Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Septembar 24, 2009, 10:39:11 pre podne
-
Cvekla pojačava izdržljivost i snizava pritisak
Stručnjaci veruju da je sok od cvekle na više područja blagotvoran, pa tako može da pomogne kod kardiovaskularnih, respiratornih i metaboličkih bolesti i da pojača izdržljivost kod sportista.
Novo istraživanje je proizvod saradnje univerziteta Ekseter i Peninsula iz Amerike. U istraživanju je učestvovalo osam grupa ljudi starosti od 19-38 godina koji su šest dana zaredom ispijali 500 ml organskog soka od cvekle odraĂ°ujući trening biciklom, bilo onim sobnim ili brdskim. Kao rezultat pokazalo se da sok od cvekle povećava izdržljivost za 16 odsto.
Drugoj grupi koja je učestvovala kao placebo ponuĂ°en je sok od crne ribizle. Oni koji su pili cveklu imali bi prosečnu izdržljivost vožnje u trajanju od 11,25 minuta, što je bilo za 92 sekunde više od ispitanika kojima je dat placebo. Prevedno, radilo se o dvoprocentnom smanjenju vremena potrebnom za prelazak odreĂ°ene udaljenosti. U grupi koja je pila sok od cvekle takoĂ°e je primećen niži pritisak, što je već i ranijim istraživanjima uočen efekat. Mehanizam kojim nitrati iz cvekle podstiču izdržljivost nije sasvim razjašnjen, ali smatra se da se pretvaranjem u ugljen-monoksid smanjuje potreba za sagorevanjem kiseonika tokom vežbanja, a time se smanjuje i umor. „Zapanjeni smo učinkom soka od cvekle na potrošnju kiseonika“, rekao je voĂ°a istraživanja Endi Džons.
Autor: E.B.
-
Bas sam na sitno iseckala cveklu i potpila je u malo sirceta.. nadams e da ce biti jestiva.. od sada sam jela smao onu kuvanu tj iz tegle..
-
cudesna biljka :) moze da se izrenda i da se jede gotovo nekuvana cime ce se ocuvati svi vitamini i minerali
-
Ja je cedim sa sokovnikom skoro svaki dan po 3-4dl... Treba malo da odstoji u frizideru da ispare neke supstance sto teraju na muku i onda cepaj :)
-
Bas sam na sitno iseckala cveklu i potpila je u malo sirceta.. nadams e da ce biti jestiva.. od sada sam jela smao onu kuvanu tj iz tegle..
Ja tu kuvau iz tegle obozavam.
Jos kad se napravi domaca varijanta sa malo rena-ekstra ukusno i ide uz sve
-
zanimljivo je što je nivo minerala jednka u kuvanoj i nekuvanoj svekli.. ovo ne važi za vitamine ali to možemo nadoknaditi iz drugih izvora...
-
Iskreno,nekuvanu sam probao par puta da sameljem sa nekim vocim,ali
bi svaki put sve to zavrsilo u wc solji.Jednostavno,mi je gadna.
Ali kao salata,kuvana,je vec nesto sasvim drugo.
-
Cvekla - najlekovitije povrće
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Poreklom sa obala Sredozemlja uspela je da na sebe privuče pažnju još kod starih naroda, koji su shvatili da im ona pomaže kod mnogih bolesti.
Danas se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se lako vari, u sebi sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.
Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.
Osim toga, potvrĂ°ena je i njena zdravstvena delotvornost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba. Prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja, piše "Život plus". MeĂ°utim, osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.
Cvekla je izuzetno korisna u lečenju slabokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožĂ°a. Povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost) jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Ali, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima treba pojesti pet srednjih glavica cvekle.
Malo se zna da je lišće cvekle nalik spanaću pa se tako može i pripremati. MeĂ°utim, bez obzira na to što je cela biljka jestiva, lekovit je samo koren, koji se sakuplja u jesen i ostavlja u umereno toplim prostorijama, da ne bi promrzao. Ako se čuva na odgovarajući način, u svežini cvekle može da se uživa sve do sledećeg leta.
Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je takoĂ°e delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku može da se doda i kim, kao i rendani ren, čime se dobija poseban ukus.
izvor:mondo
-
Obozavam cveklu, a retko je jedem bas :-\... meni je i sveza fenomenalna, a iz tegle je mogu jesti kao zaseban obrok...
NATURE: tek sada sam video post, ali ne treba cedjheno povrcew ni minuta ostavljati, treba odmah popiti jer tada ima najvecu vrednost! Do pola sata u frizideru ima smisla koliko sam ja upucen
Moracu nabaviti cvekle pod hitno :)
-
A ova kupovna iz tegle?
-
A ova kupovna iz tegle?
Ona je kuvana i sadrzi sirce,sto ga na neki nacin konzervira pa moze da stoji.
Ja u zadnje vreme jedem kuvanu,samo je nasecem na krupne delove i koristim
kao lagani prilog.
-
Nikada nisam voleo ukus cvekle...Steta....obzirom na kvalitet i benefiti....