Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Maj 26, 2017, 08:27:57 posle podne

Naslov: Kako sprečiti pad testosterona usled napornih treninga
Poruka od: Robert Maj 26, 2017, 08:27:57 posle podne
Kako sprečiti pad testosterona usled napornih treninga

(https://s30.postimg.org/7nrd401lp/Dont-_Let-_Exercise-_Kill-_Testosterone-_Levels.png.jpg) (https://postimg.org/image/7nrd401lp/)

Poznato je da naporni treninzi mogu da utiču na smanjenje lučenja testosterona. Možda ima veze sa oksidativnim stresom uzrokovanim teškim treningom, ili pak visok nivo kortizola obara proizvodnju testosterona. Vežbači u teretani nisu izuzetak. Naravno, raznorazni tekstovi u Men's Health-u i sličnim magazinima kažu kako trening diže nivo ovog hormona, ali to je samo privremeno. Brzo nakon treninga, testosteron kreće da opada i niko nije sasvim siguran zašto se to dešava.

Nedavno su indijski istraživači došli do jednog zanimljivog otkrića koje bi moglo biti od koristi svim sportistima. Istraživanje je rađeno na pacovima koji su bili podeljeni u dve grupe. Prva grupa je plivala do iscrpljenosti 15 dana uzastopno, dok druga nije radila ništa. Kao što možete očekivati, nivo testosterona kod prvih je opao. Isto se desilo i sa brojem spermatozoida, kao i sa željom za parenjem.

Međutim, kada su dobili umerene doze vitamina C svega pola sata pre plivanja, pad testosteronske proizvodnje bio je znatno manji. Poboljšan je i nagon za parenje i broj spermatozoida.

Kako iskoristiti ovo saznanje?

Jasna stvar – pacovi nisu isto što i ljudi, ali se često pokazalo da sve ono što je efikasno na njima, efikasno je i na ljudima. Pokazalo se da najbolji učinak imaju najveće doze vitamina C. Ljudski ekvivalent tim dozama je oko 480 mg ovog vitamina, što je vrlo lako uneti.

Dakle, ukoliko želite kakvu-takvu sigurnost da vam testosteron neće značajno opadati, a da to skoro ništa ne košta, rešenje je u suplementaciji vitaminom C. Dovoljno je da uzmete 500 mg oko 30 min pre treninga.


Reference:

Vijayprasad S, et al, "Effect of vitamin C on male fertility in rats subjected to forced swimming stress." J Clin Diagn Res. 2014 Jul;8(7):HC05-8.Izvor: t-nation.com
Prevod: Robert