Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: R1 Jul 04, 2015, 12:48:39 posle podne

Naslov: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: R1 Jul 04, 2015, 12:48:39 posle podne
Za neke namirnice lako se snalazim, za neke imam neodumice. Recimo jaja, sve je navedeno za 100g, a mene zanima npr kcal/p/uh/m za

- jedno celo przeno jaje
- jedno celo bareno jaje
- przeno belance
- przeno zumance
- bareno belance
- bareno zumance

Ne mora u miligram, ali odokativno, ja sam do sada racunao za prosecno jaje proteine 4g u belancu, 4g u zumancetu, ostale vrednosti nisam znao, ali sada mi trebaju.

I koliko recimo kriska hleba ima tih vrednosti?
Naslov: Odg: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 04, 2015, 01:04:50 posle podne
Najbolji pregled mikro i makronutritivne vrednosti svake namirnice... http://nutritiondata.self.com/

Sajt je na engleskom jeziku...ali za svaku namornicu imas sve detaljno od kalorija do sadrzaja mikroelemenata...

P.S. ne ocekuj nemoguce...bez preterane zahtevnosti...budi realniji u ocekivanjima...
Naslov: Odg: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: R1 Jul 04, 2015, 01:21:22 posle podne
Odlicno ima bukvalno sve zasebno, hvala.
Naslov: Odg: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 04, 2015, 08:27:55 posle podne
Sve je ok...ali ne zaboravi da je "nutritivna baza"...tj. "sirovi sastav" neke namirnice polazna tačka...kuvanje, barenje neće drastično "promeniti" nutritivni sastav...ali prženje na ulju će to zasigurno izazvati( na zaboravi i na trans-masti)...  ;)
Naslov: Odg: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: R1 Jul 04, 2015, 09:03:50 posle podne
Ma gde cu jos i na to paziti, svakako ne mogu se izgubiti proteini, jedino dodavanje masti, ali valjda nije drasticna razlika :/
Naslov: Odg: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 04, 2015, 09:29:06 posle podne
Samo mala napomena...duža termička obrada u manjem ili većem stepenu dovodi do smanjenja biološke vrednosti proteina...

Tokom pripremanja hrane na visokoj temperaturi, može doći do promene nutritivne vrednosti proteina. Kod većine namirnica, ta vrednost se smanjuje, ali ako je hrana kratko izložena visokoj temperaturi, nutritivna vrednost proteina se bitno ne menja.

Termička obrada hrane uzrokuje složene hemijske procese, uključujući i denaturaciju proteina. Pod uticajem visokih temperatura (npr.: prženje ili kuvanje jaja), dolazi do denaturacije, tj. do delimičnog ili potpunog narušavanja sekundarne, tercijarne i kvarterne strukture proteina. Pri prelazu iz uvijenog oblika molekula proteina u odvijeni, ne dolazi do kidanja peptidnih veza, pa primarna struktura, koju odreĂ°uje redosled amino kiselina u polipeptidnom lancu, ostaje netaknuta. Posledica denaturacije su promene fizičko-hemijskih i bioloških svojstava proteina (npr.: smanjenje "topljivosti", gubitak enzimskog delovanja).

Procesi denaturacije ne utiču na nutritivnu vrednost proteina, jer i u početnoj fazi proteolitičke razgradnje proteina tokom varenja , dolazi do sličnih procesa.

Kada se proteini zagrevaju u prisustvu ugljenih hidrata (naročito mono- i disaharida), na visokoj temperaturi, dolazi do niza reakcija, koje su poznate kao Maillardove reakcije posmeĂ°ivanja a koje rezultiraju pojavom melanoidnih pigmenata. Tokom tih procesa dolazi do kondenzacije "redukujućih šećera" s amino-grupom proteina( amino kiselina), pa se smanjuje biološka raspoloživost proteina iz hrane.

Što je proces temperaturne obrade duži i što je temperatura na kojoj se hrana priprema viša, to se više smanjuje biološka vrednost proteina.  

Osim spomenutog, tokom zagrevanja i pripremanja hrane na visokoj temperaturi, proteini mogu postati otporni na uticaj enzima. Npr., glutenin i kazein postaju otporni na hidrolizu. U nekim slučajevima se može povećati nutritivna vrednosti nekih proteina (npr. kada se na povišenoj temperaturi razgrade inhibitori enzima).

Sve u svemu, svi proteini bi trebalo da budu na broju  :D
Naslov: Odg: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: R1 Jul 04, 2015, 09:46:47 posle podne
E jbga ako to bude uticalo drasticno necu vise ni trenirati xD
Naslov: Odg: Kalorije i makronutrijenti?
Poruka od: cantawait Jul 09, 2015, 03:35:38 posle podne
Pa ti neces da kuvas jaja 2h ili isto toliko przis na ne znam kojoj temperaturu. Ako vec przis jaja onda przi na teflonu bez ulja.
Ja ulje uopste ne koristim, jedino za salatu.