Pansport Forum
Ostale teme => Off topic => zanimljivosti => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Novembar 02, 2009, 10:27:23 pre podne
-
Zašto se ne slažu riba i crno vino
Japanski istraživači dokazali su da nije reč samo o kulinarskom bontonu već da postoji naučno objašnjenje zašto se crno vino preporučuje uz jelo od mesa, a nikako od ribe.
Istraživač Takajuki Tamura i njegov tim iz laboratorije japanskog proizvoĂ°ača vina "Marcian Corporation", ustanovili su da su poznavaoci vina uspostavili ovo prećutno pravilo zbog "sudara" ukusa izmeĂ°u crnog vina i ribe.
Do sada, niko nije mogao da ubedljivo objasni koja crna vina ostavljaju ukus ribe kada se konzumiraju uz ribu i morske plodove zbog nedostatka znanja o ovom fenomenu.
Tamura i njegovi saradnici otkrili su da neprijatni ukus ribe nakon konzumiranja crnog vina uz jelo od ribe nastaje zbog prirodne prisutnosti gvožĂ°a u crnim vinima od kojih pojedina sadrže veću, a druga manju količinu gvožĂ°a.
Istraživači su ustanovili da postoji direktna veza izmeĂ°u neprijatnog zaostalog ukusa u ustima i koncentracije gvožĂ°a u vinu.
Testiranjem vina 38 proizvoĂ°ača iz više zemalja, utvrĂ°eno je da vina sa visokom koncentracijom gvožĂ°a ostavljaju jači ukus ribe u ustima. Neprijatni ukus bi nestao kada bi istraživači u vino dodali supstancu koja veže gvožĂ°e.
Istraživači su zaključili da je gvožĂ°e u vinu odgovorno za taj neprijatni ukus ribe kada se crno vino služi uz ribu i plodove mora, ali su, takoĂ°e, napomenuli da bi crna vina sa niskom koncentracijom gvožĂ°a mogla dobro da se slažu sa plodovima mora.
Autor:Tanjug
Izvor: www.mtsmondo.com