Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Jul 09, 2009, 12:12:51 pre podne
-
Konzumiranje ribe održava mentalnu svežinu
Jedenje ribe bar jednom nedeljno je izuzetno korisno za mozak, ono usporava za
najmanje četiri do pet godina oboljenja koja dolaze sa starošću, posebno čuva mentalnu svežinu
- zaključak je iznet u jednoj američkoj studiji.
Najnovije istraživanje samo je dodalo nove dokaze da konzumiranje ribe čuva i održava mentalnu svežinu,
a neka prethodna istraživanja pokazala su da osobe koje jedu ribu bar dva puta nedeljno značajno smanjuju
rizik da obole od Alchajmerove bolesti ili da dožive moždani udar.
Ribe kao što su losos i tuna ali i takozvane "plave ribe" (skuša, sardela, haringa) bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje je dokazano da sprečavaju srčana obolenja.
U najnovijem istraživanju naučnici su ispitivali s koliko uspeha je 3.718 dobrovoljaca u stanju da proĂ°u najjednostavniji test poput, na primer, da se sete detalja neke priče.
Anketirani žitelji Čikaga starih 65 i više godina testirani su tri puta u toku šest godina. TakoĂ°e su popunjavali i upitnik u kome su bila i pitanja šta su jeli sa liste od 139 vrsta hrane.
"Ustanovili smo da osobe koje konzumiraju samo jedan riblji obrok nedeljno za 10 odsto godišnje sporije imaju teškoće sa pamćenjem i mentalnom svežinom dok je taj procenat viši od 13 kod onih koji ribu jedu dva puta nedeljno" - saopštila je neurolog dr. Marta Klere Moris, šef istraživačkog tima Medicinskog fakulteta Univerziteta Raš.
Istraživači ipak nisu uspeli da ustanove vezu izmeĂ°u masne kiseline omega-3 i sprečavanja pogoršavanja funkcije mozga iako se tvrdi da su neka ranija istraživanja pronašla takvu vezu.
Profesorka Moris smatra da je moguće da prilikom konzumiranja riba nešto drugo mozak ljudi drži svežim i gipkim. Ili, kao što misli doktorka Paskal Barberže-Gato, koja je slična istraživanja obavljala na Univerzitetu u Bordou, u Francuskoj, moguće je da su pitanja u upitniku bila preširoka da bi omogućila istraživačima da precizno utvrde zasluge omega-3.
U upitniku, "uključene su samo četiri vrste morske hrane što nije omogućilo da se odredi pravi uticaj" - ocenila je dr. Gato.
U upitniku su uključene četiri najrasprostranjenije vrste morske hrane: sendviči od tunjevine, riblji štapići spremni za pohovanje, sendviči od paštete "plavih riba" i neki od morskih specijaliteta kao glavni obrok - jastog, kraba ili rakovi.
Testiranje krvi dobrovoljaca u istraživanju na omega-3 trebalo bi naučnicima da pruži meritornije pokazatelje - tvrdi dr. Vilijam Konor, klinički nutricionista sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Oregon koji, inače, nije učestvovao u upravo završenom istraživanju.
Autor: FoNet | Foto:AP |
Preuzeto od BLIC -a sa www.blic.rs
[prilog je izbrisao admin]
-
Kako su oni to ustanovili zivo me zanima :)... ali naravno da stoji da je jedenje ribe redovno esencijalno za opste zdravlje, samo sto to oni objasnjavaju na malo smesan nacin... 4 - 5 godina odlaze bolesti, stvarno su precizni :)
Omega 3 zakon
-
ja licno verujem u to, jer non stop na svih strana citam o novim dobrobitima omega 3 ribljeg ulja... vise ne znam ni da nabrojim sve redom :) samo ga pijem 3 g dnevno u vidu suplementa... i hrana naravno
-
Xexexe, ja pojedem dnevno 3 ili 4 cele skuse (kada se ocisti ima jedno 200gr. mesa po komadu), znaci mene ove boljke tesko da zakace... :D ;D
Ja ne vidim potrebu za ubacivanjem Omega 3 kapsula u moju suplementaciju jer jednostavno jedem i vise nego dovoljno ribe koja je dobrano jeftinija od tih kapsula i rekao bih bolji izvor masti jer je ipak iz same ribe... Razmisljam da ubacim i mlevene lanene semenke u ishranu koje su pune omega 3 i da ga kombinujem sa kostunjavim vocem koje vec jedem uz ribu, samo ne znam kakav je GL lanenih semenki, da li je low GL ili ne, jer mi je to jako bitno, pa ako neko zna neka mi ispise ovde bio bih mu zahvalan...
-
ne mozes omega 3 uneti iz ribe ako si u Srbiji , tesko da se neka pakuje kako treba da bi zadrzala omega 3 u sebi
-
Ne znam sta tu ima da se pakuje, ovo je najobicnija zamrznuta skusa u komadu... Ne znam zasto bi i kako bi mogla da izgubi bilo sta od svoje hranljive vrednosti ako se samo zamrzne? Nisam dobio odgovor na pitanje da li je laneno seme low GL ili ne? Interesuje me zato sto bih ga ubacio kao izvor masti pre treninga zajedno sa kostunjavim...
-
zamrzavanje odmrzavanje , to ubija omega 3
lan je low GL , GL 0 ima
-
Da, ali gubi odredjeni deo samo koliko ja znam...
A sto se lana tice, i da nije low gl, sta moze biti od njega, kao da se moze pojesti kg lana ;D
-
Pa moze se pojesti 50gr. po obroku... ;D
-
Pa to je nista... vise od toga bi izazvalo lanene snove :D
-
problem je u tome što čovek nema enzime da bi razgradio laneno seme i iskoristio ulje... zato lan i ima GL 0
-
Pa lanene semenke se ne jedu cele, nego se samelju i i tada telo moze da iskoristi masti iz lana... ;) A da li to onda znaci da se i GL menja, tj. da je veci kod samlevenih, posto ih ja tako jedem?
-
Pa lanene semenke se ne jedu cele, nego se samelju i i tada telo moze da iskoristi masti iz lana... ;) A da li to onda znaci da se i GL menja, tj. da je veci kod samlevenih, posto ih ja tako jedem?
ne menja se... ;)
-
Mogu se i cele jesti, sto da ne... Ali se valjda moraju malo proprziti... bas sam danas kupio, pa ce isprobam :) Ali meni su super sa integralnog hleba i nekih keksova i bas ih obozavam... misli da se cele ne mogu svariti...
-
Mogu se jesti i cele, ali dobices samo vlakna i 0 masti iz njih ako ih jedes tako, a ako ih sameljes (ja koristim elektricni mlin za kafu) onda dobijes ono sto valja iz njih... A u mom slucaju przenje i sve takvo pada u vodu jer to ne radim...
-
Da, tako sam i mislio... pa i vlakna valjaju :)... Nije prob. ni jesti ih ne przene, samo sam izneo kako misli "da treba", hehe
-
kako ne mogu cele? pa ja ih nekad dodam tako u ovsene i jogurt...ili ih pomesam sa kajganom...znaci,ne valja tako :P
-
Pa nije da "ne valja" ali tako ne dobijas ni gram masti iz njih, samo vlakna... Samelji ih, pa onda u jogurt ili gde vec, e to je onda druga prica... ;)
-
Pa nije da "ne valja" ali tako ne dobijas ni gram masti iz njih, samo vlakna... Samelji ih, pa onda u jogurt ili gde vec, e to je onda druga prica... ;)
hmm...jel moze mlin za kafu?
-
Samo procitaj moj prethodni post... ;D Naravno da moze, i ja njega koristim...
-
a mozes i sa tuskom da ih meljes... :D :D :P :P
-
Mackolina: valja, sto ne bi valjalo, odlicno za varenje... a ako sameljes dobije zdrave masti mada da bi imao neke koristi moras se nakrkati :)
-
zamrzavanje odmrzavanje , to ubija omega 3
a da li konzerviranje ubija omega 3?
-
Ne, samo termicke promene... Pa ja neznam da li konzerviranje ista ubija, mozda samo jedinstven svez ukus :)
-
ako mislis na konzerve ribe , pa kada iscedis ulje , vecina ulja omega 3 izadje zajedno sa uljem , ili sa tom tecnoscu
-
omega 3 su deo masti / znaci meja ju se i kad i masti tj termicnkom obradom..
inace sto se tice omega 3 ja bih se oslonila na suplementaciju...
-
i ja se oslanjam na suplementaciju
ranije su mi se svidjale sardine iz konzerve a sada ih jako retko jedem, nesto mi se smucile, od konzervirane ribe samo povremeno jedem tunjevinu u vodi
jedem povremeno i smrznutu skusu a ni od nje nema nista sto se tice omege 3 jer je bila smrznuta, a tek losos sto kupujemo je 100% iz nekog ribnjaka i nema nista od omege 3
docicemo u situaciju da ne jedemo vise meso uz koje idu odgovarajuce masnoce nego proteinski prah + omega3 >:(
-
ako je jednom smrznuta onda nema problema , imaju one fabrike na vodi , gde odmah zamrzavaju ribu i ona se ne odmrzava do krajnog korisnika , e takva riba ima u sebi omega 3
-
Ja unistavam skusu i bas me briga... Ne verujem da je 100 puta bila odmrznuta i zamrznuta pre nego sto dodje do marketa :-\
-
Zanimljivi clanci o unosu Omega-3
http://health.usnews.com/articles/health/diet-fitness/2009/08/03/10-ways-to-get-your-omega-3s-without-a-pill.html
http://health.usnews.com/articles/health/heart/2008/08/01/11-easy-ways-to-load-up-on-healthy-omega-3-fats.html?loomia_ow=t0:s0:a41:g26:r11:c0.118964:b26929092:z0&s_cid=loomia:10-ways-to-get-your-omega-3s-without-a-pill
-
to vazi za one koji mogu da nabave svezu ribu , kod nas ne postoji druga opcija sem suplementi
-
Zato i nisam napisao preporuku, nego dao linkove zanimljivih clanaka :)
Ko nam kriv kada vise nismo Serbia & Montenegro, pa sada nemamo svoje more, hahaha... Mozda u dunavskoj ribi ima dosta omege-3, hehehe
-
sigurno... otrova ima ali omege 3 možda u tragovima.. znači obrnuto nego što bi trebalo ;)
-
Ja ne vidim problem u uzimanju omega 3 u vidu suplementacije, cak je i cijena prihvatljiva...
-
Pa koliko sam skontao, nisam bas citao sve, valjda zbog jos nekih dodataka i pljuju valjda po suplementaciji... mislim svakako da je najbolje direktno iz ribe, ali kada bi imali priliku jesti stalno svezu... ako ne, svakako da su i gel kapsule odlicna stvar, tu nema dvoumljenja (ili tecne, mada nisam vidjao u tom obliku)... a i sto kazes, cena je smesna...
U Australiji kada sam bio, more, ali more suplemenata postji na bazi omege-3, znaci tamo kontam da more ljudi pije jer bukvalno gde god sam usao, 10 razlicitih omega bode oci, a da ne pricam da sam uzimao omega-3 sa glukozaminom i slicno... kakvih sve kombinacija ima... a bio sam u mesto na okeanu, tako da mi to jos vise onda cudno...
-
videla sam i da Natrol proizvodi omega 3 sa glukozaminom, ne bi bilo lose i to imati
-
Autor: PANSPORT UREDNIK
Umetanje citata
videla sam i da Natrol proizvodi omega 3 sa glukozaminom, ne bi bilo lose i to imati
odlicna stvar . 8)
-
Kao sto, rekoh ja sam popio kutiju omege-3 sa glukozaminom (500 mg)...
http://www.naturesown.com.au/main.php#/products/2178/
http://www.healthylivinginformation.com.au/ Jednim udarcem dve muve :)
-
sta ce vam glukozamin dodat , dovoljno fish oil
-
Cisto kao prakticnost smo pomenuli... naravno da nema nikakve veze sa funkcijom omege-3... :)
Verujem da treba teziti tome da za jedno 10-15 godina jednom tabletom unesemo sve potrebno, hehehe
-
jel ima u fish oilu vitamina A?
cula sam da je on dobar za ten,a mislim da je neko pomenuo da ga ima tu...
-
ne bi trebalo
ima ga u cod liver
-
ima ga u cod liver
?? titl molicu..? :D
-
cod je vrsta ribe , mislim da je na nasem bakalar , ako se ne varam , pa od njega , liver je jetra , znaci riblje ulje iz jetre bakalara :D , valjda
-
pa de da nadjem to jbt? :D ne mogu valjda da udjem u ribarnicu i kazem "dajte mi riblje ulje koje je iz jetre bakalara" :D :D :D
ima li u vidu kapsula?
jel ima jos neka namirnica koja ima puno A vitamina?
-
ima valjda da se uzme cod liver fish oil trazi , mislim da imas po apotekama , posto oni prodaju te krs fish oil :D , ja narucujem iz GB
-
ae videcu ,taman kad budem isla u Dom Zdravlja,ta apoteka tamo je jedna od najvecih na Nbg,mislim da bi oni trebali da imaju...
-
Jedino koje sam nasla u Zrenjaninu je neko makedonsko cod liver oil, proizvodi Galafarm, Skoplje. 100ml sadrzi vitA 92000IE, vitD 9200IE. Sa ukusom banane, gadno je...Ta ulja bi trebalo imati prirodne vitamine A i D, ali to nije sigurno. Moguce je da proizvodjac ipak dodaje vestacke.
-
Ima u apotekama, ja sam nasla u Lilly parfimeriji koja unutar sebe ima apoteku. Cena je zimus bila ispod 200din za 100ml, ako se dobro secam.
-
ja sam gledao po apotekama Ecomer, ulje iz ajkuline jetre, kao dobro za imunitet :)
-
ovo je dobro (cod liver) za kozu,protiv akni...najjaci lek protiv akni roakutan je derivat A vitamina,samo sto valjda ima jos nesto u sebi pa moze biti jako opasan po ostale organe,zato ga recimo meni dermatolog nece da prepise,jer kao daje se samo u tezim slucajevima,tako da nista od toga...recimo,postoje 4 stepena akni,i daju se samo za treci i cetvrti stepen (to su one upaljene,crvene,gde ima i potkoznih) ,za prvi i drugi stepen nijedan dermatolog nece da prepise... :P
-
ma fish oil , ja ne volim cod liver , ne mozes mnogo da uzimas , da vidis sta mega dose fish oil cini za kozu :)
-
ma fish oil , ja ne volim cod liver , ne mozes mnogo da uzimas , da vidis sta mega dose fish oil cini za kozu :)
pila sam fish oil,mada ne neke velike doze,nista znacajno nisam primetila... da povecam,m? koliko recimo? :)
-
Markoni, a sta podrazumevas pod tim "mega doze", koliko puta dnevno i u kojim kolicinama? Moji roditelji imaju malo problema sa kozom, oni i uzimaju Omega 3 u kapsulama, ali samo po jednu kapsulu dnevno...
-
moj cale je imao ranice po rukama , koristio neke kreme dr mu davali , i ja mu rekao da krene da pije fish oil , i sada pije i proslo ga , pije jedno 6 dnevno
Mackolina , pa tebi je i 10-15 mega doza , ja sam pio po 30 caps , neki ludaci koji zvacu kapsule aka. Hans :D i po 45 caps , ja cas pijem liquid iz UK a cas caps , kako kada , tesko mi da gutam kapsule
-
coolic :
jednu kapsulu omega 3 dnevno? :P ...nek povecaju slobodno...
Markoni:
povecacu,pa javljam za nedelju-dve deluje li... :)
-
6 dnevno, recimo 3x po 2 kapsule uz obrok? Jel bi to bilo o.k. ili da nekako drugacije rasporede?
-
tako moj cale pije , zarazio sam sve , i caleta i kevu i burazera , kada sam retard , sada treba da ih finansiram :D
-
Xexexe, kome pricas, od mene se majka redovno grebe whey kad god joj se prijede nesto slatko :D
-
takodje, narucim omega 3 i po 10 komada bez problema... kutija od 90 komada u mom stanu traje par dana :)
i treba... stvarno je svemocna
-
rekla bih 3x2 je sasvim ok i da više ni ne treba...
-
Ja unosim omega 3 preko tunjevine Golden Fish, jedem je 2 put ili 1 put u toku dana,pre i posle treninga , po 150-180g
zavisi....ai nije joj loš sastav, ima u 100g 18g proteina.......
-
Opasno je jesti tunjevinu u tolikim kolicinama zbog zive... obrati paznju na to!
-
a jel moze 3 tunjevine nedeljno, a?
-
a jel moze 3 tunjevine nedeljno, a?
da.
-
Opasno je jesti tunjevinu u tolikim kolicinama zbog zive... obrati paznju na to!
ovo je tacno, ja dnevno unosim maksimum 160-170 grama tunjevine iz ovog razloga.
-
Pa ni to nije bas malo ali ajd :) To ti je konzerva dnevno... Ja bi to jos smanjio... T.j. ako je 160 grama bas tune, onda je i vise od jedne konzerve...
Belo meso, oslic i td.. Nemoras stalno tunu :)
-
2 male konzerve dnevno jedem, po onome sto sam citao ocenio sam da je to dovoljna kolicina a da uz to ne preteram sa zivom. jedem i piletinu, i losos, i whey pijem ali ocigledno da nije dovoljno kada mi je kilaza mesecima ista ali to vec nije deo ove teme. A tuna mi je vrlo jednostavan i ekonomican izvor proteina pa mi se zato ne da da smanjim na 1 konzervu dnevno. :)
-
I to je puno po preporukama sto se zive tice... U tuni je ima... Prosvrlaj malo po netu, ima cak i kalkulatora koji racunaju na osnvou kilaze koliki bi limit trebao da bude...
Po preporukama sigurno ima viska dosta, ali sada da li ti to moze smetati i da li ti se ta ziva ne talozi jer si aktivan, stvarno neznam :)
-
nema ribe u srbiji koja ima omega 3 , merenja koja se rade rade se na svezoj ribi a ne onoj koja je zamrzavana odmrzavana ...
-
Sigurno se smanji procenat, ali ne moze nestati...
Obraduj nas informacijom i da se ziva smanji prilikom zamrzavanja :D
-
Riblje ulje štiti organizam
Čini se da blagodetima ribljeg ulja nema kraja. Ne samo da jača srce, poboljšava rad mozga i jača imunitet, već sprečava pojavu raka, bolesti oka i problema sa kostima. A nedavna studija čak sugeriše da riblje ulje može da spreči prevremeno starenje.
Zašto je riblje ulje posebno?
Riblje ulje se sastoji od polinezasićenih masti - zdravih masti. Za razliku od zasićenih životinjskih masti, ne povećavaju nivo holesterola.
Polinezasićene masti podeljene su u dve grupe, pod nazivom esencijalne masne kiseline (ili EFAs) - omega-3 i omega-6.
Bitne su jer sprečavaju zgrušavanje krvi, snižavaju krvni pritisak i jačaju imuni sistem. TakoĂ°e, važne su za stvaranje prostaglandina, jednog od najvažnijih hormona u telu.
Omega-3 ima odreĂ°ene prednosti u odnosu na omega-6, jer direktno utiče na proizvodnju vitalnih supstanci kao što je DHA, za koju se smatra da igra ključnu ulogu u razvoju mozga i kognitivnih funkcija, kao i EPA, koja je od vitalnog značaja za zdravlje mozga.
Ove kiseline u organizam možemo da unesemo samo kroz hranu, a najbogatiji izvor omega-3 ulja je riba - losos, skuša, sveže tunjevina i haringa.
Kako štite srce
Veliki broj istraživanja ukazuje na to da riblje ulje može da ojača srce, spreči zgrušavanje krvi i snizi krvni pritisak. Najjači zaštitni efekat ima kod pacijenata sa utvrĂ°enim kardiovaskularnim bolestima.
Poslednja istraživanja pokazuju da riblje ulje pomaže u zaštiti mozga od Alchajmerove bolesti, a odskora se prepisuje na recept pacijentima koji su imali infarkt ili srčani udar kao prevencija.
Šta je sa mozgom?
Istraživanja su pokazala da DHA mogu da smanje formiranje plaka u mozgu, kao i da mogu da smanje rizik od pojave Alchajmerove bolesti i demencije. Premalo omega-3 s druge strane se povezuje sa depresijom.
Šta drugo oni mogu uraditi?
Nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu masnu ribu jednom nedeljno imaju manji rizik od degeneracija makule, što je najčešći uzrok slepila kod starijih osoba. One takoĂ°e mogu biti korisne u borbi protiv nekih oblika raka. Prošle godine profesor Džon Uite sa Univerziteta u Kaliforniji je rekao da visok unos omega-3 kiselina kod muškaraca smanjuje rizik od raka prostate za oko 60 odsto. Postoje dokazi, takoĂ°e, da redovne potrošnje omega-3 kiselina sprečavaju rak debelog creva.
Šta mogu da urade za mladoliki izgled
Jedna studija sugeriše da riblje ulje odlaže proces starenja. Naime, tokom istraživanja stručnjaci su došli do zaključka kako prisutnost omega-3 kiselina u telu sprečavaju oštećenja DNK u ćelijama. To u suštini znači da su procesi upala svedeni na minimum i da je proces starenja usporen.
Uzimanje pilula od ribljeg ulja
Najviši procenat omega-3 kiselina se nalazi u masnoj ribi, kao što su losos, tunjevina, skuša i haringa.
Ostali izvori su uljana repica, jagorčevina i orahovo ulje, sveže semenke bundeve i suncokreta, hleb od celih zrna žitarica. MeĂ°utim, oni pružaju omega-3 u različitom hemijskim obliku koji telo teže pretvara u DHA i EPA, tako masne kiseline ishranom ne unosimo dovoljno.
Neka uopštena preporuka je da se konzumiraju dve porcije (140 g svaka) tokom nedelje. Pri tome imajte na umu da se konzervisana tunjevina ne računa, jer se tokom njene obrade i konzerviranja smanjuju omega-3 kiseline.
MeĂ°utim, tim američkih lekara je saopštio da je uzimanje pilula od ribljeg ulja za srčane bolesnike od vitalne važnosti. Oni bi trebalo da unose od 800 do 1.000 mg tokom nedelje.
Ipak, i ovde su mišljenja meĂ°u stručnjacima podeljena. Mnogi stručnjaci misle da je bolje da ljudi jedu ribu kako bi sebi obezbedili ove kiseline, jer na taj način obezbeĂ°uju i obilje drugih važnih hranljivih sastojaka i proteina.
autor:Biljana Tasić
izvor:Blic
slika br.3:Shutterstock
-
Losos je najbolja opcija, zato sto ima male kolicine zive, a riba sa najvise Omege 3.
Evo korisne tabele:
U prvoj koloni je kolicina zive a u drugoj Omega-3
ppm (grams per 3-oz. serving)
Canned tuna (light) 0.12 0.17–0.24 - tuna
Shrimp ND* 0.29
Pollock 0.06 0.45
Salmon (fresh,frozen) 0.01 1.1–1.9 - losos
Cod 0.11 0.15–0.24 - bakalar
Catfish 0.05 0.22–0.3 - som
Clams ND* 0.25
Flounder or sole 0.05 0.48
Crabs 0.06 0.27–0.40
Scallops 0.05 0.18–0.34