Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Maj 05, 2016, 10:04:47 posle podne

Naslov: Insulinska osetljivost i mršavljenje
Poruka od: Robert Maj 05, 2016, 10:04:47 posle podne
Insulinska osetljivost i mršavljenje

(http://s32.postimg.org/durmlbs3l/white_wine_vinegar_16x9.jpg) (http://postimg.org/image/durmlbs3l/)

Ako želite da smršate, odnosno da smanjite procenat telesnih masti, morate imati što bolju insulinsku osetljivost. Na to utiču mnogi faktori, poput traninga, ishrane, stila života...

Šta je insulinska osetljivost?

Insulinska osetljivost pokazuje reakciju tela na fiziološki efekat insulina koji se stvara nakon obroka. U osnovu, imati dobru insulinsku osetljivost znači da telo zahteva manju količinu insulina kako bi snizilo nivo šećera u krvi u odnosu na nekog sa lošom osetljivošću. Važno je znati da svaka namirnica izaziva odreĂ°enu reakciju insulina, ali ne u istoj meri. Recimo, masti najmanje utiču, a proteini imaju umereni uticaj (iako i tu postoje neka odstupanja u zavisnosti od vrste, poput wheya koji izaziva prilično jak skok insulina, ali to su više izuzeci). Namirnice koje izazivaju najjače reakcije su one bogate ugljenim hidratima, i to šećerima.

Šta uzrokuje povišeni insulin?

Jake insulinske reakcije, u kombinaciji sa učestalošću i vremenskim periodom, mogu da prouzrokuju gojaznost i insulinsku rezistenciju, što je uvod u dijabetes tipa 2. Dakle, želite što brže da smršate? Radite na sreĂ°ivanju insulinske osetljivosti. Naravno, od izuzetne važnosti je i stabilan nivo šećera u krvi.

Naučnici su nedavno otkrili vrlo jednostavnu i zapostavljenu namirnicu koja smanjuje reakciju insulina na unete ugljene hidrate i pomaže u gubitku masti - sirće. Prva istraživanja raĂ°ena su još 1988. godine,  a onda je usledio čitav niz, gde je glavni akcenat bio na koncentraciji šećera u krvi, nivou insulina, zasićenosti i telesnim mastima. Sve su dokazale pozitivan efekat sirćeta. Japanska studija iz 2009. pokazala je da i svega 15 ml dnevno ima izuzetan efekat na gojazne osobe, a godinu dana kasnije isti tim naučnika potvrdio je i značajan efekat na pojačanu potrošnju energije. I sve to samo od jedne kašike sirćeta dnevno, koliko je potrebno za neku salatu. Iste godine, druga studija je otkrila da kašika sirćeta uz obrok, kod dijabetičara tipa 2, smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka. Postoje dokazi da sirćetna kiselina povećava osećaj sitosti, što posledično dovodi do toga da osoba manje jede.

(http://s32.postimg.org/durmlbs3l/white_wine_vinegar_16x9.jpg) (http://postimg.org/image/durmlbs3l/)


Što je najbolje, svi ovi pozitivni efekti mogu se izvući bilo iz direktne konzumacije sirćeta, poput salata s njim, ili kiselih namirnica. Generalno, sirće snižava glikemijsku vrednost namirnica za oko 20%, ali to zavisi i od doze. Sve referentne studije pokazale su pad nivoa šećera u krvi, samim tim i insulinsku reakciju, od 20 do 35%, što uopšte nije zanemarljivo. Ovo važi za sve - gojazne, dijabetičare i zdrave osobe.
Bilo da želite da smršate, stabilizujete vrednosti šećera u krvi ili jednostavno da se osećate manje gladnim, ubacite sirće kao deo svakodnevne ishrane. Za pripremu hrane možete koristiti sve vrste sirćeta i da uživate u ukusima i zdravlju.


Izvor: strengthsensei.com
Prevod: Robert
Naslov: Odg: Insulinska osetljivost i mršavljenje
Poruka od: semi-pro Maj 06, 2016, 09:21:44 pre podne
Hm ako whey sam po sebi izaziva jak skok insulina onda i nema neke potrebe uzimati dekstrozu posle treninga.
Naslov: Odg: Insulinska osetljivost i mršavljenje
Poruka od: Nenad Glisovic Maj 19, 2016, 09:18:52 pre podne
Dodao bih jos i cimet koji oponasa insulin i odlican je kao dodatak u pwm za bolji transport nutrijenata(oko 5g dodati u pwm)