Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Avgust 07, 2016, 08:41:39 posle podne

Naslov: Kako se nositi sa povredom?
Poruka od: Robert Avgust 07, 2016, 08:41:39 posle podne
Kako se nositi sa povredom?

(https://s7.postimg.org/m798sw3mf/sidelined_by_an_injury.jpg) (https://postimg.org/image/m798sw3mf/)


Malo je stvari koje više frustriraju od nemogućnosti treninga zbog povrede. Ovde ćemo predstaviti nekoliko caka za minimalizovanje problema i povratak u teretanu.

Trening sa tegovima i povrede često idu zajedno. Što je duži vežbački staž, više raste verovatnoća da se bolovi pretvore u povrede. MeĂ°utim, to ne mora da bude uvek slučaj. Od načina na koji ćete se ophoditi prema povredi zavisi ne samo brzina oporavka, već i prevencija povreda u budućnosti.

1. Trenirati ostale mišićne grupe

Čitajući samo naslov, mogu se izvući pogrešni zaključci. Ne, ovo nikako ne znači da treba da nastavite da trenirate normalnim intenzitetom, frekvencijom i obimom – to bi verovatno izvazvalo dodatne probleme, već podrazumeva lagani trening mišića koji nisu povreĂ°eni. Ovo znači da slobodno možete da se okrenete više ka radu na spravama, a da slobodne težine stavite u drugi plan. Pametno razmišljajte i nemojte preterivati dok traje oporavak. Želite da se potpuno oporavite, a ne da se trajno oprostite od teretane.

2. Radite na sopstvenoj edukaciji

Lako je obeshrabiti se i postati pesimista kada se povredite. To sam više puta osetio i na sopstvenoj koži, posebno kada sam povredio zadnju ložu dok sam bio sprinter i kasnije donja leĂ°a kada sam prešao u "liftere". No iz toga sam izašao dodatano ohrabren da proučavam uzroke ovih povreda i načine na koji mogu smanjiti rizike od nastanka novih.

Pomoglo mi je i da otkrijem koje vežbe i trening metode mi odgovaraju a koje ne. Za mnoge, veća frekventnost treninga znači i više mišića, ali ne i za mene. Meni najviše odgovaraju 4 ili 5 treninga nedeljno. Obratite pažnju na serije za zagrevanje, broj ponavljanja i formu pokreta. Zastoji u napretku su najbolji načini da vežbač otkrije načine za novi pomak.

3. Investirajte u lečenje povrede

Iako zvuči čudno, iznenadiće vas podatak da mnogi vežbači ne preduzimaju ništa naročito kada se povrede. Najčešće samo odmaraju dok bol ne nestane i onda se vraćaju starim trening šemama. Ovo je recept za katastrofu.

Povrede su način na koji vam telo govori da nešto nije bilo u redu i da je dostiglo "tačku pucanja". Ako povredu posmatrate samo kroz stepen bola, da li je prisutan ili je nestao, koren problema se neće rešiti. Zato je mnogo bolje posetiti dobrog fizioterapeuta, kiropraktičara ili sportskog lekara.

4. Ne potcenjujte značaj odmora

Iako je dobro trenirati ostale (zdrave) mišićne partije, ključ je u laganom treningu. Telo treba da se oporavi od povrede, a ne da ga još više stresirate. Ako pokušate da terate po starom, nikada se nećete oporaviti. Smanjite učestalost i obim treninga, a postarajte se da imate i kvalitetan noćni odmor. Kasnije ćete shvatiti koliko je to bitno i bićete zahvalni.

5. Preispitajte dijetu

Kada jedete iz „kozmetičkih razloga“, tj. da biste izgledali dobro, lako se može upasti u zamku prejedanja odreĂ°enim namirnicama na račun drugih. Na taj način uskraćujete telo vrlo bitnih nutrijenata. Vrlo često nedostatak pojedinih nutrijenata može izazvati loše stanje zglobova i mišićnog tkiva, što je uvod u povredu. Možete se konsultovati sa nutricionistom koji će vam pomoći da izbalansirate ishranu. Možete ubaciti i odreĂ°ene suplemente, ali najčešće će dobra dijeta i optimalna hidratacija rešiti sve probleme.

Zaključak

Ironično, povreĂ°eni vežbači obraćaju manje pažnje na svoje telo nego dok su bili zdravi, dok bi u najmanju ruku trebalo da bude obrnuto. Ne preterujte kada ste povreĂ°eni. Smanjite intenzitet treninga, posetite kiropraktičara ili fizioterapeuta, povedite računa o ishrani i samo je pitanje vremena kada ćete opet biti kao novi.


Prevod: Robert
Izvor: muscleandperformance.com