Pansport Forum

Ostale teme => Off topic => zanimljivosti => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:42:00 pre podne

Naslov: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:42:00 pre podne
1. Bahnhofstrasse (Cirih, Švajcarska)
Jedna od najskupljih i najekskluzivnijih svetskih šoping avenija dugačka je 1,4 kilometra i proteže se od Banhofplaca do Burkliplaca. Kada se pogleda cena poslovnog prostora, Banhofštrase je peta najskuplja ulica na svetu. Prodavnice u ovoj aveniji imaju „Apple”, „Louis Vuitton”, „Cartier”, „Prada”, „Mont Blanc”, „Tommy Hillfiger”, „Salvatore Feragamo”, „Tiffany”, „Dior”, „Giorgio Armani” i mnogi drugi. Pred kraj ulice u blizini jezera Cirih nalazi se čuveni trg Paradeplac na kojem se nalaze upravne zgrade dve najveće švajcarske banke, UBS i „Credit Suisse”, kao i neke od najpoznatijih prodavnica čokolade.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:43:36 pre podne
2. Rodeo Drive (Los AnĂ°eles, Amerika)
Tri bloka krcata prodavnicama odavno predstavljaju turističku atrakciju Los AnĂ°elesa, a Rodeo Drajv, koji se nalazi izmeĂ°u bulevara Vilšajr i Santa Monika, pominje se u mnogobrojnim filmovima i serijama i predstavlja kultno mesto za bogataše širom sveta. Svoje butike ovde imaju najpoznatiji svetski kreatori, a cene su, naravno, paprene. Zanimljivo je da današnje ime ulice vuče korene sa kraja 18. veka, kada je prvi guverner Kalifornije (koja je tada bila u sastavu Meksika) Hose Gaspar de Portola ovaj deo današnjeg grada nazvao „El Rodeo de las Aguas”, a 1838. je izvesna Marija Rita Valdez de Vilja ovde sagradila ranč istog naziva koji je 1854. prodala dvojici lokalnih preduzimača za 4.000 dolara.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:44:55 pre podne
3. Laugavegur (Rejkjavik, Island)
Najpoznatija ulica u Rejkjaviku, bez obzira na ekonomsku krizu koja je pogodila Island, i dalje čuva šarm starih vremena, a njeno ime u prevodu znači „ulica pralja” budući da je svojevremeno išla do termalnih izvora u Laugardaluru gde su žene prale veš. Osim butika u kojima se prodaje odeća poznatih svetskih dizajnera, intimni veš, kozmetika i knjige, zaštitni znak Laugavegura su prodavnice u kojima možete kupiti unikatnu vunenu odeću i pletivo. Tokom vikenda ulica je krcata ljudima koji dolaze u brojne barove i noćne klubove.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:45:23 pre podne
4. Ginza (Tokio, Japan)
Luksuz i ekskluziva su zaštitni znaci četvrti Ginza u kojoj su nekretnine verovatno najskuplje na svetu. Osim poznatih japanskih firmi kao što su „Mitsukoshi” i „Wako”, ovde se prodaju proizvodi najpoznatijih svetskih proizvoĂ°ača, od odeće do tehnike. Ginza je dobila ime po srebrnom novčiću iz davne 1612, a zanimljivo je da se nalazi na mestu nekadašnjeg kvarta Cukiji koji je do temelja izgoreo u velikom požaru 1872. NovoizgraĂ°ena četvrt Ginza je sa zgradama od cigle i širokim ulicama predstavljala primer modernizacije Japana. Mnoge prodavnice kupce privlače ogromnim izlozima koji prikazuju tradicionalnu japansku kulturu.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:45:59 pre podne
5. Fifth Avenue (Njujork, Amerika)
Čuvena njujorška avenija koja se nalazi na Menhetnu počinje u Grinvič Vilidžu, a završava u blizini reke Harlem. Njen najpoznatiji je deo izmeĂ°u 49. i 60. ulice gde se nalaze ogromne robne kuće i butici najpoznatijih svetskih modnih dizajnera. U vreme božićnih i novogodišnjih praznika prava je umetnost probiti se kroz gužvu, a današnji prestižni status Peta avenija dobija 1893. kada je izgraĂ°en legendarni hotel „Astoria”. Zaštitini znaci ovog raja za kupoholičare su i „Empajer stejt bilding” i prodavnica „Lord & Taylor”.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:46:26 pre podne
6. Magnificent Mile (Čikago, Amerika)
„Magnificent Mile” je deo Mičigen avenije i obuhvata prostor izmeĂ°u reke Čikago i ulice Ouk. U ovom delu Čikaga nalazi se 460 prodavnica, 275 restorana i 51 hotel, kao i mnogobrojni spomenici. Svake godine „magičnom miljom” se prošeta više od 22 miliona ljudi, a koncept trgovačke četvrti je predviĂ°en planom izgradnje Čikaga iz dvadesetih godina prošlog veka. Zanimljivo je da su nakon Drugog svetskog rata većinu nekretnina u ulici posedovala samo dvojica bogataša Artur Rublof i Vilijam Zekendorf.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:46:53 pre podne
7. Avenue Montaigne (Pariz, Francuska)
Avenija koja se nalazi u zlatnom trouglu izmeĂ°u Jelisejskih polja i reke Sene već decenijama predstavlja najpomodniju ulicu u Parizu u kojoj se nalaze luksuzni butici najpoznatijih modnih kuća kao što su „Bulgari”, „Chanel”, „Dior, „Guy Laroche” i „Nina Riccci”. Pre dve godine četvorica naoružanih lopova su opljačkali juvelirnicu „Harry Winston” i odnela nakit vredan više od 100 miliona dolara. Inače, sredinom 18. veka ulica se zvala „aleja udovica” jer su se tu okupljale žene u žalosti, a u 19. veku je nazvana po renesansnom piscu Mišelu de Montanjeu.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:47:19 pre podne
8. Avinguda Diagonal (Barselona, Španija)
Avenija duga 11 kilometara i široka 50 metara, po dijagonali od zapada prema istoku, deli grad na pola, a projektovao ju je u 19. veku inžinjer Ildefons Serda. Avenija koja predstavlja kombinaciju moderne i tradicionalne arhitekture često je menjala imena, a od 1939. zvala se Avenija generala Franka, a današnje ime je dobila 1979. godine kada je Franko svrgnut sa vlasti.
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:47:49 pre podne
9. Via Monte Napoleone (Milano, Italija)
Montenapo, kako je zovu Milanezi, predstavlja centar italijanske mode, a mnogi je smatraju najvažnijom modnom ulicom na svetu. Veliki broj najpoznatijih dizajnera ovde ima svoja sedišta i butike. Ime ulice se vezuje za kraj 1783. kada je otvorena banka Monte Kamerale di Santa Tereza, a banka, koja je zatvorena 1796, ponovo je otvorena 1804. godine u vreme Italijanske republike koju je osnovao Napoleon
Naslov: Odg: 10 najpoznatijih šoping avenija
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Decembar 28, 2010, 09:50:57 pre podne
10. Bond Street (London, Velika Britanija)
Ulica koja se proteže od Pikadilija do ulice Oksford još od 18. veka predstavlja jednu od najvažnijih trgovačkih četvrti u Londonu, a ime je dobila po Tomasu Bondu, baronu od Pekama. Faktički, ulica Bond ne postoji pod ovim imenom, budući da se južni deo zove Stara ulica Bond, a severni Nova ulica Bond. I ova ulica je poznata po pljačkama, a najveća je bila u avgustu 2009. kada su lopovi iz zlatare „Graff Diamonds” odneli nakit vredan oko 65 miliona dolara. Pljačkaši su uhapšeni nekoliko dana kasnije.e arhitekture često je menjala imena, a od 1939. zvala se Avenija generala Franka, a današnje ime je dobila 1979. godine kada je Franko svrgnut sa vlasti.


autor:A.Držaić
preuzeto sa: www.blic.rs