Pansport Forum

Ostale teme => Aktuelni članci => Temu započeo: Robert Jul 26, 2017, 09:26:02 posle podne

Naslov: Najbitnije činjenice o hidrataciji
Poruka od: Robert Jul 26, 2017, 09:26:02 posle podne
Najbitnije činjenice o hidrataciji

(https://s22.postimg.org/q0wyipwil/shawn-ray-drinking-water.jpg) (https://postimg.org/image/q0wyipwil/)

Hidratacija je vrlo bitan faktor u bodibilidingu jer ima mnoštvo uticaja. Na zdravlje, telesni sastav, san, oporavak, mentalnu svežinu, zglobove... Nije bitno samo da ste optimalno hidrirani za sam trening, već uopšteno – od trenutka kada otvorite oči do odlaska na spavanje. Stalno.

1) Zdravlje bubrega

Bubrezi su zaduženi za procesuiranje otpada iz tela. Poput bilo kog drugog organa, i oni mogu da trpe ogroman stres ukoliko su nedovoljno hirirani, naročito ako sa druge strane, kao bodibilder, imamo gomilu hrane i suplemenata koje unosimo. Konzumiranje dovoljne količine tečnosti omogućava bubrezima da pravilno obavljaju svoju funkciju, samim tim će se telo lakše rešavati otrova. U suprotnom, usled preopterećnosti u radu, preti opasnost od stvaranja kamena u bubregu.

2) Krvni pritisak

Manjak tečnosti vrlo brzo utiče na pojavu visokog pritiska tako što telo postepeno isključuje delove  kapilarne mreže. Time raste pritisak na bitnije arterije i na taj način dolazi do visokog krvnog pritiska usled dehidracije. 

3) Učinak

Dehidriranost od svega 2-3% može smanjiti vaš učinik na treningu za čak 20%. To je zbog toga što se značajno smanjuje sposobnost tela da transportuje nutrijente, obnavlja ATP i oslobađa se mlečne kiseline. Siguran sam da vam se dešavalo da se na treningu osećate letargično kao posledica nedovoljnog unosa vode. Pogledajte prethodnu stavku u vezi sa kapilarnom mrežom i biće vam jasno otkud manje priliva krvi u mišićima.

4) Gubitak masti

Da biste bili optimalno hidrirani, znači da bi trebalo da unosite značajnu količinu vode, što dalje vodi ka sposobnosti tela da stvara više mokraće. To je proces koji zahteva određenu energiju, što znači da na ovaj način trošite više kalorija. Budući da pijete hladnu vodu, što tera telo da stalno radi na procesu održavanja adekvatne temperature, ovako podstičete i termogenezu.

Često ćete čuti da je najjednostavniji način da mršavite taj da pijete više vode. Ovo će vam smanjiti i iznenadne napade gladi, što je dodatni plus u fazi mršavljenja.

5) Volumenizacija mišića

U zavisnosti od izvora informacija, 70-80% mišića čini voda, što znači da je voda vrlo bitan faktor u svetu bodibildinga. Kada uzmete u obzir faktore poput oticanja ćelija i volumenizaciju mišića, koji u najvećoj meri zavise od hidriranosti tela, slika vam postaje jasnija.

6) Zadržavanje tečnosti

Ironično, što manje tečnosti unosite, telo će je više zadržavati i izgledaćete "vodnjikavo". Konstatan priliv tečnosti učiniće da se telo stalno oslobađa viška vode i uspostaviće adekvatan nivo natrijuma.

7) Oporavak

Transport i iskoristljivost nutrijenata, zdravlje digestivnog trakta, zdravlje zglobova... sve su to faktori u vezi sa hidratacijom. U stanju dehidriranosti, stomak ne može na adekvatan način da procesuira hranu, pa ni ne može da izvuče i iskoristi sve hranljive nutrijente, što će definitivno loše uticati na sposobnost rasta, oporavka i učinka.Izvor: Flex
Prevod: Robert