Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: FLEXns Septembar 15, 2007, 11:31:51 posle podne
-
Kakva je razlika u sastavu naprimer
belog pileceg
crvenog pileceg
crvenog govedjeg
itd.
Interesuje me znachi sta organizam dobija od jedne a sta od druge vrste mesa...
To bi predpostavljam Danijela najbolje mogla da objasni :)
-
pa razlika .. (ona bitan za nas ) je u kolichini proteina na 100g ...
i crveno meso naravno ima i nekih drugih stvari .. gvozdje kreatin itd itd...
-
valjda se crvena duze vare... belo je manje masno...
ne znam tacno, aj da vidimo sta ce Danijela reci ... :)
-
pa ne znam .. meni je banalno pitanje malo ... al mozda nisam razumeo flexa..
-
Crvena mesa sadrze vise cinka
-
Pazi razlike su minimalne a mogu biti i velike.. zaivis od pileta, goveda i praseta koje poredimo..
Ako uzmemo ove naše iz mesara, čini mi se da su sad i pilići prasići (sede i jedu).. ralike prevelike nema ako uzimamo nemasno meso... dakle bez vidljivih masti...
Suština je u onome kako su te životinje gajene tj hranjenje tj tovljene.. Meso sadrži (telesni sastav) ono što se u te životinje "ubacuje" i kako te životinje provode svoje dane (sede ili trčkaraju)
U svakom slučaju najbolji sastav imaju one koje su sa sela, hranjenje prirodnoi koje slobodno trčkaraju dvorištem ili bar u ograĂ°enom prostoru.
Što se minerala tiče naravno što crvenije to bogatije ali opet tu obično ima i više masti...
-
Crveno je super za masu,ali na defki obavezno belo.
-
Ako uzmemo ove naše iz mesara, čini mi se da su sad i pilići prasići (sede i jedu).. ralike prevelike nema ako uzimamo nemasno meso... dakle bez vidljivih masti...
Ja sam pre par godina kupovala pilece belo meso na pijaci. Po ukusu je bilo masno i kada sam malo bolje pogledala mogla se videti mast izmedju misicnih vlakana :o. Prestala sam da kupujem na tom mestu.
-
e sad da li je to mast ili opna?? ;)
-
ee da .... jako je bitno chime se hrani zivotinja ...
ja sam se skenjao kad sam saznao za omega-3 jaja ..hrane kokoshke sa hranom bogatom omega-3 mastima i jaja sadrze velik procenat omega-3 ... znachi LOL :D :D al naravno sve shto je dobro nema kod nas .. tako da se oslanjamo na nashe koke :D
-
ja sam pitao Danijelu oko mesa iz razloga sto sam citao malo o ishrani na osnovu krvnih grupa...pa sad tamo spominju kako neke krvne grupe treba da izbegavaju pilece meso...palo mi na pamet kakva je onda razlika izmedju pileceg crvenog i govedjeg buta npr....
-
Mislim da nema neke ozbiljnije razlike. Oba mesa sadrze mioglobin(belancevina koja ima sposobnost veceg vezivanja kiseonika)koji mu daje tu tamnu boju. Crvena ili crna mesa mogu da budu kaloricnija s obzirom na veci procenat zasicenih masti(koji zavisi od nacina uzgoja i sorte same zivotinje).
-
e sad da li je to mast ili opna?? ;)
Ne znam, izgledalo je drugacije od onoga na sta sam navikla, a i ukus mu je bio mastan.
-
Ma kakva opna.. Da ste išli samnom na vežbe iz anatomije i fiziologije videli bi koliko je tanka opna.. MAst je to od tovljenih pilića.. bljak! Upropastiše nam i pileće belo!
-
pa tanka naravno. a ja nikada nisam video sloj masti na pilecem belom mesu, sem ono malo ispod koze, a koza se svejedno odstrani tako da...
-
samo u coshkovima, to skinem i to je to. :)
-
bogami ja presao na konjetinu , tj. na zdrebetinu , uzeo sam prosli put konjetinu , ko beton da sam zvakao , ostade mi jos jedno pakovanje dansa da pojedem i nikada vise , mora da je neka matora raga bila , ako me zajebu i sa zdrebetinom vracam se na piletinu
-
Markoni, ja sam par puta jele konjetinu i nije mi bila uopste tvrda, ali mozda je to bila zdrebetina...mada se nadam da nije...
-
Kod tovljenih pilica ima sala...po meni je najukusnije pilece meso od pilica koji se gaje na selu i slobodno se krecu po livadama i sami sebi biraju travke koje ce pojesti i hrane se jedino kukuruzom, a ne kupljenim koncentratom..
-
Meni zao konja pa to je strasno, kupio jednom konjsko meso(zdrebetina), meko ko dusa, ali nisam mogao da ga pojedem!!! Nakraju ga poklonio drugaru.
Slazem se za pilice sa sela, ukus je najbolji. Ovi kupovni imaju ukus deterdzenta za sude al kad nema drugih i ovi su dobri.
Samo da nije konjetina :(
-
pa gde kupujete to meso sto sheta livadama? :)
ja sam jednom kupio zdrebetinu, kuvao je 3h i opet zvakao sve same zile.
-
pa za to moras da imas nekog na selu.
moja baba 'rani pilice ali jbg kad nema poljance pa ih hrani mahom koncentratom, al jbg i mi pijemo koncentrata pa sta ces :)
a kontam da je najbolje meso ljudsko ;D :P
-
danas uzeo zdrebetinu , valjda ce biti dobra
-
ee i meni zao konjetine ... ne bi to mogao nikako da pojedem .. :( :(
mogao bi pohovanu pandu da pojedem .. ali konja ne bash ... bash su mi lepi :D :D
btw.. masno belo meso ..?? hahah pa jeste sigurni da greshkom nije neko kuche pazarilo ;D ;D
-
ee i meni zao konjetine ... ne bi to mogao nikako da pojedem .. :( :(
mogao bi pohovanu pandu da pojedem .. ali konja ne bash ... bash su mi lepi :D :D
btw.. masno belo meso ..?? hahah pa jeste sigurni da greshkom nije neko kuche pazarilo ;D ;D
ma ja sve jedem konjetinu a suze mi idu ;D ;D
-
:)
-
Momci, ja sam tu mnogo racionalniji jedem sve sto mi treba a konjetinu pogotovo, nema tu mesta za emocije. Inace nacin prirpeme konjetine je mnogo vazan kako bi je omeksali i ucinili sto prijemcljivijom za upotrebu. Varijanta gulasa ili pljeskavica je idelana za to mada mozda trazi malo vise vremena i strpljenja...
-
Slazem se, jedem sve ali milslim da ce mi misic oprostiti ako ne dobije AK iz konjskog mesa :)
-
Postujem svaciji izbor i tu nema zbora, da se razumemo ni ja ne insistiram na odredjenom mesu sve vreme. Konjetina i nije tako cesto moj izbor no kad dodje dobro dosla.
-
ako uzmem govedinu na kojoj nema vidljivo masti, koliko je ona u stvari masna? (na 100g)
-
inace Serge Nubret je jeo 8lb konjetine dnevno :o
-
To ne zna niko da ti kaže dok se ne izmeri to parče.. razlike su ogromne..
Ali evo otprilike - recimo 4g.. mada zaista nezahvalno je pričati o tome...
U svakom slučaju radiš dobru stavr ako kupiš govedinu bez viljivih masti.. ne bi brinula dalje...
-
hvala. prija mi govedina vishe nego pecheno belo meso....
razmishljam ovih dana o ishrani i dolazim do zakljuchka da mi je relativno jednolichna....
naprimer :
dnevno jedem 2 tunjevine, 200g govedine, 200g piletine, jaja....jedva nesto mleka i jogurta...
od UH integralne spagete, krompir, nekad pirinach i nekad ovsene....
ti izvori su relativno ok, ali ih kombinujem sve u istom danu, i tako svaki dan....to je loshe predpostavljam...
Ima li neko da mi kaze sta jos da ubacim da malo promenim?tnx
-
Riba(oslic skusa losos) curetina teletina je extra..
-
e gde ima da se kupi curetina i koliko koshta ?
video sam samo u crevu ali ne i chisto meso (rodic)
-
Metro i Merkator Tu imas 100% a ja sam uzimala u Jabuci.Bila jedno vreme.
-
pa de konje bash ... :-[ :-[ bash su lepi ;) ;)
ee ali jeo sam divljach ... KAKVO JE TO MESO ... ccc ... perverzija .. skroz drugachije ... ODLICHNO sve u svemu
al opet nevalja ... tu je bambi najebo ;D ;D ;D
-
divljach je skuuupaaaaa....u rodicu su haos cene.... to se ne isplati ni jednom mesechno s obzirom na apetit :(
medonjak, kakve su cene curetine ?
-
bila je negde oko 450 po kg znaci tu je kao junetina.
-
bila je negde oko 450 po kg znaci tu je kao junetina.
gde je curetina 450 , odmah kupujem ?
-
U prodavnicama Jabuke je bila toliko pre jedno 15 dana e sad kad je meso poskupelo ne znam koliko je Pileci file je 500 din preterase bas
-
U prodavnicama Jabuke je bila toliko pre jedno 15 dana e sad kad je meso poskupelo ne znam koliko je Pileci file je 500 din preterase bas
eee , ipak cu da koljem zdrebad ;D
-
pa gde ce ti dusha ... ccc .. nekim ljudima ne vredi prichati .. ;D ;D
-
pre 15 dana je pileci file u rodicu bio oko 450din, a junetina 400din.
-
ovaj Miskovic nas placka samo tako , sto njega nisu sjebali nego Karica , ovaj krade od naroda pa ih bas briga , cene ko da zivim u Japanu
-
pa gde kupujete to meso sto sheta livadama? :)
ja sam jednom kupio zdrebetinu, kuvao je 3h i opet zvakao sve same zile.
Ja ga ne kupujem, imam baku u jednom selu u Sremu koja na taj nacin gaji zivinu..ne za prodaju...
-
Evo nekih podataka koje sam nasla u jednoj prehrambenoj tablici, a koji se odnose na sadrzaj proteina u 100g razlicitih vrsta mesa...
Belo pilece meso sadrzi 21,8 g proteina u 100 g belog pileceg mesa
Konjetina 20,9 g proteina / 100 g konjskog mesa
Teletina 21,3 g proteina / 100 g teleceg mesa
Govedina 20,7 g proteina /100 g govedjeg mesa
Ćureće belo meso 22 g proteina / 100g ćurećeg mesa
-
Ja sam skoro kupio neku piletinu koja je imala ukus na ribu :-[ Kada sam pitao zbog cega ima cudan ukus dobio sam odgovor da su "hranjeni ribljim koncentratom" :-X
-
Evo nekih podataka koje sam nasla u jednoj prehrambenoj tablici, a koji se odnose na sadrzaj proteina u 100g razlicitih vrsta mesa...
Belo pilece meso sadrzi 21,8 g proteina u 100 g belog pileceg mesa
Konjetina 20,9 g proteina / 100 g konjskog mesa
Teletina 21,3 g proteina / 100 g teleceg mesa
Govedina 20,7 g proteina /100 g govedjeg mesa
Ćureće belo meso 22 g proteina / 100g ćurećeg mesa
Ocito da nema velikih razlika po pitanju kolicine proteina na 100g odredjenih vrsta mesa i sigurno je da necete napraviti gresku uzevsi bilo sta od ponudjenog. Ne zaboravite da kada je u pitanji AK sastav tu su razlike mnogo znacajnije i tom smislu piletina je dalko po kvalitetu po sastavu AK npr. iza curetine.
Iz ovog sledi da tokom dana kombinovanjem razlicitih namirnica ( mesa) jedino vodi adekvatnom unosu svih potrebnih AK, pocev od esencijalnih, preko BCAA i dalje.
-
curece belo meso (file) u metrou 780din....neka hvala.
-
Već sam ranije spomenula - najjeftinija ćuretina je u MaĂ°arskoj.. pa ko je blizu, nek navrati
-
Curetina bela kod mene 450 hehe
-
Curetina bela kod mene 450 hehe
daj cene mesa koje su kod tebe i dolazim da kupujem , vi u Visnjici ko da ste druga drzava :D
-
E reci cu ti tacne sledece nedelje,sad sam opskrbljen :) Ali ni piletina ni govedina nije skupa inace
Banja kontinent ;D
-
zamolila bih za malu pomoc...posto nisam neka kuvarica ;D ,tacnije pojma nemam o kuvanju, moze li mi neko napisati kako da skuvam filete bijelog pileceg mesa (a da to odg.ishrani za definiciju) ili ako ne moze da se skuva sta da radim s njim? znam da mi przenje ne odg.? ::)
-
stavis u vodu i to je to
-
sve si mi rekao:) znala sam i ja toliko ;D ajde malo opsirnije. koliko minuta da kuvam? sta mogu da dodam i sl.? tako te stvarcice. kakav je ukus kad se skuvaju?
-
sta god da mu radis barenom bice gadno, ne pomaze ni vegeta ni ljuti sosovi ni nista.
ali belo se dosta brzo skuva, videces, zavisi jedino od velicine komada.
-
znala sam :(
-
mislim, mozes ti njega da iseces na sitno pa fino pomesas sa pirincem, sargarepom, povrcem i to nije uopste lose, ali sa uh moras pazljivo jbg, u komadu bareno da se jede definitivno je ko stiropor.
-
a moze li se kakva supa napraviti od toga? :)
-
pa u sustini ti kad belo pilece skuvas sa povrcem i dobijes supu, i ona jeste korisna ali ne za unos proteina, osim ako mislis 200 grama mesa da pojedes u supi u kockicama a to je tesko ;)
-
Joj godinu dana nisam jeo supu....
-
Filete piležćeg belog mesa možeš sasvim solidno ispeći u kesi za pečenje (ima da se kupi svigde) kao i na električnom roštilju.. nema potrebe da se jede kuvano ako se ne voli
-
(http://img115.imageshack.us/img115/994/indexphpcu6.th.gif) (http://img115.imageshack.us/my.php?image=indexphpcu6.gif)
-
:D
-
kesa za pechenje?
ja stavim 400g sargarepe i 200g belog i napravim supu i to mi bude extra.
-
Kada se skuva belo meso s kostima(ne otkosteno belo meso) ima bolji ukus nego ona bez kostiju. Ne znam da li kost ima neki utica na kvalitet belog mesa ali prilicno utice na ukus(pozitivno).
-
nisam nikad probao, kupujem ochishceno.
pa jel si nekad jeo supu u koju je ubachena govedja kost bez mesa.. :)
-
Kost u supi ima uticaj na kvalitet supe jer daje kalcijum. Cak sam negde procitala da je pozeljno da se doda sirce u supu jer to izvlaci kalcijum iz kostiju koje se kuvaju u supi.
Ja kuvam supu ovako:
bilo kakvo meso ali da obavezno ima i kostiju
voda
crni luk
celer (koren)
sargarepa
pastrnak
biber
so
lovorov list
sirce
na kraju persunov list i celerov list
Svo povrce iseckam pa posle ne mora da se dodaje testenina.
Vreme kuvanja zavisi od toga koliko je staro meso koje se kuva. Minimum je 2 sata, a desilo mi se i da kuvam 5 sati (matora kokoska).
Sem kalcijuma, supa je dobra i zbog zelatina.
Ne znam da li postoji neki optimalni trenutak kada dodati sirce i da li je to tacno da ono pomaze da izadje stio vise kalcijuma iz kostiju.
-
a taj zelatin je dobar zbog cega ? ::)
to je ono blickavo kada kuvas piletinu pa kad se ohladi ostane onako gusto zuckasto-belo ?
...ja to bacam... :)
-
a taj zelatin je dobar zbog cega ? ::)Â
to je ono blickavo kada kuvas piletinu pa kad se ohladi ostane onako gusto zuckasto-belo ?
 ...ja to bacam... :)
Zelatin je dobar za zglobove. To je ono sto ti se upihtija supa kada se ohladi.
Neka me isprave strucnjaci ako gresim.
-
... ja mislim da je to neka mast i uvek sve bacim...
-
Ne znam šta tako posebno ima u tom želdatinu osim čiste masti i soli... to su pihtije...
Koliko ja znam nemaju poseban benefit za zglobove.. ako neko zna bolje nek me ispravi...
-
MASTTT :)
-
Tokom kuvanja skidam penu. Meni je to gadno.
Kada se supa ohladi moze se lako skinuti visak masnoce.
Sto se tice pihtija, ja sam mislila da je to =zelatin i da je to bas onaj zelatin koji imaju neki preparati za zglobove. Sad kad gledam sastav tih preparata samo jedan (elasti joint) ima Hydrolyzed Gelatin(from Collagen). Neki (TW joint fuel liquid) imaju
Hydrolyzed collagen i chicken sternal collagen. Sta je ovo poslednje nemam pojma.
-
verovatno se samo ime poklapa (zelatin ..) a ustvari radi se o nechemu 10om ...
kolagen znamo shta je ... ne vidim vez izmedju navedenih pojmova i supe :D :D :D
tako da verovatno to i jeste MAST+SO+BESKORISNI OSTACI ...
-
U svakom slučaju malo je kolagena u toj pihtiji...
Dakle po meni ipak ne, nikako.. skinite mast sa super.. onako se trudimo da se klonimo masti...
-
U svakom slucaju, ne moze biti nista lose u supi ako uzmete u obzir da je kuvate od mesa i povrca koje biste ionako pojeli u drugacijem obliku. Supa od belog mesa nije masna, ako odsecete svu vidljivu mast sa mesa i skinete kozu.
Ok, ne racunamo da ce supa da doprinese nesto puno zastiti zglobova.
Niko i ne analizira sadrzaj domace supe (bar ja na tako nesto nisam naletela). Bas bi me zanimalo koliko kalcijuma izadje iz kostiju, mozda je i to zanemarljivo. Uvek sam pre za manje aktivne supstance iz prirodne hrane nego vise iz pilula.
Da li jedete domacu supu i koliko cesto? Da li vas mrzi da je skuvate?
Ja jedem supu pretezno zimi vise puta nedeljno. Leti, kada su velike vrucine jedem samo supe od povrca.
-
Da li jedete domacu supu i koliko cesto? Da li vas mrzi da je skuvate?
Ja jedem supu pretezno zimi vise puta nedeljno. Leti, kada su velike vrucine jedem samo supe od povrca.
Cudo jedno kako se covek menja sa godinama,dok sam bila dete,supu nisam mogla da vidim ocima,i redovno sam ronzala u istu na ocaj moje majke...Sada je jedem,kuvam (nema tu sta da mrzi,turis sve u lonac i zaboravis...mozete da odete na net jedno 2 sata dok se krcka,ovako kao ja)
Sto se one pene tice,koja se stvara od govedje supe,ja procitala u jednom kuvaru da to ne treba skidati(http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/e055.gif)
Mojoj porodici supu zakuvavam sa knedlama ili rezancima,ja je jedem sa ovsenim pahuljicama
ps Postoji tema supe i chorbe
-
Najviše volim skuvano meso iz supe.. supicu podele ukućani a ja meso izmešam sa šargarepicom i uživancija :)
-
Volim kada se supa skuva sa pilecim mesom i jos ako ima pilece dzigerice, mmmm. Nju lepo izgnjecim u supu s zargarepom. Meni se tako supa najvise dopada.
-
Najviše volim skuvano meso iz supe.. supicu podele ukućani a ja meso izmešam sa šargarepicom i uživancija :)
Izvini ali ovome sam se slatko nasmejala,podseca me na onu scenu iz filma Varljivo leto,kad porodica seda za sto,a supruga prvo sipa muzu meso u tanjir,a sin pita:A sto njemu prvo meso,a nama grasak?!Tako nekako... :D
-
Ma ja i nisam neki mesarošš.. verovatno bi izbacila meso da me ne mrzi da spremam nešto drugo sa proteinima.. no ovom iz supe nekako ne mogu da odolim ;)
PS sad mora da se smejulje ovi momci što praše po konjetini ;)
-
Pitala sam da li vas mrzi da kuvate supu jer mene stalno pitaju kako te ne mrzi da kuvas supu, imas one iz kesice. Naravno da one iz kesice nemaju veze sa supom.
I ja volim kuvano meso iz supe, ali cim zaladi obozavam da jedem i supu (vrucu).
-
Supe iz kesice ili iz kocke ne podnosim, nema nista lepsheg od domace supe :)
-
Instant supe,za instant domacice ;D
Mada ih lekari ponekad preporucuju,kad su stomacni problemi u pitanju
Konjske snicle sam jela u periodu trudnoce,zbog deficita gvozdja,i meni je to OK
-
neznam kakvo je kada se ispohuje, ali mislim pohovano i zasicene masti........
-
Jel izudarate tuckom za meso te snicle?!
-
to ne treba raditi, bar ne jako..
-
Sto?
-
citao sam o tome da se time narusava medjucelijska struktura.
ok ga je malo lupiti da ne bude tvrdo kad ga ispeces i da se ne skvrci onako, ali ako ga izudaras pa ono popuca onako, smozdis ga, nije dobro, gubi na kvalitetu.
-
Ma daj,nije da razbijamo atome :)
-
pa nije ali bude gore, jbm li ga ne znam zasto, verovatno je problem to sto se radi pre termicke obrade, ionako ga ti zubima usitnis skroz, ali to bude posle.
ne znam gde sam to vidio, ali pridao sam mu paznje, sto znaci da nije bila neka lakrdija od texta.
-
ja ne udaram meso vec ga isechem tanko .
-
pa nije ali bude gore, jbm li ga ne znam zasto, verovatno je problem to sto se radi pre termicke obrade, ionako ga ti zubima usitnis skroz, ali to bude posle.
ne znam gde sam to vidio, ali pridao sam mu paznje, sto znaci da nije bila neka lakrdija od texta.
Sto znaci i da je mleveno meso sjebano.
-
i ja sam na to pomislio.
ma daleko od toga da je upropasceno, ali da mu pokvaris hranljivost iza 10%, zasto bi to radio?
Flex dobro rece. ja kupim u mesari gde znam da seku vrlo tanke snicle pa nema potrebe za tuchnjavom istih, a ako se zeznem pa dobijem debele - jbg naucio sam da ih stanjim nozem pa napravim 2 od jedne :)
-
Nigde ne piše da ne treba mehanički obraĂ°ivati meso.. lično mislim da je to samo mit..
Šta enzimi varenja a pre toga želudac i creva urade tom mesu, udaranje je ništa!
-
ja kontam da to mlevenje jos potpomogne varenju jer ja prosto gutam hranu i mislim da mi ovo pomaze da bolje stomak odradi posao.
-
jbg necu da se ukopavam ali kad nadjem text postovacu odakle je.
-
Shut up fattass :D :D :D
I aint fat,im big boned!
-
thats what i told him, but they wont listen to me! ;D
-
Nigde ne piše da ne treba mehanički obraĂ°ivati meso.. lično mislim da je to samo mit..
Šta enzimi varenja a pre toga želudac i creva urade tom mesu, udaranje je ništa!
Slažem se sa Danielinim mišljenjem upotpunosti....
-
Ako ste zainteresovani za kupovinu curetine i piletine, sad je momenat. Ja sam nasla u okolini NSa domacu curetinu odlicnog kvaliteta za 280 din.a piletinu za 180.
-
Ako ste zainteresovani za kupovinu curetine i piletine, sad je momenat. Ja sam nasla u okolini NSa domacu curetinu odlicnog kvaliteta za 280 din.a piletinu za 180.
A gde tacnije, ja sam iz NS-a ?
Btw ljudi, kolko sam ja razumeo, konjsko meso je idealno za masu, sto meni trenutno odgovara , jel da ?
Sutra caleta saljem opet u kupovina konjetine , ima dobra mesarica na novom naselju , ali do sad sam kupovao neke kobasice i sl. gluposti, zanima me koje meso konjsko da mu kazem da mi uzme ?
-
Zdrebetinu
-
Zdrebetinu
jel da mu kazem da lepo uzme ono za pecenje... jer on do sad je uzimao sve gotove proizvode, ukljucujuci neku skrnavu slanu pecenicu :-\
-
ja kontam da to mlevenje jos potpomogne varenju jer ja prosto gutam hranu i mislim da mi ovo pomaze da bolje stomak odradi posao.
Pa jos kao klince su nas ucili i terali da dobro sazvacemo hranu, jer se tako olaksava varenje. I mislim da se pre iskoristavaju hranljive materije iz dobro sazvakanog zalogaja, nego iz samo progutanog. A i termicka obrada je pozeljna jer tako dobijamo lakse svarljivu hranu. Da je drugacije, verujem da bi svi bodibilderi jeli sirovo meso :P
-
ja kontam da to mlevenje jos potpomogne varenju jer ja prosto gutam hranu i mislim da mi ovo pomaze da bolje stomak odradi posao.
Pa jos kao klince su nas ucili i terali da dobro sazvacemo hranu, jer se tako olaksava varenje. I mislim da se pre iskoristavaju hranljive materije iz dobro sazvakanog zalogaja, nego iz samo progutanog. A i termicka obrada je pozeljna jer tako dobijamo lakse svarljivu hranu. Da je drugacije, verujem da bi svi bodibilderi jeli sirovo meso :P
mmmmmmm sirovo meso :) ja bi jeo al ne daju mi >:(
-
;D ;D ;D
-
mmmmmmm sirovo meso :) ja bi jeo al ne daju mi >:(
Hahaha, sram ih bilo >:( ;D
-
i crvena mesa poput teletine i junetine su super za nabacivanje mase.
-
Ja takodje glasam za crveno meso iako ne treba ga tako cesto jesti. Nedavno sam sebe pocastio sa ogromatnim stejkom u Doriji i mogu vam reci da je bio extra, polu pecen, socan i mocan...idem opet!
-
Nista kao bakino jare, ako ste nekad probali slatko meso znate o cemu pricam...
-
Eh jaretina! Ta ti valja. Nista sladje, slazem se!
-
uh onako mlado i socno pa se sve lepi mmmmmmmmmmmmmmmm ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
-
Meso? Jeste li jeli nekad sarmu sa konjskim mesom? Znaci, extra!
-
Sarma je ipak sarma mora se priznati.
-
Da znas kako je moja majka pravi... Ja, licno, veze nemam!
-
Tototo sarma sarma \o/
-
Evo danas cu da klopam curecu jetru i srca. Malo vise holesterola ali zato puno belancevina, vitamina, posebno vitamina D.
-
ja izbegavam iznutrice zbog masnoce.
pre par godina sam jeo pilece zeludce svakodnevno, ali sam to sada izbacio.
-
To se podrazumeva, ovo klopam vrlo retko ali promena prija makar i na jedan dan. Dosadi junetina i piletina svaki dan.
-
Kao što smo već rekli meso je meso i bolje je od bilo kog drugog izvora proteina (osim ako ga iz principa izbegavate)... a posebno su dobre i zdrave kombinacije povrća i mesa.. prema tome - ura za sarmu!
-
8) 8) 8)
Evo danas cu da klopam curecu jetru i srca. Malo vise holesterola ali zato puno belancevina, vitamina, posebno vitamina D.
Odlicno i ukusno ,pogotovo sa jajima.
-
E svaka vama čast šta sve svarite!
Mislim da bi mi želudac stao kad bi pojela takvu kombinaciju! Ni razreĂ°ivač ne bi pomogao ;)
-
jos je dobro kada se pospe sa ljutom tucanom ...mmmmmmm... ;)
onda te samo tera da jedes ;D :D
-
E tog se nisam setio, neka sledeci put :)
-
Sarma
Moja baba je jednom napravila sarmu od mlevenog belog mesa i naravno pirinca. Svima se izvinjavala sto nije imala drugog mesa. Sarma je inace ispala super, bas dobar P+UH obrok.
Nedavno sam jela sarmu koja je bila tako masna da sam je jedva svarila (a pojela sam samo jednu bez onog masnog soka okolo).
Jaretina
Dobila sam pola jareta. Kakve masnoce bi trebalo da bude jaretina? Ovo moje je dosta masno. Ma pojescu ga vec nekako.
-
Nikada necu moci da pojedem malo jagnje ili jare :'(
Oni ljudi stoje kao ukopani
dok cekaju strasni sud
i placu kao male bebe cak sam cula i suzice da im cure
-
Nikada necu moci da pojedem malo jagnje ili jare :'(
zato sam ja i dobila jaretinu, od ljudi koji ne mogu da pojedu jare
-
dajte ga meni pojesu sa zadovoljstvom ;D
ali da place , place...samo, kada ga jedes ne razmisljas o tome ;)
-
Sarma
Moja baba je jednom napravila sarmu od mlevenog belog mesa i naravno pirinca. Svima se izvinjavala sto nije imala drugog mesa. Sarma je inace ispala super, bas dobar P+UH obrok.
Nedavno sam jela sarmu koja je bila tako masna da sam je jedva svarila (a pojela sam samo jednu bez onog masnog soka okolo).
Jaretina
Dobila sam pola jareta. Kakve masnoce bi trebalo da bude jaretina? Ovo moje je dosta masno. Ma pojescu ga vec nekako.
Jare sadrzi manju kolicinu manoce nego junetina(oko 50%). Masnoca je sacinjena iz dosta solidnog odnosa zasicenih i ne zasicenih masnih kiselina. Nezasicne dominiraju(od 68% do 72%).
-
Sarma
Moja baba je jednom napravila sarmu od mlevenog belog mesa i naravno pirinca. Svima se izvinjavala sto nije imala drugog mesa. Sarma je inace ispala super, bas dobar P+UH obrok.
Nedavno sam jela sarmu koja je bila tako masna da sam je jedva svarila (a pojela sam samo jednu bez onog masnog soka okolo).
Jaretina
Dobila sam pola jareta. Kakve masnoce bi trebalo da bude jaretina? Ovo moje je dosta masno. Ma pojescu ga vec nekako.
Takodje i moja mama pravi cesto sarmu sa belim pilecim mesom, a ponekad i punjene paprike i super su...
-
Nikad nisam jela sarmu sa belim mesom.. mora da je super..
Što se tiče mladog mesa.. pa uvek je bolje mlado nego staro.. dakle piletina, mlada zečetina, teletina, jaretina, prasetinja.. pre nego njihove odrasle varijante ...
-
8) 8) 8)
To sa belim mesom zvuci extra,samo sto bi onda isao na
zelje umesto kupusa :)
-
a list vinove loze ? ;D :D ;) mada bi bilo malo slanije ali moze se oprati onda so... ::)
-
SARMA S BELIM MESOM. ZVUČI PRIMAMLJIVO. :P
-
Sta uradi ja kad pomenu sarmu?
Svi se nadovezuju!
Na kraju cemo izdati knjigu recepata : Srpska sarma na 1001 nacin!
:D
-
Sta uradi ja kad pomenu sarmu?
Svi se nadovezuju!
Na kraju cemo izdati knjigu recepata : Srpska sarma na 1001 nacin!
:D
NARODU POZNAT IZRAZ " GLADNE OČI " ;)
PRIPAZI KAKVE TEME POSTAVLJAŠ. :)
-
Sinoc kod drage majke na slavi odlicna sarma sa rebarcima...
Podrazumeva se da je mama svojoj cerki spakovala da se sutra ne maltretira po kuhinji.
-
Sinoc kod drage majke na slavi odlicna sarma sa rebarcima...
Podrazumeva se da je mama svojoj cerki spakovala da se sutra ne maltretira po kuhinji.
Mmmm,... slave. :P
-
KUKUUUUUU TEK JE KRENULO :D
-
JEDNA OD BOLJIH STVARI U SRBIJI. ;)
-
Ima li nam spasa,bas neki od ovih eksperata, da ne kazem nove garniture,nek odgovori,
jer jesti se mora,jesti se apsolutno mora.
Kako da odes negde i kazes "Ja izvinte zivim na ella siru i ovsenim" Ja bih se kao domacica licno uvredila.
Zatim tu su i raznorazna pica,alkohol,gazirano...
Uf vec mi muka :D
Jesti ili ne jesti pitanje je sad?!
-
Kako da odes negde i kazes "Ja izvinte zivim na ella siru i ovsenim" Ja bih se kao domacica licno uvredila.
Zatim tu su i raznorazna pica,alkohol,gazirano...
Uf vec mi muka :D
Jesti ili ne jesti pitanje je sad?!
Pecenja i sarme su jos najbolje sto se moze pojesti na tim slavljima. Problem je kada toga nema i kada smo primorani da jedemo pice i kojekakva peciva (uglavnom ugljeni hidrati i masti).
Kolaci i torte se mogu i izbeci ukoliko se dobro pokazete na slanim jelima.
Alkohol je vec teze izbeci jer mora da se nazdravlja a ne moze s vodom.
-
Samo ne jedite peciva, hleb i ne pijte sokove i slava će proći dobro ;)
A šta da jedemo - šitate se vi - pa mesa i sarme, naravno :)
-
LAKO U 3 KORAKA...
1.STEP/ SA DOMAĆINOM NAZDRAVIŠ UZ JEDNU "LJUTU"
2.STEP/ POJEDEŠ 4-5 SARMI (EVENTUALNO AKO IMA I NEKA KUVANA PILETINA)
3.STEP/ NAHVALIŠ DOMAĆICU KAKO JE SARMA FENOMENALNA ;)
I POKUPIO SI MAX BROJ POENA.
-
Kao sto TashaBG rece: KUKUUUU TEK JE KRENULO :)
Neka, eto prilike masa da se nabaci :)
-
Samo je problem u tome što ja treniram za definiciju a ješću za masu ;)
Ma zima je.. pričaćemo o definiciji na proleće ;)
-
Samo je problem u tome što ja treniram za definiciju a ješću za masu ;)
:D
-
Kako da odes negde i kazes "Ja izvinte zivim na ella siru i ovsenim" Ja bih se kao domacica licno uvredila.
Zatim tu su i raznorazna pica,alkohol,gazirano...
Uf vec mi muka :D
ko kaze da nemoze sa vodom :)
Jesti ili ne jesti pitanje je sad?!
Pecenja i sarme su jos najbolje sto se moze pojesti na tim slavljima. Problem je kada toga nema i kada smo primorani da jedemo pice i kojekakva peciva (uglavnom ugljeni hidrati i masti).
Kolaci i torte se mogu i izbeci ukoliko se dobro pokazete na slanim jelima.
Alkohol je vec teze izbeci jer mora da se nazdravlja a ne moze s vodom.
-
e danas špikovana zečetina sa krompirom u rerni i pod staklom :)
-
e danas špikovana zečetina sa krompirom u rerni i pod staklom :)
Ti druze moj bas znas da uzivas :) Iskreno i nisam bas neki ljubitelj zecetine ali zato divljac moze da prodje.