Pansport Forum

Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: ilovepowerlifting Maj 04, 2017, 09:42:20 posle podne

Naslov: Skriveni seceri
Poruka od: ilovepowerlifting Maj 04, 2017, 09:42:20 posle podne
Na dijeti ste i čini vam se da se pridržavate svih pravila, ali vaga pokazuje suprotno? Postoje mnoge skrivene zamke koje "miniraju" vašu dijetu, a da vi toga niste ni svesni. Tome je umnogome doprinelo reklamiranje raznoraznih low fat i light proizvoda, kojima svi koji planiraju da drže dijetu odmah napune frižider, ali i rekla-kazala saveti poput "na dijeti slobodno možeš da jedeš crnu čokoladu koliko želiš, a tek voća..." i slicno...
Evo necega,cega se trebamo kloniti,ako se borimo sa kilogramima...

Skrivene masti

Postoje namirnice za koje stalno slušamo da su dozvoljene dok smo na dijeti, ali to i nije sasvim tačno. Jedna od takvih je crna čokolada, koja zapravo ima istu kalorijsku vrednost kao i mlečna. Naime, tamna čokolada ima manje šećera od mlečne, ali se u njoj krije više masti, jer ima veću količinu kakaoa. Zato je treba jesti u umerenim količinama - kockicu dnevno.

Skriveni šećer

On se nalazi u gotovo svim prozvodima sa oznakom low fat (smanjena količina masti). Šta vam vredi što vaš voćni jogurt ima samo 0,1 posto masti, kada je prepun šećera? Isto važi i za sokove 100% voće - nemaju dodatak šećera, ali su zato puni onih voćnih, koji takoĂ°e goje. Zato dvaput razmislite pre nego što napunite frižider ovakvim namirnicama kada ste na dijeti.

Žuti šećer

Mnogi ljudi misle da žuti, odnosno braon šećer ima manje kalorija od belog, ali to nije istina. Jedna supena kašika braon šećera sadrži 15 kalorija, dok ista količina belog šećera ima samo jednu kaloriju više. Ne stoji ni mit da je braon šećer mnogo zdraviji. Naime, melasa u njegovom sastavu (otud tamnija boja), koja sadrži kalcijum, magnezijum i gvožĂ°e, prisutna je u suviše maloj količini da bi imala bitniji uticaj na zdravlje.