Pansport Forum

Ostale teme => Off topic => zanimljivosti => Temu započeo: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:45:28 posle podne

Naslov: 10 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:45:28 posle podne
1 Čarobni dvorac Versaj
Pariz, Francuska


Poznati francuski pejzažni dizajner Andre le Notr, smestio je ove neverovatne vrtove u jugoistočnom delu Pariza početkom 17. veka, na zahtev Luja XIV. Čuveni Kralj Sunce hteo je da uveliča sjaj njegove palate u Versaju, koja je i samo po sebi grandiozan objekat. Na 101 hektaru, nalaze se perfektne staze, “kreveti” od sveća, usamljeni, tihi mali vrtovi ukrašeni statuama u klasičnom stilu, jezera nepravilnih oblika i kanal koji je Luj koristio za vožnju gondolom.

 www.chateauversailles.fr

Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:47:45 posle podne
2 Magična botanička bašta
Singapur, Singapur

Vrt koji se smatra jednim od najlepših na svetu, podignut je 1859. Gotovo 52 hektara čine tri celine. Bukit Timah Core se koristi za učenje i vežbanje. U Tanglin Core delu, posetioci mogu naći male kružne vrtove sa brojnim statuama i fontanama meĂ°u najrazličitijim biljnim vrstama. Najpopularniji deo meĂ°u turistima je Centre. U njemu se nalazi Državna bašta orhideja, sa 60.000 rascvetalih sadnica orhideje.

www.sbg.org.sg
Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:48:27 posle podne
3 Skriveni Deskanso vrtovi
Kanada Flintridž, Kalifornija, SADNa nekih 20 minuta vožnje od Los AnĂ°elesa, smešten je mali raj sa više od 100.000 biljaka i najvećom svetskom “kolekcijom” kamelija. Vrtovi i šume Deskansa, prostiru se na 65 hektara meĂ°u San Rafael brdima. Ako se naĂ°ete na ovom divnom mestu, obavezno posetite Japansku baštu i Internacionalni ružičnjak koji je dom hiljada ruža.

www.descansogardens.org
Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:49:04 posle podne
4 Nebeski Bučhart vrtovi
Vankuver ostrvo, Britanska Kolumbija

Bučhart vrtovi su sjajn primer preporoda zemlje. Zemljište koje je godinama koristila Cementara Portland, 1904. je izgubilo svaku vrednosti i bilo je vrlo zagaĂ°eno. Tada je Dženi Bučer, supruga vlasnika cementare, prekrila kopove Ă°ubrivom sa obližnjih farmi. Bio je to početak graĂ°anje njenog sna, vrta koji se danas prostire na 22 hektara i ima 700 različituih vrsta biljaka.

www.butchartgardens.com
Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:49:45 posle podne
5 Renesansni vrt Vila d’Est
Tivoli, Italija


Jedan kardinal u doba renesanse odlučio je da se naseli u Tivoli, italijanski gradić, a od starog bendiktanskog manastira napravi sebi dom – Vilu d’Est. Ovo je danas jedan od najlepših vrtova na svetu, a nedavno se našao na listi UNESKO kao jedan od 31 najvažnijih istorijskih gradova u Italiji. Na imanju su najpoznatiji Fontana Bićerone i Rimska Fontana.

www.villadestetivoli.info
Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:50:32 posle podne
6 Gospodski Dambarton hrastovi
Vašington D.C., SAD


Osećaćete se kao da ste zakoračili u “šumu bele kosti” kada se naĂ°ete u vrtovima u severnom delu Džordžtauna, jednog od predgraĂ°a Vašingtona. Čokoti vinove loze spuštaju se niz liticu koja čini Fontanu terasa. Meandri Lovers’ Lane prolaze pored amfiteatra u rimskom stilu koji se naslanja na mali nebesko plavi bazen.

www.doaks.org
Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:51:16 posle podne
7 Vrtovi vile Eprusi de Roščajld
St.-Jean-Cap-Ferrat, Francuska


Početkom 20. veka, Beatris Eprusi, baronica od Roščajlda, napravila je ružičastu vilu u venecijanskom stilu, sa panoramom mora u pozadini. Krivudavi puteljci vode kroz vrt koji ima sedam delova: početna tačka je Francuska bašta, sa ružičastim bazenom oko kojeg je raznobojno cveće, na koju se naslanja Hram ljubavi koji je replika Trijanona u Versaju. U vrtu su i božanstvena stable masline, grandiozne statue…

www.villa-ephrussi.com
Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:51:59 posle podne
8 Arisokratski Stourhed
Varminster, Engleska


Kada sagledamo rani 18. vek u Engleskoj, primetićemo da što je nešto klasičnije – to je bolje i značajnije. Stourhed je najtačniji primer specifične arisokratske fasciniranosti prošlošću. Henri Oar II podigao je vrtove na svom imanju u Vilširu, pokušavajući da rekonstruiše klasične ruševine i klasične zgrade kakve su Panteon i Apolov hram.
www.nationaltrust.org.uk
Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:53:15 posle podne
9 Harmonija The Master-of-Nets vrtova
Suzu, Kina

Rezidencijalna bašta na jugoistoku Kine, napravljena je u vreme Song dinastije (A.D. 960-1270). Raspored paviljona, dvorana, muzičkih soba, sadnica bambusa i vodenih površina je pravljen u harmoniji s prirodom. Centralni deo vrta je pravi mali svet, gomile žutog kamena formiraju planine sa pećinama, a tu je i mali lučni most koji zovu “vodič za mir” koji prelazi preko jezera i vodi u sledeći pavljon.


www.suzhou.gov.cn


Naslov: Odg: 0 Najlepših vrtova na svetu
Poruka od: PANSPORT BEOGRAD Januar 31, 2011, 02:54:13 posle podne
10 Bašta dvorca Sans suci
Potsdam, Nemačka


Pruski vladar Frederik Veliki napravio je božanstvenu palatu, letnju rezidenciju u stilu rokokoa, gde je živeo mirno, kako i ime dvorca govori (sans souci – bez briga). Biste rimskih imperatora, dekorativne statue i Kineka kuća čaja, upečatljivi su momenti ovog impresivnog imanja.

www.spsg.deautor:Predrag Mihailović
Foto: Shutterstock
preuzeto sa: www.blic.rs