Pansport Forum

Suplementacija => Katalog => Proteini => Temu započeo: *Milos* Februar 24, 2011, 01:40:23 pre podne

Naslov: Sojin lecitin
Poruka od: *Milos* Februar 24, 2011, 01:40:23 pre podne
Sojin lecitin u zdravlju

Fosfolipidi učestvuju u mnogim metaboličkim procesima u svim tkivima, krvnim zrncima i telesnim tečnostima. Fosfatidilholin (PC), jedan od najzastupljenijih fosfolipida u lecitinu, glavni je sastojak i ćelijskih membrana našeg organizma, pa se pretpostavlja da je najzaslužniji za lekovita svojstva lecitina. Nedostatak fosfolipida u kombinaciji sa ostalim nepovoljnim uticajima, kao što su nedovoljno kretanje, neizbalansirana ishrana, stresovi i drugo, doprinose velikom broju metaboličkih obolenja.

Sam organizam može da sintetizuje neke nedostajuće fosfolipide, ali je neophodno da putem ishrane bude snabdeven dovoljnim količinama gradivnih materija za njihovo stvaranje. Moderna ishrana, zbog rastuće rafinacije hrane, ne sadrži dovoljno gradivnih materija za fosfolipide, pa je potrebno njihovo dodatno unošenje.

Lecitin u zdravom organizmu deluje preventivno i poboljšava fizičke i umne sposobnosti, pošto deluje povoljno na nervni sistem, na regulaciju funkcije srca i krvnih sudova, na organe koji skladište i transportuju lipide, podstiče podizanje imuniteta i zato ga treba koristiti kao dodatak ishrani.

Jedna od funkcija jetre je da obezbedi transport masti. Zdrava jetra je sposobna da sintetizuje potrebne količine fosfolipida koje su potrebne za transport masti. Ukoliko je jetra oštećena, količine proizvedenih fosfolipida nisu više dovoljne da uklone trigliceride, koje unosimo hranom, pa dolazi do masne degeneracije jetre. Dodatnim unošenjem lecitina, oštećena jetra se snabdeva supstancama potrebnim za biosintezu fosfolipida.

U metabolizmu masti važan je nivo holesterola u krvi, što ima uticaj na srce i krvne sudove. Važno je razlikovati da li je holesterol vezan za lipoproteine male gustine (LDL) ili lipoproteine velike gustine (HDL). Povećan nivo LDL-holesterola je vodeći faktor rizika za nastanak ateroskleroze. Sojin lecitin, prirodno bogat esencijalnom nezasićenom linolnom kiselinom, snižava nivo LDL-holesterola u krvi a istovremeno povećava nivo HDL-holesterola, što ga čini vrednim sa nutritivnog stanovišta. Način ishrane, količina i vrsta unetih masti iz namirnica dovode do povećanja nivoa holesterola u krvi i taloženja lipida u krvnim sudovima što prouzrokuje aterosklerozu.

Unošenjem lecitina koji je bogat linolnom kiselinom, poboljšava se hidrolitička razgradnja nepoželjnih holesterol-estara i smanjuje taloženje novih u krvnim sudovima.


Sojin lecitin u lečenju

Kod neuroloških obolenja, koja imaju za posledicu nedostatak neurotransportera, oralno uzimanje lecitina ima izvestan terapeutski efekat. Fosfatidilholin (PC), jedan od fosfolipida lecitina, prirodan je izvor za biosintezu acetilholina, bitnog za pravilno funkcionisanje neurona. Ovim se, izmeĂ°u ostalog, utiče i na očuvanje pamćenja jer se poboljšava metabolizam u neuronima i odlaže starenje ćelija mozga. Holin ima glavnu ulogu u izgradnji zida ćelija i omogućava vezivanje vitamina za te ćelije. Lecitin se preporučuje deci u fazi rasta za bolji razvoj zglobnog sistema, zbog dodatnog unošenja holina.

U gerijatrijskom tretmanu lecitin ima značajnu funkciju. Jedna od manifestacija procesa starenja je starenje zida ćelije. Ćelije se sastoje od fosfolipida, proteina i holesterola. Sadržaj holesterola u zidovima starijih ćelija je mnogo veći nego u zidovima mladih ćelija, zbog čega dolazi do očvršćavanja zidova i usporavanja razmene materija, što ima za posledicu starenje ćelija a time i celog organizma.
Copyright © Sojaprotein 2008.
Naslov: Odg: Sojin lecitin
Poruka od: MightyMO Februar 24, 2011, 02:28:48 posle podne
Hvala na članku :)

Ujedno, u Pansportu po promotivnoj ceni Scitec Lecithin  940 din