Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Oktobar 27, 2009, 09:00:56 pre podne
-
Instant supe su opasne
Preterana konzumacija instant supa koje su pune soli izaziva povišeni krvni pritisak, što povećava rizik od moždanog i srčanog udara, ali i raznih bolesti, poručuju francuski stručnjaci.
Osobe koje redovno jedu polugotove supe koje su pune soli povećavaju rizik od karcinoma želuca. Stručnjaci tvrde kako su takozvane instant supe visoko u kategoriji namirnica koje sadrže opasno velike količine soli. Neke supe u samo jednoj porciji sadrže čak dnevni maksimum soli. Osim instant supa, solju obiluju i salame, kobasice, pica, ali i neke žitne pahuljice. Česta i preterana konzumacija soli izaziva povišeni krvni pritisak što povećava rizik od moždanog i srčanog udara, ali i raznih bolesti. Stručnjaci tvrde da uzrokuje i karcinom želuca.
Autor: B. Tasić
Izvor: www.blic.rs
-
Nisu samo soli problem, vec i ostali zacini, arome... jednom recju te kockice ili kesicu su blagi otrovi
-
E ovo nisam znao hvala na info od sad kuvam prirodne varijante.
-
volim što nas PeĂ°a uvek i slikama podseti šta treba da propuštamo...
jesu praktične ali nisu ni za primirasti naprimer samo vodi u kojoj se kuva povrće koja je puna minerala i vitamina
-
Procitajte samo sastav na tim kesicama: hidrogenizovan biljna mast, poboljisivac ukusa, aroma (npr. aroma mesa), zamena za mleko u prahu i slicne s**nja. Nije problem samo u soli.
Nedavno je kod mene radio majstor koji ima problema sa organima za varenje, ne znaju jos sta mu je, imao je dosta dugo proliv, pa su mu lekari preporucili da jede samo krompir, pirinac i supe iz kesice. Tako da sam mu kuvala supu iz kesice ???
-
Mozda zato da bi mu spalili organe za varenje, pa onda ne bi imao problema sa njima jer ih ne bi ni imao :)
-
kuvana (domaca) supica sa belim mesom i kuvanim povrcem... uglavnom na raznim ruckovima kao predjelo, dok je meni odlican glavni obrok
-
E dok kod nas vlada misljenje da su supice iz kese vrlo zdrave...
-
Ja ne jedem te supice, ni domace ni kupovne iz prostog razloga sto su te domace pune masti koje meso ispusti tokom kuvanja i ja stvarno ne znam sta tu ima dobro i zdravo?
-
Supa od bundeva!!! Najaca supa koju sam ikada jeo... Ako neznate kako da napravite, pitacu mamu bas, jeo sam nedavno i ono je stvarno brutalno... bundeva i povrce
-
Ogi, ne čini li ti se da malo preterujemo s bundevama? :D
-
Procitajte samo sastav na tim kesicama: hidrogenizovan biljna mast, poboljisivac ukusa, aroma (npr. aroma mesa), zamena za mleko u prahu i slicne s**nja. Nije problem samo u soli.
Nedavno je kod mene radio majstor koji ima problema sa organima za varenje, ne znaju jos sta mu je, imao je dosta dugo proliv, pa su mu lekari preporucili da jede samo krompir, pirinac i supe iz kesice. Tako da sam mu kuvala supu iz kesice ???
zanimljivo... mi nikad ne preporučujemo super iz kesice.. možda pileća nemasna supa bez rezanaca, sa samo vegetom (zbog gubitka soli stolicom)
-
Roberte ma gde preterujemo, ja danas drugi put tek pravio u reni bundevu, a supu samo jednom jeo!
Preterujemo na forumu, a u praksi slabo, slabo :D
-
E dok kod nas vlada misljenje da su supice iz kese vrlo zdrave...
upravo!!
-
Procitajte samo sastav na tim kesicama: hidrogenizovan biljna mast, poboljisivac ukusa, aroma (npr. aroma mesa), zamena za mleko u prahu i slicne s**nja. Nije problem samo u soli.
Nedavno je kod mene radio majstor koji ima problema sa organima za varenje, ne znaju jos sta mu je, imao je dosta dugo proliv, pa su mu lekari preporucili da jede samo krompir, pirinac i supe iz kesice. Tako da sam mu kuvala supu iz kesice ???
zanimljivo... mi nikad ne preporučujemo super iz kesice.. možda pileća nemasna supa bez rezanaca, sa samo vegetom (zbog gubitka soli stolicom)
Ako laze on mene lazem i ja vas. Kuvala sam mu iz kesice iako je u frizideru bila nemasna pileca supa bez rezanaca doduse i bez vegete, umereno slano, moze se dodati so.
-
Supa od bundeva!!! Najaca supa koju sam ikada jeo... Ako neznate kako da napravite, pitacu mamu bas, jeo sam nedavno i ono je stvarno brutalno... bundeva i povrce
Nemoj da zaboravis da pitas mamu kako ide,
posto mi bas zvuci dobro i voleo bih da probam.
-
obavezno - dobila sam neke budneve na poklon - pa da se ne bace ;)
prepostavljam da je kao npr supa od šargarepe - skuva se bundeva, izmenje, možda malo doda mleka i to je to - krem supa :)
ali pls recept ako može
-
Pitao je mamu,i odgovorio je u temi koja se bavi bas Bundevom.
Pa ako jos nekog zanima pored Danijele i mene,
evo linka ka toj temi (http://forum.pansport.rs/index.php?topic=92275.msg1288445#top)
-
hvala videla sam...
ja sam se inače bacila na povrće supice - sve što imam ubacim u nju - šargarepa, karfiol, brokoli, luk, po koji kropir - ma divota i čisto zdravlje (ako neko ima prigovor na gubitak vitamina - kiseli kupus ima mnooogo više vitamina C od svega ovoga a mineralli svakako ostaju netaknuti)
-
Supa je dobra zbog minerala, povrce ispusta minerale (npr. kalijum), kosti ispustaju kalcijum.
Mislim da je supa od povrca i mesa sa kostima OK za pojesti. Ako dobijete masnu supu, mast mozete skinuti kada se supa ohladi a mast se uhvati na povrsini.
-
U ovoj supi nema trunke, ali trunke masti! (mislim da 100 g bundeve ima 0.5 g masti, i to dobre)
A uopste ne izgleda tako, kada gledate onako u tanjir ne bi rekli, ali u pitanju je sopstveni sok...
Sa povrcem bez imalo mesa (sto znaci bez masti) isto fenomenalna moze da se napravi... pa paradajz... stvarno fenomenalne... mislim da su subota i Nedelja idealni za pravljenje supe ili corbe za rucak... t.j. mislim da bi obavezno trebalo uvesti ih, pogotovo kada je hladnije vreme... bas okrepljuju plus blagotvorno dejstvo za zeludac...
-
Pri kuvanju pilece supe i treba da se skida mast... pa cak i ona pena za vreme kuvanja (u prvom delu, dok vri), tako pise bas u kuvaru za kulinarske tehnicare ;)
A onda se fond cuva u frizideru i samo odredjena kolicina zakuvava (vegeta, so, biber, knedle ili rezanci, flekice + skuvana sargarepa i povrce po zelji).
Evo ovde zanimljivog recepta za juhicu http://firstpersonsingular.org/2009/11/04/chicken-soup-and-the-common-cold/