Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: MightyMO April 09, 2012, 05:22:34 posle podne
-
Jaje je veoma hranljivo, praktično za pripremu i trebalo bi da čini deo redovne ishrane, osim ako lekar nije isključio njegovo korišćenje u hrani.
Jaja se lako pripremaju, kombinuju i konzumiraju da li kao glavni deo ili sastojak svih tipova jela – doručak, salata, pasta , dezerti... U narednom tekstu osvrnućemo se na sastav isključivo kokošijeg jajeta. Jedno jaje okvirno teži 35-60g i sastoji se od dva jestiva dela – žumanceta i belanceta, kao i ljuske koja nije prilagoĂ°ena za ljudsku ishranu.
Sastav
Ljuska, zavisno od vrste, može biti raznih boja, što nema nikakve veze sa kvalitetom. Sastoji se od kalcijum karbonata i njena funkcija je da zaštiti embrion. Važno je znati da ljuska ima pore, kako bi omogućila disanje, i ta njena karakteristika omogućava prolaz i nekim patogenim mikroorganizmima (poput salmonele).
Žumance, treći deo jajeta i žuti deo. Sastoji se najviše od masti, proteina, vitamina i minerala. Intenzitet njegove boje zavisi od namirnice (zrnevlja) kojim se hrani kokoška. Jedno žumance nosi 60 kalorija i sadrži zdrave masti.
Velike su diskusije u vezi toga da li su jaja zdrava ili ne, zbog holesterola. Nekoliko studija je pokazalo pogrešnom tvrdnju da jaja povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi.
Belance, viskozne strukture i providno, je sačinjeno 90% od vode, ostatak čine proteini (albumini,najviše) i vitamini. Belance je jedina namirnica koja obezbeĂ°uje proteine bez masti.
Jedno belance nam pruža 17 kalorija i 7 g proteina visoke biološke vrednosti.
Celo jaje 100% (težina)
Ljuska 10,5 %
Žumance 31,5 %
Belance (58,5%)
Nutritivna vrednost jajeta:
Jaja ne sadrže vlakna ni ugljene hidrate
Jedno celo jaje od 50g otprilike ima 80 kalorija
Proteini – protein jaja je visoke biološke vrednosti (sadrži esencijalne aminokiseline za naš organizam). Kao što smo ranije pomenuli, u pitanju je protein bez masti. Na 100 g sadrže 12-14g proteina.
Masti – masti kojie dominiraju u jajetu su mono i polizasićene (najviše linoleinska kiselina) veoma pogodna za organizam. Njegove masti se lako apsorbuju. TakoĂ°e su prisutni lecitin, fosfolipidi i holesterol. Na 100g jaja ima 10-12 g masti i 550 mg holesterola.
Minerali -odličan izvor gvožĂ°a – koncentrovano najviše u žumancetu (zavisno od ishrane kokoške), zatim fosfora, kalijuma i magnezijuma.
Vitamini – jaja se smatraju važnim izvorom vitamina B12 (kobalamina), koncentrovanog prevashodno u žumancetu. TakoĂ°e nam pruža vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), niacin (B3), folnu kiselinu, vitamine A, D,E (u žumancetu). Treba naglasiti da jaja sadžre jedan sastojak koji je važan za trudnice, jer omogućava razvoj nervnog sistema embriona, zajedno sa folnom kiselinom. TakoĂ°e, sastojci poput karotenoida, luteina pomažu u prevenciji problema sa očima tipa katarakta, kao i slepila.
Kako ih čuvati adekvatno i znati da li su sveža?
Jaja bi uvek trebalo držati u frižideru, i njihova ispravnost je otprilike 28 dana. Savetuje se da uzimate samo ona jaja koja su sa čistom ljuskom (bez fekalnih materija) i koja nisu puknuta, jer je onda puknuta njihova zaštitna barijera, i siguran je put za mikroorgnanizme. Ovo je važno jer jaje može da sadrži salmonelu, escherichiu coli i estafilococus, čiji su prvi simtomi oni koji se odnose na gastrointestinalni trakt.
Praktični saveti – kako da prepoznate sveže jaje
kuvano i vertikalno presečeno – što je više centrirano žuamance, svežije je jaje i suprotno.
Kada se sveže jaje potopi u vodu i ako padne na dno, sveže je. Ukoliko se naĂ°e u sredini, može biti da je staro već oko nedelju dana. Ukoliko pliva – nije sveže. Ovo se dešava pošto sloj vazduha koji se nalazi izmeĂ°u belanceta i ljuske se povećava kako idu dani, što više vazduha jaje pluta i starije je.
Kada se odvoji sveže jaje, staro je kada je belance veoma tečno a žumance teško odvojivo i nekonzistentno.
Jaja – holesterol?
Tokom mnogo godina se vode polemike oko toga da li jaja negativno utiču na holsterol ili ne, te je njihova konzumacija bivala ograničena na 2-3 jaja nedeljno. Danas, su mnoga istraživanja pokazala da jaja nisu toliki neprijatelj koliko se smatralo.
Važno je znati da jaja takoĂ°e sadrže lecitin i nezasićene masti koji sadrži žumance, i koje smanjuju holesterol u našem organizmu. Zakljućak je da puno faktora utiče na holesterol, i uglavnom su svi vezani za loše navike života, a ne samo na unos jaja.
-
Ma jaja su zakon a i kokoske !
-
Živele koke :)
...samo, za 17 din po jajetu, nešto ću ih manje jesti ove godine...
-
Odlican tekst,pogotovo za ove jajomrzce. :D
-
Пошто сам на редукованој исхрани јаја најчешће конзумирам увече.
Обично 3-4 кувана од тога 2 жуманцета.
Уопште којих ограничења се треба придржавати када су она у питању када се скида килажа?
-
Bas zato sto si na redukovanoj ishrani mozes slobodno da jedes vece kolicine jaja posebno ako izbacujes zumanca,,,
-
Пошто сам на редукованој исхрани јаја најчешће конзумирам увече.
Обично 3-4 кувана од тога 2 жуманцета.
Уопште којих ограничења се треба придржавати када су она у питању када се скида килажа?
ako ne unosiš puno UH, koji gram masti neće škoditi... generalno, duplo manje žumanaca u odnosu na belanca i biće ok!
-
Хвала пуно!
Иначе мислим да неуносим пуно УХ а поједем 3-4 јаја од тога макс. 2 жуманцета!
-
Пошто сам на редукованој исхрани јаја најчешће конзумирам увече.
Обично 3-4 кувана од тога 2 жуманцета.
Уопште којих ограничења се треба придржавати када су она у питању када се скида килажа?
ako ne unosiš puno UH, koji gram masti neće škoditi... generalno, duplo manje žumanaca u odnosu na belanca i biće ok!
Iskreno ne mislim da to ima puno veze... osim ako si mislila na ukupne kalorije...
Pretpostavljam da je to u pitanju jer znam da se zalažeš za balans materija...
Holesterol ako ne unosimo organizam će ga stvarati sam... sadruge strane neke masti (omega3) moramo da unosimo bez obzira na unos UH i obrnuto...
-
Da li ima razlike dal ce se jaje pojesti kuvano ili peceno,mislim na to dal ce izgubiti svoje sastojke ako se jaja peku posto ja svaki dan pojedem po 3 pecena jajeta.
-
Ne, doĂ°e mu isto.. narvno kad ga pečeš onda je tu verovatno i ulje - e ono dodaje na kalorijskog vrednosti iz zasićenih masti
-
hvala puno na odgovoru
-
a i to malo ulja nije strašno, može stvarno ukusan obrok da se napravi - razne vrste omleta, ili kajgana sa ovsenim pahuljicama... ako ti manje prijaju kuvana jaja nema potrebe da forsiraš, sastav isti
-
Može da se pravi kajgana i bez ulja... je iskreno ništa ne pečem na ulju jer jednostavno nema trazlike ni u ukusu ni u spremanju.. samo vam treba dobar tiganj :)