Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: LongHorn Decembar 26, 2014, 12:04:55 pre podne

Naslov: Koncetrovana surutka
Poruka od: LongHorn Decembar 26, 2014, 12:04:55 pre podne
Cuo sam da u zdravoj hrani ima da se kupi koncetrovana surutka koja sadrzi oko 80% proteina. Cena je, 1700 din 1 kg. Pa me zanima, da li neko ima bilo kakvo iskustvo sa njom?
Naslov: Odg: Koncetrovana surutka
Poruka od: Slavisa Stojic Decembar 26, 2014, 01:23:15 pre podne
Pozdrav, dobrodošao na forum...

Da popričamo malo o obradi surutke...

"Pre nego što se dobije surutka u prahu ona je, faktički, mleko. Postoje dva proteinska elementa mleka - kazein i surutka. 80 % proteina u mleku čini kazein, a 20% surutka. U svom originalnom obliku surutka je tečnost koja se sastoji od vode sa malim procentom proteina. Prolazi nekoliko faza obrade da bi se stvorila surutka koja je skoro sva od proteina i što se više obraĂ°uje veća je koncetracija proteina u njoj.

Postoje tri osnovne kategorije surutke:

1)Koncentrovana surutka - WPC ( whey protein koncentrat)

Prvi oblik filtracije koji stvara surutku u prahu je ultrafiltracija njim se protein odvaja od masti i laktoze kroz poroznu membranu. Ovim načinom se stvara osnovni oblik surutke koja sadrži, u proseku, izmeĂ°u 35% i 85 % proteina( uglavnom oko oko 70%), sve u zavisnosti od "stepena filtracije". Koncentrovana surutka nije "čist protein" zato što se manje obraĂ°uje, ali spada u visokokvalitatne proteinske prahove. Oni sadrže i malo masti i ugljenih hidrata.

2)Izolat proteina surutke

On je čistiji od koncentrovane surutke pošto prolazi kroz dodatne obrade. Ta dodatna obrada omogućava stvaranje "surutke" sa koncentracijom proteina većom od 95 %. On je odličan izbor kada ste "na dijeti", jer ima manje ugljenih hidrata i masti.

3)Hidrolizat proteina surutke

Prolaskom kroz hidrolizu koncentrovane surutke i izolata duži proteinski lanci se dele na manje proteinske fragmente. Hidrolizat se vari i apsorbuje brže od izolata, što ga svrstava u najbolji proteinski prah za posle treninga. On može da ima 3% - 50% "lanaca amino kiselina" koje se razgraĂ°uju za vreme procesa hidrolize.
"

Ono na šta bi trebalo da obratiš pažnju je proizvoĂ°ač, tj. kvalitet samog suplementa...ukus, rastvorljivost...

Ne dozvoli da se povedeš za "ekonomičnošću" iza koje se mogu "kriti" i proizvodi slabijeg kvaliteta...

Moja preporuka po pitanju WPC iz ponude "Pansporta" bi bili:

http://www.pansport.rs/Proteini/Koncentrati-/-koncentrati-+-izolati-proteina-surutke/SN086-100-Whey-protein.html

http://www.pansport.rs/Proteini/Koncentrati-/-koncentrati-izolati-proteina-surutke-whey/MU797-Mutant-whey.html