Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Novembar 19, 2009, 09:54:59 pre podne

Naslov: Jesen stiže, dunjo moja...
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Novembar 19, 2009, 09:54:59 pre podne

Dunja je simbola jeseni - žuta, mirisna, zdrava. Njeno vreme je od oktobra do novembra, a potiče iz jugozapadne Azije.

Stari Grci su je obožavali i kod njih je simbolizovala ljubav, sreću i plodnost. Mladenci su moralu uoči venčanja da pojedu dunju kako bi im brak bio plodan i srećan. Najčešće su je pripreameli tako što su je dubili, punili medom i pekli.

Rimljani su iz dunje izvlačili eterična ulja za proizvodnju parfema. Francuzi vekovima prave sir o dunje, a priča se da je to bila omiljena poslastica Jovanke Orleanke, piše "Život plus".

Dunja predstavlja pravu vitaminsku bombu. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i puno taninskih materija i pektina.

Od vitamina najviše ima vitmina C. Sadrži i karoten, vitamine B1 i B2, kao i niacin. Sadrži i mnoštvo minerala, a semenke dunje sadrže čak 15 odsto amigdalina. Semenke su bogate i mastima, taninom i pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Dunjin sok, skuvan sa istom količinom šećera, leči kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije. Čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i zadah iz usta.

Dunje se teško jedu sirove jer su izuzetno tvrde, zato se kuvaju ili peku, kortiste se za spravljanje kompota, slatka, želea, marmelada i kaša.

Dunje se dobro slažu sa pečenom piletinom, pačijim mesom, junetinom i mesom divljači. Mogu se peći zajedno sa mesom, ili se poslužiti kao sos.



Sastav Dunje na 100g

Kalorija 5  
Kalorije iz masti 1
Masti 0,1g
Holesterol 0
Natrijum 4mg
Ukupno Ugljenih Hidrata 15g
od toga vlakna 2g
Protein 0




Izvor mts mondo i nutrition data
Naslov: Odg: Jesen stiže, dunjo moja...
Poruka od: Robert Novembar 19, 2009, 02:58:11 posle podne
Obožavam dunje. No, teško je naći one lepe i jedre dunje za kupovinu. Sve mahom sitne i prepune nekih oštećenja.
Sećam se dana kada sam ih na selu ubirao direktno sa drveta, skidao onaj zaštitni sloj i odmah jeo. :)
Naslov: Odg: Jesen stiže, dunjo moja...
Poruka od: Ognjen Stojanović Novembar 19, 2009, 03:43:13 posle podne
Uvek mi nije bilo najasnije da li se odmah mogu jesti :) Kada sam ziveo u Celarevu drugarica je imala u dvoriste nekoliko drveca dunja, ali kada sam ih brao uglavnom sam ih bacao (dete stetocina :D). Jeo sam mislim kompot, ali i dzem koji je fenomenalan. Bas je nekako prijatan i blag, nije sladak kao ostali, jako osvezava i okrepljuje :)
Takodje mislim da je super samo prokuvati vodu sa dunjom i onda piti taj sok sto se napravi (dunja se izbaci i pojede kao kompot ili sta vec...)
Naslov: Odg: Jesen stiže, dunjo moja...
Poruka od: Robert Novembar 19, 2009, 04:01:22 posle podne
E, stvarno si štetočina... Da bacaš dunje... c c c c c :D :D :D

Kompot od dunja je super stvar. Na kraju mi one dunje koje mogu kod nas da se kupe posluže za kompot, jer su dosta nezgodne za jelo sa onim crnim čvorićima po sebi u prirodnom obliku.

Sad znaš da se mogu odmah jesti i nemoj da gaĂ°aš ljude dunjama, Ogi. :D
Naslov: Odg: Jesen stiže, dunjo moja...
Poruka od: Ognjen Stojanović Novembar 19, 2009, 04:32:33 posle podne
Nije, nego iz dosade usput kada sam prolazio dvoristem uberem i bacim na zemlju  :D To je organski tako da nije steta, a mogu se jesti i sa zemlje, samo operes. Nisam ih "tresao" od beton pa da se raspadnu, tako nista toliko lose, hehe...

Tada sam samo znao da je bio neki malo sokic u tetrapaku od dunje (koji verovatno nema veze sa dunjom) i da je super bio :D

Zapostavljena je dunja kod nas dosta, iako mislim da je ima
Naslov: Odg: Jesen stiže, dunjo moja...
Poruka od: daniela svarc Novembar 19, 2009, 06:46:01 posle podne
dunja je vrlo slična bundevi.. see a pattern? ;)
Naslov: Odg: Jesen stiže, dunjo moja...
Poruka od: Ognjen Stojanović Novembar 19, 2009, 09:13:05 posle podne
Da, to sam bas nedavno skontao!