Pansport Forum
Ostale teme => Off topic => zanimljivosti => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Oktobar 22, 2009, 08:59:00 pre podne
-
Ručajte kao Tadić i Medvedev
Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je napokon posetio Beograd. Mediji pišu da je ručak za gosta pripremljen i poslužen u zgradi Predsedništva Srbije.
Za predjelo na stolu se našla rolovana ćureća šunka sa prelivom od patlidžana i ajvara na vitaminskoj salati; gratinirane palačinke od heljde sa mladim sirom i sosom od miroĂ°ije.
Glavno jelo: file smuĂ°a sa barenim povrćem i file minjon sa grilovanim povrćem i sosom od borovnice i zelena salata.
Dezert: tufahije.
Piće: domaća bela i crna vina - "šardone" vinarije Radovanović i "aurelijus" vinarije Kovačević.
SviĂ°a vam se? Napravite sami kod kuće ova jela i osećajte se kao predsednik! :D :D
Preliv od patlidžana i vitaminska salata
Za dve osobe potrebna su vam dva patlidžana srednje veličine, koje ćete iseći po dužini. Svaku krišku propržite kratko na ulju.
Zagrejte maslinovo ulje u šerpi i dodajte izgnječeni čen belog luka, dve manje glavice crnog luka sitno iseckane, tri paradajza isečena na tanke kolutove, so, biber i seckani peršunov list po ukusu. Dinstajte na tihoj vatri dok ne omekša.
Rolovana ćureća šunka može biti pripremljena na više načina. Reč je o komadu ćurećeg belog mesa koje se urola i iseče na šnicle. Potom se može grilovati, pržiti, pohovati...
Vitaminska salata, takoĂ°e, ima više varijanti. U restoranima se pod tim imenom najčešće služi sledeći miks: na kolutove iseckan crni i beli mladi luk, rotkvice, nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja.
Druga kombinacija se sastoji od crvenog luka iseckanog na rezance, kolutova šargarepe i rotkvice, kao i malo narendanog kupusa. Jabukovo sirće i morska so dodaju se po volji.
Gratinirane palačinke i sos od miroĂ°ija
Palačinke od heljde se prave kao i one od običnog belog brašna. Heljdino brašno možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane.
Za dve osobe potrebno je umutiti 200 grama brašna, dva cela jajeta, tri decilitra mleka i malo mlake vode, kašičicu soli i šećera. Iskusne domaćice tvrde da su palačinke najbolje ako se prave sa mineralnom vodom umesto mleka.
Pecite ih kratko na tiganju koji ne zahteva ulje.
U svaku palačinku stavite krišku mladog sira. PoreĂ°ajte ih u podmazan Ă°uveč i zapecite u rerni dok ne porumene, a na kraju prelijte sosom od miroĂ°ija.
Sos od miroĂ°ija se pravi na sledeći način: na ulju veoma kratko propržiti kašiku brašna i polako naliti šoljom tople vode. Potom dodati vezu sitno iseckane sveže miroĂ°ije i malo soli. Kada proključa skloniti sa vatre i pokiseliti sirćetom ili limunovim sokom.
Sos od borovnice
Za file smuĂ°a, kao i minjone sa grilovanim povrćem nije potreban recept. Reč je o šniclama koje se kratko peku sa obe strane, dok ne porumene.
Grilovano povrće je, takoĂ°e, lako spremiti. Po želji (plavi patlidžan, tikvice, šargarepu, celer...) isecite na kolutove debljine prsta i ispecite na roštilju i posolite dok je još vruće.
Ovaj prilog je izuzetno ukusan i zdrav, a ako se i ne pojede za vreme ručka može se poslužiti za večeru, kao salata, sa dodatkom maslinovog ulja i balzamiko sirćeta.
Sos od borovnice se odlično slaže uz pečenje, naročito divljač. Za Tadića i Medvedeva poslužen je uz minjone, pa probajte i vi.
Potrebno vam je oko 150 g sočnih borovnica. U tiganj u kojem ste pekli minjone, dodajte borovnice sa sve sokom, šoljicu vode, ravnu kašiku brašna i pola kašičice šećera. Kuvajte uz neprekidno mešanje.
Tufahije
I na kraju dezert! S obzirom na to da su jabuke prava jesenja poslastica tufahije su odličan izbor. Ukusne, dekorativne, zdrave, a lako se pripremaju.
Potrebne su vam četiri krupnije i tvrĂ°e jabuke, najbolje "zlatni delišes". Oljuštite ih i izdubite. Zatim prokuvajte pola kilograma šećera, 100 grama meda, čašu vode i sok od pola limuna. Sklonite sa vatre i dodajte jabuke. Poklopite posudu i ostavite oko 20 minuta.
Izvadite jabuke i poreĂ°ajte na dublju tacnu. Napunite ih mešavinom mlevenih oraha, badema i lešnika (svega po 100 grama) i suvog grožĂ°a.
Kada se ohlade služite u čašama za voćnu salatu i ukrasite šlagom.
Prijatno ili "prijatnava apetita", što bi rekao ruski predsednik Dmitrij Medvedev.
autor:(MONDO)
preuzeto sa: www.mtsmondo.com
-
Auu, mogu zamisliti te djakonije... covek nezna sta da uzme... i prejedanje je zagarantovano, jer od tolikog izbora makav mrvicu od svega uzeli, to je i dalje puno... sam sam svedok kada je ispred mene basnoslovno bogata trpeza :D
-
Hajde mi forumovci da napravimo jedan predsednicki rucak! :) Da se okupimo i ozderemo! Ali rucak da bude suprotan svim pravilima zdrave ishrane! Da i mi zivimo malo! :) :)
-
Mi kad bi se skupili na jedno mesto to bi bilo tipa "aha ti si taj pa viljuskom u oko" ha ha h a
-
Pa, koliko se sukoba ovde razvilo, ni taj scenario nije isključen. :D Već vidim neke rivale u borbi viljuškama. :D :D
-
Sad ce se Viljuska naci uvredjen i pocece da bljuje vatru :D :D :D
-
Ja garantujem da ne bi bilo ni jedne carke uzivo! Sve je to preko neta drugacije uzivo. . .
-
Sad ce se Viljuska naci uvredjen i pocece da bljuje vatru :D :D :D
Неће, јер ја никог не капирам погрешно....Колика је "громада" онај Медведев кладим се да се заситио од једне туфахије. :D
-
On pojeo jednu tufahiju a poslanici dokrajcili po obicaju resto.Dzabe se ljudi mucili oko tog rucka kad ista g....a na kraj se najela.