Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Jul 25, 2009, 11:26:38 posle podne

Naslov: Lagani letnji ručkovi
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Jul 25, 2009, 11:26:38 posle podne
Zdravi, ukusni i brzi recepti za obroke koji štede kalorije


Bogata sezonska ponuda povrća omogućava pripremu brzih i energetski mudro izbalansiranih obroka. Letnje povrće nema mnogo kalorija, a u kombinaciji s malom količinom proteina (mesa, jaja, sireva) predstavlja vrhunsko gurmansko rešenje koje, uz to, ne zahteva mnogo vremena za pripremu. Evo sedam ukusnih predloga za ručak koji obezbeðuju organizmu neophodnu energiju za rad, bez rizika za gubitak vitke figure


Punjeni paradajz

sastojci (za četiri osobe)
- 300 mladog sira
- tunjevina (oceðena od ulja)
- 4 paradajza
- peršun
Priprema: Operite paradajz, oštrim nožem mu odsecite vrh, pa izdubite sredinu. Izdrobite sir, iizmesajte ga sa tunjevinom i dodajte usitnjen list svežeg peršuna. Pripremljenim nadevom punite paradajz i dekorišite peršunom.
Vreme pripreme: 10 minuta
Energetska vrednost: 146 kalorije po porciji



Nadeveni celer

sastojci (za četiri osobe)
- kašika prezli
- 2 kašike rendanog sira
- 250 ml gotove supe
- biber, so
- 2 kašike seckanog peršuna
- 200 g mlevenog mesa
- 8 manjih celera
Priprema: Očistite koren celera, kuvajte ga 15 minuta u slanoj vodi, a zatim ih ocedite, odsecite im vrhove i izvaditi sredinu. Mleveno meso nakratko prodinstajte, dodajte mu iseckan peršunov list, začinite solju i biberom, pa ovom smesom punite celer. Složite nadeveno povrće u tepsiju i prelijte supom. Pecite u rerni 20 minuta, a potom prekrijte izrendanim sirom. Pomešajte margarin i prezle, pospite preko celera i pecite još pet minuta.
Vreme pripreme: 65 minuta
Energetska vrednost: 583 kalorije po porciji



Pileće sarmice

sastojci (za četiri osobe)
- 400 g pilećeg belog mesa
- 100 g suvog vrata
- 100 g ella sira
- peršun, so, biber, senf
- 6 kašičica kečapa
- 3 kašike brašna
- 0,7 dl ulja
Priprema: Isecite pileći file na šnicle, izlupajte ih tučkom za meso, pa začinite biberom i senfom. Na svaku šniclu stavite dve tanke šnite suvog vrata, ella sir, po kašičicu kečapa i pospite iseckanim peršunovim lišćem. Svaku šniclu urolajte, pa je zatvorite čačkalicom. Rolnice uvaljajte u brašno i pržite.
Vreme pripreme: 25 minuta
Energetska vrednost: 406 kalorija po porciji




Paprike s pečurkama

sastojci (za četiri osobe):
- ulje
- 3 glavice luka
- 500 g paradajza
- peršun
- 500 g šampinjona
- 10 paprika babura
- 100 g pirinča
- so, mleveni biber
Priprema: Iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Dodajte iseckane šampinjone, sitno seckani peršunov list, so, biber i bareni pirinač. Očistite paprike od peteljki, napunite ih prethodno pripremljenim filom i reðajte na nauljenu tepsiju. Svaku papriku zatvorite kolutom paradajza. Ostatak paradajza stavite izmeðu paprika, nalijte vodom i pecite 30 minuta na 200 stepeni. Služite s jogurtom.
Vreme pripreme: 60 minuta
Energetska vrednost: 362 kalorije po porciji


Patlidžan sa sirom

sastojci (za četiri osobe)
- 3 veća patlidžana
- 4 veća paradajza
- 400 g mocarele
- origano, so
Priprema: Operite patlidžan, isecite ga na krugove, posolite i sačekajte desetak minuta da puste vodu, a zatim ih ispecite na vrelom ulju. Paradajz oljuštite i isecite na kolutove, a mocarelu na tanke kriške. U pleh u slojevima reðajte patlidžan, paradajz i sir, pa sve posipajte origanom. Pecite u 20 minuta.
Vreme pripreme: 35 minuta
Energetska vrednost: 405 kalorija po porciji



Brodići od tikvica

sastojci (za četiri osobe)
- 200 g praške šunke
- 200 g šargarepe
- 150 g celera
- 200 g praziluka
- 180 g šampinjona
- 6 malih tikvica
- biber, so, ulje
PRIPREMA: Tikvice presecite uzduž na polovine i izdubite. Očistite praziluk, celer i šargarepu, pa ih iseckajte i dodajte izrendanu šunku. Sve propržite na ulju, posolite i pobiberite. Napunite tikvice ovim nadevom i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.
Vreme pripreme: 60 minuta
Energetska vrednost: 349 kalorija po porciji


Mus od brokolija

sastojci (za četiri osobe)
- 600 g brokolija
- 200 g crnog luka
- 200 ml jogurta
- 4 jaja
- 50 g badema
- so, biber, peršun
Priprema: Obarite brokoli, pa ga poreðajte u veću posudu.
Iseckajte i prodinstajte crni luk, pa mu dodajte jogurt, so, biber i peršunov list. Smesu sipajte preko brokolija, pospite iseckanim bademom i umućenim jajima. Pecite desetak minuta.
Vreme pripreme: 35 minuta
Energetska vrednost: 260 kalorija po porciji



Preuzeto sa www.alo.rs

[prilog je izbrisao admin]
Naslov: Odg: Lagani letnji ručkovi
Poruka od: bb Jul 26, 2009, 09:04:04 pre podne
Pravim nesto slicno ovom punjenom paradajzu, samo sto se ne zezam sa punjenjem paradajza nego sve iseckam kao salatu i dodam jos i masline, krastavac i bosiljak.
Tunjevinu kupujem onu u vodi.
Naslov: Odg: Lagani letnji ručkovi
Poruka od: Mackolina Jul 26, 2009, 10:39:08 pre podne
jos pre par meseci sam probala ovaj recept sa paradajzom...
nije lose...
Naslov: Odg: Lagani letnji ručkovi
Poruka od: daniela svarc Jul 26, 2009, 03:52:26 posle podne
to su ti sastojci ali jako retko pravim nešto "po receptu"...
ali doba ideja za namirnice koje da tako kažem idu zajedno :)