Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Jun 25, 2017, 11:21:05 posle podne

Naslov: Kako obuzdati iznenadnu želju za slatkim
Poruka od: Robert Jun 25, 2017, 11:21:05 posle podne
Kako obuzdati iznenadnu želju za slatkim

(https://s16.postimg.org/bo3dlaik1/Screen_Shot_06-26-17_at_12.05_AM.png) (https://postimg.org/image/bo3dlaik1/)

Dešava se skoro svakom. Dobro ste večerali, nije prošlo mnogo vremena, ali odjednom osećate neodoljivu želju za hranom. Za naredni put, pre nego što se bacite na prvo što vam dođe pod ruku, znaćete šta bi trebalo da učinite.

Pomešajte 30 g glutamina sa par decilitara kokosovg mleka, promućkajte i ispijte. Želja za slatkim trebalo bi vrlo brzo da nestane. Ukoliko se to ne desi, uzmite još jednu dozu. Prema rečima istraživača, potrebno je i do mesec dana da se telo odvikne od ovakvih napada.

Efekat glutamina

Još pre 60 godina dr Rodžer Vilijems na Teksaškom univerzitetu otkrio je efekat glutamina na nagle želje za slatkim. On je pionir ovog istraživanja. Glutamin je ovde zaista kao magičan napitak. L-glutamin (poznat i kao glutamin) je najzastupljenija amino kiselina u ljudskom telu. Većina zaliha nalazi se u mišićima i troši se tokom teških treninga ili za vreme oporavka od povrede ili bolesti, a naročito u slučaju gastrointestinalnih problema. Stvar je u tome da se glutamin vrlo lako pretvara u glukozu, koja dalje smanjuje napad gladi. Pored toga je i jedan od dva glavna izvora energije za proces trošenja glikogena radi stvaranja enerije za potrebe mozga i brojnih neurofunkcija. Poboljšava i insulinsku osetljivost. Nedostatak glutamina utiče na apetit, sposobnost učenja, pad imunog sistema itd.

Kako dolazi do napada

Pojedete neki džank prepun rafanisanih ugljenih hidrata koji munjevito dospevaju u krvotok i dižu nivo šećera u krvi. Pankreas reaguje tako što oslobađa insulin kako bi regulisao nivo glukoze. Često ponavljanje ovog procesa dovodi do smanjivanja insulinske osetljivosti, gde telo počinje da luči previše insulina i nivo šećera u krvi pada ispod normale (hipoglikemija). Ovo, dalje, slabi sposobnost nadbubrežne žlezde da vraća nivo glukoze u normalu, te vas sve duže ostavlja u stanju hipoglikemije.


Kada osetite iznenadan napad gladi, to je zbog toga što mozak traži šećer – odmah! Glutamin je alternativni izvor glukoze dostupne mozgu, a dodatni plus je što vrlo brzo tamo dospeva. Spomenuta glutaminska mešavina trebalo bi da ublaži želju za slatkim već u roku od nekoliko minuta.Izvor: strengthsensei.com
Prevod: Robert