Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: Dr Gorana Grkovic Septembar 25, 2013, 11:22:19 posle podne

Naslov: Voće u prevenciji dijabetesa
Poruka od: Dr Gorana Grkovic Septembar 25, 2013, 11:22:19 posle podne
Opšte je poznata činjenica da su voćni plodovi bogati vlaknima , antioksidansima i fitohemikalijama  koji mogu da imaju korisne efekte po zdravlje . Zbog toga se povećanje potrošnje  voća preporučuje za primarnu prevenciju mnogih hroničnih bolesti , uključujući  dijabetes tipa 2 , iako epidemiološke studije generišu mešovite rezultate u pogledu  rizika. Nedoslednost izmeĂ°u ovih studija može se objasniti razlikama u vrstama voća koje se konzumira u različitim studijskim grupama , kao i razlikama u karakteristikama učesnika i metodu procene,  dok  analize nisu pokazale razliku  prema polu i dizajnu studija.
Kako bi izvršili adekvatnu procenu rizika, autori su pratili individualnu potrošnju voća u odnosu na rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, koristeći podatke iz tri velike, prospektivne, često citirane studije koje su obuhvatile navike zdravstvenih radnika u Americi.  Osim toga , praćene su  supstitucija pojedinih vrsta  voća  voćnim sokovima kao  i  grupe voća prema glikemijskom indeksu u odnosu na rizik za nastanak  dijabetesa.
Istraživanje je  objavio  BMJ,  a obuhvatilo  je podatke sledećih studija:  Nurses' Health Study (  66 105 ispitanika ), Nurses' Health Study II ( 85 104 ispitanika  ) i Health Professionals Follow-up Study ( 36 173 ispitanika ).  Kriterijumi za isključivanje iz studije bili su osnovna dijagnoza dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili karcinoma, a u razmatranje nisu uzeti ni ispitanici sa nepotpunim podacima o konzumiranju voća i  voćnih sokova i oni sa izuzetno niskim ili visokim kalorijskim unosom. Učesnici sve tri studije popunjavali su upitnik za procenu zdravlja kroz način života ( uključujući ishranu ), na svake dve godine. Pojedinačno su posmatrane sledeće grupe voća:

GrožĂ°e i suvo grožĂ°e,
Breskve, šljive ili kajsije,
Suve šljive,
Banane,
Lubenice,
Jabuke i kruške
Grejpfrut,
Pomorandze,
Jagode,
Borovnice.

Primarni rezultati istraživanja pokiazali su da konzumiranje jabuka, borovnica i  grožĂ°a može smanjiti rizik za nastanak dijabetesa tipa 2, što je suprotno uvreženom mišljenju kod ljudi da će grožĂ°e, zbog mnogo šećera, izazvati dijabetes.  Konzumiranje tri  porcije nedeljno borovnice , grožĂ°e , suvog grožĂ°a , jabuka i krušaka, banan i grejpa  smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 7% . Prirodni  voćni  sokovi  – sok od jabuke, narandze ili grejpa pokazuju isti potencijal, meĂ°utim, rezultati su  pokazali da je veća količina voćnog soka koji su pojedini ispitanici pili dovela do povišenog  rizika za nastanak dijabetesa koji se tokom studije,  na  kraju i manifestovao u  odreĂ°enom broju  ispitanika ( 6,5 %, odn  12 198 učesnika razvili su  dijabetes tipa 2 ). Zamenom voćnog  soka celim plodovima smanjuje se  rizik za nastanak dijabetesa , ali jagode i dinja su izuzetak od ovog pravila .
U sekundarnoj analizi , istraživači  su otkrili da je konzumiranje voća visokog glikemijskog opterećenja  povezano sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 , dok je potrošnja voća umerenog glikemijskog indeksa   obrnuto proporcionalna  riziku.  Osim toga , u nedavnoj studiji ,  raznovrsnost  voća u ishrani , a ne kvantitet,  biva povezana  sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 .  Ovaj nalaz sugeriše da različite grupe voća ne moraju  biti podjednako povezane  sa rizikom od dijabetesa tipa 2,  ali trebaju biti zastupljene u što većem broju.
Ograničenja studije uključuju neizbežne greške u proceni potrošnje voća ,  pristrasnosti  i niske etničke raznolikosti meĂ°u učesnicima studija . Sve u svemu , ovi rezultati podržavaju aktuelne  preporuke o povećanju potrošnje različitih celih voća a naročito borovnica , grožĂ°a,  jabuka , kao mera za prevenciju dijabetesa .

Literatura korišćena u izradi teksta:

1: Muraki I, Imamura F, Manson JE, Hu FB, Willett WC, van Dam RM, Sun Q. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. 2013 Aug 28;347:f5001.
2: Carter P, Gray LJ, Troughton J, Khunti K, Davies MJ. Fruit and vegetable intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2010 Aug 18;341:c4229.
3: Wedick NM, Pan A, Cassidy A, Rimm EB, Sampson L, Rosner B, Willett W, Hu FB, Sun Q, van Dam RM. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):925-33.