Pansport Forum

Ishrana => Način ishrane u odnosu na cilj => Temu započeo: stfnnn Maj 06, 2015, 03:10:03 posle podne

Naslov: Pomoc
Poruka od: stfnnn Maj 06, 2015, 03:10:03 posle podne
Da li prilikom racunanja dnevnog unosa proteina trebam da racunam i proteine iz izvora uh i masti, ili ne? Da li to isto vazi i za uh i masti? Hvala
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: Slavisa Stojic Maj 06, 2015, 10:59:57 posle podne
Da li prilikom racunanja dnevnog unosa proteina trebam da racunam i proteine iz izvora uh i masti, ili ne? Da li to isto vazi i za uh i masti? Hvala

Mislim da znam na šta ciljaš...uglavnom se to odnosi na proteine biljnog porekla, koji nisu kompletni, dakle, nemaju sve esencijalne amino kiseline, ili pak one nisu u adekvatnom odnosu( količinima)...tako da svakako imaju energetsku vrednost, ali biološka vrednost im nije na zavidnom nivou...

Naše telo je bolje prilagoĂ°eno iskorišćavanju masti i ugljenih hidrata, ali u kategoriji ugljenih hidrata nalaze se i dijetna vlakna koja su nesvraljivi( naše telo nema enzime za njihovo razlaganje) složeni hidrati, dakle, nemaju energetsku vrednost, tako da su samo balastni materijal za naš digestivni trakt...njihov udeo u ukupnom sadržaju hidrata je jako bitan...

Sve u svemu, za precizniji odgovor, neka i pitanje bude preciznije( konkretne namirnice)? Jezgrasti plodovi? Neke žitarice?...
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: Miletić Dušan Maj 06, 2015, 11:02:59 posle podne
Proteine računaj samo iz izvora proteina,od viška proteina ne može ništa loše da se desi :)
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: Slavisa Stojic Maj 06, 2015, 11:08:33 posle podne
Proteine računaj samo iz izvora proteina,od viška proteina ne može ništa loše da se desi :)

Svaki višak, pa i kvalitetan višak je ipak višak...na našem stomaku  ;)

Dakle, akcenat na proteine visoke biološke vrednosti...

PROTEINI SU OSNOVNE GRADIVNE MATERIJE VAŠIH MIŠIĆA...SASTOJE SE OD AMINO KISELINA kojih ima ih 22 i od toga je 8 esencijalnih -koje moraju da se unose hranom, jer ih naše telo ne može samo proizvesti...
AKCENAT TREBA STAVITI NA PROTEINE VISOKE BIOLOŠKE VREDNOSTI (maksimalan stepen ugradnje amino kiselina iz unetog izvora proteina u naša tkiva, mišiće...) – DAKLE, ONI IMAJU SVE NEOPHODNE (ESENCIJALNE) AMINO KISELINE (moraju se unositi hranom) u odgovarajućem odnosu i količini, TJ. KOMPLETNI SU.

BILJNI PROTEINI SU NEKOMPLETNI I TEŽE SE ISKORIŠĆAVAJU...U ISHRANI BI TREBALO DA BUDU (NAJ)ZASTUPLJENIJI PROTEINI ŽIVOTINJISKOG POREKLA...

PREPORUČENI IZVORI PROTEINA: pileće belo, riba ( što češće na meniju - oslić, skuša, pastrmka, losos, konzervirane varijante “manje poželjne” 1-2 puta nedeljno), ćuretina, jaja (akcenat na belanca, 1-2 žumanca dnevno je “ok”, ako nemate problema sa holesterolom), nemasno crveno meso (posna govedina, junetina, konjsko -odličan izvor gvožĂ°a, cinka), mleko i mlečni proizvodi sa (naj)manjim procentom mlečne masti...

Svinjsko meso zaobiĂ°ite ili ako je to nemoguće skidajte sve vidljive masnoće sa njega.
ZABORAVITE NA MESNE PRERAĂDEVINE...nezadovoljavajuća količina “pravog mesa”, a tu je i previše aditiva, konzervanasa, soje, veštačkih pojačivača ukusa i sl.
BILO DA RADITE “NA MASI” ILI „NA DEFINICIJI” POTREBNO VAM JE 2-2,5 G PROTEINA PO KG...

Bazične smernice oko sadržaja proteina u nekim namirnicama:
100 g mesa (piletina,ćuretina, riba...) ima oko 20 g proteina...
1 belance ima oko 3,5 g proteina...
1 celo jaje ima 7,7 grama proteina i 7 grama masti...
100 g sira(preporuka je uzimati mladi sir, ella sir ili meggle sa 0% mlečne masti) ima oko 12 g proteina...

Po pitanju mlečnih proizvoda...
Sir je idealan za poslednji obrok (pred spavanje) jer sadrži mlečni protein-kazein koji se sporo vari i hraniće vaše mišiće tokom noći.

Jogurt i kefir su odličan izbor, zbog bolje tolerancije prisutnog mlečnog šećera i prisustva probiotskih kultura (bolje varenje i imunitet).
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: stfnnn Maj 08, 2015, 08:39:24 pre podne
Hvala na odgovorima :)  Pa konkretno me interesuje da li da racunam i proteine iz ovsenih, pirinca, krompira i slicno, ili samo iz mesa, mlecnih proizvoda, jaja...?  Na dnevnom nivou unesem oko 50g proteina iz biljnih izvora, pa ne znam da li to znaci da trebam da unesem toliko manje iz zivotinjskih izvora. Da li isti princip vazi i za uh i masti?
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: TwinSix Maj 08, 2015, 08:43:31 pre podne
Tu se mišljenja razlikuju. Ja ne računam proteine iz biljnih izvora, neko računa, neko kaže da se kod kombinacije životinjskih i biljnih izvora proteina u jednom obroku računaju oba zajedno.
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: Slavisa Stojic Maj 08, 2015, 10:40:03 pre podne
Eh...to je ono cuveno da li da racunam proteine iz biljnih izvora i da tako pokrijem nedovoljan unosa proteina na dnevnom nivou...  ;)

Moj striktan odgovor ce biti NE...

Da, biljni proteini imaju energetsku vrednost, ali nemaju dovoljnu biolosku vrednost, a i nisu kompletni, dakle, kao sto smo vec rekli, nemaju sve esencijalne amino kiseline ili one nisu u adekvatnim odnosima...

Da, vegani i ostala "biljojed druzina" pominje pricu o komplementarnosti proteina...npr. kombinovanjem proteina mahunarki i pirinca se postize izbalansiran odnos amino kiselina u cilju dobijanja kompletnijeg profila a.k....ili neki pominju da se kombinovanjem proteina biljnog i animalnog porekla postize "poboljsavanje" iskoristljivosti biljnih proteina( bioloske vrednosti) u istom obroku...sto nema konkretnu naucnu osnovu...

Postoje preporuke da bi udeo biljnih proteina u ukupnom dnevnom unos proteina trebalo da bude najvise 1/3 od ukupnog unosa...

Sve u svemu, akcenat na proteine visoke bioloske vrednosti animalnog porekla koji su najbolji "muscle builders"...naucno dokazano brojnim  opsteprihvacenim studijama i istrazivanjima, sto se za biljne proteine ne moze reci...

Sa druge strane, kad smo kod ugljenih hidrata, trebalo bi obratiti paznju na udeo dijetnih vlakana koja spadaju u kategoriju slozenih hidrata, ali su nesvarljivi, tj. nase telo nema enzime za njihovu razlaganju, tako da nemaju nikakvu energetsku vrednosti, jedino su balastni materijal za nas digestivni trakt...

Nase telo nema "barijera" po pitanju masti...naravno, treba biti svestan njihove raznolikosti...sve u svemu, one su uvek racunaju, i energetski i kolicinski  ;)

 
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: stfnnn Maj 10, 2015, 10:25:07 posle podne
Jos jednom, hvala svima na odgovorima  :)
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: leevu Jul 27, 2015, 03:11:23 posle podne
Mene zanima posto je preporucen kikiriki puter kao izvor masti da racunamo iz njega i UH u dnevni unos UH?
Naslov: Odg: Pomoc
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 27, 2015, 10:38:53 posle podne
Mene zanima posto je preporucen kikiriki puter kao izvor masti da racunamo iz njega i UH u dnevni unos UH?

Iskreno, zavisi od količine kikiriki putera koju korstiš, baš kao što je Cutler to istakao...

1 supena kašika ima oko 16 gr "peanut butter"...od toga su oko 3 gr hidrata, a 1 gr vlakana...

Nego, ako ćemo tako detaljno, šta ćemo onda sa ( nekompletnim) proteinima?  ;)

http://nutritiondata.self.com/foods-peanut%20butter016000000000000000000.html

Manje se opterećuj nekim "detaljima"...