Pansport Forum

Suplementacija => Kombinacija suplemenata u odnosu na cilj => Temu započeo: lonewolf Februar 20, 2016, 04:18:46 posle podne

Naslov: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf Februar 20, 2016, 04:18:46 posle podne
Naime, pio sam ranije kofein i dosta mi je smetao kad pijem pre treninga jer mi je izazivao dehidraciju koja me je bas ometala. Sad bih opet poceo da pijem ali posle treninga pa me zanima da li (dugorocno gledano) i tada moze da se oseti njegov efekat (sagorevanje masti, povecanje maksimalne snage itd) ??
I da li kofein negativno utice na delovanje kreatina ?? Citao sma dosta o tome ali nikako da donesem neki zakljucak pa eto i to da pitam uzgred mozda je neko ipak imao pozitivna iskustva....
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: leevu Februar 20, 2016, 04:36:19 posle podne
Kofein ti sluzi za koncetraciju na treningu, sto bi ga pio posle istog?
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf Februar 20, 2016, 04:49:46 posle podne
Pa napisao sam. Na kraju krajeva znacilo bi mi i ako bi mi takvim uzimanjem delovao na sagorevanje masti makar ne imao uticaja na koncetraciju ili snagu...smeta mi pre treninga kad uzmem uvek osetim zedj tokom treninga koliko god vode popio pre, a uz tu zedj dodje i brze do umora.....
Naslov: Odg:
Poruka od: radovicmiladin86 Februar 20, 2016, 05:01:20 posle podne
Onda uzmi neki sagorevac a ne kofein...njegova namena druze nije za to....

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: boky95 Februar 20, 2016, 06:41:31 posle podne
Kofein može uticati na sagorevanje masti u sinergiji sa još nekim sastojcima ali je besmisleno piti ga posle treninga,ne znam okle ti ta ideja u opšte, nećeš onda moći spavati najverovatnije
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Februar 20, 2016, 08:21:35 posle podne
Potpuno nepotrebno i bez ikakvog smila je koriscenje kofeina posle treninga. Kofein se uzima pre treninga i svojim delovanjem na cns utice na povecanje snage.
Ne verujem da si bio dehidriran od kofeina, slobodno ga kombinuj sa kreatinom.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 21, 2016, 02:27:14 pre podne
Slažem se sa svim diskutantima...ako želiš najveći učinak kofeina, najbolje je uzeti ga oko 30 min pre treninga...

Po pitanju sinergije kofeina i kreatina...pa pogledaj samo sastav nekih NO-reaktora  ;) ...ako se ne varam u drugoj temi si iskazao zabrinutost oko "kreatinske nadutosti"...da, kofein je diuretik, ali neće umanjiti najbitnija svojstva delovanja kreatina..čak će pomoći "delimično" i kod eliminacije te potkožne vodice koja te plaši...  ;)

Ako nisi dobro hidriran, tek tada mogu nastati problemi...izotonični napici mogu pomoći...ako se ne varam treniraš fudbal, tako da je rehidratacija jako bitna...

E sad tu je i pitanje pravilnog doziranja...bitan aspekt u priči je i tvoja osetljivost na kofein...da li redovno u toku dana piješ kafu? Neki energetski napici? Gazirani sokovi( coca-cola, pepsi...)?

Kreni sa manjom dozom...oko 100 mg dnevno pa "po potrebi" povećavaj dozu...ili uzimaj samo kada ti je "kick" realno potreban( dakle, ne svaki dan), tako ćeš očuvati osetljivost na "željene" efekte kofeina i umanjiti moguće "neželjene efekte"( potrebnost povećanja doze zbog smanjene osteljivosti)...

Dakle, da ne idemo u krajnost...

- UZIMAJ KOFEIN PRE TRENINGA ZA MAKSIMALNI EFEKAT

- PAŽLJIVO DOZIRANJE

- BUDI DOBRO HIDRIRAN

Inače, preporuke za doziranje pre treninga su čak 3-6 mg po kg( kofeina )...  ;)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 21, 2016, 02:28:39 pre podne
Preporuka za čitanje...

" Kofein spada u jedan od najčešće korišćenih stimulansa na svetu. Nalazi se u raznim biljkama, namirnicama (uključujući i kafu, čaj, čokoladu, kakao i Coca Colu) kao i u nekim lekovima koji se ne izdaju na recept. Prosečna potrošnja kofeina u SAD-u iznosi u proseku dve šolje kafe dnevno (200 mg); dok 10% stanovništva unosi u organizam i više od 1000 mg dnevno. Kofein je društveno prihvaćen; legalna droga koja se koristi u svim slojevima društva.
Kofein se često smatra nutricionističkim ergogenskim pomoćnim sredstvom, mada on zapravo nema nikakvu hranljivu vrednost. Uneti kofein se iz želudca brzo apsorbuje u krv, u roku od 1-2 sata. Poseduje mogućnost uticaja na sve sisteme ljudskog organizma, iz razloga što ga većina tkiva može apsorbovati. Preostali kofein se razlaže u jetri a nusprodukti se izlučuju putem urina.

KOFEIN I FIZIČKA IZDRŽLJIVOST

Laboratorijska istraživanja iz 1970-ih godina ukazuju da kofein poboljšava fizičku izdržljivost povećavajući oslobaĂ°anje adrenalina u krvotok koji opet stimuliše oslobaĂ°anje masnih kiselina iz masnog tkiva i/ili skeletnih mišića. Radni mišići koriste ove dodatne masti na početku vežbanja, smanjujući potrebu za ugljenim hidratima u mišićima (glikogenom). Ova „pošteda“ mišićnog glikogena ga čini raspoloživim za kasnije napore tokom treninga i odlaže zamor.

Tokom 1980-ih godina mnoge studije na ovu temu su pokazale da kofein nema uticaja na promenu metabolizma i negiraju njegov ergogenski efekat, bez toga da stvarno izmere fizički učinak. U nekoliko izveštaja se ovo uradilo i potvrdilo odsustvo ergogenskog uticaja. Krajem decenije pretpostavljalo se da kofein ipak ne menja metabolizam i da ne poseduje ergogensko svojstvo.

Skorašnja istraživanja, meĂ°utim, pokazala su sledeće: Unosom 3-9 mg kofeina po kilogramu telesne težine, sat vremena pre vežbanja, povećava se izdržljivost u trčanju i vožnji bicikla, u laboratorijskim uslovima. Drugim rečima, 3 mg po kg telesne težine jednako je otprilike jednoj šolji ili dvema šoljicama filtrirane kafe; i 9 mg/kg=u proseku 3 šolje ili 5-6 šoljica kafe. U ovim studijama su učestvovali vrhunski sportisti kao i ozbiljniji rekreativci. Studije sa pojedincima koji su van forme i koji ne vežbaju redovno nisu mogle biti raĂ°ene, zbog nemogućnosti pouzdanih rezultata.

Mehanizam, kojim bi se objasnilo ovo poboljšanje izdržljivosti organizma prilikom vežbanja, još uvek je nejasan. Nakon unosa kofeina, u količini od 5 do 9 mg/kg, glikogen iz mišića se ne troši u početnoj fazi poluintenzivnog vežbanja. Nije poznato da li se ova pošteda javlja usled sposobnosti kofeina da poveća raspoloživost masti da ih skeletni mišići koriste. Čak štaviše, nema dokaza koji ukazuju na metaboličku komponentu za poboljšanje vežbanja pri niskim dozama kofeina (3 mg/kg). Stoga proizilazi da promene u metabolizmu mišića, gledano pojedinačno, ne mogu u potpunosti objasniti ergogenski efekat kofeina tokom intenzivnog vežbanja.

KOFEIN I KRATKOROČNA FIZIČKA AKTIVNOST  

Istraživanja pokazuju da unos kofeina poboljšava izdržljivost tokom kraćeg vežbanja u trajanju od 5 minuta pri upotrebi 90 do 100 procenta maksimalne količine kiseonika pri laboratorijskim uslovima. Ovaj intenzitet vežbanja zahteva maksimalno snabdevanje energijom, kako preko aerobnih (potreba za kiseonikom) tako i neaerobnih izvora. Nepoznato je da li ovi nalazi variraju sa aspekta rasne pripadnosti i genetske diverzivnosti. Razlog poboljšanja fizičke izdržljivosti može biti direktno vezan za pozitivni efekat kofeina u snabdevanju mišića neaerobnom energijom i kontrakcijom ili njegovo delovanje na komponente centralnog nervnog sistema zadužene za osećaj ulaganja dodatnog napora. Unos kofeina naizgled nema uticaja na poboljšanje izdržljivosti pri trčanju sprinta, ali potrebna su dodatna istraživanja unutar dobro kontrolisanih laboratorijskih uslova kao i na terenu, kako bi se ova tvrdnja dokazala. Sprint se definiše kao vežba koja se može izvoditi od nekoliko do 90 sekundi, kada većinu potrebne energije organizam koristi iz anaerobnog metabolizma.

PRAKTIČNI ASPEKTI UNOSA KOFEINA

Kofeinska doza. Kofein se, po MeĂ°unarodnom Olimpijskom Komitetu, smatra “kontrolisanom ili ograničenom supstancom”. Sportistima je dozvoljeno da u nalazu urina imaju do 12 ug kofeina po milimetru i svaki iznos iznad te granice se smatra nelegalnim. Nacionalna Asocijacija za atletiku SAD opet propisuje da je prihvatljiva granica 15 ug/ml urina. Ove visoke granice dozvoljavaju sportistima da konzumiraju normalne količine kafe pre takmičenja. U organizam se može uneti velika doza kofeina pre nego što se dostigne ova“nelegalna” granica. Na primer, ako osoba telesne težine od 70 kg u kratkom roku popije otprilike 3-4 šolje, ili 5-6 šoljica filter kafe (~9 mg/kg ) sat vremena pre vežbanja, uradi trening za 1-1.5 sata i nakon toga da uzorak urina na analizu, nivo kofeina u urinu će se samo približiti dozvoljenoj granici (12 ug/ml). Šanse da se nedozvoljeni nivo kofeina dostigne normalnim unosom kofeina su veoma male, osim u onim slučajevima kada se konzumiraju manje količine kafe ali sa mnogo većom koncentracijom kofeina u njima. Dakle, kada se kod sportiste otkrije nedozvoljeni nivo kofeina u urinu, vrlo je verovatno da je on pre toga namerno uzeo suplemente kofeina u vidu tableta ili supozitorija u pokušaju da poboljša svoj učinak.

Optimalna doza, kojom bi se povećale šanse za poboljšanje rezultata, iznosi ~3 – 6 mg/kg, a da su pri tom nuspojave svedene na minimum a nivo u urinu ispod granice. U nuspojave unosa kofeina u organizam spadaju  anksioznost, trema, nemogućnost koncentracije, gastrointestinalni problemi, nesanica, razdražljivost i, pri većim dozama, rizik od srčane aritmije i blage halucinacije. Iako nuspojave izazvane dozama do 9 mg/kg ne izgledaju opasne, mogu dekoncentrisati ukoliko se pojave pre takmičenja i smanjiti ukupni učinak. Unos većih količina kofeina (10-15 mg/kg) nije preporučljiv pošto se nuspojave pogoršavaju. Treba takoĂ°e napomenuti da je većina studija pri sprovoĂ°enju istraživanja koristila čist kofein pre nego namirnice i hranu koja ga sadrži. Tako da nije sigurno da li će konzumiranje â€â€™jednake doze kofeina’’ kao u kafi, na primer, dati iste rezultate.

Diuretičko dejstvo kofeina. Kafa i/ili kofein se često nazivaju diureticima, ukazujući da unos velikih količina može dovesti do blagog stanja dehidracije pre i tokom treninga.  
Ipak, raspoloživa literatura ne podržava trenutno diuretičko dejstvo kao što su promena telesne temperature, gubitak znoja, gustina krvne plazme i količina urina, koji ostaju nepromenjeni tokom treninga pre kojeg je unet kofeina u organizam.

Gledišta sa aspekta etike. Za izdržljive sportiste ne predstavlja nikakav problem da poboljšaju učinak â€â€™legalno’’konzumacijom kofeina, pošto su ergogenski efekti prisutni već pri malim koncentracijama od 3 mg/kg telesne težine. Čak je pojačavanje osrednje kofeinske doze (5-6 mg/kg) u granicama dozvoljenog. Predlaže se da prisustvo kofeina bude zabranjeno pre velikih takmičenja, zahtevajući od sportista da se suzdržavaju od uzimanja kofeina otprilike 48-72 časova pre takmičenja. Ovo ograničenje bi osiguralo da nijedan sportista nema nefer prednost na dan trke tj. takmičenja, ali ne bi sprečilo njegovo uzimanje za vreme treninga. MeĂ°utim,ukoliko se kofein i zabrani u budućnosti, kojeg stava bi trebalo da se pridržavaju sportisti danas? Za vrhunske sportiste je trenutno prihvatljivo i razumno da konzumiraju svoju dnevnu dozu kafe u okviru datog režima ishrane. Ipak, ukoliko oni namerno uzmu čist kofein kako bi stekli prednost u odnosu na konkurenciju, jasno je da će to tada biti neetički čin i smatraće se dopingom.

Jednako važan problem jeste i upotreba kofeina kod prosečno aktivnih tinejdžera ili odraslih. Nedavna anketa Kanadskog centra za sport bez droga dokazuje veoma široku upotrebu kofeina uopšte. Rezultati ove ankete pokazuju da je 27% omladine u Kanadi (starosne dobi od 11-18 godina) u prethodnom periodu koristilo materije koje sadrže kofein u svrhu poboljšanja fizičkog učinka . Da li kofein deluje kao “prolazna” droga kod mladih koji kasnije preĂ°u na opasnije supstance? U proseku, aktivni tinejdžeri ili odrasli koji vežbaju iz zadovoljstva i samounapreĂ°enja, upotrebom kofeina opovrgavaju ovu svrhu. Mnogo produktivniji i bolji pristup predstavlja odgovarajući trening i dobre nutritivne navike.

REZIME

Unos kofeina (3-9 mg/kg bw) pre treninga povećava učinak tokom produženog treninga izdržljivosti i kratkoročnog intenzivnog treninga u trajanju prosečno 5 minuta, u laboratorijskim uslovima. Ovi rezultati su dobijeni meĂ°u vrhunskim i/ili rekreativnim sportistima, ali potrebni su dodatni testovi na terenu kako bi se testirao ergogenski potencijal kofeina meĂ°u sportistima. Kofein naizgled ne pojačava učinak  tokom sprinta koji traje manje od 90 sekundi, iako nema istraživanja u ovoj oblasti koja bi podržala ovu tvrdnju. Mehanizam za poboljšanu izdržljivost nije jasno utvrĂ°en. Pošteda mišićnog glikogena nastupa rano tokom treninga izdržljivosti pre kojeg je uneta odreĂ°ena količina kofeina, ali je nejasno da li je ovo rezultat povećane upotrebe masti i njihove mobilizacije od strane mišića. Pozitivan efekat kofeina tokom treninga, koji traje u proseku 5 minuta, nije povezan sa uštedom mišićnog glikogena. Ergogensko dejstvo kofeina se javlja i pri nivoima kofeina u urinu koji su daleko ispod dozvoljene granice (12 ug/ml). Ova činjenica povlači sa sobom etička pitanja vezana za upotrebu kofeina u sportu. Da li se ova praksa treba tolerisati, s obzirom da je kofein legalan, ili je treba potisnuti jer promoviše â€â€™mentalitet dopingovanja’’, koji može dovesti do mnogo ozbiljnijih zloupotreba? Jedno od rešenja bilo bi da se kofein doda na listu zabranjenih supstanci i time motivisati sportiste da se suzdržavaju od unosa kofeina 48-72 sata pre takmičenja, kao i odvraćati sportiste i prosečnu populaciju od upotrebe kofeina kao doping sredstva radi poboljšanja svoji rezultata.

Autori: dr Lawrence L. Spriet
dr Terry E. Graham
"
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf Februar 21, 2016, 12:36:04 posle podne
Pa da..definitivno pre treninga, slazem se. Sad me zanima da li "privikavanje na kofein" utice samo na taj psiholoski momenat ili utice na smanjenje svih efekata kofeina ukljucujuci i to da tera organizam da mast koristi kao gorivo ??
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Februar 21, 2016, 01:53:52 posle podne
Ako planiras da koristiš kofein kao sagorevač mislim da imaš prevelika očekivanja od njega.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 21, 2016, 04:14:45 posle podne
Slažem se da Dušanom...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20086853

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23929677

Da tu je i tzv. beta-oksidacija dugolančanih masnih kiselina...da, uprostimo, kofein povećava dostupnost masnih kiselina i njihovu oksidaciju  i "čuva" glikogen...ali ne bi trebalo idealizovati njegove efekte na tom polju...a i kofein deluje preko nekih receptora "na ćelijama", nekih kaskadnih puteva...a svi znamo da se sa vremenom broj i osetljivost recepora "za neku supstancu" smanjuje kada je telo njome hronično izloženo...tzv. "down regulacija"...isto važi i za taj neki "fat-burn" učinak...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Februar 21, 2016, 05:49:53 posle podne
Ako ti je cilj skidanje kilograma predlažem ti da se posavetujes sa Slavišom oko ishrane, a ako želiš mogu ti ja pomoći oko treninga. Kao što sam već napisao čini mi se da imaš prevelika očekivanja od suplemenata, a da bi postigao rezultate  trebaš se više posvetiti ishrani i treningu.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf Februar 21, 2016, 07:01:34 posle podne
Ishrana i trening su mi u najmanju ruku ok napredak je sve vidljiviji i osetniji, vec 8 ned sam u treningu i zadovoljan sam kako sve ide za sada. Nije bas da ocekujem mnogo od suplemenata samo me eto zanimaju neke stvari tek da imam u vidu sta i kako. Na kraju sam odlucio da odustanem od kofeina i uzmem l-karnitin jer trkacke treninge obicno imam posle podne i ne zelim da opterecujem cns dodatno sa neko psihoaktivnom supstancom. Kofein sam hteo zbog izdrzljivosti pa i zbog tog nekog kakvog-takvog uticaja na skidanje masti ali sam posle vasih saveta uvideo da je l-karnitin pametnije resenje..malo skuplje ali moze da prodje....
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 21, 2016, 07:28:25 posle podne
Iskreno...mislim da preteruješ...ne interpretiraš dobro neke uzročno-posledične odnose...manja doza kofeina može pomoći...dakle, dobar tajming unosa i doziranje su jako bitan faktor i celoj priči...

Bez sumnje, efekti kofeina najbolje se pokazuju samo u slučajevima rekreativaca u sportista koji ga ne uzimaju stalno( svakodnevno). Zasigurno, oni koji su manje naviknuti na kofein osete "jače" dejstvo kofeina uzimajući ga pre treninga, dok oni koji ga konzumiraju svakodnevno vrlo brzo postaju rezistentni.

Da tu su i psihostimulativni efekti kofeina...tu je i moguća pojava zavisnosti...tolerancije na efekte...ali opet nauči da uzimaš kofein planski, pravilno ga doziraš i nema razloga za brigu...

Naravno, moguć je uticaj i na vrednost krvnog pritiska i poremećaje srčanog ritma...tj. ako se loše dozira( neumereno doziranje) - preterano konzumiranje kofeina, pogotovo kod osoba koje nisu naviknute, može prouzrokovati i dijareju, nesanicu, anskioznost, nervozu i aritmije, skok krvnog pritiska( prolaznog karaktera)...

Kofein + L-karnitin je odlična kombinacija(kofein povećava dostupnost masnih kiselina i njihovu oksidaciju, a L-karnitin olakšava njihov transport do mesta oksidacije - ćelijske ograneče mitohondrije) ...a tu je i problem doziranja L-karnitina...

Koliko si upoznat sa pravilnim doziranjem L - karnitina i njegovo realnom moći?
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 21, 2016, 07:29:18 posle podne
Ukratko...

L - karnitin je derivat amino kiseline lizina, normalni je sastojak svake naše ćelije. Potreban je za prenos masnih kiselina u mitohondrije( ćelijske organele u kojima se "proizvodi energija"). Najveći deo L-karnitina u našem organizmu se nalazi u mišićima, a veliki deo se resorbuje u bubrezima. Poznat je i pod nazivom vitamin B 20...

Dakle, sam za sebe, L - karnitin neće imati neki drastični "fat - burn" efekat, dakle, efekat sagorevanja ćete najbolje postići kroz trening( kardio trening pre svega, a naravno i trening sa opterećenjem, kao i korekciju ishrane)...na taj način nateraćete svoje telo da "krene na masti" kao izvore energije( najprostije rečeno), a da bi se te masti maksimalno efikasno i svrsishodno iskoristile u svrhu stvaranja energije, na scenu stupa L - karnitin.

Kako uzimati i dozirati L - Karnitin?

Za L-karnitin ne postoji neki preporučeni dnevni unos, a preporučeno doziranje kreće se u opsegu 1000 - 4000 mg( 1 - 4 gr ) putem suplemenata.

Početna doza koja se preporučuje je 500-1000 mg, i savetuje se postepeno povećanje.

Smatra se da su dnevne doze do oko 3000 mg sigurne i delotvorne za korišćenje.

Najbolje se apsorbuje ako se uzima na prazan stomak sa dovoljno vode.

L-karnitin uzimati 20 - 30min pre fizičke aktivnosti...idealno pre kardio treninga ili intenzivnijeg treninga sa opterećenjem.

Oprez je potreban kod devojaka koje imaju problema sa policističnim jajnicima( efekat na LH - stimulaciju), kao i kod osoba koje su hipotiroidne( smanjena funkcija štine zlezde), a na suspstitucionoj su terapiji, jer L - karnitin može "blokirati" efekat terapije i pogoršati stanje.

L - karnitin "podstiče plodnost" kod oba pola( efekat na LH)...zato oprezno!

Tu su i pozitivni efekti na kardiovaskularno zdravlje...izdržljivost...

Inače, L - karnitin se normalno nalazi i u našoj hrani... Dobri izvori L-karnitina su meso (posebno govedina i svinjetina), živina, riba (posebno bakalar), kao i mleko i mlečni proizvodi....

Kada bi uporedili šta bolje sagoreva masti..."solo" karnitin ili kofein...odgovor je KOFEIN...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20086853
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf Februar 21, 2016, 08:03:10 posle podne
L-karnitin nisma koristio do sada. Znam da sam za sebe nema nekog efekta pa zato i planiram da ga uzimam pre aerobnog ili anaerobnog treninga (fudbalski tip trkackog treninga). Nikad nisam koristio suplemente koju su posebno namenjeni za sagrevanje amsnih naslaga pa me zanima je li L-karnitin prvi izbor medu njima ili ima i boljih varijanti ??
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Februar 21, 2016, 08:04:47 posle podne
Po odabiru suplemenata čini mi se da hoće što jeftinije da prodje a pri tom ima nerealna očekivanja po pitanju delovanja istih. Bolje taj novac uloži u ishrani, kupovinom samo l-karnitina ili kofeina nećeš puno postići kada je u pitanju gubitak kilograma. Ako imaš volje napiši nam kako se hraniš i kako treniraš da vidimo da li tu ima propusta.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 21, 2016, 08:32:58 posle podne
A koliko ti beše visok, težak? Da li ti je "fat-burn" realno potreban?

Čini mi se kao da istu priču vrtimo u krug oko "fame o sagorevačima masti"...

Najkraće moguće...

Većina lenjih pojedinaca idealizuje suplemente i smatra ih osnovnim preduslovom svog napretka na ovom polju. Logika je - "sedim, ležim, jedem šta hoću i mršavim, ali tu su sagorevači masti da mi uštede vreme i trud oko redovnog treninga i ishrane".

Dakle, trebalo bi da budemo svesni upotrebne vrednosti suplemenata iz ove kategorije, koji su samo skromna podrška procesu sagorevanja telesne masti koji jedino, delotvorno mogu podstaći kardio trening, korekcija ishrane ( roz manipulacije unosom ugljenih hidrata) i naravno, trening sa opterećenjem koji daje svoj doprinos i sa aspekta ciljanog kalorijskog deficita i kao glavni stimulans za očuvanje mišićne mase.

A šta rade sagorevači masti - ukratko...

Osnovna podela:

- BEZSTIMULANSNI SAGOREVAČI ( L - karnitin...)

- KOMPLEKSNI SAGOREVAČI MASTI

Kompleksniji sagorevači masti sadrže više sastojaka, i to su prirodni preparati namenjeni kao podrška da efikasnije troše masti kao izvor energije, da ubrzaju metabolizam.

( Kompleksni) Sagorevači masti mogu da podstaknu termogenezu i sagorevanje masnog tkiva, da daju više volje i energije za trening, da smanje apetit, da podstaknu telo na povećanu prirodnu produkciju hormona koji su posebno odgovorni za količinu masnog tkiva i brzinu metabolizma. Sagorevači masti mogu i da smanje nivo lošeg holesterola u krvi, da izbace višak vode iz organizma, da održe konstantim nivo šećera u krvi, i još mnogo toga...

U osnovi su tri aspekta dejstva svih sagorevača masti koje imamo na tržištu:

- STIMULATIVNI UČINAK ( kofein, sinefrin, tiramin, katehini…guggul)

- DIURETIČKI UČINAK

- LAKSATIVNI UČINAK
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf Februar 21, 2016, 09:18:22 posle podne
Trenutno 184-83....realno mi i nije toliko potreban mada vec godinama imam malo viska salca oko "kaisa" i tesko uspevam da se otarasim tog dela. Vrv i geni igraju ulogu (mozda i cesto sedenje). Ipak, bitniji mi je taj uticaj na izdrzljivost i "usteda" glikogena pa i misica prilikom trcanja....
Sest dana nedeljno treniram od toga 5x u teretani(split treninzi) i 4 puta fudbalski tip treninga (pon,uto i cet po 2x dnevno). Od tih 9 treninga 2 treninga u teretani mogu da se svrstaju pod "velik intezitet" i 2 fudbalska treninga. Ujutru po "defaultu" posle teretane pojedem med, orahe i grozdje, 4 cela kuvana jaja i 3 belanca + kreatin pre svega toga odmah posle teretane.
Izmedju dorucka i rucka pojedem 4 belanca, a malo pre toga izmiksujem voce - pola limuna, 2 pomorandze, 2 kivija, malo cvekle i jednu bananu, pojedem jabuku (posle rucka jos nesto od voca)
Za rucak obavezno neko meso + krompir, pirinac ili pasulj - jedno od toga.
Za veceru testenine sa sirom.
Ne bas uvek ovako ima odstupanja u zavisnosti od obaveza ali je obicno ovako. Slatkise ne jedem odavno, "vocne" sokove ne pijem, gazirane....cesto za rucak jedem ribu sa pirincem....
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 21, 2016, 10:04:19 posle podne
Izvini,a koliko je to okvirno proteina, hidrata, masti na dnevnom nivou?

Po kom principu sastvaljaš obroke? Neka računica?

Okani se tih "užina na zub", već neka to budu konkretni obroci...

Posle treninga ne preteruj sa prostim hidratima...kreatin uzimaj samo sa dekstrozom, dakle, voda+kreatin+15-30 gr dekstroze( ili maltodekstrina) ili samo sa vodom...oko 15-20 min posle toga ubaci belanca( + složeni hidrati, hm, ovsene)...

Uopšteno u ovom periodu rada na redukciji masnih naslaga, izbegavaj neumerenu konzumaciju prostih hidrata( banana, med...), eventualno posle treninga...

Ako planiraš da ti ova belanca budu zamena za proteinski suplement u PWM, moraće da ih bude bar 7-8...

Jezgraste plodove bolje veži sa proteinima visoke biološke vrednosti---dakle, orasi + posniji sir npr.

Doručkuješ ili "na prazan stomak" treniraš?

Doručak je najbitniji obrok u toku dana...ne preskači ga! http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/doruak-najvaniji-obrok-u-toku-dana.html

- Ubaci po koju voćku izmeĂ°u obroka( veličina porcija voća ne veća od onoga što može da stane u šaku...) - citrusi( kivi, limun, grejp, pomorandže), bobičasto voće( jagode, kupine, maline...ok su i zamrznute varijante)...jabuke...

- Od povrća - akcenat na vlaknasto povrće( salata od povrća uz obroke) - zelena salata, krastavac, paradajz, kupus,  brokoli( može i kuvan na pari), cvekla...

- Pij dovoljno "čiste vode"( tu ne računamo sokove, supe, čajeve i sl. napitke) - 2,5 -4 l u toku dana( plus potrebe u toku treninga)

- Ne preteruj sa dosoljavanjem hrane, ne više od 5 gr( ravna kafena kašičica) dodate soli dnevno...

- Bez prženja na ulju - akcenat na kuvano, pečeno( el. gril, pek papir, kesice za pečenje), gril( "ćumur varujante", umreno...), poširanje, blanširanje...

- Riba morska, plava, "sveža"( bez svakodnevne konzumacije konzervi) - losos, skuša, pastrmka, losos, sardela( bar 3 puta nedeljno na meni)...riblje ulje...preporuka za suplementaciju omega-3

- Zaboravi na mesne preraĂ°evine, brzu hranu, slatkiše, grickalice...i naravno, odlučno NE belom brašnu...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf Februar 22, 2016, 03:50:07 posle podne
Okvirno ne znam tacno i ne vodim striktnu racunicu jer sam tako u mogucnosti ali otprilike gledam da pojedem najmanje 80-90 gr proteina dnevno iz 3-4 obroka, a ugljenih hidrata duplo vise....
Pre treninga ujutru u teretani pojedem jednu bananu, malo grozdja i to je to jer ustanem u 7, u ter sam u 8 i oko 9 i 15 sam kuci, a lezem najkasnije oko 22h i ti termini su mi usli u naviku i nemam problem da se rasanim na vreme za teretanu.
Samo jos belo brasno da izbacim jer nekad mi se "prosto poturi pod nos"....
Hvala na ovim veoma korisnim i sazetim informacijama definitivno cu da pocnem polako da ih primenjujem....

Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Februar 22, 2016, 03:59:41 posle podne
Unos proteina neka bude bar oko 1,5 gr po kg...obrati paznju i na unos zdravih masti( bar 0,6 gr po kg)...ono cim manipulises su ugljeni hidrati...ako vec tokom nedelje ides nisko sa hidratima bar 1 nedeljno unos istih "digni" na oko 3-4 gr po kg, tako ces spreciti usporavanje metabolizma...a tu je i prevencija "jo-jo" efekta po prestanku dijete...dakle, neophodno je dobro tempirano unošenje ugljenih hidrata, ako želimo da svojoj muskulaturi damo priliku da se održi, kao i da onemogućimo usporavanje metabolizma, stagnaciju dijete i posledični "jo-jo" efekat po povratku na ustaljeni režim ishrane ( neželjeni kilogrami se vraćaju još brže).

Detaljnije o "sagorevanju"...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-fazi-rada-na-skidanju-masnih-naslaga.html

Vezano za belo brasno...i sva ta slasna uzivanja...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/belo-zlo-belo-brano-beli-hleb.html
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: lonewolf April 04, 2016, 06:57:53 posle podne
Da ne otvaram novu temu.....200mg pa kad se osetim da ne deluje onda 400mg i posle toga prestati par dana?? Ili se moze povecati doza i na 600mg kad je organizma skrzo naviknut?
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic April 04, 2016, 07:12:03 posle podne
Da sve to izbegnes ne uzimaj kofein svaki dan...tj. uzimaj samo pre treninga gde ti je kick potreban...

Ako tako nastavis ode ti do 1000 mg kofeina...ako vec ides off preporuka da to traje duze bar 7-14 dana...

Na tebi je kako ces titrirati dozu, sve zavisi od redovnosti uzimanja, tj. razvoja tolerancije( osetljivost na zeljene i nezeljene efekte), cuvaj se predoziranja, usled lose procene doziranja( vec smo o tome pricali u temi)...start low, go slow...bolje poceti i sa pola tablete...

A kako si tempirao uzimanje kofeina?
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: boky95 April 04, 2016, 07:46:16 posle podne
Po meni nemoj više od 500mg kofeina da ideš ako te ne radi, ja sam jednom omašio pa se "predozirao" kofeinom i mogu ti reći da nije baš prijatan osećaj, ni najmanje. U ostalom preporučio bih ti takoĂ°e da kofein koristiš baš kad "padneš" ili kad radiš zahtevnu mišićnu partiju, telo se jako brzo navikne i receptori zasite i onda nema efekta, pauziraj lepo mesec dana od stimulansa i nanovo ako baš želiš  ;)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Kolev Nenad April 04, 2016, 11:24:15 posle podne
Napraviti tako da te 200 mg uvek radi kako valja.

Pauzirati kad treba i ne dozvoliti receptorima da budi prezaciceni.

Polako jer telo nije masina pa da samo sipamo u njega.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Nenad Glisovic Maj 26, 2016, 10:15:41 pre podne
Mislim da treba prestati kada dve tab tj 400mg vise ne osecas,mislim bar se trudim da tako radim al nekad i povecam pa sam ceo dan nervozan ko pas :D
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: radovicmiladin86 Maj 26, 2016, 05:41:09 posle podne
MEne je kada sam pio kofein prestao da radi na preko 400mg i onda sam batalio....smanjio i kafe i sve...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Maj 26, 2016, 06:55:16 posle podne
Definitivno treba prestati kad 400mg nema efekta ali nije bi tako lako od 400mg preci na trening 0 kofeina.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: radovicmiladin86 Maj 26, 2016, 09:52:09 posle podne
GEneralno bio sam mrtav i "bez volje"
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Maj 26, 2016, 10:02:48 posle podne
Isto i ja samo sam ja morao da prestanem jer je situacija postala luda, 600 do 800mg kofeina + nekoliko merica superpumpa i ni da me dirne, onda sam shvatio da mora da prestane ta glupost. Sad samo jednom nedeljno pred neki bitan trening 200 do 400mg i to je sve.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Maj 27, 2016, 12:36:27 pre podne
To je to...sve se u savremenom svetu svodi na zavisnost - zavisni od šećera, zavisni od kofeina, zavisni od savršenog izgleda, zavisni od suplemenata..."break the chain and be free"...dakle, mi kontrolišemo sebe, a ne "sitne zavisnosti" nas...  ;)

Kofein, legalna droga...da, da  ::)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 23, 2017, 05:12:38 posle podne
Potreban mi je savet  ;D
Prestala sam da pijem kafu, a pila sam je ujutru pre treninga. No reaktore pijem ponekad kada bas ne mogu da se razbudim i pokrenem, ali nisam osetila neki preterani efekat.
Zanima me, da li da pocnem da uzimam kofein u tabletama?? Jer treniram ujutru i treba mi neki 'pokretac'  :o Jednom sam popila i osecala sam se super, ali mi je srce ubrzano kucalo...da li je to normalno??
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 23, 2017, 06:42:19 posle podne
Počni sa manjim dozama, mozda pola tablete dok se navikneš jer vremenom organizam razvija toleranciju na kofein pa ce ti svakako trebati vece doze za isti efekat. Kofein je osnovni suplement za nas powerliftere, ako nisi koristila kofein ranije siguran sam da ćeš osetiti dobro povećanje snage.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 23, 2017, 06:54:45 posle podne
Znam da dosta njih koristi pa sam htela da probam. Pocecu onda tako sa pola tablete. Hvala ti :D
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 23, 2017, 07:09:30 posle podne
Nema na čemu, ja sam ranije koristio bas puno kofeina čak i po 3 tablete(600mg) ali sada uzimam samo po 1  ili eventualno 2 kada su jaci treninzi u pitanju. I uzimam ga samo kada se pripremam za takmičenja dok kada treniram lagano uopšte ne koristim kako bi se očistili recepeptori.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 23, 2017, 09:12:04 posle podne
Moram sad da zapnem. Tkd cu probati  ;D Idem u Slovacku na takmicenje pocetkom Oktobra...moram se dobro spremiti
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 23, 2017, 09:37:11 posle podne
Dobra opcija za "fokus" i buđenje bi mogla da bude i kombinacija kofeina i taurina...

U našoj ponudi imamo jako dobar suplement, po kapsuli 80 mg kofeina i oko 600 mg taurina, smatram da će biti od pomoći kad zaškripi sa treninzima... https://www.pansport.rs/povecanje-performansi/caffeine-plus-taurine?sku=1042

Tablete kofeina su malo nezgodnije za "deljenje", tako da je i sa ovog aspekta pomenuti suplement dobar izbor...

Razlika između leka i otrova je doza, isto važi za kofein...zavisnost, tolerancija i apstinencijalna kriza su nezobilazni ako se doza dobro ne titrira...ili ako uzima predugo u kontinitetu...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 23, 2017, 10:00:23 posle podne
Ja sam par puta poručivao taj suplement i nije ga bilo pa sam se odlučio za još bolju opciju :D
(http://i.imgur.com/baUtGy7.jpg)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Avgust 24, 2017, 06:30:32 pre podne
Odliča je kofein u tabletama i to čist baš ovaj sa slike što je stavio Dušan.
Deljenje tablete nije problem uopšte.Uzmeš u usta i zubima podeliš pola ili manje a ostatak vratiš i to jeto i ja tako radim.
Ovo je idealna stvar za sve koji hoće svoje granice da pomere.
Ali pažljivo sa dozama.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 24, 2017, 12:33:20 posle podne
Taman kad budem porucivala suplemente uzecu i kofein i taurin, pa da probam. Necu svaki dan uzimati, samo kada radim cucanj i mrtvo, to su mi najtezi treninzi.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 24, 2017, 12:47:41 posle podne
To je najbolja opcija i ja tako radim. Javi kakvi su utisci nakon korišćenja.
Meni juče stigao taurin, a nisam ga  duze vreme koristio pa rekoh ajde ponovo da ubacim za promenu.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 24, 2017, 02:12:23 posle podne
Hocuu! A vec pijem kreatin i beta alanin. Da li ce biti previse da uzmem i taurin ili ne?  ::)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 24, 2017, 02:49:17 posle podne
Neće biti previše, slobodno uzmi i taurin :)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 24, 2017, 06:25:27 posle podne
Kako ti kazes  ;D ako nesto bude,pazi se hebeb :P
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 24, 2017, 07:33:33 posle podne
Jedino što može da bude je mrtvo 170kg, čučanj oko 150kg i bench oko 100kg e onda bih stvarno morao da se pazim od tebe :D
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 24, 2017, 10:00:21 posle podne
Kreatin, taurin i beta-alanin su idealna sinergija suplemenata...

Btw, pomenuta "sinergija" je jedan od osnovnih sastojaka mnogih NO-reaktora...

A podsetimo se šta to taurin radi...Većina taurin vezuje za energetske napitke i „eventualni“ boost učinak istog, ali istina je drugačija – on je neuroprotektor (dokazano pomaže kontrolu epileptičnih napada), stabilizator ćelijske membrane, balansero magnezijuma i kalijuma u našim ćelijama, zaštitnik našeg srca, ćelijski voluminizator, „blag sedativ“…  :D

Taurin možeš uzimati svakodnevno...nema tolerancije...  ;)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Avgust 25, 2017, 07:25:47 pre podne
Ovde u Bahreinu imam dostupnost novim brendovima koje nisam ni znao da postoje.
Isto tako veliki broj novih NO suplemenata koje testiram cemi dati uvid da vidim koliko su jaki u odnosu na nase ili slabiji.
Zaista ovde ima svega.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 25, 2017, 08:29:21 pre podne
Nisam nikad koristila, pa nisam bila informisana o njemu, cemu sluzi, kako se koristi, itd. Isreno nije mi ni padalo na pamet da ga uzmem. Svakako cu ga sada uzeti. Hvala vam na objasnjenju i savetima. ;D
Dusane ako bude tako, bicu i vise nego zadovoljna heheh.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 25, 2017, 08:30:25 pre podne
Zoltane ako ima dobrih NO reaktora, obavesti nas ;D
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 25, 2017, 10:11:06 posle podne
E da i doziranje taurina je neka druga strana priče...moja preporuka 3x1 gr dnevno...meni je dosta pomogao uz melatonin i magnezijum koje koristm pre počinka...magnezijum i taurin, idealna sinergija čak i posle treninga...odlična prevencija grčeva..
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 26, 2017, 09:07:24 pre podne
Da li je svejedno koji magnezijum uzmem? Koristim magnezijum, kalcijum cink. Pri kraju mi je pakovanje, razmisljam se da uzmem posebno magnezijum.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Avgust 26, 2017, 09:21:17 pre podne
Zoltane ako ima dobrih NO reaktora, obavesti nas ;D

Ima vec testiram dva do sada.
Čini mi se da ovi nisu oslabljeni kao u Evropi i da su po stimulansima nekako jači.
Mene koji sam poprilično na doze stimulansa manje osetljiv rade odlično a šta bi tek nekome novom koji ovo proba uradili  ;D
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 26, 2017, 09:33:38 pre podne
Moracu onda isprobati  8) Sve sto je dobro i novo, dobro dodje ;D
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 26, 2017, 04:55:57 posle podne
Uvek bi trebalo obratiti pažnju na oblik magnezijuma u suplementima...magnezijum oksid i sulfat su niskoapsortivni oblici, a i najčešći...bačena para!

Helatno vezani magnezijum je najbolje rešenje...dakle, magnezijum citrat, magnezijum glicinat...

Od skora se na tržištu pojavio i magnezijum hlorid u obliku "rastvora", "magnezijum ulje"( transdermalna apsorpcija, dakle aplikuje se preko kože)...lokalni i sistemski efekat... http://www.cnelm.com/NutritionPractitioner/Issues/Issue_11_1/Articles/7%20Transdermal%20Mg%20revised2.pdf
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Avgust 27, 2017, 07:40:18 pre podne
Moracu onda isprobati  8) Sve sto je dobro i novo, dobro dodje ;D

Jedino da se nađe sa strane jer sumnjam da će to kod nas ikada biti na tržištu zbog jačine i sastava.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 28, 2017, 11:20:28 pre podne
Ako ponovo budem isla na Arnold classic, tamo je sajam suplemenata pa cu videti da uzmem neki. Ove godine ne idem,ali sledece verovatno. Bila sam prosle godine i uzela bad ass reaktor, nema ga kod nas..jaaako je jak..morala sam da bacim peglu(kad moram tako da se izrazim)odmah posle koriscenja. Nesto mi nije odgovaralo vrvt od sastojaka, ali je odradio posao  8)
Hvala Slavisa za savet.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Avgust 29, 2017, 08:39:40 pre podne
Taj je bio baš preterano jak  :D
Još mi se nije desilo da bacim peglu ali za sve postoji prvi put.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 29, 2017, 02:44:23 posle podne
Tu je ono čuveno pravilo za sve NO-reaktore - ne prekoračujte propisane doze, obratite pažnju na stimulativne sastojke (kofein, teofilin, teobromin, sinefrin) – neki reaktori po dozi mogu imati veće doze pomenutih sastojaka (do 350 mg kofeina, 20 mg sinefrina i sl.), pa bi bilo preporučljivo krenuti sa „pola merice“ do utvrđivanja „tolerancije“...

Polako...

U ponudi "Pansporta" je ranije bio i solo sinefrin, uzeh ja tako 30 mg odjedared i bilo je slično, "bacanje pegle", palpitacije...uh...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Avgust 31, 2017, 06:15:19 pre podne
Umerenost sa NO je definitivno potrebna o bilo kojem da je rec.Nisu NO suplementi bas za igranje jer zaista i sebi vecinom imaju svega i svacega.
Naravno to im daje prednost u odnosu na vecinu suplementacije pogotovu kod mladje populacije cak i ovde gde sam sada pogotovu jer novac ovde nije problem.
Piju se suplementi i to u velikim dozama sto je meni prosto bilo u pocetku neverovatno.
Svi nesto mute u sejkerima (lako sam se ovde uklopio)  :)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: radovicmiladin86 Avgust 31, 2017, 08:50:41 pre podne
Ako ponovo budem isla na Arnold classic, tamo je sajam suplemenata pa cu videti da uzmem neki. Ove godine ne idem,ali sledece verovatno. Bila sam prosle godine i uzela bad ass reaktor, nema ga kod nas..jaaako je jak..morala sam da bacim peglu(kad moram tako da se izrazim)odmah posle koriscenja. Nesto mi nije odgovaralo vrvt od sastojaka, ali je odradio posao  8)
Hvala Slavisa za savet.
jel to ovo?
https://www.bodylab24.de/bad-ass-by-fa-nutrition/bad-ass-pre-500-g-59924
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Avgust 31, 2017, 10:38:40 pre podne
Jeste, to je taj.
Izbegavam NO,ali sam pocela da ga uzimam eto jer kafu ne pijem. Ali zasigurno cu uzeti kofein i taurin. ;D
Mladja populacija u nenormalnim kolicinama koristi razne suplemente, iako im nije potrebno i koriste ih iako ni ne znaju cemu sta sluzi. Zalosno je, jer znam ovde u Zrenjaninu dosta njih koji jos nisu navrsili ni 18god.a vec koriste razne anabolike. I sto je najgore, ko vise konzumira svega i svacega taj je veca 'faca'.
Nadam se da ce na vreme shvatiti sta rade.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: radovicmiladin86 Avgust 31, 2017, 10:52:24 pre podne
Kafu ne pijes??? Pa tebe ce da radi i caj od nane onda :P Sta mi da kazemo sto pijemo po 15kafa dnevno? Mene retko koj buster radi....iskreno...malo kao nesto u pocetku i to je to...ma ja sam rekao sto se tice supsa samo osnova sto se uzima za dijetu i za masu nista vise...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Avgust 31, 2017, 08:32:18 posle podne
Zalosno je, jer znam ovde u Zrenjaninu dosta njih koji jos nisu navrsili ni 18god.a vec koriste razne anabolike. I sto je najgore, ko vise konzumira svega i svacega taj je veca 'faca'.
Nadam se da ce na vreme shvatiti sta rade.

Neće nikad shvatiti, oni sa manje volje prestaće da treniraju čim prestanu da uzimaju a ovi koji nastave da treniraju povećavaće doze dok i oni ne odustanu od vezbanja. A da shvate neke stvari i prestanu sa tim a nastave da treniraju bez ičega to se sigurno neće desiti.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Avgust 31, 2017, 09:52:51 posle podne
Potrudiću se da u jednom od narednih tekstova za našu tekstoteku dam osvrt na AAS, peptide, nelegalne sagorevače masti i sl., naravno kao zabrinuti lekar...

Trebalo bi otvorenije pričati o ovim stvarima i na ovom Forumu( ipak to je moje mišljenje, subjektivno), naravno, sa akcentom na neželjene efekte, posledice, uzročno-posledične odnose i sl., a ne odmah "zabrana - mi ne pričamo o tome" i ban...pa "deca" odu na neke druge forume gde ih prvo ponižavaju zbog neznanja( to nekada i zasluže stavom), a onda krene čitanje, pa samosastavljanje "kura" i začarani krug neželjenih efekata..."igranje vatrom bez cilja, svrhe i znanja"...ZNANJEM PROTIV DOPINGA!

Malo etika, malo farmakologija, malo interna medicina, malo biohemija i sve će biti jasnije...upozoriti nekoga na posledice nije promocija dopinga...niko nije kriv što je mlad, nezreo, tvrdoglav, buntovan( pa to je karakteristika mladosti)...ali naučiti mladog čoveka pravim vrednostima, usmeriti ga na pravi put je NEPROCENJIVO! Spasili smo jednu "izgubljenu dušu"...

Šta mislite koliko mejlova ili poruka dobijam sa pitanjama o svemu tome...zaštitama, kurama i sl.?

Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: TwinSix Septembar 01, 2017, 06:34:51 pre podne
Slažem se sa Doktorom, trebalo mi mladima pojasniti sliku oko anabolika. Sećam se kada sam počeo da čitam po Forumima, pitam, neke osnove tipa whey sa mlekom ili vodom posle treninga, koliko glutamina u pwm itd... pa te kojekakvi gurui, ex-yu bilderi i generali sprdaju a obavezno imaju 10ak pratilaca koji su im uvučeni u pozadinu pa to tako ide u nedogled.
...elem, čitah skoro post jednog BB-a kako taurin ima umirujuće/uspavljujeće dejstvo i da ga je najbolje uzimati pred spavanje...i onda stavi label od C4 i ne mogu da se setim kojeg još reaktora, uz naznaku da ljudi ne bacaju pare na reaktore koji imaju taurin jer umanjuju dejstvo kofeina...pa sad da vidim da li dotični štiti svog sponzora ili je čovek u pravu...ako može Slaviša, hvala :)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Septembar 01, 2017, 11:56:57 pre podne
Naravno, slazem se sa Slavisom...ali hocu da kazem koliko njih ne zeli da zna posledice prekomernog uzimanja anabolika, i sl. Jednostavno rade na svoju ruku i kada ih neko upozori i objasni kako i sta... Ne znam kako to spreciti. U teretani u kojoj radim vidjam to svakodnevno nazalost...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 01, 2017, 01:55:36 posle podne
Što se tiče taurina...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18171928

https://pdfs.semanticscholar.org/527c/615133f2bbc930265e6baeca490a59871d2f.pdf

I ja često volim da za isti da kažem da je "blag sedativ", ali ne u toj meri kao "zepami"...ljudima čim se pomenete GABA, GABA-receptori( a i b), receptore glicina prvo pomisle na sedativ( meganizam dejstva taurina je se može vezati za pomenuto), ali mehanizam dejstava je prefinjeniji - ja bih ga nazvao "modulatorom ekscitiranosti"( neuromodulator)...dakle, "ohladiće" vas kad treba uz kofein i sl. stimulanse( bez potiranja efekta)...a opustiće vas kad treba bez stimulanasa...  ;)

Btw, smatra se i inhibitornim neurotransmiterom uz GABA i glicin...

Onako najbolje izdvojeno najbitnije... https://examine.com/supplements/taurine/

EDIT - kofein smanjuje "oslobađanje" GABA, a taurin se vezuje za receptore GABA, hm...jasnije?
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: TwinSix Septembar 05, 2017, 04:15:29 posle podne
Jasnije mnogo, thanks Doc. :)
...btw vraćam se na temu sastava reaktora, jakih/slabih...izbegavajte zaštićene matrice, kao i reaktore sa mnogo sastojaka od kojih su gotovo svi poddozirani...neka vas ne mrzi da izguglate efektivne doze sastojaka...kao primer za reaktore sa odličnim sastavom su npr. Nutrex-ov ''Outlift'', Ironmaxx-ov ''Upper'' , dok je primer za loše sastavljen, dole pomenuti ''badass''...ima dovoljno kofeina i beta-alanina, citrulina nema a arginina 1 gram...ali naziv mu je ''badass'' i crvene je boje...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Septembar 05, 2017, 06:32:13 posle podne
Ja sam mislila da su svi reaktori ok, da je neki slabijeg dejstva neki jaceg...Ali sad znam da definitivno treba da obracam paznju na sastojke koje imaju u sebi.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Septembar 05, 2017, 09:58:29 posle podne
Ja iskreno i ne volim No reaktore i uopšte te stvari koje imaju svega a u stvari nemaju ničega ili su pretrpane psihostimulansima. I onda ljudi kazu ala me radi onaj no a u stvari "radi" ga samo kofein koji je mogao da kupi za 5x manje para.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Slavisa Stojic Septembar 05, 2017, 11:22:04 posle podne
Uvek obratite pažnju na sastojke i doziranje...

Malo duže sam u svetu suplemenata, većinu probao, naučio šta mi odgovara, a šta ne...problem ne mora biti samo kofein, već i npr. sinefrin, oktopamin...i sl., a nekada i sporne kombinacije sastojaka...

Ipak pored informisanosti i iskustvo znači...  ;)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Septembar 07, 2017, 10:09:39 pre podne
Uopste se ne slazem da su NO reaktori bezveze i da je samo kofein ta stvar koja radi i koja vredi.
Kompleksni NO reaktori u sebi sadrze sve ono sto je najbitnije za dobro vezbanje i da misice drze na maksimumu.
Daleko od toga da je tu samo kofein koji radi posao.Ima ti Kreatina,alanina,taurina,vitamina,minerala,bcaa itd...
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: TwinSix Septembar 07, 2017, 12:16:37 posle podne
Uopste se ne slazem da su NO reaktori bezveze i da je samo kofein ta stvar koja radi i koja vredi.
Kompleksni NO reaktori u sebi sadrze sve ono sto je najbitnije za dobro vezbanje i da misice drze na maksimumu.
Daleko od toga da je tu samo kofein koji radi posao.Ima ti Kreatina,alanina,taurina,vitamina,minerala,bcaa itd...
Slažem se
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Septembar 07, 2017, 12:18:27 posle podne
Samo da se pohvalim  ;D posle godinu dana sam popila jaaaku tursku kafu(jer je trening tezak, a kofein mi jos nije stigao tkd sam morala nesto da uzmem da me podigne) odradila sam trening tako doobro, da nisam mogla da stanem 8) Uzela bih NO ali u ter.u kojoj radim nemaju, ovo je bila samo preventiva i ispalo je sjajnoo ;D
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Septembar 07, 2017, 04:46:39 posle podne
Ima tu svega ali u većini slučajeva u bednim količinama, dejstvo tih stvari ne osetis na treningu osim psihostimulansa i alanina. Kreatin, taurin i kofein kostaju oko 1000din i za 3000din imas prave doze ovih sastajoka koji stvarno rade posao. Ja sam probao skoro svaki No koji postoji kod nas na tržistu i uopšte nisam zadovoljan ni kada sam uzimao po 3-4 merice istih.  To je moje misljenje i iskustvo sa No reaktorima, iskreno po meni su oni prenaduvana priča.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Septembar 08, 2017, 08:07:25 posle podne
Svako priča iz svog iskustv a moj je što se reaktora tiče veoma pozitivno.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Septembar 08, 2017, 08:19:19 posle podne
Pa naravno, nemamo svi ista očekivanja i iste zahteve iako svi vezbamo u teretani krajnji cilj je drugaciji. Pogotovo su misljenja podeljena  kada su kompleksni suplementi gde postoji puno sastojaka. Tu svako mora probati da bi video šta mu leži a sta ne.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Septembar 10, 2017, 08:33:11 pre podne
Iskren da budem tek sada kada testiram i neke koje nisam ni znao da postoje vidim koliko su oni odlični.
Uveren sam kada bi ih bilo u Srbiji bili bi jako popularni.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Septembar 14, 2017, 02:32:38 posle podne
Stigao mi je kofein ;D Testirala sam ga na treningu cucnja i mnogo dobar osecaj. Totalno me je razbudio jer treniram ujutru. Imala sam osecaj da nisam umorna uopste. Malo mi je srce ubrzano kucalo i nakon nekoliko sati pa cu sledeci put da popijem pola tablete.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Zoltan Kozma Septembar 14, 2017, 04:53:45 posle podne
O tome ja pričam kofein je ekstra kada se uzima kada treba i kako treba.
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Aleksandra Aranitovic Septembar 14, 2017, 05:04:24 posle podne
Daa, odlican je! Uzimacu jednom, eventualno 2x nedeljno. Taman ce mi super doci sad na takmicenju  8)
Naslov: Odg: Kofein posle treninga ??
Poruka od: Miletić Dušan Septembar 14, 2017, 10:53:02 posle podne
Super, počni sa pola tablete pa kako vremenom budeš bila tolerantnija na kofein ti povecavaj dozu :)