Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Jun 06, 2016, 05:39:32 posle podne

Naslov: Koje je najzdravije ulje - kokosovo ili maslinovo?
Poruka od: Robert Jun 06, 2016, 05:39:32 posle podne
Koje je najzdravije ulje - kokosovo ili maslinovo?

(http://s33.postimg.org/5kc8jttaj/cocount_vs_olive_Feature.jpg) (http://postimg.org/image/5kc8jttaj/)

Poslednjih godina, jedna vrsta ulja poprimila je mnogo pažnje, i to one pozitivne: kokosovo ulje. Ovo egzotično ulje postalo je popularno zbog svog pozitivnog uticaja na energiju, areterosklerozu i starenje, što je sve potvrĂ°eno u brojnim naučnim artiklima.

Ova svojstva potiču iz bogatog prisustva MCT-a (trigliceridi srednjeg lanca) – masne kiseline koje telo pretežno koristi kao brz izvor energije. Pored toga, bogato je zasićenim masnim kiselinama, laurinskom kiselinom (koja se nalazi i u majčinom mleku), za koju je dokazano da ima antimikropski i antiinflamatorni efekat.

Zbog svega ovog, kokosovo ulje preti da preuzme primat najzdravijeg ulja, i to od maslinovog. Logično se pokreće dilema koje je bolje ulje – kokosovo ili maslinovo?

Kokosovo protiv maslinovog: vrste masti

Pre svega, do izvesne mere, ulje je ulje. Sva ulja se uglavnom potpuno sastoje iz masti (kombinacija zasićenih, mono i polinezasićenih) i sadrže isti broj kalorija. Ova dva ulja se razlikuju prema vrsti masti koje su najzastupljenije u sastavima.

Kokosovo ulje najvećim delom sadrži zasićene masti (91%), a ostatak (9%) čine polinezasićene (6%) i mononezasićene (3%).

Maslinovo ulje je, sa druge strane, najvećim delom sastavljeno iz mononezasićenih (72%), dok polinezasićene i zasićene dele ostatak (28%).

Upravo zbog ovih razlika u sastavu dolaze i različiti pozitivni efekti, tačke dimljenja i način korišćenja za spremanje.

Zašto su zasićene masti iz kokosovog ulja zdrave?

Ideja da su zasićene masti potpuno nezdrave navodi na pogrešne zaključke i ne odaje pravo stanje. Laurinska kiselina i MCT, kao zasićene masti koje sadrži kokosovo ulje, imaju čitav niz pozitivnih efekata po zdravlje.

MCT su masti koje daju brzu i lako dostupnu energiju telu, tako da je vrlo mala verovatnoća da će završiti kao telesne masti. Pored toga, smanjuju nivo LDL u krvi i podižu HDL.

Laurinska kiselina  je odlična za jačanje imunog sistema, a poznat je i pozitivni efekat na digestivni sistem čoveka. Odličan je izvor vitamina E i K, iako je njihovo prisustvo znatno veće u maslinovom.

Zašto su mononezasićene masti u maslinovom ulju zdrave?

Kao što MCT i laurinska kiselina čine najzdraviji deo kokosovog ulja, tako su to mononezasićene masti (MUFA) u slučaju maslinovog. I one smanjuju nivo LDL-a u krvi, ali imaju pozitivan uticaj i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti (ovo nije povezano sa MCT mastima iz kokosovog). MUFA ima moćan antiinflamatorni efekat putem brojnih bioloških mehanizama.

Koje je ulje bolje za pripremu hrane?

Najbitnija stvar ovde je tačka dimljenja. Kada ulje dostigne svoju tačku dimljenja, počinje da gori, što dovodi do masivnog gubitka pozitivnih efekata koje bi inače pružilo. Povrh toga, gorenje proizvodi slobodne radikale koji su višestruko opasni po zdravlje.

Zbog velike zastupljenosti zasićenih masti, kokosovo ulje (177 °C) ima znatno višu tačku dimljenja od maslinovog (138° C).

Zato je za pripremu hrane na višim temperaturama (prženje, pečenje...) mnogo bolji izbor kokosovo ulje.Maslinovo je odlično kao preliv, za pravljenje salata i sl.

Generalno gledano, ko je pobednik?

Ova ulja se konstanto nadmeću za titulu "najzdravijeg ulja". Na kraju krajeva, zaslužuju da se oba naĂ°u u vašoj kuhinji. Koristićete prednosti oba ulja, a imati i raznovrsnije ukuse pripremljene hrane.

(http://s33.postimg.org/f121qgd57/Screen_Shot005.jpg) (http://postimg.org/image/f121qgd57/)


Izvor: builtlean.com
Prevod: Robert