Pansport Forum

Suplementacija => Katalog => Preparati za bolje performanse => Temu započeo: Seph Oktobar 21, 2010, 07:50:49 posle podne

Naslov: maltodextrin
Poruka od: Seph Oktobar 21, 2010, 07:50:49 posle podne
Uzeo sam iz vase radnje maltodextrin... pise alimenta uvoz francuska ....maltodextrin 19D   sta sad to znaci? za razliku od prosli put prah se lepi i znatno je tezi?

samo me zanima jer sirovina nije neka jeftina glupost,nema problema samo mi recite da ne unosim u sebe ...jer malto ima rzlicite stepene obrade...posto pise da je za upotrebu u hrani bas zato i pitam jer tu vairaju znatno kvalitet i nacin dobijanja
Naslov: Odg: maltodextrin
Poruka od: Biochemo Oktobar 22, 2010, 12:07:47 pre podne
Seph, evo ovako:

Maltodextrins are dried starch hydrolysis products with a dextrose equivalent (D.E.) lower than 20. These are fine white, neutral or slightly sweet tasting powders, soluble in water and with a high standard of organic, mineral and bacteriological purity. (ovo je kopirano sa linka navedenog dole)

to 19D što kažeš ti je oznaka za "ekvivalent dextroze" (ili dextrozni ekvivalent - kako ti se više sviĂ°a). Dextrozni ekvivalent ti je ustvari merilo slatkoće u odnosu na dextrozu. Dex se uzima za 100 (ili 1), pa se onda gleda u odnosu na nju. Recimo saharoza bi bila 120 (tj.1,2) kako je 1,2x slaĂ°a od dextroze, dok malto ide od 3 do 20 DE. Imaš ovde tablicu maltodextrina sa oznakama:
http://www.signetchem.com/Signet-The-Complete-Excipients-Company-Product-Glucidex

To što je lepljiva nemoj da te plaši, jer je to nepotpuni hidrolizat skroba. Skrob je prilično brašnast (:D) i prilično lep gel možeš da dobiješ kada ga mešaš sa vodom (kao i nenjutnovsku tečnost - no to nije mnogo bitno :P). A to što su ga delimično hidrolizovali znači da su isecali taj skrob totalno neuredno na manje lance. Pretpostavljam da što je DE veći, odnosno što je malto slaĂ°a da je to procenat dextroze (odnosno glukoze - dva naziva za istu stvar) veći, tj duže su ga sekli. (A skrob, odnosno malto su izgraĂ°eni od glukoze.)
Ono što je fora sa maltom jeste da dobijaš baš te lance tuti-fruti dužine tako da se glukoza apsorbuje odmah, a ostali lanci (zavisno od dužine) sporije apsorbuju i tako dobiješ time relese.

Ako sumnjaš u malto, jednostavno uzmi istu količinu hidrata koju si hteo da popiješ samo dextroze (u gramima), rastvori u vodi i pij tokom sledećih sat vremena lagano. Eto ti istog efekta. ;)

p.s. - NIsam proveravao šta sam napisao, bolestan sam i prilično pospan u trenutku pisanja. Nadam se da je pomoglo.