Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: neko tamo Jun 20, 2012, 11:10:56 posle podne

Naslov: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 20, 2012, 11:10:56 posle podne
Jaja
MARIJA DŽELETOVIĆ, NUTRICIONISTA

Jаjа predstаvljаju bogаt izvor biološki punovrednih proteinа, vrednijih i od proteinа mesа. Biološkа vrednost proteinа visokа (100%) pа su proteini iz jаjа tzv.ideаlni proteini!

Jаje je bogаto biološkim proteinimа, koji se nаjbolje iskorištаvаju u nаšem orgаnizmu.
Proteini belаncа su: ovoаlbumin, ovoglobulin, konаlbumin, ovomucin i ovomukoid; protein žumаncetа je ovovitelin.

Od minerаlnih mаterijа u belаncetu nаlаze Na, K, а u mаloj količini i Mg, Ca, Fe; u žumаncetu su P, Fe, S, Cu, Na, K.

Od vitаminа su zаstupljeni vitаmini A, D, K, B1, B2, E, dok vitаminа C skoro i nemа.

Mаst jаjetа je skoncentrisаnа u žumаncetu i to u obliku trigliceridа, holesterinа i lecitinа (kаo jedаn od nаjjаčih prirodnih emulgаtorа).

Jаjа imаju znаčаjno mesto u ishrаni dece i ljudi, nаlаze mesto u većini dijetoterаpijа. Vаžаn nedostаtаk jаjа je visok sаdržаj holesterolа u žumаncetu, odnosno visok аterogeni potencijаl. Stogа o količini jаjа trebа voditi rаčunа, nаjbolje je posаvetovаti se sа nutricionistom, pа u zаvisnosti od stаnjа vаšeg orgаnizmа konzumirаti propisаnu količinu.

Jаjа su jаko аcidirаjućа nаmirnicа.

Svаrljivost jаjа zаvisi od nаčinа termičke obrаde. Nikаdа jаjа ne trebа jesti u sirovom obliku zbog opаsnosti od kontаminаcije bаkterijom sаlmonele.

Stаrost jаjа se ogledа u formirаnju vаzdušаste komore u unutrаšnjoj strаni ljuske. Što je većа komorа, jаje je utoliko stаrije.


(http://besplatansport.com/images/img/blog/jaja.jpg)

preuzeto sa http://besplatansport.com/sr/sportski-blog/sport-i-ishrana/1464-jaja.html
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 20, 2012, 11:12:42 posle podne
recept sa kulinarke

''Žito sa jajima
Ovo sam prvi put probala kada nam je koleginica sa posla donela za dorucak. Inace, ona je poreklom iz Crne Gore i kaze da se to tamo cesto pravi. Meni se dopalo i zato hocu da recept podelim sa vama. Veoma brzo i jednostavno se sprema, a prženi luk koji se dodaje, daje ovom jelu fantastičan šmek.

(http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/5/6/56474f883cd36edf8f645a7a819fa8c0_header.jpg)

Sastojci:
 1/2 glavice sitno seckanog crnog luka,  8 kašika kuvanog žita u zrnu,  4 kom jaja,  so

Priprema
Na ulju ispržite sitno seckani crni luk i dodajte kuvanu psenicu u zrnu ( ja sam morala da je meljem zbog mojih starijih ukućana ). Posolite. Po želji možete dodati i biber. Još malo upržite, a onda razbijte jaja. Promešajte i to je sve.''
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 20, 2012, 11:13:23 posle podne
Lekovita svojstva
Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.

Japanske prepelice

Japanska prepelica (Coturnix japonica) potiče iz istočne Azije. To su ptice selice koje se gnezde u Mandžuriji, Istočnoj Siberiji i Severnom Japanu , a prezimljavaju u Južnom Japanu, na Korejskom poluostrvu i u Južnoj Kini, mada se , naročito u poslednje vreme, sve više uzgajaju širom sveta.

Lekovitost jaja japanske prepelice

Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.

U novije vreme su lekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivana od strane brojnih naučnika iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke, a rezultati su iznenaĂ°ujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lek za lečenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.

Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za vekovnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali, za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica vezanih za ove neobične ptice: svaka prepelica u proseku snese jedno jaje dnevno, a da pri tom njegova težina iznosi skoro deset procenata njene ukupne težine, zatim, potrebno im je svega dva meseca da se iz jajeta razviju u koku nosilju i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od starosti!

Šta je to tako delotvorno u ovom malenom jajetu?

Prvenstveno, hemijski sastav: u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožĂ°a i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija.

Sadržaj jednog jajeta:

74,6% vode
13,1% belančevina
11,2% masti
1,1% minerala i ostali enzimi

Minerali:

3,2 mg gvožĂ°a
2,2 mg fosfora
0,5 mg kalcijuma

Vitamini:

300 IE vitamina A
0,1 mg vitamina B1
0,8 mg vitamina B2

Ko bi trebalo da konzumira jaja japanske prepelice?

Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:

• deca u razvoju
• starije osobe
• bolesnici i rekonvalescenti
• osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
• sportisti i fizički radnici
Jaja japanske prepelice kao lek

Jaja japanske prepelice kao lek dobro su prirodno sredstvo za lecenje mnogih bolesti a u upotrebi su vec nekoliko hiljada godina, na prvom mestu u azijskim zemljama. Jaja prepelica su najbogatija vitaminima i mineralima u odnusu na sva ostala pticja jaja i to cak nekoliko puta. Na primer: vitamina B deset puta, fosfora pet puta, gvozĂ°a sedam puta.

Danas se najcesce upotrebljavaju za lecenje bronhitisa, bolesti nervnog sistema, srca, krvotoka, jetre i bubrega. Samo oploĂ°ena jaja imaju lekovitu moc pa ih treba kupovati od proverenih prodavaca. Jaja japanskih prepelica se u frizideru mogu odrzati 60 dana ali kada se koriste kao lek potrebno je da nisu starija od 30 dana.
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: labrador Jun 27, 2012, 11:59:34 pre podne
da li se mogu piti ziva jaja, u podjednakoj kolicini kao kuvana, przena?

i zna li neko gde imaju u BG da se kupe jaja od prepelice, cuh da su dobra...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Alen Radošević Jun 27, 2012, 02:10:02 posle podne
da li se mogu piti ziva jaja, u podjednakoj kolicini kao kuvana, przena?

i zna li neko gde imaju u BG da se kupe jaja od prepelice, cuh da su dobra...

Pa leti živa jaja nije baš najbolja ideja, zbog salmonele, a pržena na ulju su opet ekstra masna, tako da su kuvana najbolja opcija za bildera i zdravlje ;)
Prepeličija su dobra, ali nema neke magije u njima.
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: daniela svarc Jun 28, 2012, 05:23:38 posle podne
A što ne pečete na tiganju sa malo ulja? Mislim samo jedna looda ideja... par kapi ulja na dobrom teflonu će se lepo ispeći---
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 28, 2012, 07:32:55 posle podne
Pekao ja na nekom teflonu,pa me mama posle ubila skoro! Teflon se zapalio,izgoreo nekako unutra,ono jaje ne moze da se skine,grebe se.Tako sam ja presao na kuvana jaja! :D

Inace,jaja od prepelice se mogu kupiti na pijaci! Ja sam ih licno video na Bajlonijevoj pijaci,ispod Skadarlije!
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Jun 28, 2012, 11:24:00 posle podne
Pekao ja na nekom teflonu,pa me mama posle ubila skoro! Teflon se zapalio,izgoreo nekako unutra,ono jaje ne moze da se skine,grebe se.Tako sam ja presao na kuvana jaja! :D

Inace,jaja od prepelice se mogu kupiti na pijaci! Ja sam ih licno video na Bajlonijevoj pijaci,ispod Skadarlije!

nisi se setio da smanjis temperaturu  ;D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 28, 2012, 11:29:18 posle podne
E jbg,ja otkinuo na 3.5,tj na MAX...Nemam ja vremena da cekam,smorim se pored sporeta,a kada nisam pored sporeta,gledam tv a od hrane ostane samo ugljenisana masa..:D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: MightyMO Jun 29, 2012, 10:28:39 pre podne
probala sam prepeličja jaja,  u principu obično jaje samo je manje.... treba ti 50 komada da napraviš kajganu od toga....

osim što tim jajima pripisuju brojne zdravstvene blagodeti, ne znam koliko je to tačno...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Stefan L. Jun 29, 2012, 11:48:15 pre podne
Ja sam jeo Pacija i Guscija,jaje ko jaje,samo ljuska druge boje. :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Ironman. Jun 29, 2012, 12:05:09 posle podne
ako je celo jaje u tefolu ne treba kap ulja, može da se ispeče perfektno
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Stefan L. Jun 29, 2012, 12:09:23 posle podne
Ja pravim kajganu na Teflonu bez ulja.
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 29, 2012, 01:49:44 posle podne
Onda je ovo neki 'Made in China' teflon...:D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Jun 29, 2012, 03:09:42 posle podne
Ili je los teflon ili si ti roknuo po temperaturi...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 29, 2012, 03:40:35 posle podne
Pre mislim da je ovo drugo.Pa ja ne mogu da cekam da se pirinac skuva,nego upalim ringlu na max,drzim je tako 3-4min.Za to vreme isperem pirinac i sipam odma' vrelu vodu.Pirinac za 3 minuta gotov bude ! :D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Jun 29, 2012, 03:48:41 posle podne
Kako bi ti spremao palacinke, za njih bas treba zivaca :D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 29, 2012, 08:52:41 posle podne
Hahahah... :D Nikako,verovatno bi' se ozenio pre 20. ili terao kevu da sprema...:D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: daniela svarc Jun 29, 2012, 09:30:49 posle podne
Kad ste gladni, pa nemate strpljenja... ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Jun 29, 2012, 10:06:14 posle podne
Hahahah... :D Nikako,verovatno bi' se ozenio pre 20. ili terao kevu da sprema...:D

Hah meni kad je klopa u pitanju nista nije problem ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Stefan L. Jun 30, 2012, 01:44:18 pre podne
Ja sam tako zurio,stavim da se kuva pirinac i odem da zavrsim nesto na brzinu dok ne provri,i tako se jednom vratim a u kuhinji dimcina,otvorim serpu kad ono plamen,zapalio sam serpu,haos u kuhinji. :D :D :D Majka je htela da se slogira kad je videla crn zid i izgorelu AMC serpu. :D Od tad sam uvek pored sporeta,neka se rusi kuca ne mrdam. ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jun 30, 2012, 04:02:11 posle podne
Strasno. :D Meni bi moji rekli da je teretana kriva za to sto se desilo,pitali bi zasto ne jedem kao svi ostali,normalni ljudi...:D ''Moras ti uvek da izmisljas sa svojim kajganama,pirincem!''..  ;D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: daniela svarc Jun 30, 2012, 04:53:33 posle podne
Ali opet sprema i ti dalje ne moraš sam... šta ti je majka ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Galleryst Jun 30, 2012, 05:13:35 posle podne
Ja sam tako zurio,stavim da se kuva pirinac i odem da zavrsim nesto na brzinu dok ne provri,i tako se jednom vratim a u kuhinji dimcina,otvorim serpu kad ono plamen,zapalio sam serpu,haos u kuhinji. :D :D :D Majka je htela da se slogira kad je videla crn zid i izgorelu AMC serpu. :D Od tad sam uvek pored sporeta,neka se rusi kuca ne mrdam. ;)

to se i meni jednom desilo i od tada kada kuvam ne idem 1m dalje od shporeta.
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Stefan L. Jun 30, 2012, 06:14:12 posle podne
Ja sam tako zurio,stavim da se kuva pirinac i odem da zavrsim nesto na brzinu dok ne provri,i tako se jednom vratim a u kuhinji dimcina,otvorim serpu kad ono plamen,zapalio sam serpu,haos u kuhinji. :D :D :D Majka je htela da se slogira kad je videla crn zid i izgorelu AMC serpu. :D Od tad sam uvek pored sporeta,neka se rusi kuca ne mrdam. ;)

to se i meni jednom desilo i od tada kada kuvam ne idem 1m dalje od shporeta.
Bas to. :D
Moramo napaviti drustvo "Zapaljena serpa". :D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Galleryst Jun 30, 2012, 06:23:06 posle podne
Mislim da mi majka ni dan danas to nije oprostila iako kaze da jeste ;D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: MightyMO Jul 02, 2012, 03:32:55 posle podne
Strasno. :D Meni bi moji rekli da je teretana kriva za to sto se desilo,pitali bi zasto ne jedem kao svi ostali,normalni ljudi...:D ''Moras ti uvek da izmisljas sa svojim kajganama,pirincem!''..  ;D

kako bi ti kuvao integralni pirinač... on se jako dugo kuva ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jul 02, 2012, 04:00:12 posle podne
Kuvao ga pre neki dan...Na kraju samo ostao pirinac,i pita mama- ''Sta je ovooo?'' - i ja kao : ''Polako,tek sad treba mleko!''...:D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: s,boban69@ Jul 02, 2012, 10:08:15 posle podne
Iskreno rečeno,meni spremanje obroka teže pada nego sam trening.Stajanje pored šporeta na 40 stepeni je pravi pakao :P
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jul 02, 2012, 11:35:13 posle podne
Ma cini ti se... :D Na koju foru su jaja sa 16-19 dinara dosla na 10-11...?
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Robert Jul 02, 2012, 11:43:50 posle podne
Radnja koju redovno ponavljam postaje mi rutina. :) Ono što hoću reći jeste da znam da je za kuvanje pirinča potrebno 15 min i ja se posle toliko minuta pojavim u kuhinji. Znam koliko vode trebam staviti tako da ne ispari sve i eventualno zagori. Znači, uopšte ne čučim pored šporeta. :D

Kao i jaja kad kuvam. Stavim ih u duboku šerpicu, podesim temperaturu tako da voda bude tik ispod tačke ključanja(i onda nema prskanja niti potrebe za poklopcem), odem i vratim se 20 min kasnije(5 min dok dostigne temperaturu kuvanja i 15 min kuvanje na toj temperaturi).

Isto i belo meso kad pržim. Lagana temperatura, stavim meso, vratim se posle tačno 7 min(do tada je jedna strana pržena), okrenem i opet doĂ°em 7 min kasnije i to je to. Ako nešto mrzim, to je onda stajanje pored šporeta. Zato sam za svaku vrstu obroka do tančina naučio vreme i tajne spremanja, tako da tu više nema problema. :) Jedino konstantno stojim dok spremam kajganu(možda postoje još neke stvari, ali ne mogu se sada setiti).
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: s,boban69@ Jul 03, 2012, 02:20:42 posle podne
Najbolja opcija je da imaš mlaĂ°u sestru koja će da se bakće oko šporeta i to sve sprema umesto tebe ;D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: neko tamo Jul 03, 2012, 02:48:07 posle podne
Steta sto imam stariju,koja nece ni da postavi sto,a ne meni da spremi nesto...:D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: s,boban69@ Jul 03, 2012, 02:53:00 posle podne
 :D :D :D :D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Jul 03, 2012, 07:05:31 posle podne
Zapravo Robert je u pravu...Za vecinu klope ne moras ni da budes non-stop kraj sporeta..jedino za palacinke..e to je procedura....
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Robert Jul 03, 2012, 07:34:52 posle podne
Ljudi obično žure da što pre spreme, pa odvrnu ringlu na najjače. Zbog toga onda i moraju dežurati pored šporeta. A, čak i tada se dešava da hrana zagori, a unutra baš i ne bude skroz termički obraĂ°ena.  Zato ja sve pečem/pržim na "laganoj vatrici". :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: djoleeeee Jul 03, 2012, 08:48:26 posle podne
Vi izgleda svi imate masine za sudove? :D

Nikom ne pada tesko pranje sudova? :))
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Jul 03, 2012, 09:03:00 posle podne
I pored masine za sudove ipak uvek nekog sudja koje treba i na ruke oprati....
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Robert Jul 03, 2012, 09:33:17 posle podne
Ja sve ručno. Često se zezam i kažem da koliko sudova dnevno operem mogao bih raditi u kuhinji i biti plaćen za to. :D

Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: cvele049 Jul 29, 2012, 01:50:12 posle podne
Ja cepam živa jaja, svako jutro 3 kom. zasladjeno sa kašičicom meda.Pa se pitam da li je to problem zbog masnoća iz žumanceta.Salmonela me ne brine.Popio sam tone jaja do sada doduše svežih od mojih koka.Nisam radio analizu krvi u poslenje vreme i nemam nikakvih zdravstenih problema.Inače poslednje dve godine nije prošlo jutro bez tri kom.
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Stefan991 Jul 29, 2012, 02:14:39 posle podne
Pored sto rizikujes da dobijes salmonelu jaja su jedan od retkih proizvoda cija je bioloska vrednost mnogo manja kad se konzumiraju u svezem stanju.Necu da kazem da si bacao jaja 2 godine,ali tako nekako.I rizik od salmonele uvek postoji kad se jedu ziva jaja,pa makari domaca.Drugo,3 jejeta namju ni 20 g proteina sve i da su s klasa,jedi 5-6 u jednom obroku.A zumanca ne bacaj,to su zdrave masti jedino ako se ne uklapaju u tvoj dnevni unos masti pa onda visak bacis..
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Terror Jul 29, 2012, 02:17:56 posle podne
Brate ja jedem jaja skoro svaki dan zadnji tridesetak godina...ne secam se kad sam zadnji put pojeo manje od 5...kad zurim pijem ziva ...za sada mi nista ne fali  :D :D :D ... jednom sam se otrovao i to od kuvanih ...ostavio sam ih ceo dan u kaseti od kola a napolju 40 stepeni i uvece ih pojeo...ne zelim nikome takve muke. sem ako hoce da smrsa za noc 8 kg  :D :D :D ..ali i dalje cepam ziva zato sto imam kombinaciju za garantovano sveza i domaca jaja...trenutno sam u holandiji i ovde imam istu praksu ..jaja skoro svaki dan za dorucak..pijem ih ziva sa medom ili seceom..sad ovde vrsim probe..imaju normalna kao nasa ...skroz bela ..organska...ali u sutini isto je...nikad nisam odvajao zumance od belanca...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Stefan991 Jul 29, 2012, 02:30:14 posle podne
Pa mozes i 30 da ih pijes sto se mene tice ako se ne bojis salmonele ali opet kao sto sam napisao nemaju biolosku vrednost kao kad ih skuvas,mnogo je kvalitetniji obrok 5 kuvanih nego 5 zivih.Nije to moj stav vec cinjenica..
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Terror Jul 29, 2012, 03:00:28 posle podne
razumem te ...ali nisam rekao da ih pijem stalno vec kad nemam vremena da spremam bilo sta....a i nije neka razlika u pitanju... ;) ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Alen Radošević Jul 30, 2012, 06:44:03 pre podne
Još samo kad bi ta biološka vrednost imala ikakve veze sa napretkom u teretani, argument bi skroz bio na mestu ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: MightyMO Jul 30, 2012, 09:13:54 pre podne
Ja cepam živa jaja, svako jutro 3 kom. zasladjeno sa kašičicom meda.Pa se pitam da li je to problem zbog masnoća iz žumanceta.Salmonela me ne brine.Popio sam tone jaja do sada doduše svežih od mojih koka.Nisam radio analizu krvi u poslenje vreme i nemam nikakvih zdravstenih problema.Inače poslednje dve godine nije prošlo jutro bez tri kom.

ne jesti živa jaja... ovo smo pominjali već 100 puta na forumu, ali treba opet...  Nemoj da rizikuješ.
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: mister Septembar 22, 2012, 04:48:50 posle podne
Zamolio bih za pomoc u vezi jaja,ne znam je li se vec pisalo o ovome

Znaci jedem ujutro oko 4,5 jaja,medjutim sta je problem,u zadnje vrijeme na 4 od 5 jaja ostane mi zalijepljena ona korica (koja kada oljustim jaje treba da ostane zalijepljena za onu ljusku) znaci ostane ona korica zalijepljena za jaje i onda se jaje guli tesko tj. polovina jajeta se smrska i onda jaje ne valja nista moze se baciti.Evo upravo sada sam bacio 4 jaja jer me strasno iznervira kad to ostane zalijepljeno za jaje i onda ne moze da se oguli normalno.Znaci da li je to problem do jaja?Pretpostavljam da nije do kuvanja jer ih ja ne kuvam a svejedno ko ih skuva u kuci jaja su opet ovakva..katastrofa :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Milan 21 Septembar 22, 2012, 05:06:07 posle podne
j
Zamolio bih za pomoc u vezi jaja,ne znam je li se vec pisalo o ovome

Znaci jedem ujutro oko 4,5 jaja,medjutim sta je problem,u zadnje vrijeme na 4 od 5 jaja ostane mi zalijepljena ona korica (koja kada oljustim jaje treba da ostane zalijepljena za onu ljusku) znaci ostane ona korica zalijepljena za jaje i onda se jaje guli tesko tj. polovina jajeta se smrska i onda jaje ne valja nista moze se baciti.Evo upravo sada sam bacio 4 jaja jer me strasno iznervira kad to ostane zalijepljeno za jaje i onda ne moze da se oguli normalno.Znaci da li je to problem do jaja?Pretpostavljam da nije do kuvanja jer ih ja ne kuvam a svejedno ko ih skuva u kuci jaja su opet ovakva..katastrofa :)

Ja mislim da je to do kvaliteta jaja,ako se ljuska lepi,stara kulinarska fora je da stavis malo soli u vodu gde kuvas, onda se lakse gule,probaj.....

A da pitam i ove strucnjake za jaja sa foruma, sta mislite o rovitim jajima, kakvu ona biolosku vrednost imaju, jel to OK :)?
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Robert Septembar 22, 2012, 05:40:33 posle podne
Moguće i da ima veze sa dužinom kuvanja. Ja ih volim tvrdo kuvana, tako da ih ostavim u ključaloj vodi izmeĂ°u 10 i 12 min i onda se uvek lagano ljušte.
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: mister Septembar 22, 2012, 05:46:21 posle podne
Pa pokusao sam na razlicite nacine,kuvana su i 15-20 minuta na laganoj vatri ali opet sve isto,ostane ono zalijepljeno za ajje i ne moze da se oguli tj. kad se oguli pola bjelanca ne ostane.Jaja su ona prve klase,kupujem ih stalno na istom mjestu pa ne znam da mozda nije do kvaliteta
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Mr.Paf Septembar 22, 2012, 05:49:55 posle podne
Mislim da to ima veze sa tim koliko su jaja sveza....Jbg. sad sam pomesao da li se to lepi kod svezih ili bajatih jaja,ali znam da sam citao negde da je u svezini jaja stvar...Sto se tice duzine kuvanja,minimum je 5 minuta...to je zbog termicke obrade zbog bakterija itd...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Septembar 22, 2012, 06:30:31 posle podne
Nikad se ne kuvaju sveza jaja jer se ona tesko ljuste, vec malo starija..Zatim kad ih skuvas nekih 7 min prospes tu vrucu vodu i prelijes ih hladnom vodom i ostavis da se ohlade...Tako ce se lako ljustiti...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Septembar 22, 2012, 06:31:46 posle podne
Pa pokusao sam na razlicite nacine,kuvana su i 15-20 minuta na laganoj vatri ali opet sve isto,ostane ono zalijepljeno za ajje i ne moze da se oguli tj. kad se oguli pola bjelanca ne ostane.Jaja su ona prve klase,kupujem ih stalno na istom mjestu pa ne znam da mozda nije do kvaliteta

Mnogo 15-20 minuta...ti ubijes Boga u njima :D
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Terror Septembar 22, 2012, 06:32:21 posle podne
nikad se ne kuvaju skroz sveza jaja vec ona koja su odlezala neko vreme ako zelis da normalno oljustis jaja  ;)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: mister Septembar 22, 2012, 07:14:10 posle podne
Pa pokusao sam na razlicite nacine,kuvana su i 15-20 minuta na laganoj vatri ali opet sve isto,ostane ono zalijepljeno za ajje i ne moze da se oguli tj. kad se oguli pola bjelanca ne ostane.Jaja su ona prve klase,kupujem ih stalno na istom mjestu pa ne znam da mozda nije do kvaliteta

Mnogo 15-20 minuta...ti ubijes Boga u njima :D

Hahah ma ne..kuvam 5-10 minuta ali posto je ovo pocelo da se desava rekoh da nije mozda zbog duzine kuvanja pa sam kuvao 15 minuta na laganoj vatri ali opet isto,probao sam da dodam sirceta i sve opet isto.

Mozda ste u pravu za to svjeza jaja,jer kupujem bas svjeza jaja,znaci moraju malo da odstoje,ok,hvala na pomoci :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Septembar 23, 2012, 09:59:24 pre podne
Zato ih nemoj kuvati sveza, ostavi ih par dana da odstoje...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: mister Septembar 23, 2012, 10:59:18 pre podne
Jaja koja sam jutros kuvao vec 2-3 dana stoje u frizideru i opet jutros ne mogu da se ogule,pola bjelanca odpadne,ne znam koliko se to podrazumijeva tacno da treba da odstoje?
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Milan 21 Septembar 23, 2012, 03:05:50 posle podne
Jaja koja sam jutros kuvao vec 2-3 dana stoje u frizideru i opet jutros ne mogu da se ogule,pola bjelanca odpadne,ne znam koliko se to podrazumijeva tacno da treba da odstoje?

Pa kupi na drugom mestu jaja ,sta si se uvatio za tog jednog:)Ja koliko vec dugo jedem jaja,mozda u 10 % slucajeva su se losije gulila.Mozes da ih j..s da izvines ako su ti sva konstantno takva,a nabavljas iz istog izvora, tu nema pomoci,ni da ih kao sto rece neko"izudaras",meces so , sirce u vodu,kuvas na tihoj vatri,zoves popa da ih osvesta :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Miraa Septembar 23, 2012, 03:45:33 posle podne
Jaja koja sam jutros kuvao vec 2-3 dana stoje u frizideru i opet jutros ne mogu da se ogule,pola bjelanca odpadne,ne znam koliko se to podrazumijeva tacno da treba da odstoje?

Da li si probao da ih prelijes hladnom vodom i da ih ostavis u toj vodi dok se ne ohlade?
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: mister Septembar 23, 2012, 05:26:49 posle podne
Jaja koja sam jutros kuvao vec 2-3 dana stoje u frizideru i opet jutros ne mogu da se ogule,pola bjelanca odpadne,ne znam koliko se to podrazumijeva tacno da treba da odstoje?

Da li si probao da ih prelijes hladnom vodom i da ih ostavis u toj vodi dok se ne ohlade?

E to nisam probao (iako sam vidio da si me to prije savjetovala) , od sjutra cu tako raditi a za svaki slucaj cu i promijeniti radnju jer stalno kupujem na jednom mjestu :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Milan 21 Septembar 23, 2012, 10:57:03 posle podne
Ma salu na stranu,uradi tako kao sto ti je Mira rekla,ja mislim da vecina nas koji jedemo jaja svaki dan i u vecim kolicinama radi isto,znaci kad se skuvaju, odma ih stavis u hladnu vodu da se ohlade,i tu nema frke oko ljustenja
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: mister Septembar 23, 2012, 11:08:00 posle podne
Uradicu tako pa cu vidjeti sjutra,a danas mi kaze brat (ne rodjeni) koji isto vec dugo vremena ide u teretanu i tako i on kuva dosta jaja dnevno :D ...kaze da on to radi tako sto kada se skuvaju cukne jaja,slomi ga na nekom mjestu i onda jaja stavi u hladnu vodu ali znaci prvo svako jaje cukne da bi voda usla unutra i onda kaze nema da se lijepi nista :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: rhythm_of_life Septembar 23, 2012, 11:26:29 posle podne
ja ih odmah nakon kuvanja stavim u hladnu vodu i nema problema nikakvih :)
a fora da ne puknu u toku kuvanja je u tome da stavite so u vodu :)
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: Alen Radošević Septembar 24, 2012, 09:51:41 pre podne
Ili pečeš jaja i zanemariš te gluposti sa kuvanjem i čišćenjem, a ako ste već toliko profi i jedete samo belanca bez masti onda u mikrotalasnu i problem rešen...
Naslov: Odg: Jaja !
Poruka od: vtmr Jun 27, 2013, 08:48:43 pre podne
Probajte da sipate neku kasiku soli u vodu u kojoj kuvate jaja.Moja baba kaze da se onda lakse ljuste  ;)