iznenadjenja samo moras redovnije pazariti morske plodove :)
-
evo kupio sam neku ribu sa rostilja, idem da je probam, a moje kuce dobija zivu tj. svezu ribu, sto vecu. Celu, samo udarenu cekicem po glavi :).
-
Meni su lignje i morski plodovi nesto najlepse... Sa integralnim rizotom kada se naprave i malo povrca, pa nema boljeg jela :)
-
Nisam ljubitelj morskih plodova ukljucujuci i ribu.. Taj miris mi je "bzv" da se tako izrazim :D
Ali kad jedem, to su fileti oslica, do skoro sam jeo i filete soma ali ne vise, posto sam poceo da osecam onaj smek kao na mulj.. Ipak je on muljar riba :)
Tako da ponekad sardinu(al i ona smrdi ko djavo), tunjevinu isto retko..
Sve u svemu OSLIC za sada najbolji.. Nisam probao lososa
-
Volim da spremim ribu na onoj masini sto radi na paru :). Samo ne znam koju ribu to majka kupuje, ociscenu, mislim da je som u pitanju.
-
Danas sam spremao morske plodove u maslinovom ulju!! Ove godine nisam nista jeo lepse, cak mi se vise svidelo od ovsenih sa medom i cimetom :)
-
fantazija! volim kad razmišljate šire i mudro jedete - hrana za dobru liniju ne mora biti dosadna i bezukusna
-
Obozavam losos al je preskup....sa prebrancem i uljem od kostica grozdja....jedoh za badnje vece....neponovljivo
-
Snicle lososa se mogu naci po mega marketima po ceni oko 400 din kg
-
8) 8) 8)
Jeste ,osos je extra ali je skup :)
Jeftino mozete da pazarite recimo skusu pa da je sami cistite,onda je
cena ok :)
Nakupujete jedan dan 10tak kila ,ocistite i popakujete u led i posle uzivate :)
a tu su i papaline i sardele koje mozete da pecete u rerni na papiru za pecenje bez i
kapi ulja,a cena im je smesna :)
a ako ste na dijeti
imate u metrou i u tempu jeftinih fileta oslica -cisto da znate :)
a ima i jeftinih fileta soma,ali nisao jos pogledao kakvog je sastava sto se tice masti :)
-
Dimljeni losos je savrsenstvo :) Onako mekan, kao zivo meso, a potpuno jestivo... a nikada se ne bi ni reklo da je dimljen jer se nista ne oseti... nista mi nije lepse od toga
-
Kad mi prodje sezona takmicenja ne zelim vise ribu da vidim ;D
Malo sale, nego onda cu ipak da se bacim na uzivanje sa ribama iz konzervi i riljim specijalitetima koje sada nazalost mogu samo da gledam.Ali ima vremena za sve.
-
8) 8) 8)
Jeste ,osos je extra ali je skup :)
Jeftino mozete da pazarite recimo skusu pa da je sami cistite,onda je
cena ok :)
Nakupujete jedan dan 10tak kila ,ocistite i popakujete u led i posle uzivate :)
a tu su i papaline i sardele koje mozete da pecete u rerni na papiru za pecenje bez i
kapi ulja,a cena im je smesna :)
a ako ste na dijeti
imate u metrou i u tempu jeftinih fileta oslica -cisto da znate :)
a ima i jeftinih fileta soma,ali nisao jos pogledao kakvog je sastava sto se tice masti :)
Oslic je keva, ali filete soma ne mogu da smislim.. Pre neki dan sam pekao i taj som ima takav smek na neki mulj, jedva sam pojeo...
-
8) 8) 8)
Ja ga nisam probao,ali cu bas da probam,pa cu da vidimo da li je
do soma,ili do kuvara ;D
-
meni je logično da meso zavisi od toga šta je životinja radila tokom života.. prema tome ako se sedela u mulju veći deo života ni meso ne može da bude nešto psoebno.. možda grešim
-
Som ima taj shmek... Jedino ako ga jace zapeces malo ces prikriti ali oseti se.. Meni bas muka..
Sta jos da probam od ribe.. Oslic je bolji od soma, ali opet da vidim ima li sta bolje od njega :)
Mozda lososa? Ae predloge ehe
-
8) 8) 8)
E losos,sto si ti naivan ;D
Pazu,ja sam se raspitao kod ovih iskusnijih za pripremu ribe,i
preporuka je da skuvam riblju corbu i da u nju natrapam brdo tih
fileta soma i kad se zacini i zajuti ima da nema tog ukusa :)
I odlucio sam da to isprobam sutra za vrema posta :)
Ajde pa vam javljam kako je ispalo :)
-
Ajde valjda si probao.. Kontam da jedino tako moze da se "ubije" taj miris soma.. :)
Al opet treba vremena to da se skuva
-
8) 8) 8)
Skuvano i smazato :)
Ispalo je extra :)
U corbu je stavljeno 1kg fileta somai jedna veca deverika
oko 600g i jedna stukica od oko 800g,koje sam inace ja upecao :)
Znaci,vise mesa nego tecnosti i extra extra ljuto :)
Ukus fenomenalan :)
-
8) 8) 8)
Skuvano i smazato :)
Ispalo je extra :)
U corbu je stavljeno 1kg fileta somai jedna veca deverika
oko 600g i jedna stukica od oko 800g,koje sam inace ja upecao :)
Znaci,vise mesa nego tecnosti i extra extra ljuto :)
Ukus fenomenalan :)
Auu brate pa ti ceo arsenal riba stavio :D Gde si to upecao, jel krenula sezona? Volim i ja pecati :)
Ne bi ja znao to da skuvam a kevu mi zao da mucim :)
-
8) 8) 8)
Na dunavu :)
A riba ja proslogodisnja :)
Ove godine sezonu planiram da otvorim za prvi maj :)
-
8) 8) 8)
Danas cu da pecem girice bez ulja u rerni na papiru za pecenje,pa cu
da okacim fotku kako izgleda najjeftiniji izvor kvalitetnog proteina bez masti :)
a uz to extra ukusan :)
-
Gde su te fotke :D
A moras i sastav napisati u fazonu koliko grama, gde kupljeno u cemu peceno :D
-
aj daj sastav girica na 100g, jer ako su tako dobre onda izbijaju na prvo mesto moje liste...
-
jedno je sigurno - ne mogu biti loše :)
proteini i kalcijum - nema greške ;)
-
8) 8) 8)
Gde su te fotke :D
A moras i sastav napisati u fazonu koliko grama, gde kupljeno u cemu peceno :D
Uh,izvinjavam se,ja potpuno zaboravio... :)
Videxcu da ih postavim danas pre neo sto zapalim na posao :)
aj daj sastav girica na 100g, jer ako su tako dobre onda izbijaju na prvo mesto moje liste...
Evo prepisano sastava sa samo pakovanja,
i da,pravi naziv im je Papaline:
na 100 sadraze:
protein:16,5
uh:0
masti:0,4
Ja ih u tempu placam 90 dinara 600g,
a ima ih u ribarnicama i za 100dinara/kg,
ali se tesko nadju lepe,tacnije,posto ih pece,
potrebno mi je da budu sto sitnije i da budu sve
otprilike jednake velicine,a ove rinfuzne su sve neujednacene
i ulavnom krupne,dok su ove kupovane u paketu bas sve lepe,jednake i
bas sitne :)
Ja za obrok ispecem 400g :)
-
Eto vidis, moracu do metroa po papaline...Narokam u zamrzivac i posle samo pecem a jeftine su.. Ae cekamo slike :D
-
Protein iz ribe je mozda i najbolji protein!! Zato sto se najbrze grade misici od njega!!! A i omega 3!! I ostale stvari i da ne spominjem!!! Najbolja je 2 puta nedeljno da se jede!!!ne valja ni riba da se pretera!!!
-
8) 8) 8)
I evo ,moje zaboravljene foteke girica :)
Iskreno,nisam zaboravio,ali kad sednem za komp u sobi,mrzi me da odem do druge
ida uzmem foto aparat i da prebacim fotke na komp ;D
Ko prizna,pola mu se prasta :)
Evo ovde ima 400g suvo pecenih i krckavih girica,posto ih takve volim,50g suvo merenog,pa u mikrotalasnoj
kuvanog inbtegralnoga pirinca,i naravno,nista bez luka,a iako je vec poceo mladi,ja ipak mnogo vise volim
ovaj stari :)
Ovo je jedan moj rucak,na defki :)
A da,girica ustvari ima vise kolicinski,ali sam jedan deo pojeo dok sam ovo pripremao da uslikam ;D
[prilog je izbrisao admin]
-
8) 8) 8)
Idemo dalje :)
Ovo ja zivem proteinska riblja corba :)
U corbu je stavljeno 1kg fileta somai jedna veca deverika
oko 600g i jedna stukica od oko 800g,koje sam inace ja upecao :)
Znaci,vise mesa nego tecnosti i extra extra ljuto :)
Ukus fenomenalan :)
Kad ste vikendom kod kuce,imate vremena i volje,i ako ste ranoranilac
,dok nema nikoga u kuhinji i uzivate u miru,i dok
leti nekrene vrucina,mozete uzivati u pripremi ovako necega :)
Ja sam ranoranilac,i kada pocnem sa sezonom rostilja,obicno sam ja taj koji
ide rano ujutro da zauzme neko lepo mesto,i onda cekam ostale da se dovuku do podneva,a ja do tada
spremim sebi ovako nesto,ali u pravome kotlicu na vatri,pa se nertko desavalo da sednemo i najdemo se corbe
,pa meso nio nemozemo :)
Evo i slike koja posle ovakve price i nedeluje tako posebno,ali znaqjte da ukus jeste :)
Ovo je kucna varijanta :)
[prilog je izbrisao admin]
-
Ekstra to sve izgleda Johnny :) odo ti nama u kuvare.Svaka cast na svemu tome samo nastavi ima nas koji to sve prepisujemo :)
-
Joj obozavam riblju corbu. Ova tvoja slika ne da ne deluje posebno nego tako dobro izgleda da otvara apetit ;)
-
E vidis, fino ti to kuvas :)
Tebe zene nece da ucenjuju sa kuvanim ruckom :D
-
Evo malo umeca i od mene, Smudj sa rostilja!!
Pekao sam ga u rerni jer nisam imao vremena da palim vatru napolju, i kada sam se setio da slikam vec je donja polovina bila pojedena.
(http://i197.photobucket.com/albums/aa112/nickey021/SliCa003.jpg)
Pre tri dana upecan, 2kg.
-
Jeli to aleva paprika odgore? To stavis pre pecenja ili posle?
Donja polovina pojedena :D :D :D mogao si ti i kasnije da se setis pa da slikas samo kosti u tanjiru ;)
-
Jeli to aleva paprika odgore? To stavis pre pecenja ili posle?
tokom pecenja da riba ne bi zagorela i da bi upila zacine marinada: beli luk, persunov list, ruzmarin, paprika(slatka), biber+proizvoljni zacini + voda, ulje, sirce... :)
-
8) 8) 8)
Ja sam juce provalio da u novootvorenom marketu familija,kod mene u kraju,
besplatno ciste svu kupljenu svezu ribu :)
A kako obozavam pastmku,a bas nevolim da je cistim,odmah sam pazario istu ;D
Ispekao u plehu,sa malo barenog krompira i uz to puno puno krastavaca,i eto extra rucka :)
Nisam mogao ni da idem po aparat,odmah sam navalio :)
Sta mogu volim ribu :)
Pre tri dana upecan, 2kg
Gde je upecan?
Ja sve gledam visoka voda pa ni neidem,cekam da malo opadne :)
-
Pre tri dana upecan, 2kg
Gde je upecan?
Ja sve gledam visoka voda pa ni neidem,cekam da malo opadne :)
Tisa kod zrenjaniskog mosta, ovde je vodostaj visi za 1m od normalnog... :D
-
E smudj je stvarno zakon,ne mogu da prezalim sto je cale otisao u sportske ribolovce pa vise ne ide na smudja.A secam se lepih dana kad je donosio smudja,praznik za mene
-
8) 8) 8)
Juce sam svratio u ribarnicu posle treninga,da pazarim nesto od ribe :)
Kako sam tu redovna i stalna musterija,ponudise me sa novinom u njihovoj
ponudi,sa pecenom haringom :)
I nisam se nesto odusevio,ukus je isti kao kod skuse,stom razlikom da ima mnogo vise kostiju :)
-
K Plus tunjevina je zakon!! Ima je u svakoj idei!!
-
K Plus tunjevina je zakon!! Ima je u svakoj idei!!
Jel' to u konzervi? Ili je to nesto sto oni sami spremaju?
-
K Plus tunjevina je zakon!! Ima je u svakoj idei!!
Jel' to u konzervi? Ili je to nesto sto oni sami spremaju?
u konzervi! i nisu komadici nego komadi! cisto meso!! i povoljna je!!
-
Kolika je gramaza i cena te tune?
-
Kolika je gramaza i cena te tune?
185g! Sada trenutno je 95din! Zavisi kako ide dolar! Ja se secam prosle godine je bila 65 dinara! Dzabe!
-
8) 8) 8)
K Plus tunjevina je zakon!! Ima je u svakoj idei!!
u konzervi! i nisu komadici nego komadi! cisto meso!! i povoljna je!!
K Plus nije oznaka za vrstu mesa tunjevine,vec je oznaka proizvodjaca,tj,za Konzum iz HR,tj iz Idea-a ,kako se
zov u i predstavljaju kod nas :)
A ti pod imenom K Plus imas i komadice i Komade,i Komade u Maslinovome ulju,I komade u Salamuri,Paradajzu,Povrcu...
Cisto da znaju ostali da se nezbune :)
-
Kolika je gramaza i cena te tune?
idi na kvantasku pijacu,tamo je zlatna La Perla 65 dinara BEST BUY ,ista je cena i one zelene ali ja vise volim ovu u komadima :)
-
Najbolja je u salamuru jer najmanje masti ima! To su sve nasi proizvodi samo sto stavljaju tu oznaku K plus svi misle da su hrvati ali nisu!
-
Pa sta i da je HR? Ja bi pre kupio HR, oni imaju more, mi nemamo, stoga je u svakom slucaju bolja :)
-
pa nema veze cija je! ali na svaki k plus proizvod pise da je kod nas proizveden!
-
8) 8) 8)
Sva tunjevina dolazi sa tajvana,a gde se pakuje je manje bitno :)
hr,sr,cg....kao da ima neke razlike :)
idi na kvantasku pijacu,tamo je zlatna La Perla 65 dinara BEST BUY ,ista je cena i one zelene ali ja vise volim ovu u komadima
Ja sam par puta probao la perla tunjevinu i uvek mi je bila gadna,pa sam dobio odbojnost pre njoj :)
Ja licno koristim ili mistral ,ili gore pomenutu k plus :)
A skoro sam pazario i extra ukusne sardine u paearajz sosu,u pakovanju od 185g,bas kao tuna :)
imaju preko 30g proteina po konzervi i cena je nesto manja od 60 dinara :)
A ima da se kupe u mesarama Matijevic :)
-
La perla mi se smucila, pogotovo ona tirkizno plava konzerva... Izmesali sva creva i sve pa uzasan ukus.. Najbolje RIO MARE :)
-
eh da... Rio mare... :) desert od tune :)
-
8) 8) 8)
A skoro sam pazario i extra ukusne sardine u paearajz sosu,u pakovanju od 185g,bas kao tuna :)
imaju preko 30g proteina po konzervi i cena je nesto manja od 60 dinara :)
A ima da se kupe u mesarama Matijevic :)
probao sam ih i nisu loše!!šta više navukao sam se!! :P
topla preporuka! ;)
-
Ma kakav Rio mare uopste se ne isplati preteruju sa cenom! Mozes dve konzerve k plusa da kupis za te pare!
-
Koliko para toliko i muzike :)
Jeste skupa ali je vrhunska...
-
a moje pitanje je... gde naci pravu tunu, kao celu ribu?
to sam jednom probala i divna je, mesnata riba... ali nigde u ribarnici je nema
-
8) 8) 8)
Rio Mare je dranje koze sa ledja :)
Kad god vidim njihove konzervbe i njihove cene,nemogu a da ih bar malo ne opsujem :)
a moje pitanje je... gde naci pravu tunu, kao celu ribu?
Tune imas smrznute uglavnom po vecim marketima :)
Ja je redovno vidjam u temu,metrou i ideai :)
Cak sam na sajtu,sa kog sam par puta porucivao neku ribu video i svezu,ali je cena vise nego paprena :)
http://ribarnica.com/cms/products-page/sveza-riba/
A juce sam na pijaci sasvim slucajno pazario ociscenu mrenu kod ulicnih prodavaca :)
Cena je 200din/kg,
Za 400 dinara,lep velik komad od 2kg-tri obroka po 550g i oko 400g glave i ostalih otpadaka za riblju corbu :)
Sastav na 100g: 14g proteina,3g masti
-
Ima smrznute tune u megamarketima, ok je.
-
Skusa sa rostilja iz rerne + krompir + paradajz. ;D
mladi krompir se do pola skuva i onda se zapakuje u aluminijumsku foliju i stavi u rernu zajedno sa malo belog luka, persunovog lista i maslinovog ulja i polako zapece u rerni ::) ;) :D
Paradajz sam samo onako dodao...
(http://i197.photobucket.com/albums/aa112/nickey021/Slika187.jpg)
-
Nisi valjda pekao celu neociscenu skusu??? :o :o :o
Ako jesi, svaka ti cast ako si to posle pojeo... :D
-
Nisi valjda pekao celu neociscenu skusu??? :o :o :o
Ako jesi, svaka ti cast ako si to posle pojeo... :D
sta ima tu da se cisti??
izvadio sam crevca ako na to mislis... XD
-
Da, na iznutrice sam mislio.. :)
Vidim nisi odsekao glavu i deluju netaknuto, pa sam mislio da nisi valjda pekao sa iznutricama...
-
od ovoliko slika hrane na forumu čovek /da ne kažem žena da dijeti (može da ogladni ;)
-
Hehehe, kome pricas, ja se vec cela dva meseca lisavam ukusa, i ceka me jos sigurno jedan mesec dijete... Nije da sam ja gladan, jedem ja 6 puta dnevno, ali sam zeljan ukusa, a to je nesto sasvim drugacije... :)
-
welcome to the club ;)
-
8) 8) 8)
Da, na iznutrice sam mislio.. :)
Vidim nisi odsekao glavu i deluju netaknuto, pa sam mislio da nisi valjda pekao sa iznutricama...
Pa i meni je nekako sladja kada se servira ovako sa glavom :)
-
Neznam da li ste jeli haringu u filetama... fenomenalna je! Juce sam prvi put (barem koliko se secam) jeo i stvarno je vrhunska, skoro pa kao dimljeni losos :) Neznam posto je, tetka mi je kupila jer ona i njena cerka (moja sestra) jedu cesto pa mi donela... mislim da nije skupa uopste... ulje se bas lako odstrani jer su filete u pitanju... dva veca komada (u odnosu na sardine :)) su u pakovanju t.j. konzervi...
-
Haringa je odlicna ali nije bas jeftina-jedna konzerva je oko 150-160dinara a postoje i neke grcke koje su jos skuplje-oko 300din...Ali ukus je fenomenalan i lako se iscedi ulje a moze i da se ispere vodom.
-
8) 8) 8)
Neznam da li ste jeli haringu u filetama... fenomenalna je! Juce sam prvi put (barem koliko se secam) jeo i stvarno je vrhunska, skoro pa kao dimljeni losos :) Neznam posto je, tetka mi je kupila jer ona i njena cerka (moja sestra) jedu cesto pa mi donela... mislim da nije skupa uopste... ulje se bas lako odstrani jer su filete u pitanju... dva veca komada (u odnosu na sardine :)) su u pakovanju t.j. konzervi...
Nisam jeo filete,ali sam u ribarnici uzeo pecenu u komadu :)
Cena je ista kao i skusa,ali ima nesto vise kostiju,tako da bih
preporucio svima da se u slucaju haringe drze tih fileta :)
-
Da, mislim da mi je tetka rekla da je platila 140 din, mada nisam siguran... kao sto rekosmo, stvarno izvrsno, pravo riblje meso :) u filetama naravno...
-
ima ovde kod nas u Pancevu da se qpe haringe u jednoj ribarnici u filetima,mislim "zivi" i mislim da je kila oko 200-300din i jeo sam neko vreme ali imaju dosta jak ukus + su jakoooo suve pa cak i sa limunom,pa su mi se ogadile posle 2 - 3 meseca :P
-
Neznam stvarno, meni su filete (verovatno se razlikuju nego sirova riba) iz konzerve fenomenalne i bas jestive... mozda nije bas bila sveza? a i ako su ti se ogadile posle 2, 3 meseca, jednotavno je doslo do zamora materijala ;D nije posle 2, 3 dana... znaci da ti je bila dobra :)
-
ma brate sveze su :D svaki dan stizu :P :D nego do jaja su suve .... Jer kada ti stoje u konzervi ipak upiju malo ulja soka svog itd.... U svakom slucaju imaju mnogo jak ukus + ta suvoca oce malo da optereti coveka ::) ::)
-
Moracu probati :) Mada pravo da ti kazem nisam toliko osetljiv na takve stvari, sve sto valja meni je lepo ;D so, zacini i slicno... uopste mi ne trebaju niti npr osetim kada nesto nije slano, hehe
-
80 dinara je ta dugacka konzerva sa dve filete!
-
Gde moze da se kupi?Ja ne nalazim tako povoljne..
-
Mislim da kod riblje pijace (u Novom Sadu naravno) ima, tako mi je tetka rekla... to 80 din je bas smesno...
-
ovo je moj danasnji dorucak
[prilog je izbrisao admin]
-
neka riba i pirinac? lepo, lepo... ja obozavam tunjevinu i pirinac u kombinaciji, ali da su hladni :)
-
Nisam nikada mislim probao tunjevinu i pirinac :) Kada se vec pravi pirinac onda obicno nije problem da se pravi i neka riba koja zahteva vise vremena u kuhinji... a kada se sprema vecera za min, onda je tu tuna ;D
I ja isto volim hladno i nije mi prob. uopste... Posto cesto mama pravi uvece rucak pa onda ako ga jedem sutra, ne podgrevam uopste (mikrotalasna izbacena odavno :), a sto se ringle tice - suvise dugotrajno :)), tako da sam navikao skroz...
-
Tunjevina, integralni, paradajz i mirodjija!
Prste da polizes :)
-
8) 8) 8)
Da,lepo izgleda :)
Jedino sto sam navikao na zitarice za dorucak,tako da bi ovo pre smazao za rucak :)
-
ja tunjevinu jedem sa lukom i to kao uzinu ::) ::) i to kad mi se cefne uglavnom baziram klopu na belom mesu,nekad se "napunim" crvenim i na jajima ::) ::) A tunjevina kad mi se prijede pojedem i 2-3 konzerve dnevno ::) ::).....Ali samo sada kada sam na dijeti,kada je masa u pitanju mnogo vise crvenog mesa ::) ::)
-
pa dobro ovo je bio drugi dorucak, u prvom su bile ovsene ;)
-
Ja uvece samo tunjevinu, ponekad ali vrlo retko ubacim sa heljdinim testom, ilntegralnim pirincem ili integralnom pastom za rucak... ali veoma malo kada mesam, cisto da "smek"
-
zamrznutu tunu sam videla u Idei,cena je "prava sitnica",oko 800-900 din ;D plavo pakovanje,imate je u onom delu gde je kavijar i tako ta malo egzoticnija cuda... ;D :D
-
Slicno nesto kao i dimljeni losos... Ali stvarno vredi svakog dinara...
kavijar je vec glupost :)
-
Slicno nesto kao i dimljeni losos... Ali stvarno vredi svakog dinara...
kavijar je vec glupost :)
mmm dimljeni losos je extra :)
kavijar nisam probala...kupovao je tata par puta,ali meni je to malo gadno,de bre da jedem necija "jajasca" ;D :D :P to bi trebalo da je to,mala jajasca od kojih su trebale da se rode ribice,jel? :D
zasu brate :D :P
-
8) 8) 8)
ja tunjevinu jedem sa lukom i to kao uzinu ::) ::) i to kad mi se cefne uglavnom baziram klopu na belom mesu,nekad se "napunim" crvenim i na jajima ::) ::) A tunjevina kad mi se prijede pojedem i 2-3 konzerve dnevno ::) ::).....Ali samo sada kada sam na dijeti,kada je masa u pitanju mnogo vise crvenog mesa ::) ::)
Tunjevina kao se sa lukom i kecapom najbolje slaze :)
I na kraju puno svezeg persuna odozgore :)
Ja uvece samo tunjevinu, ponekad ali vrlo retko ubacim sa heljdinim testom, ilntegralnim pirincem ili integralnom pastom za rucak... ali veoma malo kada mesam, cisto da "smek"
ja sam je bas dugo jeo isto sa integralnim testeninom,ali me je pocelo mrzeti da je kuvam :)
-
Sa kecapom bas i ne volim :P A sa lukom samo posebno, t.j. ne volim da naseckam luk u tunjevinu...
A sto se tice mesanja sa testeninom ni to mi bas nije neka fora :), ne volim previse da mesam pastu i meso... super mi je kada malo piletine t.j. bekog mesa naseckam u testeninu, ali cisto da ne bude sama testenina...
Sto se kuvanja tice Johny, zlatiborski rezanac (heljda) ti se za pola minuta napravi, samo pola minuta u kljucaloj vodi i eto integralne testine ;)
-
Ja tunjevinu bez crnog luka ne mogu ni da pomirišem. :D :D
Inače, od riba najviše volim i najčešće jedem oslića.
-
ja volim da potopim tunjevinu u domaci sok od paradajza ili pomesanu sa pirincem...
-
Pre nisam mogao da smislim one tune sto su sa povrcem i sl... sada vec mogu bez problema, mada najvise volim samu, iz unju 2 mala dvopeka, ellu, luka belog ili mladog (ali posebno, ne naseckam :)), paradjz recimo i to je to
-
Ne volim ni ja te tunjevine i sardine u raznoraznim sosevima. Samo u ulju ili u vodi, a posle već sam dodam sveže povrće po želji.
-
ako se ne varam,ti sosevi su prepuni secera i aditiva...
meni se tunjevina zgadila,jedem je vec godinu dana,pa me smorila skroz.. :D sad cu samo svezu ribu...sa marinadom i limunom je vrh...+ neka salatica... inace ribu spremam na pari ili u foliji je pecem...
-
Ja očistim oslića, iseckam ga na manje parčiće, malo posolim, stavim u foliju, dodam tome prethodno delimično skuvan krompir, sve umotam, stavim u rernu i pečem. Uh, kako obožavam taj obrok. :) Bude mi preukusno.
-
imam pitanje:
jel jedete ili skidate onu kozu sa ribe?
meni je to malo ljigavo :P pa uglavnom dam macki...
-
Zavisi o kojoj ribi je reč. Sa oslića ne skidam, nema potrebe. Neke ribe imaju prilično debelu kožu i trebala bi se skidati.
-
ja samo skupljam vase recepte :)
juce sam iseckala soma na sitne kocike i skuvala ga sa malo vegete i krompirom... toliko o kreativnosti :D
Ja očistim oslića, iseckam ga na manje parčiće, malo posolim, stavim u foliju, dodam tome prethodno delimično skuvan krompir, sve umotam, stavim u rernu i pečem. Uh, kako obožavam taj obrok. :) Bude mi preukusno.
e super, to bih mogla danas da isprobam
-
Joj, ja bih to svakog dana mogao jesti. :)
Probaj, pa javi. ;)
-
To ste se koze tici zavisi od ribe kao sto Robert kaze... Ja mislim da su to masti, barem mi tako izgleda :), tako da nije "greda" skinu ti kozicu :D
-
Koliko samo lepih recepata i predloga ima ovde.Zvuce veoma primamljivo i morace da se probaju. ;)
-
8) 8) 8)
imam pitanje:
jel jedete ili skidate onu kozu sa ribe?
meni je to malo ljigavo :P pa uglavnom dam macki...
Zavisi od ribe ,kao sto kazu,ali dosta zavisi i kako ispeces :)
ako ribu lepo zapeces,onda kozica nece da ti bude ljigava,vec lepa,suva i krckava :)
-
Upravo tako, Johnny.
Ja sam pre jedno mesec dana imao jako smešnu situaciju. Dok sam birao ribu iz zamrzivača u marketu, umesto oslića uzeo sam nešto sasvim drugo. Kad sam odneo kući i počeo da je spremam, začudilo me je koliko je debalu kožu imala ta riba. A tek krljušti!!! :D :D
Bukvalno sam je odrao(povučem parče kože, a ono se skida sve odjednom) i onda pekao. Krivo mi samo što nisam pročitao šta sam to bio kupio(bacio sam ambalažu odmah čim sam raspakovao). :D
-
Svakako da kozica nije gadna, ali kao sto rekoh zanima me da li je to mast :) mozda neka dobra, eterecina ulja :D
Inace sto se mene tice, sve sto ima veze sa ribom treba pojesti :), kosti, koza, glava ;D
-
Inace sto se mene tice, sve sto ima veze sa ribom treba pojesti :), kosti, koza, glava ;D
Ma, beži, čoveče - juče sam jeo girice i nema šanse da pojedem glave. :D :D :D
Napravio sam masakr - pun tanjir glava. :D :D
-
kad smo kod girica vec...ne pamtim kad sam ih zadnji put jeo.Secam se da su ekstra ukusne ali i mnogo masne, mislim kada se kupi ovako ;D
-
Bukvalno sam je odrao(povučem parče kože, a ono se skida sve odjednom) i onda pekao. Krivo mi samo što nisam pročitao šta sam to bio kupio(bacio sam ambalažu odmah čim sam raspakovao). :D
znam na koju ribu mislis,al ni ja ne mogu da se setim kako se zove...ima tvrdu kozu i malo deblje kosti jel tako?
imam je i sad u zamrzivacu..pitacu tatu sutra koja je to vrsta,on valjda zna.. :D
Svakako da kozica nije gadna, ali kao sto rekoh zanima me da li je to mast :) mozda neka dobra, eterecina ulja :D
mislim da sam negde citala da ima omega 3 i omega 6 u toj kozici...pitajte Markonija,mislim da on to zna...
Ma, beži, čoveče - juče sam jeo girice i nema šanse da pojedem glave. :D :D :D
Napravio sam masakr - pun tanjir glava. :D :D
nisam odavno jela girice,ali ih jedem cele,i glavu i kosti...ne znam sta ti je tu gadno,nije to bas kao sad kad bi jeo glavu od skuse,to je vec druga prica..girice su male,glavu bre ni ne primetis na njima maltene... :D :D :D
-
ja mislim da je u pitanju skarpina, rozikaste boje je?!
nije skupa,a meni se jako dopada
-
Stvarno nemam pojma koja je to riba. Čekam Mačkolinu da pita tatu. :)
-
Stvarno nemam pojma koja je to riba. Čekam Mačkolinu da pita tatu. :)
a Mackolina je pitala tatu... :)
losos je u pitanju
mi ga spremamo tako sto ga isecemo na kolutice,skine se koza naravno jer je tvrda i nije bas jestiva (to damo maci,njoj se svidja)...i onda ga kuvamo na pari sa malo nekih zacina..posle kad je gotovo,doda se malo maslinovog ulja,limuna,marinade,sta ko voli... :) i naravno neka salata uz to...moze i krompir salata,odlicna kombinacija...mada sada po ovim vrucinama vise prija paradajz,krastavac itd,znaci vlaknasto povrce...
-
Omiljena salata uz ribu mi je krompir salata. Neodoljivo. :)
-
8) 8) 8)
Omiljena salata uz ribu mi je krompir salata. Neodoljivo. :)
sto si ti naivan ;D
najboilja salata na svetu za uz ribu :)
-
8) 8) 8)
Omiljena salata uz ribu mi je krompir salata. Neodoljivo. :)
sto si ti naivan ;D
najboilja salata na svetu za uz ribu :)
jel to sa lukom : :D :D :D ;) ;) ;)
-
Meni npr nije, krompir mi samo lep kada ga samog jedem... tako bi i trebalo jer krompir ne treba mesati pogotovo sa mesom zbog varenja, on sa mesom pravi cuda u zeludcu :)
-
da al kad je to ona salata sa lukom...mmmmmmmm
-
8) 8) 8)
Omiljena salata uz ribu mi je krompir salata. Neodoljivo. :)
sto si ti naivan ;D
najboilja salata na svetu za uz ribu :)
jel to sa lukom : :D :D :D ;) ;) ;)
Naravno da je sa lukom. ;D :D
-
8) 8) 8)
Omiljena salata uz ribu mi je krompir salata. Neodoljivo. :)
sto si ti naivan ;D
najboilja salata na svetu za uz ribu :)
jel to sa lukom : :D :D :D ;) ;) ;)
Naravno da je sa lukom. ;D :D
salata je brutalna
-
8) 8) 8)
Danas mi pade na pamet da izmerim procenat gubitka ribe prilikom ciscenja :)
danas sam jeo skusu i sardelu :)
pod ciscenje podrazumevam vadjenje svih iznutrica,secenje glave i svih peraja,a kod skuse i justenje
one tanke klizave koze :)
od cele skuse,otpadak cini oko 45% :)
od cele sardele otpadak cini oko 35% :)
Natavno,glave mozete da cuvate za corbicu,ali to je samo predlog :)
-
Johny fish master :)
Najveci gubitak je sa onim kupovnim filetima.. Totalno ne mozes racunati na onih 800g sto pise na kesi :)
-
Da, slažem se.
Kupim filet oslića, stavim ga u rernu, a on se "istopi". Bukvalno se prepolovi sadržaj. :D :D
-
Kao da ih pumpaju sa vodom
-
Zato lepo kupujte ceo oslic kao ja, i necete imati tih problema... ;)
Skoro duplo je jeftiniji, ne "prepolovljuje" se kada se ispece, i ja sa njega samo kozicu skinem i naravno kosti i otpadak je totalno zanemarljiv da bi se opravdala cena fileta... Samo sam jedanput kupio filete i kada sam video o cemu se tu radi, vise ih nikada nisam kupio...
-
Pa oduvek je bilo poznato da ribare prodaju najvise vode u zaledjenoj ribi... :-\
-
Ne nasedajte na riblje filete ma koliko izgledali lepo i cisto kao meni...
a o onim fish fingers-ima i raznim oblicima od "kao" ribe da ne pricam... to je najveca prevara... smisle razne simpaticne oblike koji bi se svideli deci, a nemaju veze sa ribom, samo gomila ugljenih hidrata
-
8) 8) 8)
Johny fish master :)
Najveci gubitak je sa onim kupovnim filetima.. Totalno ne mozes racunati na onih 800g sto pise na kesi :)
da,fileti su katastrofa :)
ja ih pecem i prosipam vodu :)
totalmi su promasaj za kupovati,pogotovo one jeftinije :)
-
amin.. u tome ima svega samo ne ribe.. to su bukvalno OSTACI OD RIBE i to manjim delom, a većim delom razni dodaci tipa brašna i slično
-
ne jedem ribu mnogo delom zbog finansija delom zbog ukusa...sutra se posti pa reko da kupim i ispecem,sam :-\ ::)
prioriteti:
cena
ukus
stim da mi je vaznija cena ali spreman sam da platim i nesto vise za malo bolji ukus...
sad ne mogu da se setim sta sam jeo pre od ribe,ali cini mi se da je oslic,znaci odem u ribarnicu i trazim oslic(sad koji? zaledjen,odledjen ziv mrtav nem pojma nikad nisam kupovao ribu :D
i jos jedno pitanje kako ga spremiti najbolje,pise cini mi se na nekoj strani,u foliju malo vode i peci? sad koliko dugo i jel mogu Fino kese za pecenje,samo sto su one kese i providne su :-\ moze neki zacin limun,persun so?
i jos jedno kolika je otprilike cena za 1kilo i koliko da pecem za jedno,ustvari 1ipo coveka :D
i imali neko predlog bolju ribu?
-
Delom zbog finansija??? Pa oslic i skusa su toliko jeftine da je to extra!!! Oslic kosta oko 230din. za kilo, a skusa oko 170din. za kilo s' tim sto kod oslica koro i da nema otpadaka, a skusu moras da ocistis, oseces glavu, tako da ima malo otpadaka... Kupuju se zamrznute...
Evo ti predloga za spremanje skuse... Iseces glavu i rep, rasporis i povadis iznutrice i DOBRANO je operes iznutra, bukvalno dok se meso ne zabeli. Raseces je po sredini ali ne prepolovis, malo posolis, malo djumbira u prahu, stavis na foliju tako da je koza okrenuta na dole (da bi se kasnije lakse odvojila), pa u tapsiju i u rernu... Peces dok ne zarumeni. Posle samo skines koscice koje bukvalno same otpadaju i ogulis kozu i unistavas jer je preukusno!!! Mozes dodati i malo maslinovog ulja i limuna, ali ja to ne radim jer mi je ovako ukus fenomenalan ;)
-
ipak cu ja oslic,to sto si napisao za skusu verovatno isto ide i za oslic?
-
Isto ide i za oslic, samo sto je po meni skusa jedno 10X ukusnija i bolja riba od oslica, a ti kupi sta hoces... ;)
Da sam na tvom mestu kupio bih i jedno i drugo, recimo samo 2-3 skuse cisto da probam, a ostatak oslic posto sam kao siguran u njega, ali rekao sam ti, ti uradi kako ti hoces...
-
ito sto kazes,nemam nista protiv skuse nego od pre mi ostalo da neko rece da smrdi...
uzecu oslic i skusu i u dve posebne folije cu da ih ispecem...
da bog da ja to nekako bez velike muke ispraznim do zeludca ima da ga jedem svaki dan ;)
-
Skusa ima jak miris, zato sam ti i napisao kako da je spremis, znaci DOBRO ciscenje i pranje dok ne dodjes do mesa, posebno istrljaj onaj deo sto ide uz "kicmu" tu se uvek pomalo zadrze ostaci koji kasnije mogu biti neprijatni... Ako je lepo ocistis i ispeces, veruj mi da joj je ukus fenomenalan, mnogo bolji od oslica... Ja vise oslic i ne kupujem, otkad sam provalio ovaj nacin spremanja...
-
Eto i ja danas jedva cekam da dodjem kuci i navalim na pastrmku...
Ali ova varijanta koju je COOLic preporucio je super za ovako obican dan i prihvatljivu varijantu,ono kad nije slava kao danas ;)
-
a na današnjem meniju, za promenu - šaran :) jako, jako masna riba... pojela sam 2 velika komada, uopšte me nije zasitilo... ni najmanje... ali da je ukusan, ukusan je :)
sad sam se setila da dugo nisam jela kolutiće od lososa, e to je predivno...
-
kupio sam danas 2 oslica,tezina kilo cena 330dindzi...samo sto su ovi bili ocisceni...
ispalo je dobro,ustvari nije ispalo lose...pojeo sam pola,mozda malo vise,ovu polovinu sto je ostala tezi oko 110g taman za veceru...koliko ima proteina u 100grama?
-
oko 15... Jel si probao skusu?
-
nije imala,drugi put...
-
oko 15... Jel si probao skusu?
pre ce biti oko 20.....skoro svako meso ima minimum 20 gr proteina
-
Oslic nije meso nego je riba... :D
-
Oslic nije meso nego je riba... :D
jako duhovito :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
-
ja bas danas jeo skusu nekako mi je lepsa od oslica mada ni oslic nije za bacanje....u Tempu mislim da je skusa 230din/1kg a belo meso 340din/1kg tako da od sada 4 puta nedeljno jedem skusu a 2 puta belo meso...Ono jedno pakovaje skuse mi traje 2 dana...Pakovajne ima 1kg tako da je to 500g ribe na dan i kada se odfikari glava i izvadi ono iz nje ostane 400g ribe....
A ja danas umesto da odvojim u dva obroka tu ribu po 200g ja se zaneo i pojeo sve u jednom obroku tu ribu i jos 400g barenog krompira...xaxaxa
-
A ja bas danas jeo oslic cisto za promenu malo i ne moze prici skusi ni na kilometar... Isti nacin spremanja, isto sve, skusa ukusnija 150 puta... Oslic mi nekako totalno neukusan, kao da ne jedem nista, dok je skusa extra... Barem meni... ;)
-
Dobre navike ne treba menjati.... :D
-
i meni je skusa ukusnija,ali dok izvadis sve one koscice,poludis... :D
-
ma nisu strasne te koscice zato sto ima jedna po sredini i to je to to odmah izvadis iz posle jedes kao meso...
-
Ovo sam procitao u novinama pa mi se ucinilo zanimljivo.
Zubatac i oslić su čuvari srca
Leto je pravo vreme za riblje specijalitete. Pogotovu morske. Na visokim temperaturama ništa ne prija tako stomaku kao parče ribe. Za razliku od mesa, riba je lagani obrok koji ne opterećuje želudac, a sadrži mnoštvo važnih sastojaka koje utiču na rast, razvoj i zdravlje ljudskog organizma. Zbog toga je riba meĂ°u najzdravijim namirnicama.
Riblje meso je bogato visokovrednim, a lako svarljivim belančevinama, zdravim, višestruko nezasićenim omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, B-grupe, C i D, mineralima kalijumom, cinkom, fluorom i jodom. Zato ljude koji jedu mnogo ribe retko pogaĂ°a srčani i moždani udar.
I zato ćemo vas upoznati sa najpristupačnijim morskim ribama.
Tuna
Tuna je kraljica plave ribe, koja u Jadranu naraste i do pet metara, a teži i do 700 kilograma. Postiže brzinu i do 90 km/h, a živi u jatima na različitim dubinama. Hrani se plavom ribom i mekušcima pa ima vrlo ukusno, čvrsto, crvenkasto meso. Meso tune se uglavnom konzervira u ulju ili slanoj vodi. Odresci tune su posebno ukusni pečeni na roštilju. Meso tune se jede i sirovo, spremljeno kao suši, sašimi ili karpaćo.
Skuša
Skuša je vrlo proždrljiva grabljivica, koja naraste do 50 centimetara i teži do kilogram i po. Živi u velikim jatima koja su neprestano u pokretu, leti na površinskim, a zimi u dubljim delovima mora. Hrani se sitnom ribom, račićima i planktonom. Ima umereno masno, sočno i aromatično crvenkastosmeĂ°e meso. Njeno meso se najčešće konzervira ili peče na roštilju. Skuša je posebno ukusna sušena na dimu.
Palamida
Palamida je vretenasta riba koja naraste do 70 centimetara i teži do devet kilograma. Živi u jatima na pučini, ali zalazi i u zalive, uvale i kanale. Vrlo je proždrljiva i hrani se sitnom plavom ribom. Ima posebno ukusno meso zbog kojeg je vrlo cenjena i u svetu poznata pod nazivom bonito. Lovi se tokom godine, posebno u proleće i jesen, a najveći deo ulova preraĂ°uje se i konzervira. Sveža je najukusnija spremljena na roštilju.
Sardine
Sardina je vrlo rasprostranjena riba na koju otpada više od 50 odsto godišnjeg ulova na Jadranu. Hrani se planktonom, a naraste do 25 centimetara i teži do 0,5 kilograma. Živi u ogromnim jatima na pučini koja od proleća do jeseni prilaze obali, a zimi se povlače u dublje kotline. Sardine se tradicionalno usoljavaju u drvenim bačvama, a potom se mariniraju u ulju ili preraĂ°uju u pastu. Sveže sardine se najčešće prže u dubokom ulju.
Oslić
Oslić je najrasprostranjenija riba Jadrana koja naraste do jedan metar i teži do 15 kilograma. Živi najčešće u većim morskim dubinama na muljevitom i peskovitom dnu. Vrlo je proždrljiva i hrani se svim ribama i rakovima. Ima posebno meko, nemasno i ukusno belo meso. Najčešće se prži na ulju ili peče na roštilju. Koristi se i za pripremu brodeta ili supa, a vrlo je ukusan i sušen.
Zubatac
Zubatac je riba grabljivica koji naraste do jednog metra i teži do 16 kilograma. Živi sama ili u manjim grupama na grebenastom i morskim biljem obraslom dnu blizu obale duž celog Jadrana. Hrani se manjim ribama, školjkašima i mekušcima, ali i račićima pa zato njegovo belo, čvrsto meso ima posebno lagan slatkast ukus. Zubatac može da se sprema na različite načine, ali najbolji je kuvan, spremljen na roštilju ili dimljeni.
Škarpina
Škarpina je crvenkasta bodljikava riba koja naraste do 70 centimetara i teži više od pet kilograma. Živi na različitim dubinama uglavnom na grebenastom dnu, a svojom bojom može da se prilagodi okolini. Ima izuzetno ukusno belo meso, pa je prava poslastica za gurmane koji posebno vole meso s njenih obraza. Najčešće se sprema kuvana ili kao brodet, a koristi se i za pripremu riblje supe. Njeni odresci su najbolji pečeni na roštilju.
Grdobina
Grdobina naraste do 70 centimetara i teži do osam kilograma. Živi duž Jadrana na muljevitom dnu na različitim dubinama. Prava je grabljivca i vrlo je proždrljiva, a svoj plen lovi delimično ukopana u pesak. Pre spremanja mora da se oljušti jer je vrlo sluzava. Njeno belo, čvrsto meso je vrlo ukusno. Uglavnom se sprema kao brodet, dok se njeni odresci prže na ulju ili peku na roštilju. A njena ružna glava je odlična za pripremanje supe ili temeljca.
Autor: E.B. | Foto:Northfoto
preuzeto sa www.blic.rs
[prilog je izbrisao admin]
-
trenutno dnevno jedem 1 kg.oslica,i ima prelep ukus...treba ga znati spremiti...
-
A kako ga spremas?
-
moraces pitati moju zenu,,dobijem ga na izvolte...veruj mi da neznam,pitacu pa cu ti reci....
-
Pazi, ako je neko przenje u ulju ili valjanje u prezlu u pitanju, ne moras se ni truditi da pises, jer ga ja tako ne bih jeo... Samo ako je kuvanje ili pecenje u pitanju dolazi u obzir jer u suprotnom ima vise stete nego koristi...
-
pravila kod mene ne postoje..imam svoj zivotni recept,tek toliko da ti kazem da ni jedan dan nisam bio u teretani...sve sto postizem zahvalan sam samo sebi...
-
Ne razumem sta si ovim hteo da kazes, ali nema veze, tema je riba u ishrani... Ako je neki recept za kuvanje ili pecenje oslica, ispisi ga ovde, pomoci ces ljudima da promene malo ishranu, a ukoliko je neko przenje u ulju ili slicno, nemas potrebe pisati takav recept jer meni-nama nece biti od nikakve koristi, to sam hteo da kazem... :)
-
na vasu zalost,,moj oslic se przi u ulju..tako da sam vas razocarao..kod mene ima rezultata... ;D
-
Postavi slike u temi "amateri", da vidimo te rezultate ;)
-
mislim na rezultate u ishrani.rekao sam da nemam veze sa teretanom ... ;D ;)
-
Pa rezultati u ishrani se odlikuju dobrom gradjom, zar ne? ;D
-
Coolic nemoj se truditi, banovan je... to je momak koji je pravio haos po forumu.
Toliko o tome, idemo dalje
-
molio bih vas javno da kazete kada sam ja pravio haos i gde,,posto svoju licnost i karakter branim cinjenicama,,izvolite pokazite cime sam ja to zasluzio vase banovanje....pozzzz...
-
Sta se tice ribe u ishrani, ja licno koristim oslic naj vise ,i super mi se pokazao, ali zadnje dane kad sam na takmicarskoj djeti izbacujem ga iz ishrane.Eventualno, mogu da ga zadrzim kao jedan obrok dnevno.
-
pa sta jedes ako proteinski obrok izbacujes?
-
8) 8) 8)
Ja sam zamrzivac napunio sa oslicom :)
Malo ga pospem,tj,malo vise sa ljutom tucanom i origanom :)
extra uykus i miris dobije :)
ko voli,odlicno je posuti i sa belim lukom u prahu :)
Ko nepazi na unos soli moze sa uzme i neku vec gotovu smesu za
pecenje ribe ili za riblju corbu :)
-
pa sta jedes ako proteinski obrok izbacujes?
postoje i druge namernice koje su takodje bogate po proteinskom sastavu, kao npr belo pilece meso!
-
8) 8) 8)
A da li je neko koristio lignju :)
po sastavu je skoro ista kao oslic :)
a ima manje masti i od pileceg beloga
pa cak i od oslica :)
-
pa sta jedes ako proteinski obrok izbacujes?
postoje i druge namernice koje su takodje bogate po proteinskom sastavu, kao npr belo pilece meso!
aha,kapiram...ali zasto izbacujes oslic koji recimo ima manje masti,i jako slicno proteina a ubacujes piletinu,taj paradox mi nije jasan recimo :) jel to zbog ukusa nesto licno ili ?
-
pa sta jedes ako proteinski obrok izbacujes?
postoje i druge namernice koje su takodje bogate po proteinskom sastavu, kao npr belo pilece meso!
aha,kapiram...ali zasto izbacujes oslic koji recimo ima manje masti,i jako slicno proteina a ubacujes piletinu,taj paradox mi nije jasan recimo :) jel to zbog ukusa nesto licno ili ?
Proteini iz ribe, nemogu da zabrze tonus i cvrstinu forme misica . Bar kod mene se tako manifestovalo.Probao sam vise puta.
-
Nije za dzabe riba posna :D
-
8) 8) 8)
A da li je neko koristio lignju :)
po sastavu je skoro ista kao oslic :)
a ima manje masti i od pileceg beloga
pa cak i od oslica :)
Lignja je okej ,mnogo je lepa i pikantna da se koristi u ishrani van takmicenja, narocito u konbinaciji sa pirincem.
U pred takmicarskom perijodu Lignje da koristis mnogo su skupe. kad uzmes u obzir da moras da pojedes oko jednoga kilograma.Pritom Nije ukusna bez zacina .
-
8) 8) 8)
Aha,ok :)
cena je oko 250 za kg ociscene,a neociscena je manje
od 150,a pri ciscenju se gubi oko trecine,tako da dodje po ceni kao
oslic,pa reko da malo probam :)
-
pa sta jedes ako proteinski obrok izbacujes?
postoje i druge namernice koje su takodje bogate po proteinskom sastavu, kao npr belo pilece meso!
aha,kapiram...ali zasto izbacujes oslic koji recimo ima manje masti,i jako slicno proteina a ubacujes piletinu,taj paradox mi nije jasan recimo :) jel to zbog ukusa nesto licno ili ?
Proteini iz ribe, nemogu da zabrze tonus i cvrstinu forme misica . Bar kod mene se tako manifestovalo.Probao sam vise puta.
aha verujem da je tako ;D protein iz ribe se mnogo razlikuje od proteina iz piletine kontam, pogotovo sto se tice cvrstine misica ::) ;D nisam znao da ima uticaj na to :)
-
mislim da si stekao pogrešan utisak o ribi... znam mnoge takmičare kojima je oslić osnovna namirnica... protein je protein - nema veze koliko je "čvrsto" meso pre pečenja
-
mislim da si stekao pogrešan utisak o ribi... znam mnoge takmičare kojima je oslić osnovna namirnica... protein je protein - nema veze koliko je "čvrsto" meso pre pečenja
Ribu svi takmicari koriste u ishrani , ali mali broj moze da se spremi na samoj ribi .
Probajte da budete na djeti i da ribu koristite umesto mesa , da riba bude glavni izvor proteina koji unesete .
-
8) 8) 8)
a ja sam bas juce setio onoga sto si rekao
Proteini iz ribe, nemogu da zabrze tonus i cvrstinu forme misica . Bar kod mene se tako manifestovalo.Probao sam vise puta.
i proslo mi je kroz glavu glavni razlog zasto ne kupujem filete oslica,prepuni su vode,natapajuga sa vodom i ja
sam ubedjen da u njemu kao i skoro svim smrznutim filetima nema vise od 12% proteina :)
a mozda je i to uticaj hemije koju daju zivini radi veceg dobitka u tezini ;D
-
Ribu svi takmicari koriste u ishrani , ali mali broj moze da se spremi na samoj ribi .
Probajte da budete na djeti i da ribu koristite umesto mesa , da riba bude glavni izvor proteina koji unesete .
Probao sam i nista mi nije falilo... Tj. isao sam sa varijantom dve nedelje kilo belog mesa dnevno, pa dve nedelje kilo oslica dnevno... Volja je cudo... ;D
-
Jonnhy jeverovatno u pravu... meso je prepuno dodataka za bolji rast životinja pa time i ljudi... ne znam da li je to dobra ili loša vest...
-
8) 8) 8)
samo da vam javim da je sutra u ideai popust na svu svezu i smrznutu ribu od 20% :)
-
Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba :D
-
8) 8) 8)
Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba :D
verovatno babuska :)
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje :)
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg :)
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju :)
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor :)
-
8) 8) 8)
Ovih dana svuda po pijacama i na veliko u kutijama možete naći "sezonsku" krupnu rečnu ribu, ali ne mogu niikako da se setim koje joj je ime... :/
neverovatno je jeftina i čak i meni uspeva da je ispečem kako treba :D
verovatno babuska :)
imam rodjaka koji je radio u ribnjaku,i on mi je
bas pricao da je ta riba u njihovom poslu,nesto kao korov,
i da samo trosi kiseonik i hranu,i da se cak prodaje na veliko
seljacima koji sa njom hrane svinje...a desavalo se i da su je
vadili i bacali po sumi da jedu veprovi i ostale zivotinje :)
mislim da sam video da je cena oko 100-130 dina za kg :)
imajte u vidu da se polovina kilaze izgubi pri ciscenju :)
ali ko voli i ume da spremi lepu riblju corbu,odlican a jeftin izbor :)
verovatno je to to! ukusna je, super je kad se spremi (ja sam je pekla sa malo kukuruznog brašna) i sa maslinovim uljem i malo limuna...
jedino što je baš masna
-
8) 8) 8)
pa spada u porodicu sarana,tako da jeste masnija bas kao i on :)
zato i kazem da je dobra za corbu :)
zato su moj izbor uvek ili stuka ili smudj :)
masti maltene da nemaju,a i njih uvek i pecam :)
a naravno i upecam ;D
-
Šaran kakvog još niste probali: 3 ukusna riblja specijaliteta
Oplemenite ukus vaše omiljene rečne ribe sa malo začina ili rena, sokom od limuna ili belim vinom, i uživaćete u aromatičnom jelu bez premca. Predlažemo vam tri savršena posna recepta za spremanje šarana.
Pečeni šaran na belom luku
POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 150 ml belog vina, 8 čenova belog luka, sok od pola limuna, ulje
PRIPREMA
Šarana operite u hladnoj vodi i očistite. Pola čena belog luka utrljajte u so i time ga premažite. Prelijte ribu sokom od limuna i ostavite da odstoji. Sa strane napravite rezove u koje ćete staviti ostatak belog luka. Šarana pecite u plehu premazanom uljem. Zalijte ga vinom i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni.
Šaran u sosu
POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 4 kašike ulja, 40 g iseckanih badema, 60 g suvih šljiva, 20 g izrendanih oraha, šećer, sok od limuna, so, biber
PRIPREMA
Ribu dobro operite, posolite i ispecite na malo ulja. Zalijte kiselom vodom, začinima po ukusu i kuvajte oko 12 minuta. Dodajte još malo ulja, sok od limuna, šećer i još malo kuvajte. Šarana procedite, a u sos dodajte iseckane orahe, bademe i suve šljive. Sos stavite u vatrostalnu činiju, a u sos ribu.
Šaran na renu
POTREBNO JE (za četiri osobe)
šaran od dva kila, 100 g rendanog rena, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike ulja, so
PRIPREMA
Šarana posolite, nakapajte sokom od limuna i uljem i ostavite da odstoji. Pecite ga u rerni ili na roštilju oko 35 minuta i dobro ga ispecite s obe strane. Pospite šarana renom i servirajte s povrćem ili barenim krompirima
izvor blic
foto novi cas pre zeny
-
8) 8) 8)
ovo izgleda extra (http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-signs154.gif) (http://www.freesmileys.org/smileys.php)
sada je ionako vreme posta,pa eto prilike da se proba :)
ja inace svu ribu spremam kao sto je u ovom prvom receptu :)
a probacu varijantu kao sto je u trecem :)
drugi bi modifikovao,prvo bi ga ispekao na rostilju ili u rerni,pa bi onda
nastavio dalje kako je opisano :)
-
U Zemunu riba najsvežija, u centru najskuplja
Centralne gradske pijace su dobro snabdevene svim vrstama ribe i drugom posnom hranom, a razlike u cenama su minimalne.
Na Kalenić pijaci, prema tvrdnjama prodavaca, cene su niže od prošlogodišnjih za 20 odsto, dok su na Zemunskoj iste kao i prošle godine. Najskuplja je Paliluska pijaca, a najpristupačnija po cenama"Zeleni venac".
Na Kalenić pijaci bela rečna riba košta od 100 dinara za kilogram, skuša duplo više. Pastrmka, šaran i fileti soma mogu se naći po ceni od 300 dinara, dok je smuĂ° najskuplja rečna riba - 550 dinara.
Kada je reč o plodovima mora lignje koštaju 300 dinara, škarpina i oslić po 400 dinara, dok se račići mogu naći i za 350 dinara. Brancin, u zavisnosti od veličine, staje od 650 do 900 dinara, list 800, a sardela 850 dinara za kilogram.
Losos košta 950 dinara, dok su fileti 1.200 dinara. Orada je 900, hobotnica 1.100, dok je za škampe potrebno izdvojiti 1.490 dinara. Najskuplja riba u ponudi je sušeni bakalar, koji staje 3.200 dinara za kilogram.
Na Kalenić pijaci možete kupiti već pripremljenu ribu. Prženi oslić od 100 grama na primer, košta 60 dinara, skuša 55, pastrmka 75, škarpina 90, a list 150 dinara. Dimnjena pastrmka od 100 grama može se naći po ceni od 150 dinara.
Na toj beogradskoj pijaci velika je ponuda i konzervirane ribe, pa se sardina prodaje za 50 dinara, tuna od 65 do 80 dinara, koliko košta i skuša.
-
pre neki dan sam ušla u Univer i tooooliko je smrdelo na ribu da je to neverovatno... ne mogu da verujem da tako nešto još pradju... a još mi je čudnije što to neko kupuje..
ako riba ima mutne oči - ne kupujte je! znači da je stara
-
Masti iz ribe čuvaju srce od infarkta
Još je premalo jedemo: koliko bi često trebalo da se naĂ°e na jelovniku, kako je odabrati? Evo odgovora na sva pitanja u vezi sa ribom.
Riba je višestruko korisna za organizam, jer ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, nego predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska riba je bogata jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok slatkovodna sadrži nešto manje natrijuma i joda.
Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom, ali on je uglavnom koncentrisan u krljušti. Zato je korisno s vremena na vreme uvrstiti na jelovnik sitnu ribu.
Masna i nemasna riba
Postotak masnoća varira od vrste do vrste, a na osnovu toga se razlikuju nemasna riba, s manje od dva odsto lipida (poput bakalara, oslića, glušca, lista i raže), malo masna, sa dva do pet odsto (inćun, zubatac, srdele, pastrmka, kirnja), polumasna koja ima od 5 do 10 odsto lipida (cipal, trilja, tuna, sabljarka) i masna s više od 10 odsto (losos, skuša, jegulja).
Treba li izbegavati masne ribe
Ne, jer su bogatije masnim kiselinama omega 3, koje imaju veliki uticaj na telesne funkcije. Nedavno američko istraživanje pokazalo je da redovno konzumiranje ribe može da čak za polovinu smanji rizik od infarkta. Osim toga, čini se da postoji veza izmeĂ°u konzumiranja ribe bogate omega 3 masnim kiselinama i depresije: neka istraživanja, objavljena u priznatom zdravstvenom časopisu „Lancet“, pokazala su da masne materije prisutne u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utiče na raspoloženje.
Plava riba
Plava riba je veoma dobar izbor, i to iz više razloga. Pre svega, inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor belančevina i masnih kiselina omega 3, pa su u manjoj meri izložene riziku od zagaĂ°enja metalima prisutnim u morskoj vodi.
Najbolji recepti
Ako vam ponestane ideja kako da spremate ribu, pomoć možete da pronaĂ°ete u kuvaru Urbana Demšara „Ribe“ koji možete na naĂ°ete na kioscima.
Evo ga jedan od recepata iz tog kuvara recept iz tog kuvara.
Gratinirana orada
Potrebno je: četiri fileta orade, 250 g mini paradajza, dva čena belog luka, 16 crnih maslina, 100 g permezana, maslinovo ulje, začin C, peršun, origano, bosiljak.
Priprema: Paradajz narežite na četvrtine. Prebacite ih u posudu i pomešajte sa naseckanim maslinama, belim lukom, peršunom, permezanom i pospite bosiljkom i origanom. Dodajte začin prema ukusu. U pleh složite riblje filete i prelijte mešavinom paradajza i začina. Pospite maslinovim uljem i pecite oko 20 minuta na temperaturu od 170 stepeni.
Autor: B. Tasić
-
DIMLJENI LOSOS
Losos je riba koja se radja u rečnoj vodi, zivi u moru i ponovo se vraća u reku da se mresti. Iz ooga mozemo zakljuciti da se radi o prilicno kvalitetnoj ribi.
Nutritivna vrednost na 100g lososa:
116kcal
76g vode
20g proteina
3,5g masti
U lososu ima dosta fosfora, selena, kalijuma, vit B6 i B12...
Veoma je bogat omega 3 masnim kiselinama.
Dimljeni losos u prodavnicama mozemo naci u razlicitim oblicima ali on je najcesce isecen na filete i tako se prodaje.
Mozete ga koristiti za spremanje raznih jela... odlicno pase uz testeninu i pirinac.
Veoma su popularni sendvici sa lososom.. to svako veoma jednostavno moze spremiti i poneti za uzinu..
Losos
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/losos.jpg)
Moja danasnja uzina (jasmin pirinac i iseckan filet d. lososa - nisam stavljao puno zacina kako bi uzivao u ukusu lososa).
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/27012010690.jpg)
E sad jedina prepreka je sto je dimljeni losos prilicno skup, ali vredi. U Merkatoru imate filete d. lososa na snizenju tako da pocastite sebe! ;)
-
Mislim da je to najlepsa i najvalitetnija riba, kada sve zivo uzme u obzir :)
Da ne pricam o dimljenom lososu :o
-
Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..
-
8) 8) 8)
verujem da je extra :)
Nesto mi se cini da je taj dimljeni dobro usoljen, ali losos njam njam njam..
ali mi je ovo definitivno nepremostiva prepreka,jer nista ne solim vec preko godinu dana :)
kvalitet lososa kao ribe je prvoklasan,ali kad je u pitanju ukus,ipak su mi lepse masnije varijante :)
-
letos sam konzumirala salatu sa dimljenim lososom :) naravno živim lososom....
prvi zalogaj je bio malo čudan, ali posle je zadivljujuće :)
-
prvi zalogaj je bio malo čudan, ali posle je zadivljujuće :)
meni je sirova riba super.. nedavno sam u pragu jeo nekakvu cesku verziju susija.. divno.. ali sto kazes prvo cudno pa onda zadivljujuce.. :)
-
8) 8) 8)
to mora da je extra :)
potpuno netaknut protein i ukus ribe :)
letos sam konzumirala salatu sa dimljenim lososom :) naravno živim lososom....
prvi zalogaj je bio malo čudan, ali posle je zadivljujuće :)
kako si pravila tu salatu :)
-
Danas sam kupio nekakve filete haringe..
Haringa nema neke sxtra nut. vrednosti, al riba je riba a svaka riba valja!
Planiram ovih dana da pravim neku vrstu susija.. ima da bude extra! :)
-
8) 8) 8)
ja sam par dana za rucak opicio papalina--cips ;D
brdo proteina za 50 din :)
obavezno javi kako je ispao taj susi,pa ako valja da se proba :)
-
8) 8) 8)
ja sam par dana za rucak opicio papalina--cips ;D
brdo proteina za 50 din :)
obavezno javi kako je ispao taj susi,pa ako valja da se proba :)
Morace to da se proba,zvuci mi interesantno :)
-
obavezno javi kako je ispao taj susi,pa ako valja da se proba :)
ostao sam duzan Johnnyju da odgovorim kakav je bio susi..
UZASAN.. to je blaga rec.. ti fileti haringe su odvaratni... jako su slani, ne mogu se isprati...fujjj... pravio sam ih sa pirincem i soja sosom ili indiskim orijent sosom.. umesto u alge pakovao sam to u listove zelene salate.. ma bila je ok zamisao, al riba.. nikad vise haringe.. tog ukusa ne zelim da se prisecam..
inace od sad se drzim lososa kad je sirova riba upitanju.. najlepsi je, i susi bi sa njim dobro ispao (amerikanci prave susi od lososa)... cekam ja prvu priliku pa da odem u japan da probam pravi susi!! a do tad ili cu smisliti svoj (koji ce valjati) ili skoknuti do delta citya.. tamo kao ima neki..
;)
-
prvi zalogaj je bio malo čudan, ali posle je zadivljujuće :)
kako si pravila tu salatu :)
[/quote]
naručila u restoranu u Grčkoj... salata sa lososom... a pametnica nisam znala da je živ losos u pitanju :D
bilo je malo tog mesa, kao ružica napravljena od dimljenog lososa i brdo zelene salate, povrća svežeg.... malo maslinovog i ništa više
-
Uf, to je odlicno. Vec stoti put pisem da obozavam, i to bas svezeg lososa :)
Susi i sirove ribe znaju biti fenomenalne, ali nema toga kod nas :) Probao sam samo par ali daleko od toga da su neukusne sirove ribe. Naravno ako zna kako da se to napravi, servira, zacini ili sta vec, kako se suši i slicno
-
8) 8) 8)
obavezno javi kako je ispao taj susi,pa ako valja da se proba :)
ostao sam duzan Johnnyju da odgovorim kakav je bio susi..
UZASAN.. to je blaga rec.. ti fileti haringe su odvaratni... jako su slani, ne mogu se isprati...fujjj... pravio sam ih sa pirincem i soja sosom ili indiskim orijent sosom.. umesto u alge pakovao sam to u listove zelene salate.. ma bila je ok zamisao, al riba.. nikad vise haringe.. tog ukusa ne zelim da se prisecam..
inace od sad se drzim lososa kad je sirova riba upitanju.. najlepsi je, i susi bi sa njim dobro ispao (amerikanci prave susi od lososa)... cekam ja prvu priliku pa da odem u japan da probam pravi susi!! a do tad ili cu smisliti svoj (koji ce valjati) ili skoknuti do delta citya.. tamo kao ima neki..
;)
(http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-signs153.gif) (http://www.freesmileys.org/smileys.php)
-
Ako su fileti prepuni vode koju onda konkretnu ribu kupiti u supermarketima, tempu, maxiju, i u kom obliku? Klinac sam ja da idem po pijacama, kupujem ribe, cistim, spremam, a i nemam rernu... mada, ako ne postoji drugi nacin moracemo kupovati rernu.... ali, valja li nesto iz supermarketa, od smrznutog?
Evo bas pre neki dan keva mi uzela losos shnicle 800g u rodi, valja li to? Planirao sam kuvati na pari jer mi ukus nije vazan...
-
najbolje da kupis ribu u ribarnici a da trazis da ti oni ociste, nije problem veruj mi. Bude povoljnije.
A ti fileti su super samo, kao sto znas, pola od toga je voda...
-
8) 8) 8)
Ako su fileti prepuni vode koju onda konkretnu ribu kupiti u supermarketima, tempu, maxiju, i u kom obliku? Klinac sam ja da idem po pijacama, kupujem ribe, cistim, spremam, a i nemam rernu... mada, ako ne postoji drugi nacin moracemo kupovati rernu.... ali, valja li nesto iz supermarketa, od smrznutog?
Evo bas pre neki dan keva mi uzela losos shnicle 800g u rodi, valja li to? Planirao sam kuvati na pari jer mi ukus nije vazan...
ma sve je ok,samo da nisu fileti...recimo,umesto fileta oslica,imas onaj hoki i heki komade,samo secnes par peraja,
i raseces stomak i ako je eventualno nesto zaostalo izvadis i gotovo :)
skusa i sardela se isto lako ciste,kad uhvatis fazon ide lako i brzo :)
poseces peraja,odesces glavu,raseces stomak,izvadis zelidac i gotovo :)
a sto kaze monika,sad vec vecina ribarnica i cisti i pece ribu...a ove klasicnu,oslic,skusa,pastrmka,uvek vec imaju gotovo,
tako da nemoras ni da cekas :)
-
Citao sam da onaj pangasius, taj Som azijski moze da bude opasan, da ima more i more baklterija i da je jako necista riba. Jeftin je jako, pa mislim da se prodaje. Probao sam nekoliko puta i nikakav ukus... tako da ga ja ubuduce izbegavam...
Mislim da sam se u prethodnih skoro 20 dana najeo ribe za citav zivot na pripremama :) kada bi stalno jeli i kuci tako kao sto sam jeo u hotelu, pa gde bi nam kraj bio, heh... losos, skarpina, oslic, morski pas i jos 2-3 ribe je izbor skoro svake vecere bio :D
-
mmm divno :) ja to i da kupim ovde ne bih znala lepo da spremim....
ali u restoranu....
-
8) 8) 8)
Citao sam da onaj pangasius, taj Som azijski moze da bude opasan, da ima more i more baklterija i da je jako necista riba. Jeftin je jako, pa mislim da se prodaje. Probao sam nekoliko puta i nikakav ukus... tako da ga ja ubuduce izbegavam...
Mislim da sam se u prethodnih skoro 20 dana najeo ribe za citav zivot na pripremama :) kada bi stalno jeli i kuci tako kao sto sam jeo u hotelu, pa gde bi nam kraj bio, heh... losos, skarpina, oslic, morski pas i jos 2-3 ribe je izbor skoro svake vecere bio :D
jeste,uzas zivi...par puta sam pazario po par kila i uvek je zavrsilo u corbi,jer je bas gadan da se ovako jede :)
drzim se klasike,oslic,skusa,sardela ,stuka i smudj :)