Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: stekiboss Jun 15, 2015, 08:56:38 posle podne

Naslov: svinjsko meso
Poruka od: stekiboss Jun 15, 2015, 08:56:38 posle podne
pozdrav zanima me da li mogu da jedem svinjsko meso tj svinjske snicle jer je najeftinjne meso od drugih...sta mislite, jer sam cuo price da ne valja da se jede...ishranu sam skorz sredio jos samo oko mesa hvala unapred
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Funtunjerović Ivan Jun 15, 2015, 09:18:34 posle podne
pozdrav zanima me da li mogu da jedem svinjsko meso tj svinjske snicle jer je najeftinjne meso od drugih...sta mislite, jer sam cuo price da ne valja da se jede...ishranu sam skorz sredio jos samo oko mesa hvala unapred
Jedi i ne brini, samo uklnoni vidljive masnoce...
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Miletić Dušan Jun 15, 2015, 09:22:15 posle podne
Ja njega stalno kupujem i ponekad kupim piletinu ali u glavnom jedem svinjske šnicle :)
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Daraya Jun 15, 2015, 10:02:52 posle podne
pozdrav zanima me da li mogu da jedem svinjsko meso tj svinjske snicle jer je najeftinjne meso od drugih...sta mislite, jer sam cuo price da ne valja da se jede...ishranu sam skorz sredio jos samo oko mesa hvala unapred
Sve valja samo ako je umereno. Ukoliko imas finansijskih problema, svinjska jetra iliti dzigerica je najjeftinija koliko znam. 120 - 140 din po kilogramu. Ima dosta gvozdja a nema toliko masti. 5gr masti na 100gr dzigerice, a proteina 20 gr. Ja je jedem i nista mi ne fali, misici rastu :)
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: stekiboss Jun 15, 2015, 10:40:48 posle podne
pozdrav zanima me da li mogu da jedem svinjsko meso tj svinjske snicle jer je najeftinjne meso od drugih...sta mislite, jer sam cuo price da ne valja da se jede...ishranu sam skorz sredio jos samo oko mesa hvala unapred
Sve valja samo ako je umereno. Ukoliko imas finansijskih problema, svinjska jetra iliti dzigerica je najjeftinija koliko znam. 120 - 140 din po kilogramu. Ima dosta gvozdja a nema toliko masti. 5gr masti na 100gr dzigerice, a proteina 20 gr. Ja je jedem i nista mi ne fali, misici rastu :)
pa slaba mi finansija za sve jer pijem whey protein bcaa glutamin arginin creatin vitamine omega 3...ali i ja sam tako isto mislio meso kao meso ne moze da ne valja 😆
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Slavisa Stojic Jun 16, 2015, 03:20:09 pre podne
Moja preporuka će biti "naznaka" umereno...

Ajmo logički, da iznutrice su ok...ali sve ono što naša "gudica" unese u sebe od raznih koncentrata i sl. dodataka u procesu tova, pogodite gde najpre proĂ°e i gde se najduže zadrži?  ;)

Po pitanju svinjskog mesa uzaludno je voditi neku dubioznu polemiku...umereno ok...menjajte, kombinujte i prilgoĂ°avajte ciljanom unosu makronutrijenata...

pozdrav zanima me da li mogu da jedem svinjsko meso tj svinjske snicle jer je najeftinjne meso od drugih...sta mislite, jer sam cuo price da ne valja da se jede...ishranu sam skorz sredio jos samo oko mesa hvala unapred
Sve valja samo ako je umereno. Ukoliko imas finansijskih problema, svinjska jetra iliti dzigerica je najjeftinija koliko znam. 120 - 140 din po kilogramu. Ima dosta gvozdja a nema toliko masti. 5gr masti na 100gr dzigerice, a proteina 20 gr. Ja je jedem i nista mi ne fali, misici rastu :)
pa slaba mi finansija za sve jer pijem whey protein bcaa glutamin arginin creatin vitamine omega 3...ali i ja sam tako isto mislio meso kao meso ne moze da ne valja 😆

Pa morao bi da se pozabaviš prioritetima, bez whey nećeš "umreti od katabolizma", ali ako nemaš dovoljno proteina visoke biološke vrednosti iz ishrane..."ode i ono malo mišića"...i BCAA i glutamin i kreatin i arginin NISU PRIORITET!

1 merica whey samo u pwm, sasvim dovoljno( + dex, tj. izvori iste)...bez "nalivanja" proteinom...

Posveti se osnovi - ishrani, a što ostane, na suplementaciju!

BCAA i glutamina imaš i u whey, ali i kvalitetnim izvorima proteina iz hrane...tako da pažljivije ekonomiši raspoloživim sredstvima...a moraćeš da se posvetiš "strategiji" unosa i odabira suplemenata u skladu sa rasploživim sredstvima i ciljevima!

Ajmo i o mehanizmu dejstva kreatina? Ako nemaš dovojno gradivnih materija dominantno iz ishrane, šta će biti najveći dobitak suplementacije kreatinom? "Vodica"?

HIJERARHIJA USPEHA - TRENING + ISHRANA...pa tek onda suplementacija!



Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: TwinSix Jun 16, 2015, 06:35:41 pre podne
pozdrav zanima me da li mogu da jedem svinjsko meso tj svinjske snicle jer je najeftinjne meso od drugih...sta mislite, jer sam cuo price da ne valja da se jede...ishranu sam skorz sredio jos samo oko mesa hvala unapred
Jedi i ne brini, samo uklnoni vidljive masnoce...
+1
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Zoltan Kozma Jun 16, 2015, 09:11:25 pre podne
Na kratke staze ok, na duge loše.a opet ako je cilj defka ili nešto na tom putu zaboravi na to jer teško da će od nje išta biti.Mada i tu je sve stvar mnogo toga počev od genetike,ostalog unosa uh tokom dana i tako dalje...
Ne zaboravite samu činjenicu da je svinjsko meso samo po sebi veoma masno bilo da uklonite vidljive masnoće ili ne.Ovo vam i naš doktor Slaviša može potvrditi ako meni ne verujete.
Bilo bi suviše jednostavno i lako da uklonimo vidljive masnoće i sve super rešili smo problem pičimo samo po svinjetini.
U odnosu na ostala mesa kao na primer govedinu ili junetinu a pogotovu teletinu svinjsko je puno masnije.
A da ne spominjem pileće grudi ili ribu.
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: pedjoni986 Jun 16, 2015, 11:21:30 pre podne
Svinjski but ne pravi neke ekstremne vidljive probleme natural vezbacu, pa cak i na dijeti ;)
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Funtunjerović Ivan Jun 16, 2015, 11:26:29 pre podne
Svinjski but ne pravi neke ekstremne vidljive probleme natural vezbacu, pa cak i na dijeti ;)
Slazem se. Svi preteruju, hejteju svinjsko meso. Pravda za svinje! :D
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: TwinSix Jun 16, 2015, 11:49:19 pre podne
Ja sam skinuo bf dosta a svakog dana u jednom obroku imam svinjski but bez masnoća. Drugi obrok mi je belo meso. I tako već 3 godine. Jako je potcenjeno čisto svinjsko meso. Ne govorim o onom 'prošaranom'' već čisto meso, but ili biftek.
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Funtunjerović Ivan Jun 16, 2015, 12:08:29 posle podne
Ljudi, nema se novca, jedite meso bilo kakvo, ako treba ljudsko da jedem, jeo bih
Znas koliko to kosta? :D
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Slavisa Stojic Jun 16, 2015, 01:57:47 posle podne
Na kratke staze ok, na duge loše.a opet ako je cilj defka ili nešto na tom putu zaboravi na to jer teško da će od nje išta biti.Mada i tu je sve stvar mnogo toga počev od genetike,ostalog unosa uh tokom dana i tako dalje...
Ne zaboravite samu činjenicu da je svinjsko meso samo po sebi veoma masno bilo da uklonite vidljive masnoće ili ne.Ovo vam i naš doktor Slaviša može potvrditi ako meni ne verujete.
Bilo bi suviše jednostavno i lako da uklonimo vidljive masnoće i sve super rešili smo problem pičimo samo po svinjetini.
U odnosu na ostala mesa kao na primer govedinu ili junetinu a pogotovu teletinu svinjsko je puno masnije.
A da ne spominjem pileće grudi ili ribu.

Secam se jednog nutricioniste koje je govorio - "svinjsko meso je u dubinu prozeto mastima"..."Pokušajte da ispržite u tiganju svinjsko meso. Primetićete da i ono â€â€™mršavo’’ odmah pušta masnoću i peče se u â€â€™sopstevnom soku’’tj. masti."

Mada mnogo zabluda po pitanju zasicenih masti( svinjske masti) i holesterola je odbaceno...zato i ponavljam umereno...


"Kvalitet svinjske masti zavisi šta je jela svinja od koje je dobijena( nacin tova,ishrana). U poreĂ°enju s biljnom hidrogeniziranom krutom mašću( trans mast), svinjska mast je lek, a biljna ukrućena masnoća sličnija otrovu. Svinjsku mast možete istopiti i sami ako kupite dobar komad ružičastog sala.

U domaćinstvu za prženje može se koristiti bilo koja vrsta životinjske masti, ali je svinjska najrasprostranjenija. Osim što bolje apsorbuje vitamine D, A i K možete i da je koristite nekoliko puta bez ikakve bojazni da ćete ugroziti svoje zdravlje.
 
- Ako su ljudi nekada jeli mast i hleb i bavili se fizički daleko zahtevnijim poslovima, onda je jasno da je mast korisna i poželjna u ishrani, a sve negativne kritike su isključivo stvar zablude- kaže za dr Pfaf, cuveni nutricionista
 
Prema njegovom savetu, a na osnovu višedecenijskog iskustva, ulja treba koristiti samo kao začin* nadev za salate), a mast za pripremu hrane.
 
BOLJA JE OD PUTERA
 
Ako gledate na masne kiseline koje sadrži, svinjska mast je bolja od putera. Svinjska mast sadrži 60 odsto mononezasićenih masti, a te masti su povezane s niskim rizikom od srčanih bolesti. S druge strane, maslac sadrži 45 odsto mononezasićenih masti.
 
- Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina( omega-9 masne kiselina koje ima i u maslinovom ulju), vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu- kaže Nick Bellissimo, asistent na Univerzitetu Ryerson.

IDEALANA ZA PRŽENJE

Životinjska mast je idealna za prženje. Osim toga, meso neće toliko upiti masnoću, biće brže gotovo i lakše za probavu.

Dobro je i to što je svinjska mast bez mirisa i ukusa ako je u dobrom stanju i ako se pravilno pripremi.
 
MANJI NEDOSTACI U POREĂDENJU SA MASLINOVIM ULJEM

Svinjska mast ima upola manje zasićenih masti nego puter, ali dvostruko više zasićenih masti od maslinovog ulja.
"

Dakle, tovite vasu "mangulicu" kvalitetno, eto i boljeg kvaliteta svinjske masti( slicno je i sa zumancima, tzv. omega-3 jaja)...ali nekada i hormonski aktivni metaboliti( sastojci za povecanje prinosa mesa) mogu dospeti do masnog tkiva nase "gudice" i eto problema...

Opet naglasavm - UMERENO!



Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Zoltan Kozma Jun 17, 2015, 09:07:31 pre podne
Umerenost je jedno a konstantno konzumiranje nešto sasvim drugo i to je ono što ovde treba da se razgraniči.
Isto tako i sama činjenica da postoji velika razlika izmeĂ°u mesa mangulice i klasične svinje,kao i masti te dve vrste i svega ostalog.A verujem da ovde ko jede svinjsko meso ne jede baš mangulicu i da nije bila ona spominjana nego ova druga.
Kako god bilo samo umereno a najbolje jako retko.
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Slavisa Stojic Jun 17, 2015, 12:59:08 posle podne
Mast mangulice je svakako kvalitetnija...s obzirom na znake navoda( u postu)...rec "mangulica" spomenuta je u opstem kontekstu - svinjskog mesa...

Posto smo se na pocetku teme dotakli "povrsno iznutrica"...

Da, nije zlato sve sto sija, tj.ono sto je jeftino...kao sto ne bi trebalo ici u krajnost po pitanju svinjskog mesa, isto je i sa iznutricama...dakle, bez svakodnevne konzumacije...

Kao bogat izvor lako iskoristljivog gvožĂ°a( maksimalni stepen apsorpcije), koriste se za lečenje malokrvnosti i drugih bolesti, naročito juneća džigerica. Pošto organizam višak gvožĂ°a skadišti u organima kao što su jetra, bubrezi, srce i drugi...iznutrice se smatraju bogatim izvorom ovog korisnog minerala....iznutrice kao "lek protiv anemije"...

Naravno, tu je i znacajan dodatak unosu holesterola....

Pomenimo i povecano stvaranje mokracne kiseline, sa povecanjem incidence za stvaranje kamena u bubregu...Purini su prirodni nusproizvodi metabolizma proteina. Od nih nastaje mokracna kiselina, koja formira oštre kristale koji mogu prouzrokovati bolove u zglobovima ili formirati kamen u bubregu, ako se skupljaju u urinu. Iznutrice su "bogat" izvor purina i ako se jedu u većim količinama, stvara se veca koncentracija purina u telu i može doći do nepoželjnih pojava....pogotovu ukoliko postoje naznake za giht i sl.

Da, iznutrice su i izvori proteina visoke bioloske vrednosti, ali...trebalo bi biti svestan svih rizika koje je sobom nose iznutrice...


Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: semi-pro Jun 17, 2015, 04:34:09 posle podne
A ako jedemo 1kg belog svakog dana, jel ima postoje neke posledice?
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: stekiboss Jun 17, 2015, 08:19:25 posle podne
meni je ovaj trener sto drzi teretanu reko da kao svinjsko ne valja nije samo zbog masnoce nego kao da struktura proteina ne valja uopste...da li je to stvarno..za masnoce manje vise ..kad resim definicijj cepnem sagorevace i to je to 😆
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Funtunjerović Ivan Jun 17, 2015, 08:47:49 posle podne
meni je ovaj trener sto drzi teretanu reko da kao svinjsko ne valja nije samo zbog masnoce nego kao da struktura proteina ne valja uopste...da li je to stvarno..za masnoce manje vise ..kad resim definicijj cepnem sagorevace i to je to 😆
Trener iz teretane, haha :D Samo ti njega slusaj i daleko ces da doguras... Tako se radi definicija. To ti je isto on rekao?
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: stekiboss Jun 17, 2015, 08:49:41 posle podne
meni je ovaj trener sto drzi teretanu reko da kao svinjsko ne valja nije samo zbog masnoce nego kao da struktura proteina ne valja uopste...da li je to stvarno..za masnoce manje vise ..kad resim definicijj cepnem sagorevace i to je to 😆
Trener iz teretane, haha :D Samo ti njega slusaj i daleko ces da doguras...
ma ne kazem brate da ga slusam nego samo sto mi reko pa da podelim sa vama 😃
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Slavisa Stojic Jun 17, 2015, 09:24:08 posle podne
A ako jedemo 1kg belog svakog dana, jel ima postoje neke posledice?

Verovatno ciljaš na onu čuvenu pretpostavku o povećanom unosu proteina i "oštećenju" bubrežne funkcije...

Da ja ne bih nešto previše mudrovao...neka "naučne činjenice" govore "same za sebe"... http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/

Manje nepotrebne panike...

Ali ako sa druge strane ciljaš na moguću "kontaminaciju" mesa "hormonski aktivnim metabolitima" supstanci koje se koriste u svrhu povećanja prinosa mesa...hm..."može biti"...

Onda ti ne gine veganizam  :D
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Slavisa Stojic Jun 17, 2015, 09:37:12 posle podne
meni je ovaj trener sto drzi teretanu reko da kao svinjsko ne valja nije samo zbog masnoce nego kao da struktura proteina ne valja uopste...da li je to stvarno..za masnoce manje vise ..kad resim definicijj cepnem sagorevace i to je to 😆

Iskreno nisam upoznat sa bilo kakvom "falinkom" proteina poreklom iz svinjskog mesa...da, više zasićenih masti i malo više holesterola( odvojiti vidljive masnoće i birajte manje masnije "mesne partije", bez svakodnevne konzumacije i NEMA PROBLEMA)...ali sami proteini su najmanji problem, dakle, radi se o kompletnim proteinima, visoke biološke vrednosti...inače, svinjsko meso i je i dobar izvor cinka i gvožĂ°a, kao i vitamina B-grupe...

Evo nutritivne vrednosti za "svinjski kare"... http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/10300/2

P.S. a po pitanju "definicije", nisu samo sagorevači u pitanju...oni dolaze "na kraju"...  :D
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Pecha Jun 17, 2015, 09:51:41 posle podne
A ako jedemo 1kg belog svakog dana, jel ima postoje neke posledice?
Slicno idemo, samo sto ja preko kg belog pojedem jos i 6 jaja i oko 50g wheya. Baki nemoj da brines ni malo, do pre svega par hiljada godina nasim precima je glavno jelo bilo meso - zivotinje. I onda danas dodju neki herbalajf gurui i krenu pricu kako su zivotinjski P stetni. Sto za posledicu ima da vecina krene da veruje da ce im bubrezi otkazati i sl. Obicne gluposti, mozda ti urea bude blago povisena, mada to nije ni vazno...
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: semi-pro Jun 17, 2015, 09:57:36 posle podne
Ma pitao sam zato sto je Slavisa spomenuo purine a oni ih ima i u belom.. A dobar si. Ja jeo 700g do sada a sad sam izbacio jaja i elu i ubacio jos 300g mesa.
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Miletić Dušan Jun 17, 2015, 10:03:11 posle podne
Kakvih sve trenera ima to je neverovatno :D
Naslov: Odg: svinjsko meso
Poruka od: Slavisa Stojic Jun 17, 2015, 10:49:33 posle podne
Ma pitao sam zato sto je Slavisa spomenuo purine a oni ih ima i u belom.. A dobar si. Ja jeo 700g do sada a sad sam izbacio jaja i elu i ubacio jos 300g mesa.

Polako sa "purino-fobijom", ako nema predispozicija( uroĂ°eni ili stečeni poremećaj u metabolizmu purina) za tako nešto, manje brige...navedene preporuke su bile samo upozorenje da ne preterujete sa svinjskim mesom i iznutricama...dakle, ne svakodnevno "na meniju"...

Sa druge strane mnoge namirnice "imaju purine", ali razlike u "količinama" postoje...Purina ima najviše u iznutricama, crvenom mesu, svinjetini, jagnjetini, ali i u masnim ribama i morskim plodovima.

Sa druge strane ima onih( većina) koji i pored ishrane koja obiluje "purinima" nemaju nikakvih problema...( a i problemi sa gihtom češće zahvataju mušku populaciju,  i to posle 4. decenije)