Pansport Forum
Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Decembar 05, 2009, 12:36:41 posle podne
-
Jabuka
Jabuka je veoma zdrava namirnica koja sadrži vredne materije - prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu. Iako jabukama ne možemo izlečiti nijednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo sprečiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Najbolja preventiva
Jabuka jača imunitet i vrlo je delotvorna u borbi protiv virusa, bakterija i razornog uticaja slobodnih radikala. Upravo zato štiti od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih ćelija, na primer, dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog creva i raka dojke.
Zahvaljujući pak karotinu jabuka štiti i od uticaja štetnih UV-zraka. Jabuka, izmeĂ°u ostalog, i zato što sadrži pektin i celulozu podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru i pomaže kod poteškoća s varenjem, posebno dijareje i opstipacije.
Jabuka pozitivno deluje i na srce i sistem krvnih sudova. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi, snižava povišeni holesterol u krvi i sprečava začepljenje krvnih sudova, pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i arterioskleroze, a pozitivno deluje i na rad srca.
Zahvaljujući pak kalcijumu i fosforu pozitivno utiče na izgradnju kosti i zuba, a kako je bogata i fluorom sprečava karijes i jača i štiti zubno meso i usnu floru. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.
Za dobro raspoloženje
Ali, osim što pogoduje zdravlju ona pomaže u održanju fit forme. Zahvaljujući velikom udelu ugljenih hidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije. Kako sadrži i do 90% vode i nimalo masnoća, jabuka uspešno gasi žeĂ° i osvežava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspešnija čak i od pločice čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava neurozu i razdražljivost pa je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.
Stručnjaci su otkrili da samo dve čaše soka od jabuke na dan mogu da odagnaju odreĂ°ene bolesti koje su vezane za rad mozga. Do ovog su otkrića došli sprovodeći laboratorijske testove sa sokom od jabuka. Tokom istraživanja se pokazalo da sok od jabuke smanjuje proizvodnju fragmenta proteina beta amyloida koji se nalazi u mozgu osoba koje su obolele od Alchajmerove bolesti.
Šećeri u jabuci
Zrela jabuka sadrži od devet do 12 posto šećera, pa mogu da je jedu i dijabetičari. Ima u sebi vitamina A, B1, B2, C i PP, organske kiseline meĂ°u kojima je najznačajnija jabučna kiselina koja je veoma korisna za dezinfekciju creva, mineralne soli i oligoelemente. Najznačajniji kalcijum, fosfor, natrijum, hlor gvožĂ°e, baker, sumpor, cink, a pre svega kalijum, koji je neophodan za funkcionisanje nervnog sistema i srčanog mišića. Pektin koji donosi smanjenju količine holesterola u krvi.
Jabuka na trpezi
Retko koje voće može da se jede posle obroka kao jabuka. Ona se preporučuje i na prazan stomak ujutru, a pre spavanja nije štetna i ima umirujuće dejstvo. Koristi se sveža, skoro tokom cele godine jer se odlično skladišti preko godine. Jede se sveža, kao kompot, pire od jabuke, pečena jabuka, razne pite od jabuka, cede se sokovi, dodaje se raznim slanim sosovima i salatama, odličan je prilog i uz meso.
Protiv kamena u bubregu
Tri fino isečene jabuke obariti u litar kipuće vode. Procediti i dodati malo limuna. Ovakav sirup mogu da koriste osobe koje imaju problema sa mokrenjem ili kamen u bubregu. A veoma je koristan kod gorušice, čira, gastritisa, visoke temperature. Daje se rekonvalescentima i svima koji imaju probleme sa varenjem.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće reguliše kalcijum u kostima, sprečava artritis i artozu, uništava škodljive bakterije u crevima i ima veoma visoka antireumatska svojstva.
Autor: Biljana Tasić
izvor blic
-
Vec godinama ne mogu da zamislim dan bez jabuke, mada se uglavnom svede na dve dnevno ;)
Mislim da je najveca prednost to sto tokom cele godine moze da se nadje lepa, sveza...
Granny Smith favorit
-
Kisele su zakon...Em su meni licno ukusnije...Em imaju manje secera....mmmmmmmm..Odoh na pijacu.....koja mi je inace preko puta zgrade..:)
-
Ja volim sve jabuke,i kada pazarim na pijaci,pazarim gde ima vise vrsta,i
kako su slicne ili iste cene,ja u istu kesu uvek uzmem po par od svake vrste.
Svaka je lepa na svoj nacin.
-
I ja samo kisele obozavam. Mislim da leko od toga da ne mogu da pojedem zutu ili crvenu, ali ne svidja mi se jer su kasastije i malo usecerene.
Zelene kisele mislim da mi nikada nece dosaditi
-
mmm divne zelene kiselkaste jabuke iz frižidera, nasečene na kriške, ima li lepših "grickalica" ispred tv-a npr :)
-
Najviše volim žute i crvene(slatke), pa onda crvene kisele i na kraju zelene. :)
-
Volim samo kisele jabuke
-
Zdrava i brza poslastica sa jabukama
Jabuke oljustiti i ocistiti. U vatrostalnu ciniju, slagati: parcice jabuke, kasika meda, posuti cimetom, pa opet dok se ne napuni, jabuke, med, cimet. Peci malo duže u rerni obavezno poklopljeno (gotovo je kad su jabuke omeksale).
Neko koštunjavo voce ubaciti usput u rernu da se palo ispece (orahe, lesnike, bademe, šta imate ili sve po malo).
Umutiti slag i spremiti psenicne klice.
Kad su jabuke pecene, kasikom u cinijce stavljati: red jabuka, red psenicnih klica i usitnjenih koštunjavih plodova, preko slag.
Nisam probao ali deluje bas dobro.
-
deluje fantastično ;) kolač bez testa ;) (ako nam je eto bar to za utehu ;))