Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Jul 25, 2009, 11:26:38 posle podne
-
Zdravi, ukusni i brzi recepti za obroke koji štede kalorije
Bogata sezonska ponuda povrća omogućava pripremu brzih i energetski mudro izbalansiranih obroka. Letnje povrće nema mnogo kalorija, a u kombinaciji s malom količinom proteina (mesa, jaja, sireva) predstavlja vrhunsko gurmansko rešenje koje, uz to, ne zahteva mnogo vremena za pripremu. Evo sedam ukusnih predloga za ručak koji obezbeĂ°uju organizmu neophodnu energiju za rad, bez rizika za gubitak vitke figure
Punjeni paradajz
sastojci (za četiri osobe)
- 300 mladog sira
- tunjevina (oceĂ°ena od ulja)
- 4 paradajza
- peršun
Priprema: Operite paradajz, oštrim nožem mu odsecite vrh, pa izdubite sredinu. Izdrobite sir, iizmesajte ga sa tunjevinom i dodajte usitnjen list svežeg peršuna. Pripremljenim nadevom punite paradajz i dekorišite peršunom.
Vreme pripreme: 10 minuta
Energetska vrednost: 146 kalorije po porciji
Nadeveni celer
sastojci (za četiri osobe)
- kašika prezli
- 2 kašike rendanog sira
- 250 ml gotove supe
- biber, so
- 2 kašike seckanog peršuna
- 200 g mlevenog mesa
- 8 manjih celera
Priprema: Očistite koren celera, kuvajte ga 15 minuta u slanoj vodi, a zatim ih ocedite, odsecite im vrhove i izvaditi sredinu. Mleveno meso nakratko prodinstajte, dodajte mu iseckan peršunov list, začinite solju i biberom, pa ovom smesom punite celer. Složite nadeveno povrće u tepsiju i prelijte supom. Pecite u rerni 20 minuta, a potom prekrijte izrendanim sirom. Pomešajte margarin i prezle, pospite preko celera i pecite još pet minuta.
Vreme pripreme: 65 minuta
Energetska vrednost: 583 kalorije po porciji
Pileće sarmice
sastojci (za četiri osobe)
- 400 g pilećeg belog mesa
- 100 g suvog vrata
- 100 g ella sira
- peršun, so, biber, senf
- 6 kašičica kečapa
- 3 kašike brašna
- 0,7 dl ulja
Priprema: Isecite pileći file na šnicle, izlupajte ih tučkom za meso, pa začinite biberom i senfom. Na svaku šniclu stavite dve tanke šnite suvog vrata, ella sir, po kašičicu kečapa i pospite iseckanim peršunovim lišćem. Svaku šniclu urolajte, pa je zatvorite čačkalicom. Rolnice uvaljajte u brašno i pržite.
Vreme pripreme: 25 minuta
Energetska vrednost: 406 kalorija po porciji
Paprike s pečurkama
sastojci (za četiri osobe):
- ulje
- 3 glavice luka
- 500 g paradajza
- peršun
- 500 g šampinjona
- 10 paprika babura
- 100 g pirinča
- so, mleveni biber
Priprema: Iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Dodajte iseckane šampinjone, sitno seckani peršunov list, so, biber i bareni pirinač. Očistite paprike od peteljki, napunite ih prethodno pripremljenim filom i reĂ°ajte na nauljenu tepsiju. Svaku papriku zatvorite kolutom paradajza. Ostatak paradajza stavite izmeĂ°u paprika, nalijte vodom i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Služite s jogurtom.
Vreme pripreme: 60 minuta
Energetska vrednost: 362 kalorije po porciji
Patlidžan sa sirom
sastojci (za četiri osobe)
- 3 veća patlidžana
- 4 veća paradajza
- 400 g mocarele
- origano, so
Priprema: Operite patlidžan, isecite ga na krugove, posolite i sačekajte desetak minuta da puste vodu, a zatim ih ispecite na vrelom ulju. Paradajz oljuštite i isecite na kolutove, a mocarelu na tanke kriške. U pleh u slojevima reĂ°ajte patlidžan, paradajz i sir, pa sve posipajte origanom. Pecite u 20 minuta.
Vreme pripreme: 35 minuta
Energetska vrednost: 405 kalorija po porciji
Brodići od tikvica
sastojci (za četiri osobe)
- 200 g praške šunke
- 200 g šargarepe
- 150 g celera
- 200 g praziluka
- 180 g šampinjona
- 6 malih tikvica
- biber, so, ulje
PRIPREMA: Tikvice presecite uzduž na polovine i izdubite. Očistite praziluk, celer i šargarepu, pa ih iseckajte i dodajte izrendanu šunku. Sve propržite na ulju, posolite i pobiberite. Napunite tikvice ovim nadevom i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
Vreme pripreme: 60 minuta
Energetska vrednost: 349 kalorija po porciji
Mus od brokolija
sastojci (za četiri osobe)
- 600 g brokolija
- 200 g crnog luka
- 200 ml jogurta
- 4 jaja
- 50 g badema
- so, biber, peršun
Priprema: Obarite brokoli, pa ga poreĂ°ajte u veću posudu.
Iseckajte i prodinstajte crni luk, pa mu dodajte jogurt, so, biber i peršunov list. Smesu sipajte preko brokolija, pospite iseckanim bademom i umućenim jajima. Pecite desetak minuta.
Vreme pripreme: 35 minuta
Energetska vrednost: 260 kalorija po porciji
Preuzeto sa www.alo.rs
[prilog je izbrisao admin]
-
Pravim nesto slicno ovom punjenom paradajzu, samo sto se ne zezam sa punjenjem paradajza nego sve iseckam kao salatu i dodam jos i masline, krastavac i bosiljak.
Tunjevinu kupujem onu u vodi.
-
jos pre par meseci sam probala ovaj recept sa paradajzom...
nije lose...
-
to su ti sastojci ali jako retko pravim nešto "po receptu"...
ali doba ideja za namirnice koje da tako kažem idu zajedno :)