Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Grejfrut Maj 25, 2015, 11:21:15 posle podne

Naslov: Ovsene pahuljice
Poruka od: Grejfrut Maj 25, 2015, 11:21:15 posle podne
Kako vi pripremate ovsene? I da li dodajete nesto u njih
Ja stavim oko 90gr ovsenih i 100ml mleka i sacekam 10-ak minuta i ostane mi vrlo malo mleka kao da jedem samo ovsene?? :D
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Miletić Dušan Maj 25, 2015, 11:24:41 posle podne
Ranije sam ih mleo u mašinici za mlevenje keksa pa sam ih tako  jeo , sad samo prelijem sa malo hladnog mleka i jedem.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Grejfrut Maj 25, 2015, 11:30:03 posle podne
A ne cekas 10 minuta,odmah ih jedes
I koliko stavljas mleka koliko ovsenih?
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Miletić Dušan Maj 25, 2015, 11:51:08 posle podne
Mene mrzi da čekam, sipam malo mleka samo da može da se jede.Ne volim ja da komplikujem sa hanom.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Maj 26, 2015, 02:43:36 pre podne
Slažem se Dušanom...što manje komplikovanja...ako se oko ovsenih pahuljica "diže tolika prašina" šta li će biti kada u pitanju bude neko komlikovano jelo?!  :D  ;)

Naša koleginica Monika je do detalja "apsolvirala" sve što se tiče navedene teme...evo dva njena članka za čitanje...jako korisno, dosta sam i sam naučio i nekada ove "bljutave" pahuljice učinio ukusnijim...( moja parola je bila - zvaći, gutaj i ne pitaj za ukus, bitno je da koristi), ali Monika je to znatno "stilizovala", do perfekcije ukusa...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/ovsene-pahuljice-na-vie-naina-za-va-zdrav-doruak.html

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/doruak.html

Ne zaboravite na naša tekstoteka obiluje korisnim člancima na temu ishrane, treninga i suplementacije...samo treba detaljno pregledati...
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Cvetko Jul 15, 2015, 11:48:13 pre podne
Mislim da nije nikakav problem da ih jedes tako bez icega, ali problem je u tome sto ti fale proteini visoke bioloske vrednosti da bi ti taj obrok pio potpun. Ako ti je cilj bulk, onda jedi vise ovsenih slobodno, naravno ako ti se uklapa u dnevni unos.

I ja sam za sto manje komplikovanja sto se ovsenih tice u pocetku samo ih prelijem jogurtom/mlekom i odmah jedem ne mogu ja da cekam.
A u poslednje vreme ih ujtru cim ustanem potopim u vodu dodam cimet, kokos, kakao i dok skuvam jaja one lepo upiju vodu i dok oljustim jaja ja ubacim u mikrotalasnu na 1-2 min i ukus je odlican, dok raanije nisam mogao da smislim ovsene sa vodom.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 15, 2015, 12:53:26 posle podne
Danas sam probao prvi put ovsene pahuljice. Nekih 60-70g u 200ml mleka. Iznenadio sam se koliko mi prija ukus. Mnogo mi više prija dok su tvrde i ne razmekšaju se u mleku. Volim da ih omekšam žvakanjem. TakoĂ°e iznenadio sam se koliko su jeftine u odnosu na kalorijsku vrednost. Ako sam dobro izračunao, ove koje sam kupio na meri u prodavnici zdrave hrane, na 100g ima oko 400kcal? Da li sam u pravu? U dnevnoj kombinaciji sa ostalim obrocima planiram da kombinujem sa belim pirinčem, pa da ove dve žitarice budu 700-800 kcal. Tako da mi obrok sa ovsenim pahuljama bude oko 60-70g (nekih 250kcal) za doručak. Kako vam se čini ova proporcija? Pod uslovom da sam dobro izračunao!

Drugo, pitao bih da li ih neko jede, onako, suve? Odmah u usta iz kese i žvaći...  ;D Meni uopšte nisu loše ni kao takve! Šta je problem sa takvim načinom?

Bas tako kao sto Cvetkoper napomenuo, na ovsene pahljice gledaj kao na izvore slozenih hidrata-dominantno...biljni proteini nisu najbolji izbor kao "muscle buliders"...ali ne bi trebalo zaboraviti da na 100 gr ovesnih pahuljica ima oko 16 gr dijetnih vlakana...a podsetimo da su dijetna vlakna nesvarljiva, i kao takva nemaju energetsku vrednost, vec su samo "balasni materijal" za nas digestivni trakt...dakle, od oko 60 gr ugljenih hidrata u sastavu ovsenih pahuljica deo otpada na dijetna vlakna...

Detaljnije o njima... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/znaaj-i-uloga-dijetetskih-vlakana-u-ishrani.html
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: R1 Jul 15, 2015, 01:24:08 posle podne
Vlakna iz ovsenih nemaju nutritivnu vrednost, ali su potrebna i korisna?
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 15, 2015, 01:43:49 posle podne
Vlakna iz ovsenih nemaju nutritivnu vrednost, ali su potrebna i korisna?

Naravno...sve o znacaju vlakana...DETALJNO PROCITATI...( nista nece odvise,pa ni vlakana  ;) )

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/znaaj-i-uloga-dijetetskih-vlakana-u-ishrani.html
Naslov: Odg:
Poruka od: belgrade style Jul 15, 2015, 01:55:32 posle podne
Ja ovsene uvek potopim uveče sa čim god da ih mešam i ujutru budu lepo mekane i ukusne. Ako se stavi knap tečnosti onda ujutru samo ovsene ostanu a ako se stavi malo više ne upiju baš sve. I jaja uvek kuvam uveče i oljustim ih jer kad ustanem mora odmah da se jede, nema čekanja. 
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 16, 2015, 12:15:12 pre podne
"• fitinska kiselina u zrnevlju i povrću stvara komplekse (helate) sa mineralima (Ca, Fe i Zn) i smanjuje njihovu apsorpciju!"
Da li u zrnu ovsene pahulje ima ove fitinske kiseline? Mešamo ga sa mlekom, jedemo sa dodatkom mesa (Ca, Fe)... I da li se misli na smanjenu apsorpciju polisaharida ili Ca, Fe? Ako je novo formirano jedinjenje helat, onda bi trebalo i jedno i drugo? Ili grešim...

Naravo, čitajući pažljivo tekst "Značaj i uloga dijetetskih vlakana u ishrani" kaže "Dijetna vlakna su integralni deo biljnih ćelija, kod biljaka su ugljeni hidrati gradivne materije. Po prirodi su to polisaharidi..." a dalje "Uneta hranom dijetna vlakna ne podležu procesu varenja ni „na nivou” pljuvačne amilaze, a ni u tankom crevu pod uticajem pankreasnih enzima." E sad, kada ovde pričamo o ovsenim pahuljicama, mi znamo da su one kalorične, uzimamo polisaharid iz njih da nam zameni polisaharid iz belog hleba. A čim je kalorično, znači uspevamo da svarimo i u krajnjoj meri ćelija uvek u broju kalorija doĂ°e do onog fruktozo-6-fosfat u dovoljnoj meri, što je i suština. Dakle, ako kažemo da ovsene imaju 400kcal, to je biološko iskoristljivo fermentiranje kod ljudi sa izvlačenjem te energije? U protivnom, u prevodu, ja trčim tolko i tolko, treba mi polisaharid is ovsenih tolko i tolko da se pokrijem, unesem kolko treba ali samo se deo resorbuje, ostatak nabubri i pravac na kolon a mi ostadosmo sa manjkom kalorija. Da li je dijetno vlakno upravo taj polisaharid, tj. onaj savet "treba uzimati složene šećere"?

Naravno, ovsene su primer, ali to recimo važi i za pasulj itd. Pasulj (mladi sirovi) 52   kcal, 7,7UH 4,1P, 0 masti na 100g. Da li je ovo bioiskoristljivost za ljude a da recimo sa veštačkom fermentacijom može i više da se izvuče kalorija, UH i proteina, ili pak dati biljojedu koji bi takoĂ°e više kalorija izvukao?

Gde grešim?

U ovesnim imaš i vlakna i skrob( i to je polisharid)...dakle, skrob variš( biljni glikogen), a vlakna( beta glukani u mahunarkama) ne...sve su to polisaharidi...

Vauuuuuu...ali je ovde pitanja...  ;)

Da fitinske kiseline imaš u ovsu...ali umerena konzumacija rešava problem, ako bi baš da se rešiš fitinske kiseline...

Da bi smanjili sadržaj fitinske kiseline, odreĂ°ene namirnice, a pre svega žitarice, moramo da pripremamo na pravi način. Potapanje, klijanje, kuvanje (uopšte termičko obraĂ°ivanje) utiče na smanjenje fitinske kiseline. Aktivira se enzim fitaza koji neutrališe fitinsku kiselinu koja se nalazi u tim namirnicama. U zavisnosti od vrste namirnice, trebalo bi ih potapati izmeĂ°u 6 i 12 sati. Ovo poslednje važi posebno za mahunarke, pa nije ni čudo što su naše bake pasulj i sočivo uvek potapale. A mi smo mislili da je to samo zbog nadimanja. Pa nekada se ni hlebovi nisu ovako instant pripremali već se testo dugo kiselilo, nekada i danima.

Citiraću i Aleksandra Batričevića, diplomiranog  inženjera tehnologije, smer biohemijsko inženjerstvo i biotehnologija...

“Prvo potapanje pa kuvanje.  Zbog razlike u koncentracionom gradijentu u vodi i žitaricama, tad je najbolji učinak, potapanje pre kuvanja. Ako prvo kuvaš, jedan deo fitinske gradi nerastvorne komplekse i džaba potapanje, ne može se rastvoriti sve i da hoće. Već na 40-55 stepeni celzijusa kreću reakcije u kojima se stvaraju nerastvorni kompleksi. Dakle, ne da ne treba kuvati, već i potapati u hladnoj il’ baš mlakoj vodi.”

Inače evo i moje greške pisanja u brzini vezano za sadržaj dijetnih vlakana...negde se pominje brojka od 6 gr za dijetna vlakna, negde 7, a i 9...sve u svemu...u ukupan kalorijski sadržaj iz hidrata ( oko 280 kCal iz hidrata) se sve računa( na 100 gr ovsenih)...dakle, od oko 60-70 gr hidrata, 6-9 gr otpada na vlakna, ostalo je skrob i "šećer"( prosti hidrati)...

Detaljniji info o mikro i makronutritivnom sastavu...

http://nutritiondata.self.com/facts/baby-foods/355/2

Dakle, pojam polisaharida je malo širi, obuhvata i skob i vlakna...s tim što je skrob svarljiv( za ljude), a vlakna nisu!
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: R1 Jul 17, 2015, 01:33:25 posle podne
Gde uzimate ovsene, recimo uzeo bih za mesec unapred, jel kupujete one integralne, fun fit cini mi se, 250g 70-80din ili ima na merenje jeftinije? 
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: cantawait Jul 17, 2015, 02:09:14 posle podne
Imas na merenje, ja uglavnom uzimam na merenje i 15 din. je 100g. :)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Miletić Dušan Jul 17, 2015, 02:49:19 posle podne
Cena  130-150din/kg , ja obično kupujem po 2-3kg odjednom jer me mrzi da često idem do "zdrave hrane"
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Cvetko Jul 17, 2015, 03:07:35 posle podne
Isplati se kupiti u zdravoj hrani, kod mene 140 din - 1kg, dok u obicnoj prodavnici kesa od 250g kosta 70din
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: R1 Jul 17, 2015, 03:27:24 posle podne
Uh duplo jeftinije. A kad sam vec tu za meso da pitam? Klasika u mesari ili onako na veliko pilica pa redjate u zamrzivac? Ima za 300-330din prsa od 1kg, kontam da tu nema kostiju vise od 200-300g, deluje mi isplativo.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Cvetko Jul 17, 2015, 03:39:34 posle podne
Ja od skoro sam poceo da kupujem pilece grudi sa koskom, kupim obicno neko vece parce ~700g platim oko 170-200din i imam 500-550g filea sto je oko 100-110g proteina, a ovako bih za 500g filea platio 300din jer je 1kg 600din
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: R1 Jul 17, 2015, 03:56:11 posle podne
I ja uzimam ta prsa, rek'o mozda ima jos jeftinije nesto :D
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Miletić Dušan Jul 17, 2015, 03:58:32 posle podne
Ja sam ranije kupovao piletinu stalno, mislim da nije loša opcija da kupiš celo pile i podeliš ga na pola tako da imaš za dva dana, nisam računao ali mislim da bi ti popunilo celokupan dnevni unos proteina a ne izaĂ°e puno.
Trenutno mi najviše odgovaraju svinjske šnicle koje su oko 400 din, za 2000din kupim mesečno 5kg, podelim u 25-30 kesa i ostavim u zamrzivač pa svakog dana vadim po jednu .
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 17, 2015, 09:56:46 posle podne
Baš tako i ja koristim te "na merenje"( ovsene pahujice)...

Uvek kombinujte po pitanju mesa, ali kvalitetno...ne zaboravite da manje masnih komadi svinjskog mesa mogu biti dobar izbor...

Vaš najveći neprijatelj nije svinjska masti i holesterol, već previše "loših masti" - delimično ili potpuno hidrogenizovana biljna mast, tj. trans masti koje nastaju nastaju prženjem "na dubokom ulju", ima ih u slatkišima, grickalicama, brzoj hrani, margarinu...sa druge strane nedovoljno omega-3 masnih kiselina u ishrani pogoršava stranje( sveža riba na meniju - oslić, skuša, pastrmka, losos), dominacija omega-6 masnih kiselina, previše prostih hidrata... ali i preterivanje po pitanju unosa zasićenih masti i izvora holesterola može biti kontraproduktivno..."ništa neće odviše"...

Umereno, "po zakonima nutritivne logike" i načela zdrave ishrane i problema nema!

I zdravi i jaki i siti!  ;)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 29, 2015, 10:29:39 pre podne
Kada kupim veću količinu ovsenih u prodavnici zdrave hrane, koliko dugo mogu da stoje na polici a da se ne pokvare ili izgube na hranljivosti?

Oko 6 meseci do godinu dana ukoliko se cuvaju na suvom mestu zasticene od kontakta sa toplotom i vlagom...

Kupovati: originalno pakovane, u kutije ili vrećice, bez oštećenja pakovanja. Proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe koji su označeni na pakovanju i uzeti što svežiji proizvod, s obzirom na kvarljivost.

Izbegavati: rinfuzne — nepakovane žitarice, jer se mogu ovlažiti, uplesniviti i biti oštećene od insekata.

Pahuljice i druge proizvode od žitarica držati u sudovima, i to zatvorenim(dobro zatvorenim) kako bi se sprečilo vlaženje, plesnivost i napadi štetočina.
Naslov: Odg:
Poruka od: belgrade style Jul 29, 2015, 05:34:59 posle podne
Ja ih čuvam u velikoj kutiji od wheya. Lepo zatvorene i na hladnom.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 15, 2015, 01:28:52 posle podne
Evo da dam neki moj utisak nakon nekog perioda pošto sam potpuno izbacio hleb i testo i prešao na ovsene + pirinač.

Ono što sam prvo primetio je da razlika u sitosti pre jela i nakon jela nije neka velika. Činilo mi se da ću ogladneti nakon pola sata. MeĂ°utim, bio sam sit u narednih pet šest sati, a i ta nova glad nije bila ona groznica pred ručak, već više kao neka praznina u stomaku. Pre sa hlebom nakon obroka morao bih da prilegnem, odmorim... a sledeću glad bih dočekao sa velikim drhtanjem. Sad toga više nema po prvi put u životu. Iako bi ovo bilo dovoljan razlog za pozitivnu ocenu, da dodam da je jednostavnost u pripremi velika stvar. Izbrojim broj supenih kašika ovsenih, puta 10g pa izračunam potrebnu količinu. Ovsene se ne bajate tokom nedelje, ne prave mrvice po stolu, sve izgleda mnogo pedantnije i jednostavnije.

Obično u toku nedeljnog dana se opustim pa van kuće jedem neko testo. Pizza, hleb, neki slatkiš... Sutradan u ponedeljak vrati mi se onaj stari osećaj izgladnelosti gde mi ništa nije dovoljno od hrane. Čim proĂ°e dan dva pod ustaljenim režimom sve bude ok. Zato se sad trudim da i nedeljom budem pod ovsenim koliko toliko, uz dva tri parčeta pizze ali bez slatkiša, sokova itd...

Sledeće, zbog potpunog izbacivanja hleba i zamene ovsenim, okolina me gleda kao da sam poludeo. Njihovo čuĂ°enje, osuda i zgražavanje je veće utoliko koliko su stariji ali i deblji  ;D. Sad su mi tek neke stvari jasne koliko okruženje ima mehanizme da nametne svoju kulturu ishrane, a sama hrana postaje kao merilo pripadnosti. Pod "domaćom" hranom se svašta poturilo u zadnjih nekoliko decenija, pa je i izbacivanje vekne iz prodavnice kao da sam pljunuo po krsnoj slavi  ;D Jednom mi je baba pomenula da su nekad u njeno vreme pekli hleb po dva put dnevno. Zašto dva put? Pa kaže, prvi čim se ohladi nije ni za šta. Kaže, taj naš hleb je bio jestiv samo dok je bio vruć. Očigledno je da tada nije bilo ni aditiva ni kvasca ni belog brašna, ali vekna belog iz samoposluge i dalje se vodi kao tradicionalno važna.

Poslušao sam Slavišu, izbacio sam belo brašno i zamenio ga ovsenim i pirinčem. Bio je u pravu!

P.C. Posebna ugodnost je što je cena hleba ista kao i cena ovsenih po količini unetog skroba.

Brate, ja nisam ovde da izmisljam vrucu vodu ili vas ubedjujem u neke stvari koje su moja fix ideja i sl., mada se to nekima cini...  ::)

Ali, moj cilj ce uvek biti dobronamerna sugestija u opstem interesu...ko zeli da poslusa, ok...ko smatra da je nesto preuvelicavanje, neistina, obmana naivnih...njegov izbor...

"Ja nudim izbor, a vi birate"...zar ne? Mada,u sutini sve je na vama i izbori i odabir istih...

Po pitanju belog hleba, belog brasna, najkrace...

Problem s belim brašnom je i brzina svarljivosti unetih ugljenih hidrata, tj. brzina njihovog „razlaganja”. Laički rečeno, jesti belo brašno slično je konzumiranju rafinisanog belog šećera – po pitanju brzine odlaska istih „u krvotok”( visok GI, glikemički indeks). Brzi i nagli skokovi insulina, posle kojih sledi nagli pad „šećera u krvi”, i ponovni osećaj gladi...kompenzatorna hipoglikemija...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/belo-zlo-belo-brano-beli-hleb.html

P.S. pecenjem hleba se skrob cepa na dextrane...tj. DEKSTRINI su proizvodi nepotpune hidrolize skroba, nastaju pri termičkom tretmanu namirnica (npr kora hleba), cak se komercijalni dekstrini dobijaju zagrevanjem skroba uz dodatak malih količina kiselina ili dejstvom β-amilaze...koriste se za pripremanje dijetetskih proizvoda...

Inace, način pečenja hleba je danas postao inovativniji, kao još jedan vid uštede vremena: brzo provlačenje kroz „vreli fen“ koji sprži koru i unutra ostavi bezukusnu lepljivu „penu“...

Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 15, 2015, 01:37:51 posle podne
Ehh.. i ljudi se ljute kad psuješ hleb :D ;D
Ja skoro dok jeli moj našao mrava u hlebu, sasvim slučajno. Ovi naši samo gledaju da ga sklepaju na dve- na tri i ajde idemo

Pa to ti je narodni hleb...ma vidim ja kako nismo ni svesvni kako nam dobro ide, uskoro ce i taj narodni hleb biti luksuz...a onda ce neki nas plemic sa kupljenom dimplomom reci nesto u stilu Marije Antoanete - "S'ils n'ont plus de pain, qu'ils mangent de la brioche." - AKO NEMAJU HLEBA, DAJTE IM KOLACE...  ;D

Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 12:35:00 pre podne
Ja imam problem sa ovsenim pahuljicama :) Obozavam ih ali me one uopste ne drze gladna sam ljudi posle sat i po :(
Probala sam da ih spremim na razne nacine kuvala sam ih u vodi sa pola kk kokosovog ulja i dodatom mericom proteina, ostavljala sam ih da odstoje preko noci u frizideru sa izrendanom jabukom, chia semenkama, cimetom i mlekom. Uvek stavim 50gr ovsenih, ne bih rekla da je to malo? Ili sam se tu zeznula? :)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: radovicmiladin86 April 26, 2016, 07:52:21 pre podne
A ja opet imam problem da ne vilim da ih jedem i nekako me naduvaju imam neku muku sa stomakom posle.....zato kad jedem uh onda derem po krompiru i pirincu :D mada i integralni hleb dolazi u obzir
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 09:23:42 pre podne
prvo ne manipuliši pahuljicama, ubrzavaš im glikemijski indeks. Kad želiš da jedeš, tog momenta ih potopi i jedi. 50g pahuljica ima oko 30g skroba što nije puno. Pojačaj. 115kcal skrobom je malo da bi bila sita.

Cek, znaci po tebi bih trebala da jedem oko 150gr za dorucak? Ali to mi je onda oko 100UH samo za jedan obrok. Jel to nije mnogo za nekog kome je primarni cilj da poboljsa imuni sistem i smrsa? A sto se tice nacina na koji ih spremam, bzv, nisam znala da im tako menjam GI, tako su mi najukusnije...
Hvala na savetima :)
.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: R1 April 26, 2016, 09:40:38 pre podne
Verujem da je mislio na ostavljanje preko noci, kuvanje i slicnu obradu. Ne moras sve u cugu, nego kada ti se jede, tada ih spremis i pojedes.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 10:11:52 pre podne
Hmm sad mi nije jasno... Ako mozete molim vas da mi to malo pojasnite. Koliko kolicinski je onda ok za dorucak? Sta znam ja sam okvirno izracunala da mi je tih 50gr kao prvi obrok dovoljno zbog Uh. Jedino da ubacim jos neko belance pored. Izvinite ako vas smaram, samo zelim da naucim sta i kako trebam da radim :)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 10:28:27 pre podne
Ok, sad mi je jasnije :) Hvala ti puno...
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: semi-pro April 26, 2016, 10:29:15 pre podne
Sa 200g uh dnevno devojka ima samo jos vise da se zamasti.
Naslov: Odg:
Poruka od: radovicmiladin86 April 26, 2016, 10:31:31 pre podne
I ja mislim da je to previse uh pogotovo kad se pogleda cilj....nisam pratio koliko imas kila koliko si visoka?

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: AnĂ°elko April 26, 2016, 10:51:36 pre podne
Nek otvori svoju temu, to je moja preporuka, tamo ces imati sve na jednom mestu i samo za sebe  :)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 11:06:32 pre podne
164cm oko 61kg :)
Pa planiram da otvorim svoju i napisem detaljno trening i ishranu pa da dobijem smernice :)
Ovde sam pitala za ovsene jer vidim svi ih jedu i hvale i ja ih volim ali dzabe kad sam posle sat i po gladna :(
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: radovicmiladin86 April 26, 2016, 11:23:25 pre podne
Ja iskreno ako ti je cilj ne bih isao vise od 100-120gr uh dnevno...i to bi u dorucku i pre treninga jeo...
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 11:49:58 pre podne
Pa tako sam i ja nesto zamislila, pa mi se 50gr ovsenih uklopilo u tu brojku... Nije nista strasno, vratila sam se svom uobicajenom dorucku jaja, malo rikote i 3 pirincane galete... Samo me je zanimalo zasto sam ja gladna a svi ostali su siti ha ha :)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: srdjan82 April 26, 2016, 12:03:22 posle podne
Sa 200g uh dnevno devojka ima samo jos vise da se zamasti.
Ni ja toliko UH ne unosim...
;D
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Slavisa Stojic April 26, 2016, 01:27:34 posle podne
@Marina90

Kao prvo moras imati koliko-toliko formulisan plan ishrane...dakle, upoznaj se sa pravilnim odabirom namirnica, njihovom nutritivnom vrednoscu, principima za sastavljanje obroka...

Dakle, nisu samo ovesne pahuljice bitan faktor tvog napretka, sigurno ih neces imati "solo" u obroku...tj. kako ti izgleda dorucak( sastav obroka)?

Sta jos imas od izvora ugljenih hidrata na meniju?

Da li si dobro upoznata sa terminima prosti/slozeni hidrati, proteini viske bioloske vrednosti, zdrave masti, vlakna...?

Preporuka za citanje, uopstene smernice... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/kako-napraviti-plan-ishrane.html

A sta su ti ciljevi? Redukcija masnih naslaga?
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: srdjan82 April 26, 2016, 01:34:01 posle podne
niti radite kardio koliko i cura xD
Razmišljao sam na leto da krenem sa kardiom...
:)

Koji je ritual sa suplementaciom što se tiče kardio treninga?
(mislim na solo kardio, bez tegova pre)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: srdjan82 April 26, 2016, 01:45:19 posle podne
Nemam vremena za trčanje...
Mislio sam na onaj kros trenažer u teretani.
Hvala.
:)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Miletić Dušan April 26, 2016, 02:07:56 posle podne
niti radite kardio koliko i cura xD
+1

Kad bi znali koliko prosecna devojka koja trenira radi kardio shvatili bi da je i 500g uh malo :)
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 02:47:24 posle podne
@Slavisa dosta sam citala o makronutrijentima ali lako je procitati a malo teze ubaciti u naviku. Ali ozbiljno stvarno se trudim i potrudicu se jos jace da promenim neke ruzne navike :)
Od uh najcesce forsiram pirinac, pirincane galete, pasulj... Ponekad jedem i krompir ili napravim "proju" od ovsenog, razenog, heljdinog ili kukuruznog brasna.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 02:58:16 posle podne
E pa super ideja i bas volim da je jedem. Testeninu izbegavam jer mi je to slaba tacka znaci mogla bih da pojedem celo ono pakovanje od 450gr :) Stoka :D
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: Marina90 April 26, 2016, 03:10:18 posle podne
Pa jeste, narocito ako su te tako odmalena navikavali da jedes dok ne puknes :) Uzivam u hrani ( sto se i vidi na meni :) ) i volim da popijem casu dobrog belog vina uz pastu ( kad jedem u restoranu ) . Ali da jedem komad po komad sa pauzama jedino neko da me udara do sakama dok jedem ha ha ha.
Naslov: Odg: Ovsene pahuljice
Poruka od: eXe GYM - Novi Sad April 26, 2016, 11:45:33 posle podne
niti radite kardio koliko i cura xD
+1

Kad bi znali koliko prosecna devojka koja trenira radi kardio shvatili bi da je i 500g uh malo :)

Maja pojede 400gr pirince + neki junk sa mnom + pakovanje nekog int peciva i mozda jos nesto :) a ne radi kardio