Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Slavisa Stojic Novembar 17, 2015, 12:04:01 posle podne
-
Pricajmo o beloj smrti - KUHINJSKOJ SOLI...
Pre glasanja...procitajte...
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/bela-smrt-kuhinjska-so.html
...jer posle glasanja nema kajanja ;)
-
Ja dosoljavam i to prilicno. Prija mi, volim zacinjeno, ali kako vreme prolazi sve me vise to brine i gledam i gledacu da smanjim sto je vise moguce.
-
So u malim jako malim kolicinama koristim ali zato vegetu razbijam...pretpostavljam jos gora stvar od sloli?
-
So u malim jako malim kolicinama koristim ali zato vegetu razbijam...pretpostavljam jos gora stvar od sloli?
isti slucaj
-
So u malim jako malim kolicinama koristim ali zato vegetu razbijam...pretpostavljam jos gora stvar od sloli?
i ja vegetim, ali ono fazon kontam da je sve u granicama normale kod mene to, jer ono msm da ukupno nema sve ni 5 g
-
Vegeta...uh...
Najkraće moguće...
Osim raznih začina, kao i sušenog povrća, u Vegeti se nalaze i velika količina soli – preko 50% – kao i aditivi, odnosno pojačivači ukusa.
Kad smo kod pojačivača ukusa, pomenimo i dominaciju MSG u vegeti – pojačivač ukusa i zamena za so...
Malo o MSG...
http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/msg-sintetiki-ukus-ukus-poraza.html
Ali i ovde važi pravilo - "razlika izmeĂ°u leka i otrova je doza"...zato bez preterivanja...
-
O ukusima ne treba raspravljati... ;)
Obično dok neko u porodici ne "nagrabusi"( zdravstveno), neke loše navike u ishrani, poput dosoljavanja( tj. presoljavanja hrane) se ne menjaju...
Kada nama koji smo navikli na "neslanu hranu", daju te svoje "unikum slane" specijalitete, nastaju "kuršlusi"...
I dalje, "boj bijem" sa mojom bakom, koja u svoje 84. godine, "obožava slano"...čak i kada joj se spremi, sve "zdravo", bez dodate soli, krenu one namćaroste kritike - "dete, ne mogu da jedem ovo, ovo je živo neslano, daj posoli ovo"...
Eh...loše navike u ishrani...
A kada sam jednom pokušao da je privolim da uzme kuvani prinač sa šargarepom i piletinom, komentar - "daj, bre dete, ovo je bljutavo, neću da umrem gladna i željna ukusne hrane"...eh..."nutrtivne kamikaze"... ;D
Kamo lepe sreće da tu ima sušenog voća. Sve sami veštački imitatori ukusa.
Nigde ne dosoljavam, moj najveći izvor NaCl je sir.
Zanimljivo je da nikad nisam uspeo, da kad mi neko drugi sprema hranu, da tu osobu ubedim da mi ne soli. Nema te sile. Znate ono, nemoj, ne stavljam, ne volim so.... ma džabe. Spremam sam kad god stignem, ali kad se ručak-večera na gotovo već spremi, bio bih idiot da zbog soli opet jedem ovsene. To je već uvreda za kuvara. Čudna je ta psihologija žena :)
Razumem te u potpunosti...žena je uvek u pravu...makar ona bila supruga, devojka, baka, majka, sestra..."ćuti tu i jedi šta je Bog dao"... ;D
P.S. U vegeti ima i tragova povrća...ali moramo biti "politički korektni" :D
-
Ja koristim kalijumovu ili kombinovanu so. Vegetu koristim samo za svinjske odreske u malim količinama jer mi je tako najukusnije.
-
Ja koristim kalijumovu ili kombinovanu so. Vegetu koristim samo za svinjske odreske u malim količinama jer mi je tako najukusnije.
Kalijumova so...odlican izbor...
Podsetimo se ukratko o benefitima kalijuma za nase telo...
Kalijum je glavni katjon (pozitivno naelektrisan elektrolit) i preovladava unutar ćelije, dok je natrijum elektrolit koji se nalazi pretežno van ćelije. Obzirom na svoju koncetraciju i položaj kalijum ima veoma značajnu ulogu u metabolizmu vode, ali i drugih procesa u organizmu. Njegov nivo u plazmi kreće se izmeĂ°u 3,8 i 4,7 mmol/L, a u ćelijama oko 150 mmol/L. Preko 90% kalijuma izlučuje se mokraćom, ostatak se eliminiše preko stolice, a bubrezi su glavni organ koji održava nivo kalijuma. Ljudsko telo zahteva konstantno snabdevanje kalijumom za normalno funkcionisanje nervnih i mišićnih ćelija, u prvom redu ćelija srčanog mišića i creva, metabolizam glukoze, a pored toga, kalijum ima važnu ulogu kod alergijskih stanja, detoksikacije organizma, prenosa nervnih impulsa, rasta ćelije.
Ishrana bogata kalijumom podrazumeva nemasno meso (piletina), losos, cerealije (pšenica, ovas, lan), povrće (naročito paradajz), mleko – jogurt, semenke suncokreta, voće (grejpfrut , banana, avokado, narandža, urma, smokva, breskva, orah, kajija), morski plodovi.
Izbalansirana ishrana osnovni je izvor kalijuma za normalno funkcionisanje organizma. Većina ljudi NE unosi dovoljno kalijuma putem ishrane meĂ°utim, i samom termičkom obradom hrane gubi se do 50% kalijuma pa na to treba obratiti pažnju. TakoĂ°e, kod starijih ljudi, zbog smanjenog izlučivanja tečnosti iz organizma postoji opasnost od povišenih vrednosti. Na drugoj strani, zapadnjački način ishrane koji podrazumeva prekomerni unos kuhinjske soli pojačava potrebe za uzimanjem kalijuma.
Neke studije pokazuju povezanost izmeĂ°u smanjenog unosa kalijuma ishranom i povećanog krvnog pritiska, a prema nekim podacima povećan unos kalijuma može povoljno uticati na povišeni pritisak. Na taj način ostvaruje se pozitivan efekat na kardiovaskularno zdravlje. Kada se vrednosti kalijuma snize ispod kritičnih, može doći do vitalnog ugrožavanja zbog poremećaja u srčanom radu. Podaci nekih studija govore u prolog tome da ljudi u čijoj ishrani je zastupljen kalijum u velikim količinama imaju smanjen rizik za razvoj moždanog udara. Mada, u ovom slučaju nema dokaza da suplementi kalijuma imaju isti efekat. Osobe koje pate od zapaljenskih bolesti creva - Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, često imaju nizak nivo kalijuma zbog nemogućnosti potpune apsorpcije hranljivih materija u crevima.
Ozbiljan nedostatak kalijuma u organizmu može nastati kod dugotrajnog korišćenja kortikosteroida, diuretika i laksativa, kao i posle strogih, nepravilnih i nestručnih dijeta.
Inace, jedan od velikih problema sa kalijumovom soli( KCl) je i moguca iritacija digestivnog trakta...tako da kalijumovu so uvek uzimati uz obrok...
Vecina nas pominje i kalijum kao borac protiv grceva...
I da...svi paze na natrijum, a pažnju bi trebalo obratiti i na kalijum...Preporuka za dnevni unos kalijuma su oko 2000 mg i 4700 mg kalijuma...
Inace 1 gr kalijumove soli( KCl) ima oko 500 mg kalijuma...
A ako cemo o sadrzaju kalijuma u namirnicama...
http://www.drugs.com/cg/potassium-content-of-foods-list.html
https://www.umassmed.edu/uploadedfiles/SourcesDietaryPotassium.pdf
Kalijum, moj najbolji drug ;)
-
Redovno koristim so. Ne preterujem, ali volim da je iole slankasto. Inače, koristim Himalajsku.
(http://s13.postimg.org/luk1otq7n/IMG_4310.jpg) (http://postimg.org/image/luk1otq7n/)
-
Iskreno...smatram da je priča oko Himalajske soli prenaduvana...najobičniji senzacionalizam na delu...za sada nema nijedne relevatne naučne studije koja potvrĂ°uje "efikasnost" iste...
Ali je svakako bolja alternativa u odnosu na "rafinisanu jodiranu so" koju imamo na našim trpezama...mada, opet nema nijedne komparativne studije koja potvrĂ°uje prednosti Himalajske soli u odnosu na "rafinisanu so"...osim na nivou "logičnih" pretpostavki...
Inače, šta je zapravo Himalajska so? Halit, mineral koji je polazna tačka u dobijanju "kuhinjske soli" koju imamo na svojim trpezama( naravno, izvori istog, tj. lokacije su različite :D )...ali ako pričamo o udelu natrijuma...opet, oprez potreban...
Mada u spektru pomenutih minerala, tj. 84 minerala u sastavu ove soli, tu su i radijum, uranijum i polonijum...koji su radioaktivni...ali u minimalnim količinama da bi bili " fatalno opasni"...
-
Dok nisam pazio na ishranu, pakovanje od 350g mi je više od godinu dana trajalo.
:D
Vegetu još kao mali nisam voleo.
Od kako mi je Monika onomad preporučila himalajsku so, još uvek je koristim (to isto pakovanje); dok je ženi himalajska so neslana, pa ona spuca bar kilu soli godišnje.
Sva sreća pa ne kuva ona...
;D
-
Rekao bih da je tu obostrana sreća. ;D :D
-
Ja u pwm u poslednje vreme dodam kesicu-dve kalijumove soli( KCl) i mogu reći da su grčevi izazvani mazohističkim treninzima drastično manje izraženi( uz bananu, kao natural izvor kalijuma)...
A i eksperimetišem sa magnezijum-glicinatom( uzimanje posle obroka)...
-
Rekao bih da je tu obostrana sreća. ;D :D
Više moja nego njena...
;D
-
Nikada ne mesrim kolicine soli cak ni pred takmicenje jednostavno dosoljavam po ukusu i nema nikakvih problema,cak sta vise odgovara mi veci unos soli i vode zbog inace niskog pritiska a i pumpa tokom treninga mnoogo bolja : )
-
Više moja nego njena...
;D
Verujem da je i ona podosta srećna što ne mora da kuva. ;D
-
Nenade, ako nije problem možeš li sa nama podeliti neke od pretakmičarskih manipulacija vezanih za unos vode i soli?
Čisto da bi naši forumaši videli sa kakvim se naporima "bore" profesionalni takmičari u toku priprema...
Koristiš li kalijumovu so? Neki od takmičara često pominju i loše titriranje elektrolita i neprijatne grčeve kao posledicu istog...
-
Naravno,ja radim tako sto 10dana pred takmicenje maksimalno povecavam unos soli(ne merim,jednostavno presolim sve sto jedem),unosim vodu i do 10l dnevno,poslednja nedelja i dalje isti unos vode i soli samo su UH na nuli. Dva dana pred takmicenje smanjujem vodu na nekih 2l,izbacujem sav natrijum iz ishrane i krecem sa punjenjem UH,dan pred takmicenje voda na 1l i na sam dan takmicenja samo pomalo pijuckam vodu uz hidrate da bi se formirao potrebni glikogen u misicima jer bez dovoljno vode nemoguce je puniti misice glikogenom.Takodje na dan takmicenja u yavisnosti od forme ubacujem proste UH i pratim formu iz sata u sat, jedino merilo mi je ogledalo i prema tome pojacavam ili smanjujem punjenje..