Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Arturo Maran Februar 23, 2015, 09:28:56 pre podne

Naslov: Dimljeno belo meso?
Poruka od: Arturo Maran Februar 23, 2015, 09:28:56 pre podne
Da li neko zna kolika je vrednost proteina u dimljenom belom,odnosno da li se izgubi neki procenat proteina prilikom samog procesa dimljenja?

P.S. Odamh preko ulice gde zivim ima radnja koja se bavi prodajom iskljucivo piletine i pilecih proizvoda,izmedju ostalog imaju i dimljeno belo,a to mi je najbrzi i najlaksi nacin kako pojesti belo meso (a da ne mora da se kuva,przi i td). :)
Naslov: Odg: Dimljeno belo meso?
Poruka od: Pecha Februar 23, 2015, 10:24:20 pre podne
Ako idemo nekom logikom, kada se susi meso ono gubi procenat vode, a proteini ostaju. Kada padne procenat vode povecava se procenas proteina i masti (zanemarljivo). Sad koliko tacno, ebemli ga. Za tu racunicu bih morao da znam koliko je mesto izgubilo na masi posle procesa susenja. Ali ja bih racunao da ima oko 30g proteina.
Naslov: Odg: Dimljeno belo meso?
Poruka od: Gym Hater Februar 23, 2015, 10:43:53 pre podne
Na 100 gramica:
P 23.2
H 0
F 1.8
Ima proteina za nijansu vise :)
Naslov: Odg: Dimljeno belo meso?
Poruka od: Maja Pavlovic Mart 14, 2015, 03:15:04 posle podne
Ja moram priznati da je dimljeno belo ukusnije i od przenog i naravno od kuvanog :D
Naslov: Odg: Dimljeno belo meso?
Poruka od: Slavisa Stojic Mart 15, 2015, 12:39:50 pre podne
Da li neko zna kolika je vrednost proteina u dimljenom belom,odnosno da li se izgubi neki procenat proteina prilikom samog procesa dimljenja?

P.S. Odamh preko ulice gde zivim ima radnja koja se bavi prodajom iskljucivo piletine i pilecih proizvoda,izmedju ostalog imaju i dimljeno belo,a to mi je najbrzi i najlaksi nacin kako pojesti belo meso (a da ne mora da se kuva,przi i td). :)

Naši dragi forumaši su već dali jako precizne odgovore...ok je da povremeno na meniju imaš dimljeno meso...ali ne zaboravi da proces dimljenja nije baš najzdraviji...benzopiren( kancerogen)...

U dimu se nalaze proizvodi nepotpunog sagorevanja drveta kao što su mravlja kiselina, metanol, formaldehid, acetaldehid, aceton, fenol, gvajakol, krezol koji utiču na ukus i miris, ali istovremeno doprinose bakteriološkoj stabilnosti.
– Dimljeno meso je još jedna ukusna, ali štetna namirnica. Sve je više dokaza da su nitriti i nitrati i sastojci dima koji suhomesnatim proizvodima daju boju, miris i ukus velika opasnost za zdravlje. Dimljene kobasice, šunka i slanina su izvrsnog mirisa i ukusa, ali se ne preporučuje njihovo svakodnevno i preterano konzumiranje jer sadrže materije za koje je dokazano da podstiču nastanak malignih tumora( karcinom želuca), naročito ako sadrže i hemijske konzervanse.

Jesu li meso i riba sušeni na dimu bogatiji proteinima?

Sušenje na dimu doprinosi isparavanju vode iz namirnice.

Zbog gubitka vode u proizvodu dolazi do "hiperkoncentracije"  ;) pojedinih hranjivih sastojaka, naročito proteina.
Tako u 100 g dimljenog lososa ima 24 g proteina za razliku od 17 g u svežoj ribi.
Ne treba, meĂ°utim, zaboraviti da je i koncentracija masti i holesterola viša...

Trebalo bi obratiti pažnju i na previše soli...što je pogotovu problem kod hipertoničara i sl.