Pansport Forum

Ishrana => Zdrava ishrana => Super hrana => Temu započeo: ilovepowerlifting Maj 28, 2017, 09:53:36 posle podne

Naslov: 9 zdravih zamenskih namirnica
Poruka od: ilovepowerlifting Maj 28, 2017, 09:53:36 posle podne
Izmenite svoju tipičnu ishranu I poboljšajte zdravlje na krajne jednostavan način

Puter Ili Margarin?
Obe namirnice sadrže odredjene vrste ne esencijalnih masnih kiselina, koje se po važnosti često izjednačavaju sa omega-3 I omega-6 masnim kiselinama, Ipak, koje su bolje? I puter I margarin imaju svoje nedostatke, ali je bolje koristiti organski proizveden puter. Najbolja solucija jesu hladnocedjena biljna ulja I maslinovo ulje.

Puter
Ovaj mlečni proizvod sadrži butiričnu kiselinu, koja održava zdravlje creva, kao I nivo lipida I šećera u krvi. Puter je dobar za pečenje hrane, jer je vrlo stabilan. No, on sadrži do 6% trans masti, koje oštećuju arterije, I do deset puta veće koncetracije pesticida od biljnih ulja. Mnoge vrste sadrže odredjenu dozu antibiotika.

Margarin
Namaz sadrži nizak procenat esencijalnih masti, ali alarmantno visok procenat trans masti, sto je pogubno za arterije. Obično je kontaminiran aluminijumom I niklom, koji su prvi na listi materija sto mogu izazvati senilnost, osteoporozu I kancer. No, nove vrste margarina ne sadrže trans masti niti hidrogenizovana ulja.

Kikiriki Ili Badem?
Oba tipa jezgrastog voća bogata su mono nezasićenim mastima, korisnim za srce, kao I proteinima I cinkom. Badem je hranjiviji I veoma bogat mono nezasićenim mastima, sličnim onima koje se nalaze u maslinovom ulju.

Kikiriki
Kikiriki je zdrava I ukusna grickalica I uzina, ali često sadrži dodatu so, masnoću, a postoji I rizik od kontaminacije kancerogenom plesni (aflatoksin). Koncetracije ove toksične materije u kikirikiju neretko I višestruko premašuju dozvoljene količine. Bilo da ga koristite u obliku zrna ili preradjenog u vidu putera – jednako ste izloženi ovim rizicima.

Badem
U bademima se aflatoksin otkriva daleko redje I u mnogo manjim količinama. Takodje, ovo koštunjavo voće ne sadrži dodatnu so. Osim toga, zbog visokog sadržaja kalcijuma, posebno je dragocen u ishrani vegana, budući da su njegovi najveći rezervoari namirnice životinjskog porekla.

Riblje Ulje Ili Semenke Lana?
Obe vrste namirnica bogate su esencijalnim masnim kiselinama I dobar su izvor omega-3 masti, sto je od ključnog značaja za pravilnu funkciju mozga I nervnog sistema. Sada je moguće nabaviti riblje ulje koje ne sadrži živu. Medjutim, za ljude koji ne vole ukus ribe, laneno seme je odlična alternativa.

Riblje Ulje
Riblje ulje je najdirektniji način unosa omega-3 masti u organizam, I to u dve osnovne forme – DHA i EPA, sto je bas ono sto nam treba. Ipak, morska riba je obično kontaminirana živom usled zagadjenja mora. Dobija se iz jetre morske ribe I predstavlja koncentrat.

Laneno Seme
Ove semenke sadrže omega-3 masne kiseline u formi ALA (alfalipoinska kiselina), koje u organizmu moraju da se pretvore u masnu kiselinu dugog lanca da bi bile iskorišćene. To nije problem za većinu ljudi, ali se kod starijih ovaj proces ponekad ne odvija dovoljno efikasno. Inače, lanene semenke su prirodni laksativ, a u naučnim krugovima vode se debate I o njihovoj koristi za rad srca.

Ovseni Ili Pirinčani Keks
Odličan izvor vlakana I veoma korisna kombinacija ugljenih hidrata. Ovseni keks je bolji zbog sadržaja biljnih vlakana, koristi za kardio-vaskularno zdravlje I umerenog GI.

Ovseni Keks
Ova namirnica je sjajna opcija za osobe koje pokušavaju da obore nivo holesterola u krvi. Veoma je vazno napomenuti da beta-glukan, supstanca zastupljena u ovsu, snižava nivo holesterola I usporava rast nivoa šećera u krvi. Njegov glikemijski indeks je srednje vrednosti – oko 55.

Pirinčani Keks
Ovaj keks je niskokaloričan, ali se obično pravi od belog pirinča, koji je manje hranjiva namirnica od ovsa. Inače, GI pirinčanog keksa je 82 – visi nego GI šećera! Medjutim, snižen sadržaj ugljenih hidrata po keksu ipak znatno ublažava njegov uticaj na nivo glukoze u krvi.